Finisare DIY Tehnici de Finisare

Defecte de finisare – Crăpături în peliculă

Crăpături în peliculă pot apărea după uscarea stratului de lac. Din păcate este un defect grav ce nu poate fi rezolvat decât prin îndepărtarea totală a stratului prin șlefuire și aplicarea unui nou strat de lac.

crapaturi lac

Sunt mai multe cauze care duc la apariția defectului.

Una dintre ele este grosimea stratului aplicat. În fișele tehnice și în tehnologii se specifică de obicei ce gramaj trebuie aplicat pe fiecare strat. Când stratul este foarte gros se creează tensiuni în peliculă care duc la apariția crăpăturilor. Tot în fișă este specificat numărul de straturi de produs care poate fi aplicat. Un număr mai mare decât cel recomandat duce la o peliculă groasă care poate crăpa în timp. Uneori, când se constată apariția defectului, se șlefuiește ușor pelicula și se mai aplică un strat. Nu este luat în calcul că stratul inițial nu este îndepărtat total și astfel rezultă un strat final mai gros. Este bine ca șlefuirea să fie mai energică astfel încât să se îndepărteze cât mai mult din stratul cu defect. Cantitatea totală maximă aplicată ar trebui să fie între 400 și 450 g/mp. Pentru cantități mai mari există riscul apariției crăpăturilor.

crapaturi vopsea

Factorii de mediu, temperatura și umiditatea, combinați cu folosirea unui material rigid, pot duce la apariția crăpăturilor. Variațiile mari de temperatură si umiditate duc la variații dimensionale ale lemnului masiv. Dacă lacul nu este suficient de elastic sau stratul este prea gros, pot apărea crăpături în zonele de îmbinare și în lungul fibrei. Când se lucrează cu lemn masiv este bine să se folosească produse mai elastice, cu mai puțin umplutor și mai multă rășină. Sunt produse mai scumpe dar costurile cu remedierea în cazul apariției crăpăturilor sunt infinit mai ridicate.

În cazul produselor cu catalizare, crăpăturile pot apărea dacă se adaugă o cantitate mai mare de catalizator decat cea recomandată. Catalizatorul nu este un produs elastic și atunci când crește cantitatea de catalizator adăugată, pelicula devine casantă. Există pericolul apariției crăpăturilor și dacă se folosește lac cu pot-life expirat. Pot-life-ul amestecului dintre lac și catalizator este specificat în fișa tehnică. După ce trece acest timp materialul nu se întărește instantaneu. Continuă să rămână lichid o perioadă și lasă senzația că poate fi folosit. În realitate, lacul își pierde proprietățile, iar pelicula rezultată poate crăpa.

barnizadoencolabomueble.com

Când se aplică un nou strat de material înainte ca stratul anterior să fie complet uscat, există riscul apariției crăpăturilor. În cazul în care se face aplicarea „ud pe ud”, stratul următor se aplică după evaporarea solventului, adică după 30-45 minute de la aplicare.

Dacă se refinisează sau se împrospătează un obiect de mobilier, trebuie verificată compatibilitatea dintre materialele folosite. Dacă straturile nu sunt compatibile apar crăpăturile. Uneori acest lucru poate fi un avantaj. Efectul crackle sau screpolante, cum se mai numește, se bazează pe incompatibilitatea a două straturi succesive de material.

screpolante krackele

Sunt lacuri finale unde în fișa tehnică se menționează că nu se poate aplica mai mult de un strat. Există substanțe în interiorul lacului, de obicei ceruri, care dau un aspect foarte plăcut peliculei finale, dar nu acceptă un alt strat deasupra. Atunci când apar defecte, șlefuirea trebuie facută foarte bine înainte de a se aplica din nou stratul de lac final.

Uneori apar crăpături pe canturile MDF-ului.  Se întâmplă atunci când există incompatibilitate între substanțele din MDF și lac. Se recomandă  șlefuirea canturilor și suprafețelor frezate, după care se izolează cu un material special.

În general, crăpăturile apărute din cauza variației dimensionale a lemnului sunt în dreptul îmbinărilor sau în lungul fibrei, paralel cu aceasta. Când lacul este de vină, crăpăturile sunt sub forma de rețea. De exemplu, dacă lacul hidrodiluabil îngheață își pierde proprietățile. După dezghețare, el nu mai poate fi folosit. Dacă este folosit, după uscare apar crăpături în formă de stea, asemănătoare cu crăpăturile apărute pe oglinzi sau sticlă atunci când cade o bilă sau un obiect similar pe ele.

Citește despre alte defecte de finisare:

Coaja de portocală

Bule de aer. Înțepături în peliculă

Cratere/Ochi de pește (fish eye)

Scurgeri de lac

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter