BRICOLAGE - Techniques de finition

Défauts de finition - Bulles d'air. Piqûres dans le film

De multe ori, după aplicarea materialelor de finisare cu pistolul, pot apărea bule de aer sau înțepături în peliculă. Cu toate că sunt asemănătoare, aceste defecte au cauze diferite. Am ales să le prezint împreună pentru că de multe ori sunt confundate.

bulle 3

Pelicula are incluse bule de aer. De ce se întâmplă și cum putem preveni sau remedia

Bulles d'air pot apărea în pelicula de lac (voi folosi acest termen generic pentru toate materialele peliculogene) din diverse motive, înainte de a fi aplicat sau în timpul aplicării. Dacă timpul necesar dezaerării nu este suficient, temperatura în spațiul de lucru este prea mare sau ventilația prea puternică, uscarea intervine înainte ca aerul să iasă din peliculă. Să vedem cauzele care duc la apariția acestor bule și ce soluții se pot găsi pentru evitarea sau remedierea defectului.

Mélange du matériau avec de l'air. În timpul agitării materialului pentru a putea fi utilizat, lacul este amestecat cu o cantitate de aer. Pentru a evita ca acest aer să rămână în peliculă, amestecul trebuie lăsat un timp înainte de a fi aplicat. Un alt mod de a îndepărta aerul din interior este filtrarea materialului sau folosirea substanțelor antispumante. Uneori, amestecul cu aerul apare chiar în pompa. În acest caz pompa trebuie verificată și recalibrată.

Temperatura prea mare în spațiul de lucru. Vara, când este foarte cald și temperatura crește mult peste cea recomandată (20°C), defectul apare frecvent. În acest caz se recomandă folosirea diluanților mai lenți care întârzie uscarea și astfel aerul are timp să iasă din peliculă.

Alte cauze de apariție a defectului sunt temperatura sau viteza aerului prea mari în zona de uscare și timpul de dezaerare prea scurt. În acest caz se recomandă reducerea temperaturii și a vitezei aerului în zona de uscare și creșterea timpului de dezaerare (flash-off). În cazul liniilor automate de finisare, timpul de dezaerare se mărește prin micșorarea vitezei de deplasare a benzii transportoare.

bulle 4

L'air du bois. Când lemnul este foarte uscat, o parte din apă este înlocuită cu aer. Cantitatea de aer care iese din lemn este mai mare și o parte din ea poate rămâne în peliculă. Este bine să se folosească lemn cu umiditatea recomandată pentru lemnul folosit la interior de 8-12%  (excepție fac les instruments de musique) , iar piesele de mobilier în alb să fie ținute înainte de finisare în zone cu temperatură și umiditate controlată.

Pulverizarea incorectă sau vâscozitatea mare. O pulverizare incorectă, adică distanța prea mică, vâscozitatea prea mare sau temperatura lacului prea scăzută, poate duce și ea la apariția bulelor. Ca și în cazul cojii de portocală, distanța între piesă și pistol trebuie să fie de min 25 cm iar presiunea 2,8-3 at. la pulverizarea manuală.

Spuma persistentă de la flow coating. În cazul aplicării produselor hidrodiluabile prin flow-coating, se formează de obicei o spumă foarte persistentă, care poate rămâne inclusă în peliculă și în cazul baițurilor poate duce la colorare neuniformă. Se recomandă folosirea produselor antispumante.

piqûres 1

Înțepături în peliculă

Aspectul peliculei în cazul înțepăturilor este de parcă ar fi fost înțepată cu un ac fin. Defectul poate fi confundat cu bulele de aer, mai ales după șlefuirea între straturi. Spre deosebire de bule, înțepăturile nu sunt răspândite uniform, apar grupate sau ici-colo pe suprafață, se văd foarte bine și imediat după pulverizare (înainte de uscare).

Defectul apare în cazul aplicării lacurilor pe solvent atunci când pe traseele de pulverizare exista apă acumulată (în compresoare, furtune) și este mult mai frecvent în perioadele foarte calde, cu umiditate ridicată. Se recomandă montarea filtrelor la compresor și pe traseele de aer și controlul mai des al instalațiilor.

Același defect poate apărea și dacă pulverizarea produselor hidrodiluabile se face în aceleași spații cu a celor pe bază de solvent sau când sunt pulverizate imediat după cele pe solvenți, în aceeași incintă. Particulele fine de solvent persistă o vreme în atmosferă. Dacă nu sunt eliminate prin sistemul de exhaustare ajung pe peliculă și provoacă înțepături. Toate traseele prin care a trecut materialul pe bază de solvent trebuie foarte bine spălate cu acetonă și apoi cu apă (diluant special) înainte de aplicarea produselor hidrodiluabile.

Sper să considerați utile informațiile. Dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Alte defecte de finisare despre care mai poți citi:

Cratere/Ochi de pește (fish eye)

Coaja de portocală

Lac qui fuit

Crăpături în peliculă

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

4 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais