Técnicas de transformación de la madera

Articulaciones tradicionales japonesas y su libro de cabecera

Zilele trecute cineva îmi propunea, referitor la carpintería tradicional japonesa, să reiau subiectul și să-l dezvolt, fiind unul foarte interesant. Cum de multă vreme voiam să fac acest lucru am considerat recomandarea binevenită, așa că m-am pus pe treabă. Consider tâmplăria tradițională japoneză fascinantă și cred ca aș putea să citesc ore, fără să obosesc, pentru a afla cat mai multe. De fapt, cam asta s-a și întâmplat în ultima vreme. Așa că am să vă mai spun câte ceva despre imbinări tradiționale japoneze, dar și despre pasiuna cu care acestea sunt păstrate în ciuda tuturor tehnicilor moderne folosite acum în construcții și în fabricarea mobilei.

Cu mijloacele moderne de documentare nu este deloc greu să găsești exemple de astfel de îmbinări. Găsești descrierea lor, fotografii, filme și gif-uri care iti arată ce trebuie făcut pentru a obține îmbinarea perfectă.

articulaciones tradicionales
fuente de la foto: weburbanist.com

Ce este mai greu este să descoperi poveștile printre aceste informații. Și din fericire am găsit una dintre ele care, chiar dacă nu este extraordinară, cu siguranță demonstrează dorința japonezilor de a nu pierde moștenirea culturală și tradițiile.

În 1989 a apărut în Japonia o carte tehnică în care sunt descrise pe larg, cu schițe, vederi de sus, din față și lateral, dimensiuni și fotografii, îmbinările tradiționale realizate fără a folosi niciun alt material ajutător. Practic îmbinarea este realizată dând fiecărei părți o formă anume. Puse împreună, părțile se îmbină perfect fără șuruburi, cuie, clei sau alte astfel de materiale.

v
fuente de la foto: thecarpentryway.blogspot.com

Sunt descrise 2 tipuri de îmbinări – demontabile și nedemontabile. La prima vedere ai zice că nu sunt multe variante pentru fiecare dintre aceste tipuri, dar nu este chiar așa. În carte sunt prezentate 9 îmbinări demontabile și 13 nedemontabile, pentru multe dintre ele existând și până la 5 variante. Au nume exotice, de genul Kanawa Tsugi, Mechiire sau Dodai Shiguchi și unele dintre ele sunt cu adevarat complexe.

articulaciones tradicionales
fuente de la foto: norocco.blogspot.com.au

Este incredibil cum reușeau să imagineze modul cum urma să arate îmbinarea. Acum, când poți face programe pe calculator pentru orice fel de tăiere și îmbinare și le poți realiza cu ajutorul CNC-uri, tot ți se pare greu să gândești o construcție numai din îmbinări fără elemente ajutătoare. În trecut totul se făcea manual, cu scule clasice, iar rezultatul era perfect și dura secole. În plus, totul era gândit astfel încât fibra lemnului să nu aibă de suferit pentru a nu afecta trăinicia îmbinării.

articulaciones tradicionales
fuente de la foto: lamaisonnetdeco.com

Ceea ce m-a făcut să vorbesc despre carte a fost, mai mult poate decât ceea ce cuprinde, povestea apariției ei. Cartea are 2 autori, Torashichi Sumiyoshi și Gengo Matsui. Primul este un meșter tâmplar născut în 1911, care a învățat despre tâmplăria tradițională japoneză în cadrul castelor care transmit din generație în generație arta prelucrării lemnului. Din 1924 a lucrat lemnul având propria firmă, ajungând sa fie membru al unor organizații care construiesc și restaurează temple.

Cel de-al doilea este un renumit profesor universitar al Universității Waseda. Matsui a absolvit ca arhitect universitatea în 1943 și s-a întors acolo ca profesor după susținerea doctoratului în 1960. Cei doi s-au întâlnit în 1985 când au lucrat împreună la proiectarea și construirea Eishin Gakuen Higashino High School, alături de arhitectul englez Christofer Alexander. Eishin Gakuen este renumită pentru structura sa din lemn, mai ales că a apărut după o lungă perioadă când astfel de edificii nu au mai fost construite.

articulaciones tradicionales
fuente de la foto: livingneighborhoods.org

Matsui a rămas impresionat de arta cu care Sumiyoshi realiza îmbinările, de modul său simplu de lucru.  Era un fel de a lucra despre care nu învățase nimic la școală. Îmbinările acelea simple erau însă atăt de trainice și atât de corect și exact făcute pe parcă ar fi fost opera unui savant. A hotarat atunci că aceste cunoștințe nu trebuie pierdute, că ele reprezintă un adevărat tezaur iar constructorii, inginerii și arhitecții ar trebui să poata să le studieze în școală. Așa a apărut cartea în care schițele au fost realizate de studenții Universității Waseda după indicațiile precise ale meșterului tâmplar.

articulaciones tradicionales
fuente de la foto: brokenriverjoinery.wordpress.com

Cum spuneam cartea a apărut în 1989, iar în 1990 apărea deja a doua ediție. Varianta în limba engleză nu a întârziat să apară, fiind deja disponibilă în 1991. De atunci această carte este una de căpătâi pentru mulți meșteri din întreaga lume, tipărindu-se noi și noi ediții. Puteți găsi aquí varianta primei ediții pe care sunt sigură că cei pasionați o vor vedea ca pe o adevărată comoară.

articulaciones tradicionales
fuente de la foto: reddit.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

14 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • Muchas gracias. Sigo agradecido por esta información útil y muy bien presentada. He admirado en Japón el "monasterio en un bosque", que está hecho SÓLO de madera. ¿Cuándo vamos a olvidar el dicho criminal "Por qué hacerlo simple cuando puede ser complicado"?

  • Muchas gracias por esta valiosa e importante información sobre el arte en madera ........así como por el maravilloso libro.
    Los japoneses están muy avanzados en el trabajo de la madera y construyen muchos templos sólo con madera, sin otros materiales auxiliares......Los japoneses son un pueblo trabajador, con talento, con voluntad y perseverancia en muchos campos, ....Veo con gran placer sus retransmisiones por el satélite NHK.......así como por internet. http://www.nhk.com
    Atentamente Sra. Radu....

  • Muy ingeniosos, hoy en día se pueden hacer fácilmente con el ordenador. ¡Interesante como se hacían hace 100 años! ¡Respeto! Sin embargo, hay carpintería de madera europea, menos sofisticada pero muy eficaz y más barata, ya que creo que ni siquiera en Japón está tan extendida. Tomemos el ejemplo de las espadas samurai, sobre las que hay tantas historias. En una prueba resultaron mucho más débiles que las espadas europeas.

  • ¡Fascinante! ¿Hay personas/empresas en Rumanía que apliquen estos métodos de carpintería? Me encantaría aprender este oficio de gente que lo practica.

    • ¡Buenas noches!
      En nuestra empresa hay carpinteros cualificados que hacen este tipo de uniones. Pero no hay ninguna escuela donde enseñen, como en Estados Unidos o el Reino Unido. Tal vez, con el tiempo, tengamos escuelas de este tipo.
      Le deseo lo mejor.

      • Señora Radu, me interesa conocer más detalles sobre estos carpinteros.
        Por otro lado, imagino que aquí no se pueden mencionar los datos de contacto, ya que no es una página de publicidad.
        Le agradecería que me enviara una dirección de correo electrónico donde poder mantener más correspondencia con usted sobre este tema.
        Atentamente.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol