Mare parte din mobila din lemn masiv este făcută din panouri de masiv. Sunt fabrici care fac astfel de panouri, atât pentru piața internă cât și pentru export. Pentru producători este un mare ajutor pentru că nu mai trebuie să-și facă singuri panourile, concentrându-se asupra execuției modelelor. Așa cum am spus și cu ceva vreme în urmă, panourile de masiv sunt lemn masiv, în ciuda faptului că mulți le consideră un produs secundar făcut din resturi încleiate. Dimpotriva, folosirea panourilor vine cu o serie de avantaje pe care le voi arăta imediat. Un material foarte important pentru un panou de calitate este adezivul. În general, pentru obținerea panourilor de masiv se folosesc Adhesivos PVA, acei adezivi cărora le spunem „tip aracet”. În funcție de tipul lor panourile pot avea diverse calități, de exemplu pot fi folosite pentru mobilă de interior sau de exterior. Nu orice „aracet” poate fi folosit, de aceea cred că un articol referitor la calitățile adezivilor PVA folosiți la obținerea panourilor de masiv este bine venit.
Por qué paneles macizos
Revin la panourile de masiv pentru a arăta câteva avantaje ale folosirii lor în producția de mobilier.
Paneles en tamaños mucho mayores decât elementele dintr-o bucată. Nu ne putem gândi la un blat de masă dintr-o bucată decât dacă ea provine dintr-un arbore foarte bătrân, de mari dimensiuni. În mod normal blatul este făcut din mai multe scânduri alaturate, lipite între ele. Panoul de masiv oferă posibilitatea obținerii blatului (sau a altor piese mari) direct, fără alte operații intermediare.
În procesul de producție al panoului din masiv sunt îndepărtate zonele cu defecte sau noduri astfel încât este eliminat riscul apariției fisurilor, colorațiilor naturale nedorite sau a altor probleme cauzate de defecte ale lemnului.
El panel tiene un stabilitate foarte bună. Tăierea în elemente mai mici îndepărteaza tensiunile specifice lemnului masiv și astfel se elimină riscul de crăpare sau curbare a panoului.
Paneles de madera maciza nu au emisii de formaldehidă pentru că sunt făcute cu adezivi PVA care nu conțin formaldehidă sub nicio forma (liberă sau legată).
Caracteristicile adezivilor folosiți la fabricarea panourilor de masiv
Pentru un proiect DIY alegerea adezivului este simplă. Cele mai importante cereri sunt să lipească repede și bine. În producție însă alegerea este mult mai nuanțată. Pe lângă a lipi bine, adezivul trebuie să fie rezistent în anumite condiții, să fie mai mult sau mai puțin elastic, să aibă o foarte bună rezistență în timp, linia de lipire să fie sau nu transparentă, sa aibă emisii cât mai reduse, etc. Există diferite tipuri de adezivi, fiecare cu rezistențele și caracteristicile lor, iar alegerea trebuie făcută astfel încăt astfel încât obiectul încleiat să arate și să se comporte cât mai bine în timp.
În cazul panourilor din masiv se folosesc pentru încleiere adezivi PVA. Sunt dispersii apoase de poliacetat de vinil care ajung să reacționeze (să lipească) atunci când apa se evaporă și moleculele se apropie. Sunt mai multe tipuri de adezivi PVA iar cei folosiți la obținerea panourilor de masiv trebuie să îndeplinească anumite condiții. Iată care sunt cele mai importante:
1. Rezistența la umezeală și la apă
Este foarte importantă pentru că este posibil ca panourile să ajungă să fie folosite pentru a face mobilier care stă în zonă cu abur (baie, bucătărie) sau în exterior și linia de lipire poate fi afectată. De aceea este recomandată folosirea adezivilor de tip D3 sau D4, pentru rezistențele crescute la umiditate.
Dacă aveți un proiect personal puteti folosi adezivi D1 sau D2 numai dacă știți cu siguranță că obiectul nu va sta niciodată într-o zonă cu umiditate crescută.
Clasificarea adezivilor din punct de vedere al rezistenței la umiditate (D1-D4) a fost tratată pe larg într-un articol separat.
2. Transparența filmului de adeziv
O linie alba între elementele de lemn va strica aspectul panoului. De aceea este bine ca, după întărire, adezivul să devină transparent. Transparența filmului este un semn că adezivul nu a avut materiale de umplere gen cretă sau alte astfel de produse, care fac ca produsul sa fie mai ieftin, dar și mai puțin elastic și transparent.
3. Elasticidad de la película
O caracteristică foarte importantă care duce la reducerea costurilor de producție. După incleiere, panourile din lemn sunt calibrate și șlefuite înainte de a fi ambalate pentru a fi distribuite sau folosite în producția de mobilier. Un adeziv elastic opune mai puțină rezistență în timpul acestor operații ceea ce duce la prelungirea vieții abrazivelor și a sculelor folosite. Ele vor rezista mai mult iar calibrarea și șlefuirea vor fi de calitate. În timp, prelungirea vieții materialelor și sculelor abrazive se traduce în economii de material și reducerea costurilor de producție.
Și pentru cei care au proiecte DIY este importantă elasticitatea filmului de adeziv. Chiar dacă în acest caz economia de material nu este prioritară, îndepărtarea cu usurință a adezivului întărit pe suprafața panoului și șlefuirea fără a schimba continuu hârtia abrazivă sunt argumente în favoarea alegerii unui adeziv elastic.
4. Timp mediu de priză și întărire
Adezivul nu trebuie să se întărească nici foarte repede, dar nici foarte încet. Un timp mediu de reacție dă timp necesar adezivul să fie absorbit în lemn pentru a face o lipire cât mai rezistentă. O priză rapidă, în cazul adezivilor PVA, poate însemna o lipire mai puțin rezistentă în timp.
Nici o uscare foarte lentă nu este de dorit pentru că duce la creșterea timpului de producție și scăderea productivității.
Panouri de calitate pentru IKEA sau companii din Franța și Germania cu adezivi TISZABOND
Unul dintre furnizorii de adezivi PVA pentru fabricile producătoare de panouri de masiv este Szolvegy, Târgu Mureș. Cu ajutorul adezivilor TISZABOND se obțin panouri de calitate pentru piața internă, dar și pentru export. Una dintre companiile care fabrică panouri din masiv cu acești adezivi este Dippanels, despre ale cărui produse am mai vorbit în paginile revistei.
Adezivi TISZABOND recomandați pentru panouri sunt cei D3, D3D (un adeziv D3 cu aderență și elasticitate îmbunătățite), D3D de iarnă (adeziv rezistent la cicluri repetate îngheț-dezghet) și D4 mono și bicomponent. Adezivi D4 sunt folosiți pentru obținerea panourilor cu rezistență foarte bună la umiditate și la condiții de exterior. Despre acest tip de adezivi v-am mai spus atunci când am vorbit despre urticaria o uși pentru exterior.
Pentru Solvegy, producătorul adezivilor TISZABOND, aspectele cele mai importante sunt asigurarea unui produs de înaltă calitate si continuitatea calității în timp, respectând toate cerințele normelor europene. Calitatea continuă poate fi asigurată numai cu ajutorul furnizorilor de materii prime. Ei trebuie să pună un accent deosebit pe controlul permanent al calitatii materialelor, fiind astfel garantul calității adezivilor.
Pe lângă relația foarte bună cu furnizorii de materii prime, firma Szolvegy are și o relație stransă cu laboratoare europene de renume, atestarea produselor din gama de adezivi TISZABOND efectuându-se atât la Institutul Rosenheim din Germania, cât și la Institutul Lemnului din Sopron, Ungaria. Testele de calitate și controlul continuității calității sunt dovada că adezivii din clasa TISZABOND corespund cerințelor normelelor europene. Partenerii din industria lemnului au astfel siguranța că produsele lor, încleiate cu adezivi TISZABOND, vor fi de asemenea produse de înaltă calitate.
Szolvegy se mândrește cu calitatea foarte bună a adezivilor săi, dovedită de analize de laborator făcute la institutele menționate mai sus. Directorul firmei ne-a spus că, periodic, mostre de adeziv și de lemn încleiat cu adeziv TISZABOND sunt duse pentru testare, chiar fără ca beneficierul să ceară acest lucru. Este modul prin care este verificată permanent calitatea produselor, clientul având astfel dovada calității continue a adezivilor folosiți.
Sper ca aceste informații să vă fie de folos, fie că lucrați în industrie sau aveți în lucru un proiect personal. Dacă considerați că pot fi utile și altora, puteți distribui. Dacă aveți comentarii sau întrebări, le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat.
Añadir un comentario