Cele mai frecvente întrebări reçus de la part des lecteurs sont liés à comportamentul lemnului la exterior și de ce ar trebui făcut pentru a fi cât mai rezistent. Rezistența lemnului la exterior nu depinde doar de calitatea materialelor cu care se face finisarea sau de modul cum sunt aplicate ci și de cât de bine se comportă lemnul natural la acțiunea factorilor externi. De multe ori rezistența la exterior este confundată cu durabilitatea. Durabilitatea este, însă, o proprietate mai vastă care arată cât de rezistent este lemnul la factori de stres fizici, chimici și biologici. Este proprietatea de care trebuie să țină seama inginerii și arhitecții când folosesc lemnul în proiecte de construcții sau amenajări interioare, mai ales când acestea sunt structurale.
Lemnul nu are aceeași rezistență la exterior indiferent de specie, lucru descoperit cu mult timp înainte de a fi supus unor determinări sofisticate de laborator. În urma folosirii lui, oamenii au descoperit că unele specii sunt mai rezistente decât altele. Din experiență au aflat care sunt cele mai rezistente la ploaie și ninsoare, în pământ sau apă. Așa au știut să aleagă cel mai bun lemn pentru stâlpii de rezistență ai caselor et clôtures, cel pentru corăbii sau pilonii locuințelor lacustre.
Rezistența lemnului la contactul cu solul. Clase de rezistență
Cel mai important criteriu pentru stabilirea unei clasificări a lemnului folosit la exterior este rezistența la contactul cu solul. În zona de contact, lemnul este foarte solicitat, agresiunea factorilor de mediu fiind maximă. Dacă aveți curiozitatea să vedeți cum arată un țăruș care a stat în pământ o perioadă de timp mai lungă, veți observa că zona cea mai „mâncată”, mai subțiată, este exact cea de la contactul cu solul. Iar partea care a stat în totalitate în pământ a rezistat mult mai bine.
Pornind de la acest criteriu au fost stabilite clase de rezistență. Acestea se regăsesc în standardul Comunității Europene EN 350-1, standard valabil și în România. Iată care sunt cele 5 clase de rezistență:
- Clasa 5 – lemnul este perisabil, rezistența în timp fiind sub 5 ani (sub 1 an la unele țări din CE). În această categorie se găsește peuplier, fagul, bouleau
- Clasa 4 – lemn puțin rezistent. Speciile încadrate în această clasă rezistă între 5 și 10 ani. [ pin , molid ]
- Clasa 3 – lemn cu rezistență moderată. Intervalul de timp 10-15 ani. [ dolaglas, mélèze ]
- Classe 2 - bois durable. Durée de vie : 15-25 ans. [ chêne, marron, acacia, cedru roșu ]
- Classe 1 - bois très durable. Plus de 25 ans. [ tec, iroko ]
Factori externi care reprezintă o agresiune pentru lemn
Rezistența lemnului la exterior nu este determinată doar de cât de bine rezistă la contactul cu solul. Sunt lucrări care chiar nu iau în seamă acest criteriu (placarea caselor cu lemn, acoperișuri, structuri poziționate pe piloni). În acest caz trebuie văzut cât de bine se comportă lemnul la dilatare și contragere, cât de mult crapă din cauza schimbărilor sezoniere de umiditate sau temperatură, cât de rezistent este la acțiunea razelor soarelui sau cât de repede este atacat de ciuperci, mucegaiuri sau insecte.
Din teste de rezistență, măsurători ale unor parametri și simpla observare a compartamentului lemnului în timp s-a concluzionat că lemnul care conține rășini sau taninuri este mult mai rezistent la acțiunea apei. Este cazul lemnului de résineux ou celui de acacia. De aceea, specii cu rezistență scăzută la contactul cu solul, cum este pinul sau molidul, sunt totuși folosite la construirea caselor. Construcțiile sunt însă așezate pe fundații din piatră sau beton, evitând contactul direct cu solul.
Specii care se comportă foarte bine la exterior sau în apă sunt stejarul, castanul și ulmul. Stejarul a fost folosit intens în trecut la construirea vapoarelor, iar castanul (nu cel cu fructe comestibile), răspândit în Italia, a fost folosit, alături de stejar, la construirea pilonilor pe care se spijină și astăzi casele din Veneția.
Dintre toate speciile cel care se comportă foarte bine la toate testele de rezistență la exterior este tecul. Este lemnul ce poate fi folosit la exterior și fără protecție, proprietățile lui rămânând neschimbate o lungă perioadă de timp.
Mai multe informații despre comportamentul diferitelor specii la acțiunea ciupercilor xilofage, a gândacilor de lemn sau termitelor, se găsesc în standardul EN 350-2. O lucrare cu foarte multe determinări, cifre și informații tehnice despre durabilitatea diferitelor specii de lemn din țară găsiți ici.
Este lemnul aceleiași specii la fel de rezistent indiferent de vărstă, mod de debitare sau structură internă?
Rezistența lemnului la exterior este diferită și în interiorul aceluiași trunchi. Există o diferență foarte mare între alburn și duramen. În secțiunea perpendiculară pe axul trunchiului se văd, la majoritatea speciilor, două zone: una mai deschisă la culoare aflată spre exterior (imediat dupa scoarță) – alburn – și una centrală, mai închisă – bois de cœur.
Alburnul este zona prin care se transmite hrana când copacul este în picioare și de aceea este mai afânată și absoarbe apa cu mare usurință. Duramenul este zona „bătrână” a copacului, zona de rezistență, care nu mai este folosită pentru transportul de hrană. Este mai dură, mai compactă, fără tendința de a absorbi hrana. Ca lemn tăiat, în zona de capete de fibră, alburnul absoarbe mult mai multă apă comparativ cu duramenul. De aceea, alburnul tuturor foioaselor este încadrat în Clasa 1 de rezistență la contactul cu solul. Cheresteaua unui lemn socotit rezistent la exterior nu va fi la fel de rezistentă dacă va conține și alburn.
Absorbția este diferită și în funcție de vârstă pentru că proporția între alburn și duramen se schimbă odată cu vârsta. Proporția de alburn este mai mare la tinerețe, când nevoia de hrană este mare. Cu timpul, parte din lemn se durifică, copacul devenind mai rezistent, mai greu de doborât. Este motivul pentru care nu se aleg copaci tineri pentru case și structuri de rezistență.
Am spus doar despre alburnul foioaselor pentru că la rășinoase lucrurile sunt diferite. La ele este foarte greu de deosebit alburnul de duramen (la molid este imposibil), iar absorbția nu este atât de diferită pentru că transportul hranei în rășinoase se face printr-un sistem diferit. Rășinoasele nu au pori, absorbția apei făcându-se mult mai încet. Higroscopia (capacitatea de a absorbi apa) este mult mai mică și de aceea, molidul este un lemn folosit cu succes la exterior.
Capacitatea de absorbtie a apei este determinată și de modul de debitare a lemnului. Apa este absorbită mai greu în elementele tăiate pe direcție radială sau tangențială, acestea fiind de preferat atunci când este ales lemnul pentru exterior.
Creșterea rezistenței lemnului la exterior
Pentru a avea o construcție din lemn rezistentă la exterior trebuie să ne asigurăm că:
- lemnul are o umiditate mai mică de 20%, dar mai mare de 14%
- este cât mai bine protejat pentru a nu absorbi apa. Un lemn care nu intră în contact cu apa sau vaporii de apă, în condiții atmosferice normale, nu va depăși un conținut de 15-16% umiditate
- nu a fost atacat de insecte, ciuperci sau mucegaiuri și este protejat împotriva unui eventual atac al acestora
- materialele cu care este protejat sunt rezistente, iar protecția este aplicată pe toate fețele sau muchiile lemnului.
A propos de materialele pentru protecția lemnului la exterior am vorbit și cu alte ocazii. Sunt de preferat materialele elastice sau cele care nu fac peliculă. Așa cum ați auzit de nenumărate ori, lemnul lucrează adică variază dimensional în funcție de valorile umidității exterioare. O peliculă rigidă va crăpa, iar protecția va dispărea. De aceea recomand frecvent huile sau ceara pentru protecția lemnului.
Două lucruri vreau să subliniez legat de finisarea lemnului pentru a-l face cât mai rezistent la exterior:
- fără o întreținere corespunzătoare niciun material nu va rezista perfect ani de zile
- produsele transparente nu sunt rezistente la exterior. Chiar dacă asigură protecția la apă nu o asigură pe cea la radiația UV. Lemnul tot își va schimba culoarea în timp. Cele mai rezistente sunt vopselele colorate (nu albe), iar pe locul 2 sunt lazurile colorate semitransparente.
Sper ca informațiile de mai sus să vă fie de folos. Dacă găsiți articolul interesant și pentru alții, îl puteți distribui. Iar dacă aveți neclarități sau întrebări, lăsați-le mai jos, în zona dedicată. Veți primi cu siguranță răspuns.
Bonjour, je souhaite construire une petite cabane d'enfant en hauteur.Quelle essence de bois conseillez-vous pour la réaliser et quels matériaux d'entretien.Merci.Avec tout le respect que je vous dois.
Bonjour !
Résineux, épicéa ou pin (ou mélèze, mais plus difficile à trouver et plus cher). Ils sont abordables, résistants à l'extérieur et ont un poids spécifique plus faible. Le chêne et l'acacia conviennent également pour l'extérieur, mais ce sont des essences plus difficiles à travailler, à usiner, plus lourdes et plus chères.
À mon avis, pour une telle maison, la meilleure finition est la finition à l'huile. Utilisez un vernis coloré à base d'huile, car il résiste également au soleil (rayons UV), et pas seulement à l'humidité. Si vous ne voulez pas que le bois soit visible (pour le peindre), utilisez une peinture à l'huile ou une peinture alkyde (cette dernière est moins chère).
Vous trouverez ci-dessous quelques liens susceptibles de vous aider.
Tous nos vœux de réussite !
https://revistadinlemn.ro/2018/08/03/12-reguli-simple-pentru-a-avea-constructii-din-lemn-rezistente-la-exterior/
https://revistadinlemn.ro/2018/06/25/8-cele-mai-frecvente-intrebari-despre-protejarea-lemnului-la-exterior/
https://revistadinlemn.ro/2019/04/17/7-reguli-de-respectat-la-finisarea-cu-ulei-a-lemnului/
https://revistadinlemn.ro/2017/09/20/lemnul-de-larice-stejarul-coniferelor/
Bonjour, j'aimerais savoir quel bois utiliser pour un plan de travail de 8 cm maximum 10 cm qui supportera un petit lavabo en pierre naturelle situé dans la salle de bain. Je vous remercie de votre réponse.
Bonjour !
On peut utiliser de l'acacia, du chêne, du résineux. La solution de construction est très importante car l'eau ne doit pas stagner si elle arrive sur le bois, et l'air doit circuler pour permettre le séchage. Si ces conditions ne sont pas respectées, le bois se détériorera avec le temps, quelle que soit sa solidité. Je recommande une finition à l'huile. C'est une très bonne protection contre l'eau.
Tous nos vœux de réussite !
Bonjour ! Tout d'abord permettez-moi de vous féliciter pour ce matériel très intéressant. Le fait que vous preniez votre temps et que vous répondiez à ceux qui vous interrogent, pour cela vous avez toute mon estime et mon admiration. J'ai un garage en bois de rose, il a déjà été verni, mais je voudrais le protéger car j'ai vu des guêpes faire leur nid et certaines barres de bois se sont fissurées et je voudrais savoir s'il suffit d'appliquer un vernis épais et translucide, le Sadolin Extra, ou s'il faut autre chose ? D'autre part, la poussière s'étant déposée sur les barres de bois au fil du temps, avec quoi pourrais-je les nettoyer ? Suffit-il de les essuyer avec un chiffon humide, de les asperger d'un jet d'eau et de les laisser sécher quelques jours ? Merci beaucoup pour votre gentillesse !
Bonjour !
Merci pour votre appréciation !
Si le vernis utilisé précédemment n'était pas à base d'eau, vous pouvez utiliser le Sadolin Extra. Le Sadolin est un vernis alkyde, similaire aux peintures à l'huile, et n'est pas compatible avec les produits à base d'eau. N'appliquez pas une seule couche épaisse, car les couches épaisses se fissurent avec le temps en raison des tensions dans le film. La règle en matière de vernissage/peinture est la suivante : des couches plus fines et plus de couches. Dans ce cas, appliquez 2 à 3 couches de vernis. Si le vernis est très épais, vous pouvez le diluer avec du white spirit (pétrosine, gaz) ou un autre dérivé du pétrole (essence). Il n'est pas nécessaire d'appliquer quoi que ce soit d'autre sur le vernis.
Pour le nettoyage, le jet d'eau serait plus efficace. Étant à l'extérieur, la saleté accumulée au fil du temps est plus consistante et il est plus difficile de l'enlever avec un simple chiffon mouillé. Après un lavage minutieux au jet d'eau, essuyer avec un chiffon pour enlever les salissures tenaces. Laissez ensuite tremper complètement avant d'appliquer le vernis.
Bonne chance !
J'ai découvert ce site à la suite de mes recherches sur le travail du bois. J'expérimente et je construis des choses depuis environ 6 ans, depuis que j'ai déménagé de mon appartement à une maison avec un jardin. J'ai fait une terrasse en bois reliée à la maison, j'ai aménagé le grenier, avec une isolation supplémentaire, j'ai aussi fabriqué des meubles. Au fur et à mesure, j'ai également acquis des outils électriques plus puissants, une scie circulaire stationnaire, en plus des outils manuels, des bormasini, etc. La raison en est la suivante. J'ai découvert dans la ferme de mes parents, derrière un bâtiment, un tas de saules de 2 à 3 m de long et de 10 à 15 cm de diamètre, âgés d'environ 10 ans. De plus, ce printemps, nous avons abattu un verger de pruniers (100) qui ne produisaient plus, plantés en 1990. J'ai conservé quelques prunes entières, d'un diamètre d'environ 15-20 cm, et j'ai l'intention d'en faire quelque chose. Pour l'instant, je les laisse sécher.
Ma question est de savoir combien de temps il faut les laisser sécher avant d'y couper des échardes. L'intention est de faire des bardeaux et quelques petits meubles, table basse, étagère, corps de bibliothèque. En ce qui concerne les voiles, je ne sais pas quoi faire. Elles sont fines mais pourraient être découpées en bardeaux puis collées, ce qui permettrait de faire un plateau de table. Quels sont vos conseils pour les utiliser ? Ils sont secs, minimum 10 ans. Par ailleurs, je devrais mettre hors service une porcherie faite de saules, vieille d'environ 60-70 ans, je pense que je peux récupérer certains des troncs de 10-12 cm, assez rétrécis.
Très bien !
Bonsoir !
Félicitations pour votre courage et votre détermination !
En ce qui concerne les prunes, plus tôt vous les couperez en planches, mieux ce sera. Il s'agit d'un bois à haute densité qui risque de se fendre. Il est préférable d'isoler les extrémités avec une solution d'aracite, de cire, de paraffine ou d'apprêt dilué. L'écorce doit être enlevée rapidement pour éviter le risque de pénétration d'insectes dans le bois par le dessous. Le bois de prunier est très beau, un vrai cadeau pour les amateurs. Avant de le travailler, l'humidité doit être comprise entre 8 et 12% si vous l'utilisez à l'intérieur. Dans le cas contraire, il risque de se tordre ou de se fissurer. Je laisse ci-dessous l'article sur le bois de prunier, peut-être qu'il vous inspirera.
Le bois d'acacia est très apprécié pour la solidité de la structure des maisons et pour les projets extérieurs (gazebos, pergolas, clôtures). Il est très résistant. L'acacia récupéré dans les porcheries sera très dur et durable. Les vapeurs des déjections animales rendent le bois si résistant que la hache saute parfois lorsque vous la frappez.
Quelques articles à la fin, j'espère qu'ils vous seront utiles.
Bonne chance dans vos nouveaux projets !
https://revistadinlemn.ro/2021/11/17/irizatiile-roz-violet-olive-sau-gri-fac-din-lemnul-de-prun-unul-remarcabil/
https://revistadinlemn.ro/2016/11/02/salcamul-cel-puternic-rezistent-si-frumos/
https://revistadinlemn.ro/2017/07/29/cum-construit-foisorul-din-salcam-recuperat-dintr-un-vechi-hambar/
https://revistadinlemn.ro/2022/06/23/ce-solutii-au-tamplarii-pentru-reducerea-craparii-lemnului-la-capetele-bustenilor-grinzilor-si-scandurilor/
https://revistadinlemn.ro/2017/07/04/uscarea-lemnului/
https://revistadinlemn.ro/2021/09/02/am-taiat-nucul-cum-il-usuc-sa-nu-crape/