Acabado DIY - Técnicas de acabado

Tratamientos aplicados al mueble o a la encimera de madera que soporta el fregadero para resistir la humedad

Ideea folosirii lemnului pentru mobilierul din baie se lovește aproape întotdeauna de temerea că nu va rezista mediului umed. Temere nejustificată dacă ne gândim la butoaiele din lemn în care sa făcea baie în trecut, la saunele finlandeze sau la grătarele din lemn pe care le găseai în trecut în mai toate băile. Lemnul se descurcă bine în aceste medii, iar dacă protejat va fi evitată instalarea mucegaiul. Un blat de baie tratat cu ulei rezistă foarte bine, cu condiția ca acel finisaj să fie reîmprospătat atunci când uleiul dispare. Mult mai sensibile la apă sunt lipirile care trebuie făcute cu adezivi rezistenți si materialele sau soluțiile constructive folosite la obținerea mobilierului de baie. Sa vedem cum putem finisa un blat sau un mobilier din lemn pe care se sprijină chiuveta din baie pentru a le face cât mai rezistente la umiditate.

encimera de baño

Protección con aceites

Uleiul este cel care pune cel mai bine în evidență lemnul și-i păstrează aspectul natural. Cei care-l apreciează își doresc să-l vadă și să-l simtă chiar si în condiții mai dificile, așa cum sunt cele din baie. Un blat de baie poate fi făcut din orice fel de lemn, recomandate sunt însă speciile mai dure (roble, ulm, acacia) sau cu conținut de rășini (molid, pin, larice). Cel mai indicat este să se folosească panel de madera maciza. Daca se folosește lemn masiv, el trebuie îmbinat astfel încât să se evita stagnarea apei. Pentru lipire se folosește întotdeauna adeziv rezistent la umiditate, din Clases D3 o D4. Dacă în loc de blat se folosește mobilier din lemn, designul trebuie astfel ales încât să nu fie zone greu accesibile. Acolo apa poate ajunge cu ușurință, dar va fi greu de șters. Zona va rămâne umedă permanent și va dezvolta mucegaiuri. Îmbinările prin lipire sau cu elemente metalice trebuie să fie și ele rezistente la umiditate.

Dacă alegeți ulei pentru protejarea blatului de baie sau a mobilierului, căutați-l pe cel pentru lemn. Sunt mai multe feluri de ulei. Puteți folosi aceite de tung, aceite de linaza o mezclas de estos aceites - Aceite danés o aceite de teca (nu este din lemn de tec, doar seamănă cu culoarea tecului). Există și amestecuri ale diferitelor firme, mai mult sau mai puțin naturale. Spun mai puțin naturale pentru că există și uleiuri sintetice. În general, prețul este cel care arată cât de natural este un produs. Cu cât este mai mare cu atât este mai curat, mai natural. Uleiurile naturale pot fi folosite fără probleme la protejarea lucrurilor cu care venim în contact. Pentru obiecte ce vin în contact cu mâncarea se folosește aceite mineral.

Pentru a fi cât mai rezistent la umiditate lemnul trebuie să absoarbă ulei în profunzime. De aceea este bine să se aplice ulei în exces, să fie lăsat să absoarbă 30-45 minute, după care lemnul să fie șters cu o cârpă moale care absoarbe bine și nu lasă scame. Ștergerea este obligatorie pentru că altfel lemnul devine lipicios. Aplicarea uleiului se face cu o cârpă moale sau cu pensula, pe ambele fețe, pe muchii, inclusiv în golurile decupate. Dupa 24 de ore, timpul necesar uscării, operația se reia. Se pot aplica astfel 2-4 straturi. Lemnul trebuie să fie uscat corespunzător (8-12% umiditate), șlefuit și desprăfuit.

encimera de baño

Protección con barnices o pinturas resistentes a la humedad

Cei care nu au încredere în ulei sau vor să aibă un finisaj mai rezistent în timp și care să asigure și rezistența mecanică a suprafețelor protejate, pot folosi lacuri sau vopsele. Ele trebuie să fie rezistente la umiditate pentru că altfel se albesc și se scorojesc. Este cazul lacului nitrocelulozic, foarte cunoscut și folosit. Este un lac cu aspect plăcut, dar foarte puțin rezistent la umiditate. Nu este recomandat nici pentru blaturile de masă, cu atât mai puțin pentru cele din baie.

Cele mai rezistente lacuri în astfel de cazuri sunt cele din două componente, adică lacurile cu întărire chimică. Este cazul barnices de poliuretanoacrílico, poliéster. În urma reacției chimice dintre cele doua componente ale lacului va rezulta o peliculă cu rezistențe mecanice și fizico-chimice foarte bune. Blatul sau mobila astfel finisată vor fi mult mai rezistente la umiditate, dar și la zgârieri, abraziuni sau loviri. Aplicarea trebuie făcută și în acest caz, pe ambele fețe, pe muchii și în decupaje. Se aplică 2-3 straturi de lac (sau 1-2 grund + 1 lac), cu șlefuire între straturi pentru a obține o suprafață cât mai plăcută la atingere.

Dacă vă propuneți să protejați singuri lemnul din baie vă recomand să folosiți barnices al agua pentru a evita neplăcerile provocate de evaporarea solventului. Chiar dacă nu au întărire sunt suficient de rezistente pentru a proteja lemnul de umiditate. Există posibilitatea ca suprafața lăcuită să capete un aspect opalescent dacă vine în contact cu apa imediat după uscare. Nu vă speriați! Lacul pe bază de apă are o perioadă de uscare în profunzime mai lungă (până la 2-3 saptamani), timp în care poate să mai absoarbă din umiditatea existentă. Opalescența va dispărea dacă îndepărtăm sursa de umezeală. Revenirea va fi mai rapidă dăcă în exista o sursă de căldură. Este bine ca, după finisare, să lăsați blatul cel puțin 48 de ore înainte ca apa să ajungă pe suprafață.

encimera de baño

Reguli ce trebuie respectate pentru ca finisajul să fie rezistent în timp

Pentru ca finisajul să reziste cât mai mult, protejând astfel blatul de baie sau mobilierul, vă recomand următoarele:

  • Acoperiți foarte bine cu ulei sau lac toate părțile blatului sau ale mobilierului. Nu considerați că dacă ați fixat foarte bine chiuveta în zona decupată nu mai este nevoie să finisați acea zonă. Apa ajunge cu ușurință în cele mai ascunse locuri. Iar dacă nu observați acest lucru este și mai rău. La un moment dat veți simti miros de mucegai și nu veți stii de unde;
  • Refaceți finisajul cu ulei atunci când suprafața lemnului începe să-și modifice aspectul inițial (uneori capătă un aspect ușor uscat). În timp, uleiul este îndepărtat prin ștergere sau în timpul curațeniei. Nu lăsați să dispară total, va fi mai dificil de reparat. Dacă veți reacționa imediat ce aspectul se schimbă, refacerea va fi mult mai simpla. Este suficient să ștergeți suprafața cu cârpa îmbibată în ulei;
  • Nu lasați uleiul în exces neșters pentru că nu se va usca. Va deveni lipicios, neplăcut la atingere și foarte greu de îndepărtat;
  • După utilizarea chiuvetei nu lăsați apa să băltească pe suprafața uleiată. Veți scurta perioada până la refacerea finisajului.
  • Șlefuiți suprafața lemnului înaintea aplicării protecției. Fibra ridicată, pe lângă aspectul neplăcut, poate fi și modul prin care apa ajunge în lemn;
  • Folosiți cu grijă obiectele foarte ascuțite care pot deteriora pelicula de lac. Lacurile sunt rezistente, dar nu imposibil de penetrat. Apariția unei zgârieturi profunde compromite protecția. Apa poate ajunge sub peliculă și finisajul cedează.

encimera de baño

El mobiliario presentado en el artículo está fabricado por iPlan Muebles - Dragos Costache y Constantin Iosif

Las fotos son propiedad de iPlan Furniture


Sper să vă fie de folos informațiile. Dacă credeți ca ar fi utile si pe altora, puteți distribui. Iar dacă aveți întrebări, neclarități sau vreți să faceți completări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

6 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

    • ¡Hola!
      Sobre el aceite sólo pueden aplicarse barnices o pinturas a base de white spirit (petrosina) o aguarrás. Sin embargo, se trata de barnices de baja resistencia y no se recomiendan para suelos. La protección del aceite para exteriores es muy buena contra la humedad. El problema es que, con el tiempo, la lluvia arrastra el aceite y hay que rehacer el acabado. Se recomienda aplicar otra capa de aceite al menos una vez al año para mantener la protección.
      En cuanto a la dureza, hay que fiarse de la dureza de la madera.
      Le deseo lo mejor.

  • ¡Hola!
    Me gustaría instalar en mi cuarto de baño una cajonera antigua en el salón, de madera maciza pero no se exactamente cual, parece de roble.
    Entiendo que los pasos serían: desengrasado con detergente lavavajillas, lijado, una mano de imprimación, otro lijado entre las dos manos, otra mano de imprimación y luego barniz al agua. Por favor, completad o corregid si he hecho algo mal. ¿El lijado se hará con qué grano?
    Gracias.

    • ¡Buenas noches!
      La secuencia de operaciones es muy fluida.
      El lijado del barniz o la imprimación antiguos se realiza con papel de lija de grano 280 o 320 o con una esponja abrasiva fina.
      Puesto que va a utilizar la cómoda en el cuarto de baño, recomiendo aplicar una fina capa de cera para madera/madera sobre la última capa de barniz. La aplicacion se hace despues de que el barniz este completamente seco (min.24 horas), con un trapo suave de algodon, se deja 2-3 horas y despues se pule con un trapo limpio de algodon. La cera protegerá mejor contra el agua. Bloqueará los poros del roble, impidiendo que entre el agua. Además, durante el primer mes, hasta que la reacción se completa en lo más profundo del revestimiento, el barniz hidrófugo absorbe la humedad del ambiente en el que se aplica y puede reblandecerse fácilmente (se vuelve ligeramente lechoso). Se recupera si baja la humedad y hace calor. Al cabo de un mes o mes y medio, el fenómeno desaparece por sí solo. La cera protegerá el lago y disminuirá las posibilidades de que esto ocurra.
      ¡Buena suerte!

  • Buenas noches,

    Tengo un viejo árbol de madera que quiero utilizar como lavabo. ¿Qué tratamiento puedo utilizar para impermeabilizarlo? No he decidido si dejarlo al natural o pintarlo de blanco.
    Si lo dejo al natural, ¿basta con aceite? ¿Lino, tung, mineral?
    Si lo pinto, ¿lo aceito primero o aplico pintura directamente? ¿En cuántas capas? ¿Pueden recomendarme una pintura (una marca)?

    • ¡Buenas noches!
      El acabado más utilizado para los fregaderos es la resina epoxi y el barniz de poliuretano.
      Si opta por el aceite, se recomienda aceite mineral para fregaderos de cocina y aceite mineral o de tung para fregaderos de baño. El aceite se aplica en varias capas sucesivas, con un paño y un tiempo de secado de 24 horas entre ellas. La madera debe estar saturada de aceite para que el fregadero sea resistente. No se puede aplicar pintura, barniz u otro material sobre el aceite porque no tiene adherencia.
      No es necesario teñir la madera. Puede aplicar primero un barniz blanco al agua o al disolvente, dejarlo secar y, a continuación, aplicar el tratamiento de resina epoxi o aceite. Esto hará que la veta de la madera sea más visible.
      Si aún así quieres pintarlo debes utilizar resina blanca o aceite de color blanco y aplicarlos como los transparentes.
      Como recomendación material - ICA de Lomilux.
      En el siguiente enlace tiene una descripción detallada de cómo acabar los fregaderos de madera.
      ¡Buena suerte!
      https://revistadinlemn.ro/2019/08/02/chiuvete-din-lemn-tratamente-pentru-rezistenta-la-apa-intretinere/

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol