Probabil că deja vă gândiți: dar de ce să vopsesc o mobilă din lemn când tocmai lemnul o face valoroasă? De ce să ascund frumusețea lemnului sub un strat de vopsea? Și prin vopsire nu-i scad valoarea? În mare parte am să vă dau dreptate. Într-adevar este o blasfemie să vopsești un lemn frumos de nuc sau unul de paltin care arată ca o mătase. Desenul, fibra, culoarea, luciul sunt elemente care fac lemnul deosebit și pe care le putem pierde dacă-l acoperim cu vopsea. Sunt însă situații când muebles pintados arată chiar mai bine și nimeni nu va crede că nu este din lemn. Se pot face chiar combinații vopsind numai o parte din mobilă, lemnul fiind astfel si mai bine pus în valoare. Se vedem care sunt aceste situații.
Mobila de rășinoase este de multe ori vopsită, dar asta nu înseamnă că nu este la fel de reușită și apreciată. Lemnul de rășinoase are noduri și când sunt prea multe pot deveni deranjante, mai ales pe un mobilier de dimensiuni mari. Cea mai potrivită variantă, în acest caz, este vopsirea parțială a mobilei. Se rupe astfel monotonia, iar partea neacoperită va fi pusă în evidență, accentuând faptul că mobila este din lemn.
Această variantă este adoptată de multe ori și în fabrici. Stilul se numește country cottage și este foarte apreciat, mai ales pentru mobilierul de bucătărie pentru că are un aspect foarte cald, prietenos. De cele mai multe ori o poliță sau un blat păstrează lemnul la vedere.
Și colorarea totală este o variantă. Dacă lemnul este acoperit cu un strat subțire de vopsea, eventualele imperfecțiuni sunt acoperite, iar dacă se aplică și o patină, structura lui va fi evidențiată.
O altă cauză pentru care se alege vopsirea este dată de colorațiile lemnului care pentru unii nu sunt acceptabile. În fabrici, vopsirea este una dintre metodele care salvează multe situații cu batăi de cap. Nu întotdeauna colorațiile care apar pe lemn sunt plăcute. De multe ori pot fi sub forma unor pete sau apar ca diferențe mari de culoare între componentele aceluiași mobilier. Vopseaua va ascunde toate defectele și va uniformiza aspectul. Dacă se alege ca finisarea să fie făcută în continuare cu diverse patine sau ca mobila să fie pictată atunci nu numai că nu pare o mobilă vopsită pentru a ascunde defecte ci una specială, deosebită, chiar prețioasă.
Se poate vopsi chiar și numai o parte a mobilierului. În felul acesta se diminuează aspectul încărcat iar partea de lemn neacoperită va fi chiar mult mai interesantă având acele diferențe de culoare.
Sunt unele specii de lemn care nu au desenul deosebit, sunt monotone. În plus colorarea lor este dificilă, apărând tot felul de pete din cauza absorbției neuniforme. Este cazul álamo și a altor esențe repede crescătoare. Când sunt colorate apar petele și este nevoie de o uniformizare care uneori transformă aspectul într-unul de plastic. Așa că o variantă mult mai bună este vopsirea urmată de patinare. Un astfel de finisaj pe un mobilier cu un design deosebit poate transforma o mobilă de plop intr-una specială.
Cel mai frecvent însă este vopsită mobila pe care o avem de ceva vreme și dorim să facem o schimbare. Cel puțin asta este concluzia după multele mesaje pe care le primesc de la cei care vor să vopsească singuri mobila veche. Cele mai multe dintre întrebări sunt legate de cum pot face schimbarea fără riscul ca noul strat să se desprindă sau cum să facă ca mobila să pară în continuare din lemn. Iată câteva sfaturi pentru cei care pornesc la o astfel de aventură:
- degresați înainte mobila. În timp, indiferent unde a stat, mobila se acoperă cu un strat de grăsime și murdărie. În plus, folosirea produselor de curățare speciale pentru mobilă a adăugat un strat de ceară peste care nimic nu are aderență (cu excepția prafului🙂). Curățarea se face cel mai bine cu apă și detergent, după care se șterge bine și se lasă să se usuce. Folosirea solvenților nu este recomandată pentru că poate înmuia straturile de lac cu care mobila a fost finisată în trecut;
- șlefuiți ușor înainte de aplicarea vopselei pentru a crește aderența. După șlefuire îndepărtați praful cu o cârpă;
- verificați înainte de a începe, pe o parte ascunsă, compatibilitatea dintre vopseaua nouă și stratul vechi. S-ar putea ca ele să nu se „înțeleagă” și aspectul final să nu fie cel dorit. Cele mai bune sunt vopselele pe bază de apă pentru că sunt compatibile cu aproape orice. Los calcáreos se pot folosi chiar fără șlefuire înainte;
- folosiți produse din gama do-it-yourself (DIY – fă singur). Sunt formulate special pentru a fi folosite acasă cu ușurință, fără cerințele speciale ale aplicărilor din fabrici;
- nu dați straturi multe și groase, veți transforma mobila într-un obiect din plastic. Aplicați unul, maximum 2 straturi de vopsea. Este suficient pentru a acoperi vechiul strat. Un strat gros, pe lângă aspectul de plastic, poate crăpa în timp;
- dacă mobila transformată este din lemn cu pori, puneți-i în evidență aplicând peste vopsea patine sau ceară colorată. Țineți cont de sfatul de mai sus pentru ca un strat gros poate acoperi porii și pierdeți efectul;
- daca ați folosit patine aplicați întotdeauna un strat incolor (ceară sau lac) care să fixeze și să protejeze aspectul. Dacă folosiți ceară trebuie să știți că nu are rezistență la temperatură, așa că nu puneți obiecte fierbinți deasupra. Dacă obiectele vor fi folosite în baie sau bucătărie folosiți productos resistentes a la humedad;
- nu este nevoie să vopsiți total o mobilă pentru a-i schimba aspectul. Luați exemplul fabricilor care fac mese cu cadrul vopsit, dar blatul nu, sau comode și dulapuri de bucătărie cu polițe nevopsite. Puteți folosi metoda si pentru a transforma o mobilă cu design clasic într-una modernă sau pentru a aduce puțină culoare în casă.
- dacă sunteți adepții mobilei cu aspect învechit folosiți pentru schimbare straturi succesive de culori diferite. Nu vă dați silința ca straturile să fie aplicate perfect, dar nu aplicați stratul următor până când primul nu este complet uscat. În caz contrar vopselele se vor amesteca și efectul va fi diferit. Dacă vreți să se vadă și mai bine stratul inferior îndepărtați-l pe cel de deasupra prin șlefuire. Efectul se numește angustiado;
- în cazul comodelor cu sertare puteți alege să vopsiți numai cadrul, sertarele rămânând neschimbate. Este un mod prin care se pune și mai mult în evidență desenul unui lemn frumos.
Mobila din lemn vopsită are un farmec al ei aparte. Dacă este bine făcută nu știrbește valoarea lemnului el continuând să se „simtă” sub stratul de vopsea. Dar este adevărat, ar fi păcat să ascundem sub vopsea un lemn cu un desen deosebit.
¡Hola!
¿Cómo puedo cambiar el color de mis muebles de marrón claro a blanco? Cuáles son los pasos y qué productos utilizar?
Gracias de antemano.
¡Buenas noches!
El aglomerado es difícil de recubrir. La resina que lo recubre es muy dura precisamente para resistir diversos ataques.
Sin embargo, puede recubrirse con pinturas calcáreas tipo Annie Sloan. Es obligatorio que la pintura se cubra finalmente con cera o barniz.
Otro método consiste en lijar la superficie con una esponja abrasiva fina o papel de lija de grano 280 ó 320 y aplicar pintura normal para madera al agua o al disolvente. Conseguirá una mejor adherencia con la pintura al disolvente. Es necesario lijar para que la pintura se adhiera. Cuanto más liso y brillante sea el aglomerado, menor será la adherencia de la capa de pintura.
Si se decide por las pinturas calcáreas, encontrará información en los enlaces siguientes.
Le deseo lo mejor.
https://revistadinlemn.ro/2017/07/25/cum-poti-transforma-simplu-vechile-piese-de-mobilier/
https://revistadinlemn.ro/2018/02/21/transformarea-mobilei-cu-vopsea-pe-baza-de-apa-annie-sloan-chalk-paint/
https://revistadinlemn.ro/2018/01/23/vopsele-cretoase-annie-sloan-chalk-paint/
¡Hola!
Quiero pintar un mueble con pintura al agua Oskar para palets de melamina. Me interesa saber si hay que encerar sobre la pintura y cuánto dura la pintura sobre la madera, si se descascarilla.
Gracias.
¡Hola!
No he trabajado con esta pintura, pero por la descripción técnica del producto en la página web entiendo que no necesita otro recubrimiento, así que tampoco cera. Para conseguir la máxima adherencia hay que desengrasar previamente la superficie (lavarla con agua y detergente) y evitar utilizar los muebles pintados durante 3 días para que la pintura se endurezca por completo.
Al estar especialmente formulado para superficies de baja adherencia (melamina, plástico) debería tener buena adherencia y no presentar problemas de descascarillado (si se desengrasan las superficies antes de pintar).
Le deseo lo mejor.
Hola Sra. Mihaela,
Tengo un antiguo mueble de comedor Madrigal (chapa de cerezo por lo que recuerdo) de los años 80, fabricado en Gherla y me gustaría una transformación-modernización bastante radical de sus piezas.
Personalmente, aprecio especialmente el estilo escandinavo. Cree que, al menos en cuanto al color, es posible conseguir un tono gris-beige mate en la chapa de estos muebles?
Para ponerme en marcha necesito su asesoramiento experto.
Gracias.
¡Hola!
Por lo que escribes entiendo que quieres quitar las capas de barniz hasta la madera y teñir la chapa. Si esa es la intención, sí se puede, pero es mucho trabajo. El color que se ve ahora es un baya, el cerezo no tiene ese color tan intenso. Tendrás que decapar todos los muebles y luego lijar para eliminar la madera teñida. Probablemente también necesites tratamientos para blanquear la madera (he puesto el enlace más abajo). Después teñir con un tinte gris-beige y aplicar 2-3 capas de barniz mate. Es difícil y si nunca has hecho algo así no te aconsejo que empieces con muebles tan complicados. Empieza por algo más sencillo: una silla. Una mesilla de noche y, si todo va bien, pasa a la siguiente fase.
También puede teñir la madera con un tinte a base de pigmentos o pintura diluida. En este caso, la veta de la madera no será visible, pero seguirá viéndose el dibujo natural de la madera. Sin embargo, eliminará la parte limpiadora de la madera.
La opción más adecuada me parece pintar el mueble tal como está ahora. Por supuesto, primero hay que desengrasarlo y limpiarlo, y si usas pinturas normales (no las calcáreas tipo Annie Sloan), tendrás que lijar primero toda la superficie para que la pintura tenga adherencia. El lijado se hace sin quitar la capa de barniz, como el lijado entre capas (enlace al final). Aplica 2 capas del color deseado. Si te gusta el estilo escandinavo, la pintura debe ser muy mate, nada brillante (grado de brillo 5-10). Es preferible comprarla en las tiendas que venden barnices y pinturas para madera, donde también se abastecen los pequeños talleres. En las tiendas de bricolaje las pinturas mates son más bien semibrillantes.
Lo que te propones no es fácil, pero tampoco imposible. No debes saltarte pasos y ser paciente.
¡Buena suerte!
https://revistadinlemn.ro/2017/04/19/albirea-si-decolorarea-lemnului-dupa-indepartarea-vechiului-finisaj/
https://revistadinlemn.ro/2017/01/16/ce-este-si-de-ce-este-importanta-slefuirea-intre-straturi/
https://revistadinlemn.ro/2016/11/09/ciresul-lemnul-elegantei/
https://revistadinlemn.ro/2020/10/29/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-revopsesti-mobila-sau-usile-de-lemn/
https://revistadinlemn.ro/2018/01/23/vopsele-cretoase-annie-sloan-chalk-paint/
¡Hola!
¡Enhorabuena y gracias por este sitio lleno de información experta!
Me gustaría pintar un mueble de comedor chippendale con pinturas Annie Sloan.
El mobiliario está bien cuidado pero lo encuentro amarrado, polvoriento por el tiempo, y la habitación en la que está colocado oscura por ello.
Mis amigos me aconsejan que lo deje así.
Debo mencionar que ya he pintado innumerables muebles y he adquirido cierta experiencia.
¿Haría que no valiera nada?
Me cuesta decidirme y algún consejo experto me ayudaría mucho.
Gracias.
¡Hola!
Gracias por su apreciación.
Su confianza me honra, espero poder ser de ayuda.
Si su mueble es Chippendale, sería una pena transformarlo. Es valioso, y la madera y los materiales utilizados para fabricarlo eran de buena calidad. Pero si quieres venderlo, será difícil porque el mercado de los entendidos es limitado y en los caminos oficiales necesitas documentos o la tasación de un especialista que firme un documento por ti, lo que cuesta dinero. Puedes elegir otras formas de alegrar la habitación: paredes pintadas de blanco, piezas trasladadas a otras habitaciones, combinar estilos (estilo fusión), añadir cojines de colores claros en las sillas, , objetos decorativos ligeros, coloridos y brillantes.
Por otra parte, es importante sentirse a gusto en su propia casa, y los muebles deben contribuir a ello. Si no quiere valorarlo ni dejarlo como herencia, y si ya ha pintado otros muebles, puede hacer una transformación que haga aún más atractivos sus muebles. Los elementos característicos del estilo, la forma específica de las patas de la silla pueden resaltarse mediante el teñido y la patinación. Con una combinación bien elegida de colores y pátinas puede conseguir un mueble único manteniendo la elegancia de los muebles Chippendale.
¡Buena suerte!
https://revistadinlemn.ro/2016/04/21/stiluri-in-mobila-chippendale/