Este situația prin care a trecut un cititor zilele trecute și pentru care ne-a cerut ajutorul. Pardoseala din frasin era prea deschisă față de ceea ce își dorea și a decis să închidă culoarea folosind o lazură alchidică pentru exterior. Pentru protecție a folosit apoi un lac special pentru parchet, cu întărire, de la un producător diferit de cel al lazurii. După uscarea lacului a constatat că acesta se exfoliază. Voia să știe ce poate face pentru a rezolva problema și cu ce poate fi colorat lemnul astfel încât lacul de parchet să aibă aderență. Din păcate, soluția era să ia totul de la capăt rașchetând din nou parchetul și refinisându-l cu produse potrivite. De ce s-a întâmplat totul? Pentru că lazura și lacul nu au fost compatibile.
Incompatibilitatea între straturi trebuie evitată pentru a nu ajunge în situația să reiei toată munca de la început
Este o problemă asupra căreia insist de fiecare dată. Când trebuie să revopsim a suprafață sau folosim produse de finisare despre care nu știm dacă le putem suprapune, trebuie verificată compatibilitatea dintre ele. Verificarea se face într-o zonă mai ascunsă, în cazul revopsirii sau pe o bucată separată de lemn, dacă se finisează un obiect de la început (ca în cazul parchetului de mai sus). Este o etapă care nu ia mult timp, dar care ne ferește de multe probleme ulterioare.
În acest caz s-a folosit pentru colorare o lazură care este recomandată în principal pentru exterior. Lazura conține pe lângă colorant, rășina care protejează lemnul împotriva apei și a soarelui. Pentru a nu apărea incompatibilitate între straturi, rășina trebuie să fie compatibilă, să se potrivească cu cea din lac. În acest caz nu a fost. Si cum vom știi dacă sunt compatibile, mă veți întreba, că doar n-o să facem toți ore de chimie înainte să vopsim un scaun? Folosind materiale de la același producător, recomandate pentru a fi folosite împreună sau citind fișa tehnică a produselor. Acum este foarte simplu să găsiți pe net fișa tehnică pentru orice produs. Acolo găsiți recomandări privind modul de folosire, cum trebuie să fie lemnul peste care se aplică produsul și ce poate fi aplicat peste el.
Cum se colorează lemnul astfel încât să poată fi acoperit cu orice fel de lac
În ceea ce privește colorarea lemnului, lucrurile pot fi simplificate. Se pot folosi baițuri simple, cele care au în compoziție doar colorant și apă sau colorant și solvent. Se găsesc ușor, în orice magazin de bricolaj sau la distribuitori de lacuri și vopsele pentru lemn și nu conțin rășini. După uscarea completă pot fi acoperite cu orice fel de lac, fără pericol de incompatibilitate între straturi.
Problema în acest caz poate fi însă colorarea neuniformă. Pentru că nu există nicio rășină care să regleze absorbția, uniformitatea culorii va depinde direct de cât de bine a fost pregătit lemnul înainte. Pregătirea însemnă șlefuire cu hârtie abrazivă cu granulația potrivită și desprăfuire făcută cu cârpa pentru a îndepărta complet praful fin de lemn. Ultima șlefuire pentru lemn se recomandă a fi făcută cu hârtie abrazivă cu granulația între 180 și 220 sau cu burete abraziv mediu.
Teñir el lago
Uneori, oricât de mult am încerca să obținem o colorare uniformă, lemnul se pătează. Sunt specii de lemn mai dificil de colorat, cum este fagul, álamo o abeto. În acest caz se poate colora lacul. Cel mai bine este să se coloreze doar lacul folosit la primul strat deoarece, cu fiecare strat aplicat, culoarea se închide. Colorarea se face folosind baițurile simple despre care am vorbit mai sus sau concentrate de culoare care, de asemenea, se găsesc în magazinele de profil. Bineînțeles că trebuie să țineți cont de natura solventului: în lacuri pe bază de solvent se pune baiț pe bază de solvent și în cele pe bază de apă, baiț pe bază de apă.
Dacă se va aplica doar un singur strat de lac colorat, acesta poate fi mai diluat (se poate adăuga mai mult baiț sau colorant și solvent). Datorită rășinii lacul va intra mai controlat în lemn și colorarea va fi uniformă. După uscare se pot aplica celelalte straturi de lac fără alte precauții. Dacă se folosește lac colorat pentru toate straturile, baițul adăugat nu trebuie să depășească 20% pentru că lacul își va pierde consistența și vor fi necesare mai multe straturi pentru a ajunge la acoperirea dorită.
Care este soluția în situația dată?
În cazul pardoselii de frasin, singura soluție a fost îndepartarea straturilor aplicate și rașchetarea din nou. După exfoliere lemnul a rămas pătat de la lazură și a fost singura soluție pentru a-și recăpăta frumusețea. Urmează șlefuirea pentru a obține o suprafață uniformă și colorarea cu baiț. N-ar trebui să fie probleme pentru să frasinul este un lemn dur care se colorează frumos. După uscare se va putea aplica lacul de parchet fără probleme de incompatibilitate.
Ce ar trebui reținut din această experiență?
- Folosește întregul sistem de finisare (colorant, grund, lac) de la același producător
- Consultă obligatoriu fișele tehnice (descărcate de pe net, dacă nu le aveți de la furnizor) și instrucțiunile de folosire
- Testează separat compatibilitatea produselor înainte de folosire
Dacă ați trecut prin experiențe similare mi-ar plăcea să le împărtășiți cu noi. Le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat. Acolo puteți lăsa și completările sau întrebările. Eu voi răspunde cu siguranță.
Hola,
Esto es exactamente lo que pretendo hacer con el tejado de mi casa, que es de madera. Después de este invierno, que en nuestra zona es interminable, quiero volver a dar vida a la madera. Muchas gracias por sus recomendaciones, ahora sé qué materiales comprar y cómo proceder. Muchas gracias.
De nada.
Hola, en la mía el barniz se ha levantado en algunas partes y o bien ha dejado de secar en esas cepas o bien se ha impregnado en la madera y se han formado burbujas.
¿Qué puedo hacer en esta situación?
La laca utilizada es del mismo fabricante.
Gracias por su tiempo
¡Hola!
Creo que se aplicó demasiado espesa y el aire no pudo salir de la película. Eso explica las burbujas y el lago levantado, si las porciones de lago levantado no son blanquecinas. Si son blanquecinas, hay falta de adherencia lo que significa que el lijado no se hizo bien.
Si el barniz es demasiado espeso, se puede lijar la capa hasta eliminar las burbujas, tras lo cual se aplica otra capa de barniz. Si hay falta de adherencia, se debe eliminar el barniz hasta la madera y volver a aplicar el acabado. Tenga cuidado al lijar la madera antes de aplicar el barniz. No debe hacerse con papel más fino de 180 y la madera debe lijarse después. Y la primera capa de barniz debe diluirse más para que penetre mejor en la madera.
Le deseo lo mejor.
Hola. Tenemos en los dormitorios suelos de madera de triple acabado. Después de la instalación se le dio con aceite de mantenimiento.. Pero ya han pasado 48 horas y la superficie sigue pegajosa...,
Creo que la capa era demasiado gruesa o no se retiró el exceso de aceite antes de que se secara... ¿Cómo podría solucionarlo?
¡Hola!
Creo que se utilizó un aceite de linaza, no un aceite especial de mantenimiento. Si no se seca ni en los próximos días habrá que lavarlo con trementina o white spirit (petrosina, gas). La trementina tiene un olor más agradable, se extrae de la madera resinosa (de la resina). Será bastante laborioso y conllevará olor en el interior. El olor de la trementina, en mi opinión, es más fácil de soportar. Los disolventes no afectarán al revestimiento inicial. El acabado de fábrica es muy duradero.
La cera se recomienda para el mantenimiento del parquet acabado. Los aceites se aplican directamente sobre la madera para absorberla y protegerla. Para garantizar el mantenimiento, el aceite debe estar especialmente formulado para este fin, es decir, ser seco y pelicular. Si se ha utilizado un producto de este tipo, o no se han seguido las instrucciones de aplicación o el producto ha tenido algún problema (fuera de garantía, error de fabricación).
Le deseo lo mejor.
¡Hola!
Leo sus artículos con gran interés y me resultan muy útiles.
He instalado madera de abeto en casa y me gustaría que un experto me aconsejara sobre cómo proteger la madera. ¿Qué se puede utilizar? No quiero barniz, me gustaría oscurecerla un poco con un cebo o algunos aceites. Si me indica una solución, le agradezco su ayuda.
¡Hola!
Gracias por seguirnos.
En este caso, la mejor solución sería un aceite especial para suelos. No tiene la fuerza del barniz para suelos, pero es más resistente que otros aceites porque está especialmente formulado para estos usos. El aceite para suelos Kreidezeit es uno de ellos y tiene la ventaja de que también es natural, sin productos químicos añadidos. Es una mezcla de aceite de linaza y aceite de tung, siendo este último el responsable de la mayor resistencia al frote necesaria para los suelos. Visite aquí más información al respecto. Para el mantenimiento, puede utilizar cera sobre la madera aceitada. El suelo adquirirá un brillo sedoso muy agradable.
En cuanto al color, el aceite oscurece muy ligeramente el color de la madera (la madera tiene el mismo aspecto que cuando está mojada), pero no puede decirse que la tiña. Tiene dos posibilidades: teñir ligeramente el aceite (máx.5%) para que la madera aún se vea, o teñir la madera con el tinte y luego aplicar el aceite. El aceite se puede teñir con pigmentos naturales, los pigmentos Kraidezeit son una opción buena y duradera (enlace aquíPara el tinte, puede utilizar simples tintes al disolvente o al agua del color que prefiera, disponibles en tiendas de bricolaje. Tras el secado completo, aunque sean al agua, pueden recubrirse con aceite.
¡Buena suerte!
Muchas gracias por toda la información facilitada. Optaremos por la opción del aceite natural. Le deseamos mucha salud.