DIY Finishing - Finishing Techniques

Treatments applied to the furniture or wooden countertop supporting the sink to resist humidity

Ideea folosirii lemnului pentru mobilierul din baie se lovește aproape întotdeauna de temerea că nu va rezista mediului umed. Temere nejustificată dacă ne gândim la butoaiele din lemn în care sa făcea baie în trecut, la saunele finlandeze sau la grătarele din lemn pe care le găseai în trecut în mai toate băile. Lemnul se descurcă bine în aceste medii, iar dacă protejat va fi evitată instalarea mucegaiul. Un blat de baie tratat cu ulei rezistă foarte bine, cu condiția ca acel finisaj să fie reîmprospătat atunci când uleiul dispare. Mult mai sensibile la apă sunt lipirile care trebuie făcute cu adezivi rezistenți si materialele sau soluțiile constructive folosite la obținerea mobilierului de baie. Sa vedem cum putem finisa un blat sau un mobilier din lemn pe care se sprijină chiuveta din baie pentru a le face cât mai rezistente la umiditate.

bath countertop

Protection with oils

Uleiul este cel care pune cel mai bine în evidență lemnul și-i păstrează aspectul natural. Cei care-l apreciează își doresc să-l vadă și să-l simtă chiar si în condiții mai dificile, așa cum sunt cele din baie. Un blat de baie poate fi făcut din orice fel de lemn, recomandate sunt însă speciile mai dure (oak, ulm, acacia) sau cu conținut de rășini (molid, pin, larice). Cel mai indicat este să se folosească solid wood panel. Daca se folosește lemn masiv, el trebuie îmbinat astfel încât să se evita stagnarea apei. Pentru lipire se folosește întotdeauna adeziv rezistent la umiditate, din Classes D3 or D4. Dacă în loc de blat se folosește mobilier din lemn, designul trebuie astfel ales încât să nu fie zone greu accesibile. Acolo apa poate ajunge cu ușurință, dar va fi greu de șters. Zona va rămâne umedă permanent și va dezvolta mucegaiuri. Îmbinările prin lipire sau cu elemente metalice trebuie să fie și ele rezistente la umiditate.

Dacă alegeți ulei pentru protejarea blatului de baie sau a mobilierului, căutați-l pe cel pentru lemn. Sunt mai multe feluri de ulei. Puteți folosi tung oil, linseed oil or blends of these oils - Danish oil or teak oil (nu este din lemn de tec, doar seamănă cu culoarea tecului). Există și amestecuri ale diferitelor firme, mai mult sau mai puțin naturale. Spun mai puțin naturale pentru că există și uleiuri sintetice. În general, prețul este cel care arată cât de natural este un produs. Cu cât este mai mare cu atât este mai curat, mai natural. Uleiurile naturale pot fi folosite fără probleme la protejarea lucrurilor cu care venim în contact. Pentru obiecte ce vin în contact cu mâncarea se folosește mineral oil.

Pentru a fi cât mai rezistent la umiditate lemnul trebuie să absoarbă ulei în profunzime. De aceea este bine să se aplice ulei în exces, să fie lăsat să absoarbă 30-45 minute, după care lemnul să fie șters cu o cârpă moale care absoarbe bine și nu lasă scame. Ștergerea este obligatorie pentru că altfel lemnul devine lipicios. Aplicarea uleiului se face cu o cârpă moale sau cu pensula, pe ambele fețe, pe muchii, inclusiv în golurile decupate. Dupa 24 de ore, timpul necesar uscării, operația se reia. Se pot aplica astfel 2-4 straturi. Lemnul trebuie să fie uscat corespunzător (8-12% umiditate), șlefuit și desprăfuit.

bath countertop

Protecting with moisture-resistant varnishes or paints

Cei care nu au încredere în ulei sau vor să aibă un finisaj mai rezistent în timp și care să asigure și rezistența mecanică a suprafețelor protejate, pot folosi lacuri sau vopsele. Ele trebuie să fie rezistente la umiditate pentru că altfel se albesc și se scorojesc. Este cazul lacului nitrocelulozic, foarte cunoscut și folosit. Este un lac cu aspect plăcut, dar foarte puțin rezistent la umiditate. Nu este recomandat nici pentru blaturile de masă, cu atât mai puțin pentru cele din baie.

Cele mai rezistente lacuri în astfel de cazuri sunt cele din două componente, adică lacurile cu întărire chimică. Este cazul polyurethane varnishes, acrylic, polyester. În urma reacției chimice dintre cele doua componente ale lacului va rezulta o peliculă cu rezistențe mecanice și fizico-chimice foarte bune. Blatul sau mobila astfel finisată vor fi mult mai rezistente la umiditate, dar și la zgârieri, abraziuni sau loviri. Aplicarea trebuie făcută și în acest caz, pe ambele fețe, pe muchii și în decupaje. Se aplică 2-3 straturi de lac (sau 1-2 grund + 1 lac), cu șlefuire între straturi pentru a obține o suprafață cât mai plăcută la atingere.

Dacă vă propuneți să protejați singuri lemnul din baie vă recomand să folosiți lacuri pe bază de apă pentru a evita neplăcerile provocate de evaporarea solventului. Chiar dacă nu au întărire sunt suficient de rezistente pentru a proteja lemnul de umiditate. Există posibilitatea ca suprafața lăcuită să capete un aspect opalescent dacă vine în contact cu apa imediat după uscare. Nu vă speriați! Lacul pe bază de apă are o perioadă de uscare în profunzime mai lungă (până la 2-3 saptamani), timp în care poate să mai absoarbă din umiditatea existentă. Opalescența va dispărea dacă îndepărtăm sursa de umezeală. Revenirea va fi mai rapidă dăcă în exista o sursă de căldură. Este bine ca, după finisare, să lăsați blatul cel puțin 48 de ore înainte ca apa să ajungă pe suprafață.

bath countertop

Reguli ce trebuie respectate pentru ca finisajul să fie rezistent în timp

Pentru ca finisajul să reziste cât mai mult, protejând astfel blatul de baie sau mobilierul, vă recomand următoarele:

  • Acoperiți foarte bine cu ulei sau lac toate părțile blatului sau ale mobilierului. Nu considerați că dacă ați fixat foarte bine chiuveta în zona decupată nu mai este nevoie să finisați acea zonă. Apa ajunge cu ușurință în cele mai ascunse locuri. Iar dacă nu observați acest lucru este și mai rău. La un moment dat veți simti miros de mucegai și nu veți stii de unde;
  • Refaceți finisajul cu ulei atunci când suprafața lemnului începe să-și modifice aspectul inițial (uneori capătă un aspect ușor uscat). În timp, uleiul este îndepărtat prin ștergere sau în timpul curațeniei. Nu lăsați să dispară total, va fi mai dificil de reparat. Dacă veți reacționa imediat ce aspectul se schimbă, refacerea va fi mult mai simpla. Este suficient să ștergeți suprafața cu cârpa îmbibată în ulei;
  • Nu lasați uleiul în exces neșters pentru că nu se va usca. Va deveni lipicios, neplăcut la atingere și foarte greu de îndepărtat;
  • După utilizarea chiuvetei nu lăsați apa să băltească pe suprafața uleiată. Veți scurta perioada până la refacerea finisajului.
  • Șlefuiți suprafața lemnului înaintea aplicării protecției. Fibra ridicată, pe lângă aspectul neplăcut, poate fi și modul prin care apa ajunge în lemn;
  • Folosiți cu grijă obiectele foarte ascuțite care pot deteriora pelicula de lac. Lacurile sunt rezistente, dar nu imposibil de penetrat. Apariția unei zgârieturi profunde compromite protecția. Apa poate ajunge sub peliculă și finisajul cedează.

bath countertop

The furniture presented in the article is made by iPlan Furniture - Dragos Costache and Constantin Iosif

Photos are property of iPlan Furniture


Sper să vă fie de folos informațiile. Dacă credeți ca ar fi utile si pe altora, puteți distribui. Iar dacă aveți întrebări, neclarități sau vreți să faceți completări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

6 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    • Hello!
      Only varnishes or paints based on white spirit (petrosin) or turpentine can be applied over the oil. However, these are low resistance varnishes and are not recommended for floors. Oil protection for outdoors is very good against moisture. The problem is that, over time, the oil is washed away by rain and the finish has to be re-done. It is recommended that at least once a year another coat of oil is applied so that the protection is maintained.
      In terms of hardness, you have to rely on the hardness of the wood.
      All the best!

  • Hello!
    I would like to install a former chest of drawers in my bathroom in the living room, solid wood but I don't know exactly which one, it looks like oak.
    Let me understand that the steps would be: degreasing with dishwashing detergent, sanding, one coat of primer, another sanding between the two coats, another coat of primer, then water-based varnish. Please fill in or correct if I have done something wrong. The sanding will be done with what grit?
    Thank you!

    • Good evening!
      The sequence of operations is very smooth.
      Sanding off the old varnish or primer is done with 280 or 320 grit sandpaper or fine abrasive sponge.
      Since you will be using the dresser in the bathroom, I recommend applying a thin coat of wood/wood wax over the last coat of varnish. The application is done after the varnish is completely dry (min.24 hours), with a soft cotton cloth, leave for 2-3 hours and then polish with a clean cotton cloth. The wax will protect better against water. It will block the pores of the oak, preventing water from entering. In addition, during the first month, until the reaction is complete deep in the coating, the water-repellent varnish absorbs moisture from the environment in which it is applied and can easily soften (becomes slightly milky). It recovers if the humidity drops and it is warm. After a month to a month and a half, the phenomenon disappears by itself. Wax will protect the lake and decrease the chances of this happening.
      Good luck!

  • Good evening,

    I have an old wooden tree that I want to use as a bathroom sink. What treatment can I use to make it waterproof? I haven't decided whether to leave it natural or paint it white.
    If I leave it plain, is just oil enough? Flax, tung, mineral?
    If I paint it, do I oil it first or apply paint directly? In how many coats? Can you give me a paint recommendation ( a brand)?

    • Good evening!
      The most commonly used finish for sinks is epoxy resin and polyurethane varnish.
      If you opt for oil, mineral oil is recommended for kitchen sinks and mineral or tung oil for bathroom sinks. The oil is applied in several successive coats, with wiping and a 24-hour drying time in between. The wood must be saturated with oil for the sink to be resistant. Paint, varnish or other material cannot be applied over the oil because it has no adhesion.
      There is no need to stain the wood. You can first apply a water-based or solvent-based white varnish, let it dry, then apply the epoxy resin or oil treatment. This will make the wood grain more visible.
      If you still want to paint it you should use white resin or white coloured oil and apply them like the transparent ones.
      As a material recommendation - ICA from Lomilux.
      In the link below you have a detailed description of how to finish wooden sinks.
      Good luck!
      https://revistadinlemn.ro/2019/08/02/chiuvete-din-lemn-tratamente-pentru-rezistenta-la-apa-intretinere/

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish