Nu, nu ne-am schimbat profilul, tot despre lemn este vorba. Despre acel lemn care poate lega două tipuri de băuturi, renumite și speciale, vinul Sauterne și whisky-ul Glenmorangie. Adică, butoiul.
Sauterne, el vino dulce de Burdeos
Sauterne este un vin dulce din regiunea Bordeaux, Franța. Nu este foarte clar când anume a apărut dar a devenit faimos datorită celui de-al treilea președinte american, Thomas Jefferson. Acesta, înainte de a fi președinte, a fost ambasador în Franța, perioadă în care a fost foarte implicat în afacerile cu vin.
Pentru a fi recunoscut de specialiști ca Sauterne, vinul trebuie să îndeplinească 3 cerințe: strugurii să fie din subregiunea Sauterne a regiunii Bordeaux, să aibă minimum 13% alcool și să fie dulce. Concentrația crescută de zahăr se datorează unui mucegai nobil prezent în struguri. Zona favorizează dezvoltarea acestui mucegai toamna, când dealurile sunt învăluite în ceață, aerul fiind foarte umed. Mucegaiul scade conținutul în apă al strugurilor, crescându-l pe cel de zahăr.
Industrial este dificil de reprodus procedeul natural. Pentru a mări concentrația de zahăr, sucul de struguri se extrage prin procedeul numit Cryoextracție. Strugurii sunt mai întâi înghețați după care sunt presați, rezultând un suc dulce foarte concentrat.
Vinul este maturat în barricas de roble între 18 și 36 de luni. Cel mai folosit este stejarul francez și cel american, dar pot fi găsite și butoaie din stejar rusesc și unguresc. Uneori butoaiele sunt arse în interior pentru a adăuga arome de unt și vanilie. În perioada de maturare vinul interacționează cu butoiul rezultând un vin matur, dulce, cu aromă fructată de caise, piersici, nuci și miere. La rândul lui butoiul se impregnează cu dulceața vinului dar și cu aromele acestuia.
Butoaiele îmbibate cu aroma dulce înnobilează whisky-ul scoțian
După perioada de maturare în butoaie, vinul este mutat în sticle unde stă până ajunge pe masa pasionaților. Butoaiele folosite pentru Sauterne sunt de foarte bună calitate. Proprietarii podgoriilor din zonă investesc foarte mulți bani pentru a obține un vin deosebit și scump și nu-și permit să folosească butoaie proaste. Ele sunt foarte apreciate de producătorii de whisky din Scoția, unde sunt trimise la sfârșitul perioadei de maturare a vinului.
Whisky-ul stă în aceste butoaie între 3 si 40 de ani, uneori chiar mai mult, căpătând un „Sauterne Finish” cum spun producătorii. Cele mai cunoscute mărci astfel maturate sunt Glenmorangie, Arran și Octomore.
Considerați că aceste informații pot fi utile și altora? Distribuiți! Dacă aveți comentarii sau întrebări lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.
[...] en barricas de roble europeo en las que ha permanecido otros 1-2 años, durante los cuales adquiere nuevos sabores. Pero este tratamiento sólo puede darse al whisky de primera calidad [...]