Essences de bois

Le mélèze, le "chêne" des conifères

Am vorbit cu un tânăr care intenționa să-și construiască o casă de vacanță din lemn de larice și mi-a atras atenția că despre lemnul de larice nu am scris nimic. I-am promis și acum mă țin de promisiune.

Laricele mai este cunoscut în România și cu numele de zadă, lariță sau crin. Se cunosc 13 tipuri de larice, dar cea care se găsește în zona României este Larix decidua. Crește în mod natural în Europa centrală și de est, de aici și denumirea de larice european. A fost cultivat pentru prima dată în secolul 18 în Marea Britanie.

bois de mélèze
source photo : belvedere-hotel.it

Copacul crește înalt de 25-45 m, cu un diametru de 0,6-1 m. Foarte rar poate ajunge până la 55 m înălțime și 2 m diametru. Poate trăi între 100 și 350 de ani, vârsta medie fiind de 200 de ani. Este un conifer, singurul din România care are frunzele căzătoare. La început, coroana este conică, iar pe măsură ce îmbătrânește devine tot mai dreaptă. Frunzele sunt sub forma unor ace verzi așezate în spirală la capătul unor lujeri. Toamna își schimbă culoarea, acele trecând într-un galben portocaliu foarte frumos. Copacul rezistă foarte bine la temperaturi scăzute, de până la -50 grd.C și la secetă. Îl găsim mai ales începând cu 1000 m altitudine și poate ajunge până la 2400 m.

bois de mélèze
source de la photo : flora33.com

Lemnul de larice este mai dur comparativ cu speciile similare – brad, molid – motiv pentru care i se spune și „stejarul” résineux. Este bogat în rășină ceea ce-l face rezistent la atacul mucegaiului și face ca lemnul să aibă un miros specific plăcut, în timpul prelucrărilor. Tot din cauza rășinii, lemnul are un tușeu gras, uleios.

En coupe, les surfaces de aubier et bois de cœur sont très bien définies. La zone de l'aubier est très claire, presque blanche, et le bois de cœur peut aller du blanc jaunâtre foncé au rouge écarlate en passant par le brun.

bois de mélèze
source photo : illegno-infissi.it

Fibra este dreaptă sau spiralată, iar textura medie spre fină. Și laricele are noduri, dar nu atât de multe ca pinul și sunt mai mici.

bois de mélèze
source de la photo : wood-database.com

La prelucrările mecanice rășina poate forma gume pe lama ferăstraielor, iar la șlefuire, din cauza diferenței mare de duritate între lemnul târziu și cel timpuriu, suprafața poate rămâne inegală, ondulată. Pentru că lemnul timpuriu poate fi îndepărtat ușor, se pretează foarte bine la texturare și sablare. Lemnul este folosit atât ca masiv cât și ca furnir.

bois de mélèze
Source de la photo : russwood.co.uk

Lemnul de larice este greu, rezistent în timp și la umiditate și totodată flexibil, ceea ce-l face un material foarte bun pentru construcția caselor. Cu cât crește mai la nord cu atât este mai rezistent. De exemplu, laricele siberian este unul dintre cele mai folosite specii pentru construcția caselor și ramelor de ferestre.

bois de mélèze
Source de la photo : silvatimber.co.uk

Se folosește atât sub formă de buștean, pentru construcția propriu-zisă a pereților, cât și ca scândură, pentru placări. Datorită calităților lui este un lemn mai scump decât alte rășinoase. Dacă nu este posibil ca întreaga casă să fie construită larice, se recomandă folosirea acestui lemn pentru structura de rezistență.

bois de mélèze
Source de la photo : homebuilding.co.uk

C'est un très bon bois pour la construction de bateaux et de yachts. Pour les yachts de luxe, on utilise du bois sans nœuds, spécialement cultivé à cet effet. Les branches sont enlevées lorsque le bois est jeune par un procédé spécial, de sorte qu'aucun nœud ne se forme au cours de la croissance.

bois de mélèze
source de la photo : dealwebstores.com

În afară de construcții și ambarcațiuni, lemnul de larice se mai folosește la obținerea deck-urilor, a pardoselilor, a mobilei de grădină și chiar a mobilierului de interior. Conținutul mare de rășină face ca lemnul deck-urilor să reziste bine la umiditate și la atacul mucegaiului, chiar și netratat.

Nu este un lemn care se folosește în mod curent la obținerea mobilei, dar unii designeri sau producători îl folosesc pentru creații mai speciale. În România este puțin folosit de către meșteri, în special pentru lucrări deosebite și deloc în producția de mobilă de serie.

Dacă veți fi curioși să căutați informații despre lemnul de larice veți vedea că există și în Japonia, în Canada sau SUA. Cu toate că au multe elemente comune, fiecare dintre aceste specii au particularități determinate de zona de creștere. În România sunt 5 centre de răspândire naturală a zadei: Valea Arieșului – unde este o rezervație naturală de larice – munții Bucegi, Ceahlău, Ciucaș și Lotru.

bois de mélèze
Réserve naturelle de la forêt de mélèzes de Vidolm
source photo : skytrip.ro

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

Ajouter un commentaire

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

fr_FRFrançais