DIY Finishing - Finishing Techniques

Techniques for achieving a precious and elegant finish on wood

We often see a decorative object, a ramă de tablou sau de oglindă sau o piesă de mobilier și ne vine greu să credem că este din lemn, aspectul fiind prețios, delicat și elegant. Finisajul făcut cu mare grijă, produsele de calitate folosite pentru protejarea lui, utilizarea unor skates pentru obținerea de efecte speciale fac de multe ori dintr-un obiect din lemn simplu și banal, unul prețios. În cele ce urmează am să vă spun despre tehnici de finisare pentru obținerea obiectelor din lemn cu aspect elegant, precum și care sunt cele mai potrivite materiale pentru un finisaj prețios.

Pregătirea lemnului înainte de aplicarea materialelor

Există tipuri de mobilier – cum este rustic or the antiqued – unde o zgârietură, o lovitură sau o teșitură în lemn nu sunt atât de deranjate. De multe ori un astfel de defect duce chiar la efectul contrar, sporind autenticitatea obiectului. La mobilierul sau obiectele cu aspect elegant acest lucru este de neacceptat. Pregătirea lemnului pentru mobila de acest gen se face cu exigență maximă. Polishing se face conștiincios, cu foarte mare atenție, folosind hârtie de finețe mai mare (200-220). Se recomandă șlefuirea umedă pentru a descoperi eventualele zgârieturi fine care s-ar vedea numai după băițuire.

Suprafețele trebuie să fie perfecte, impecabile. Dacă s-au făcut reparații, trebuie să fie invizibile. Când finisajul este transparent lemnul trebuie ales cu cea mai mare grijă astfel încât desenul lui natural să se îmbine perfect, să fie continuu. Rareori sunt acceptate colorațiile naturale. Încă din stadiul de mobilă în alb, totul trebuie să fie cât mai aproape de perfecțiune.

finishing techniques
photo source: magnitude-hf.com
Colorarea și vopsirea lemnului

Uniformitatea este una dintre cerințe și este puțin probabil să iasă din aplicarea unui singur strat de colorare. Lemnul are un mod propriu de a absorbi culoarea, iar diferența de nuanțe din desen influențează această uniformitate.

De obicei, se aplică un prim strat de baiț, într-o culoare mai deschisă decât cea pe care vrem să obținem în final. Apoi se uniformizează făcând încă o trecere peste stratul inițial. Standardisation se poate face și după aplicarea grundului, uneori fiind chiar mai indicat așa. Grundul pune mai bine în evidență diferențele de colorare, uniformizarea facându-se mai eficient.

Uniformitate se obține folosind și soluții de colorare speciale, uniformizante. Sunt baițuri care nu sunt foarte transparente și nici nu se absorb în profunzime tocmai pentru a nu pune în evidență desenul natural al lemnului, cu tot cu imperfecțiunile lui.

De multe ori se alege vopsirea lemnului. În acest caz colorațiile naturale din lemn nu mai deranjează. Este chiar o metodă de a crește valoarea lemnului cu anumite defecte de colorare. Prin vopsire fibra lemnului este acoperită total. Nu sunt acoperite însă găurile și zgârieturile așa că suprafața trebuie să fie și de această dată perfectă.

Pentru a da un aspect prețios se pot folosi metallic paints. Atenție însă la alegerea și îmbinarea lor pentru că un astfel de mobilier nu trebuie să fie țipător. Chiar dacă sunt alese culorile tari acestea pot fi atenuate cu ajutorul patinelor. Pot fi folosite patine deschise la culoare, albe sau gri, dar și cele clasice, nuc sau nuc închis. Sunt folosite mai mult pentru a crea umbre, a domoli avântul culorii pentru că prețiozitatea este obținută din efectul metalizat.

finishing techniques
photo source: magnitude-hf.com
Grunduirea și lăcuirea

Daca este transparent, un astfel de finisaj trebuie să aibă profunzime, să fie bogat și clar în transparență. Pentru a nu părea sărăcăcios este nevoie de cel puțin 2 straturi de grund și asta numai dacă se folosește un grund cu corp mare. De obicei se aplică 3 chiar 4 straturi, cu șlefuire între ele, pentru a obține o suprafață fină, dreaptă și plăcută la atingere. Grundul trebuie să fie de bună calitate, cu transparență foarte bună pentru a da senzația de profunzime.

Sanding between coats este foarte importantă pentru că asigură finețea și tușeul plăcut al finisajului. Este operațiunea prin care se îndepărteaza fibra ridicată a lemnului și eventualele imperfecțiuni ale straturilor de grund (orange peel, înțepături sau zgârieturi fine de la șlefuire). Șlefuirea înainte de stratul de lac se face cu hârtie abrazivă cu granulația minimum 320, cea mai potrivită fiind cea de 400. Mobilierul elegant se finisează cu lac cu luciu mai mare, 50-70 gloss. Este un luciu elegant, fără agresivitate. Acoperite cu un astfel de lac micile rizuri de la șlefuirea cu o hârtie nepotrivită devin foarte vizibile.

Lacul pentru mobilierul elegat este situat în zona semilucios-lucios. Un gloss level mai mic, 20-35 gloss, plasează mobla în zona celei obișnuite, iar luciul înalt, 90-100 gloss, o face prea agresivă, îi „știrbește” eleganța. Lipsa luciului, atât de apreciată la mobila cu aspect natural, nu este o alegere bună în acest caz.

Tușeul lacului trebuie să fie plăcut și mătăsos. Uneori, pentru a îmbunătăți tușeul, se aplică un strat de ceară peste lac și se lustruiește. Ceara contribuie atât la tușeu cât și la luciu.

finishing techniques
photo source: thegrupeezz.com
Skating, special effects

Obiectele de decor și mobilierul elegant au de multe ori patine aplicate discret care le dau profunzime sau luciri metalice discrete. Sunt aplicate peste grund pentru a putea controla cantitatea și a putea îndepărta surplusul.

Patinele în culori închise – nuc sau negru – sunt folosite pentru a marca profilele sau sculpturile și a le da profunzime. Cele aurii, argintii sau bronz dau acel aspect prețios. Dacă se dorește un obiect care sa fie in totalitate intr-o culoare metalizata sa folosesc vopsele metalizate, nu patine. Patinele sunt pentru tușe și accente, pentru a evidenția ceva. Este bijuteria de pe mâna unei femei sau cercelul din ureche. Nu contează cantitatea ci calitatea.

 

finishing techniques
photo source: mcmobili.it

Mobila clasică elegantă se potrivește foarte bine caselor spațioase, înalte. Materialele și decorațiunile care o însoțesc trebuie să fie de aceeași calitate. Draperiile, perdelele, pernele decorative, covorul trebuie să fie și ele la înălțime. Mobilierul clasic elegant este folosit și pentru a crea o atmosferă plăcută, primitoare în hotelurile și pensiunile de lux sau restaurantele elegante. Este de fapt cel care imprimă stilul locului.

finishing techniques
photo source: magnitude-hf.com
finishing techniques
photo source: mcmobili.it

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

4 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Hello,
    Please help me with some advice.
    I have a solid oak oval CHATEAUX DINING ROOM series table, purchased 20 years ago from ALPROM Pitesti.

    http://www.alprom-sa.ro/download/catalog_2015.pdf

    It's a great object, but the tabletop has aged from so much use.
    It has become glossy transparent and is no longer temperature and colour/liquid resistant.
    I have no scratches, staining or other defects, except that the lacquer has deteriorated over time.

    Please recommend me procedures and/or products with which I can recondition it in order to preserve the original image.

    Thank you very much for your help,
    Liliana Cotet
    tel 0740670711

    Please recommend a method of reconditioning.

    • Good evening!
      From what you're telling me I don't understand how the lake turned. Has it lost its transparency and gloss? Plus I find it very strange that until now it was temperature resistant and now it is not. Because if it had a high resistance it means that the top varnish was resistant (hardening varnish - polyurethane, polyester, etc). Or such a varnish does not disappear over time due to wear. But if it was an ordinary nitrocellulose varnish, it could lose its properties over time but would have had low temperature resistance and patina before.
      By going for the first option - hard varnish that has lost its properties over time - you can restore its shine by polishing. You should call in someone with an exterior. It can be done with a circular motion (orbital) polishing machine, polishing solution, and talk about orbital paste.
      If the lake was weaker then you need to clean the surface thoroughly with water and detergent. Wipe it off and let it rinse. Then apply wax to the entire surface, leave for 1-2 hours, then polish with a clean cotton cloth. You will get a very beautiful surface with a silky sheen. The surface will not be resistant to hot objects or hot coffee or alcohol patches.
      If the surface has fine scratches and the varnish layer is thick enough, they can be removed by sanding with a 240 or 280 grit sandpaper, after which the surface is polished.
      All the best!

  • Good evening,
    I am building a beech wood table (continuous lamella) for the kitchen, with what primer and varnish to protect it, highlight?

    • Good evening.
      To highlight the wood design you should first stain the wood. Beech is a rather unpleasant wood, it stains easily. You should use a solvent-based wood stain or apply a thinner coat of stain primer first. This way you will get an even stain.
      Very nice looks if you finish with oil and wax but the resistance is very low. For a good resistance use polyurethane varnishes or any varnish with hardener. The surface will be resistant to scratches, water, coffee or other hot liquids, alcohol.
      It is up to you how you want your meal. An oil and wax finish is rustic, natural. One with lacquer has a protective film and can have different degrees of gloss, as well as good resistance. But we must not forget that in the past, tables were only glazed and were used for decades. They acquired a patina of the time that is now highly appreciated and we strive to achieve it with different materials. Again, it depends very much on what type of table you make.
      Good luck!

      Don't forget to subscribe to the printed Wood Magazine! For only 58 lei/year you can find out news in the field, discover craft ideas or trade secrets. We remind you that the content in the printed magazine is different from the one on the website. Details in the link below. 
      Thank you!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish