BRICOLAJE

Defectos de acabado - Manchas, decoloración, migración del color

Culoarea aplicată pe o suprafață din lemn interacționează atât cu lemnul cât și cu stratul de finisaj ulterior. Interacțiuni cu urmări apar și între grund și suportul lemnos. Calitatea colorării depinde de mai mulți factori care, dacă nu sunt respectați, vor avea ca urmare apariția defectelor de colorare, adică pete, colorări, decolorări și migrări de culoare.

fuente de la foto: thewoodwhisperer.com
fuente de la foto: thewoodwhisperer.com
Petele din cauza absorbției diferite

Manchas apar cel mai des din cauza șlefuirii necorespunzătoare. În acest caz, în anumite locuri, absorbția în lemn este mărită sau micșorată, rezultând pete mai închise sau mai deschise la culoare. Modul cum se face șlefuirea pentru a evita apariția defectelor îl găsiți aquí.

Sunt însă și situații în care, oricât de bine s-a șlefuit lemnul, petele tot apar. Este cazul esențelor repede crescătoare, unde lemnul este mai afânat, moale și scămos și absoarbe mai multă culoare (plop, salcie, anin). În acest caz este bine să se folosească soluții de colorare uniformizante sau baițuri speciale cu conținut de rășină care reduc absorbția în lemn. Uniformizarea colorării se poate face și după aplicarea grundului, dar este o metodă care nu are rezultate dacă petele sunt foarte vizibile.

Un caz special de absorbție mărită sunt canturile sau zonele strujite, unde apar capetele de fibră de lemn care absorb mai ușor și mai repede. Se recomandă folosirea izolatorilor care blochează absorbția în fibra lemnului.

fuente de la foto: thecoastalcraftsman.com
fuente de la foto: thecoastalcraftsman.com
Chituirea sau petele de clei pot modifica absorbția ceea ce duce la apariția petelor

În cazul panourilor furniruite, petele pot apărea în zonele în care sunt pătrunderi de clei din cauza dozării greșite a adezivului sau a furnirului de calitate inferioară, cu smulgeri de fibră. În zona în care adezivul a pătruns, absorbția este blocată și apare pata deschisă la culoare.

Soluția care se folosea mult în trecut era colorarea adezivului. Era foarte restrictivă, pentru că ulterior nu puteai colora decât în culoarea pusă în adeziv sau într-o culoare foarte închisă. De aceea se recomandă folosirea unei soluții de colorare ce are ca solvent un diluant repede volatil, de tipul acetonei, iar aplicarea să se facă prin pulverizare. Astfel, culoarea ramâne la suprafață, nu intră în lemn, așezându-se și peste zona cu pătrunderi de clei. Totuși, pătrunderea de clei trebuie evitată pentru că, chiar dacă se rezolvă problema colorării, rămâne cea a aderenței la suport a straturilor următoare.

Pete apar și în zonele unde lemnul a fost reparat cu chit, iar baițul cu care se face colorarea nu este compatibil cu acel chit. Compatibilitatea dintre cele două produse trebuie testată înainte de a le folosi pentru că, dacă au fost folosite, singurul mod de a remedia defectul este să se șlefuiască totul și să se reia procesul.

fuente de la foto: iheartorganizing.com
fuente de la foto: iheartorganizing.com

 

Lemnul albit chimic schimbă culoarea grundului poliuretanic

Probleme de colorare a grundului apar dacă se aplică un grund poliuretanic peste un lemn albit chimic. Catalizatorul este foarte sensibil la substanțele cu care se albește lemnul și virează culoarea grundului spre un galben intens. În cazul în care lemnul a fost decolorat sau albit chimic, finisarea trebuie făcută cu produse acrilice cu întărire. Ele au și avantajul că nu modifică deloc culoarea de bază fiind recomandate pentru protejarea efectelor speciale, a finisajelor foarte deschise la culoare sau a lemnului natur de culoare deschisă.

Manchas debidas al tanino de la madera

Mai pot apărea probleme de colorear atunci când se finisează cu produse hidrodiluabile lemn taninos de tipul stejarului, salcâmului sau a unor esențe exotice. Fenomenul este și mai vizibil dacă se aplică produse pigmentate albe sau deschise la culoare. De exemplu, dacă peste salcâm se aplică un grund hidrodiluabil alb, aproape imediat culoarea albă va începe să vireze spre verde. Pentru a evita acest lucru se recomandă folosirea izolatorilor.

Tot din cauza taninilor din lemn pot apărea și probleme de blanqueo a soluțiilor de colorare. Și în acest caz soluția este tot folosirea izolatorilor înaintea aplicării baițului.

fuente de la foto: sherwin-williams.com
fuente de la foto: sherwin-williams.com
Cambio de color debido a la luz

Decolorarea poate apărea și din cauza expunerii la radiația UV. Este cazul soluțiilor de colorare folosite pentru colorarea produselor pentru exterior, al celor care stau în vitrine sau în zone foarte expuse luminii directe sau celor care vor trece pe sub lămpile UV în cazul aplicării unui astfel de finisaj. În toate aceste cazuri trebuie folosite produse reziste la acțiunea radiației UV și a luminii directe. La exterior trebuie folosite materiale special formulate. Dacă se folosesc la exterior coloranți formulați pentru interior, iar mobila astfel finisată stă în soare, în mai puțin de un an acea culoare, indiferent cum este ea, se va descompune și va deveni gri.

Pentru produsele folosite la interior dar în zone intens luminate sau în vitrine, trebuie folosiți coloranți rezistenți la acțiunea luminii directe, iar acoperirea lor să se facă cu materiale ce conțin absorberi UV.

fuente de la foto: naperdillehardwood.com
fuente de la foto: naperdillehardwood.com

 

Migración cromática

Uneori, când se aplică grund hidrodiluabil peste o suprafață colorată, se observă cum culoarea începe să migreze în grund. Fenomenul se mai numește și sângerare. Se întâmplă de obicei în cazul coloranților universali, care sunt solubili atât în apă cât și în solvenți organici. Când se aplică un grund hidrodiluabil peste, apa conținută solubilizează colorantul și acesta începe să migreze în grund, colorându-l. La fel se poate întâmpla și dacă se aplică peste baițul pe solvent un grund, tot pe bază de solvent, ce conține un diluant mai greu volatil. Soluția este folosirea unor baițuri insolubile în produsul ce urmează a fi aplicat. De asemenea, pot fi folosite și baițuri mai speciale care, odată fixate pe fibra lemnului, nu se mai dizolvă în nici un fel de diluant.

Recomandarea mea este ca întotdeauna să transmiteți furnizorului de produse de finisare toate informațiile referitoare la natura suportului, tratamentele la care a fost supus, tehnologia folosită pentru finisare, destinația produsului finit și alte astfel de informații care-l ajută să vă recomande cele mai potrivite produse și soluții de finisare. Astfel evitați apariția unor defecte care sunt greu, dacă nu imposibil, de îndepărtat fără costuri suplimentare.

Seria completă a defectelor de finisare o găsiți aquí.

Espero que la información anterior le resulte útil. Como siempre, cualquier aportación será bienvenida. Y si tiene alguna pregunta o duda, déjela en el espacio previsto para ello. Le responderé con mucho gusto.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

7 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • Hola,
    Muy interesante el artículo, gracias. Sobre el tema, me ayudaría tener un punto de vista, he comprado una cómoda de madera de mango y en ciertas porciones se distinguen manchas que ligeramente llevan al verde. ¿Podría haber sido tratada la madera con imprimación blanca al agua? Tiene una especie de harina y huele acre, viene de la India.

    Voy a aplicar una capa de cera pero no sin antes acabar un poco las superficies con glaspapir, me alegraría que se oscureciera un poco; de momento es un color bastante claro en algún punto de la gama blanco grisáceo. ¿Es un buen método para igualar el color y cubrir esas manchas? Gracias,

    • Hola,
      La madera exótica tiene muchos taninos diferentes. El olor puede ser específico de la madera y entonces persistirá más tiempo, o del acabado y normalmente se desvanecerá más rápido.
      Puede utilizar cera coloreada para oscurecer el color de los muebles. La cera también puede aplicarse sin lijar, pero para asegurarte de eliminar la suciedad acumulada puedes lijar antes. Utiliza papel de lija fino (grano 280 o 320) o esponjas abrasivas finas.
      ¡Buena suerte!

  • Vaya, un montón de información útil. Muchas gracias por la página, ¡hacéis un gran trabajo! 🙂

    También tengo algunas preguntas, para empezar, ¿me podéis recomendar un buen barniz, cómo aplicarlo para unas puertas recién pintadas?

    La pintura es blanca, alquídica, le he dado varias manos y me gustaría protegerlas para que no amarilleen y sean más resistentes con el paso del tiempo. Cuantas capas de barniz debo aplicar? Estaba pensando en un barniz mate o semimate pero no se si es buena idea. He de mencionar que no han sido lijadas antes por falta de tiempo, ni preparadas de ninguna manera, solo les he dado la pintura.

    ¿Me pueden recomendar algunos artículos de lo que podría hacer ahora para protegerlos? Muchas gracias, espero respuesta.

    Alexandra

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol