Varios

De Sauterne a Glenmorangie

Nu, nu ne-am schimbat profilul, tot despre lemn este vorba. Despre acel lemn care poate lega două tipuri de băuturi, renumite și speciale, vinul Sauterne și whisky-ul Glenmorangie. Adică, butoiul.

Sauterne, el vino dulce de Burdeos

Sauterne este un vin dulce din regiunea Bordeaux, Franța. Nu este foarte clar când anume a apărut dar a devenit faimos datorită celui de-al treilea președinte american, Thomas Jefferson. Acesta, înainte de a fi președinte, a fost ambasador în Franța, perioadă în care a fost foarte implicat în afacerile cu vin.

Pentru a fi recunoscut de specialiști ca Sauterne, vinul trebuie să îndeplinească 3 cerințe: strugurii să fie din subregiunea Sauterne a regiunii Bordeaux, să aibă minimum 13% alcool și să fie dulce. Concentrația crescută de zahăr se datorează unui mucegai nobil prezent în struguri. Zona favorizează dezvoltarea acestui mucegai toamna, când dealurile sunt învăluite în ceață, aerul fiind foarte umed. Mucegaiul scade conținutul în apă al strugurilor, crescându-l pe cel de zahăr.

Sauternes_noble_rot_grapes

Industrial este dificil de reprodus procedeul natural. Pentru a mări concentrația de zahăr, sucul de struguri se extrage prin procedeul numit Cryoextracție. Strugurii sunt mai întâi înghețați după care sunt presați, rezultând un suc dulce foarte concentrat.

Vinul este maturat în barricas de roble între 18 și 36 de luni. Cel mai folosit este stejarul francez și cel american, dar pot fi găsite și butoaie din stejar rusesc și unguresc. Uneori butoaiele sunt arse în interior pentru a adăuga arome de unt și vanilie. În perioada de maturare vinul interacționează cu butoiul rezultând un vin matur, dulce, cu aromă fructată de caise, piersici, nuci și miere. La rândul lui butoiul se impregnează cu dulceața vinului dar și cu aromele acestuia.

Butoaiele îmbibate cu aroma dulce înnobilează whisky-ul scoțian

După perioada de maturare în butoaie, vinul este mutat în sticle unde stă până ajunge pe masa pasionaților. Butoaiele folosite pentru Sauterne sunt de foarte bună calitate. Proprietarii podgoriilor din zonă investesc foarte mulți bani pentru a obține un vin deosebit și scump și nu-și permit să folosească butoaie proaste. Ele sunt foarte apreciate de producătorii de whisky din Scoția, unde sunt trimise la sfârșitul perioadei de maturare a vinului.

Whisky-ul stă în aceste butoaie între 3 si 40 de ani, uneori chiar mai mult, căpătând un „Sauterne Finish” cum spun producătorii. Cele mai cunoscute mărci astfel maturate sunt Glenmorangie, Arran și Octomore.

la vida de un barril de vino
winefolly.com

Considerați că aceste informații pot fi utile și altora? Distribuiți! Dacă aveți comentarii sau întrebări lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

1 comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol