Specie legnose

Albero dell'arcobaleno

În Noua Guinee, Filipine, Hawai și zone din California, Texas și Florida, crește o specie de eucalipt numită eucaliptul curcubeu. Denumirea vine de la faptul că, în același timp, are mai multe culori pe suprafața tulpinii.

copac verde
sursa: flickr.com

 

Scoarța arborelui curcubeu

Aceasta coajă unică, cu mai multe straturi, este caracteristica copacului. Bucăți din scoarță sunt reînnoite anual, la diferite momente. Scoarța este netedă si are culori diferite în funcție de vârsta. În interior, când este foarte tânără, scoarța este verde aprins și își schimbă culoarea spre exterior, odată cu trecerea timpului, în portocaliu, verde închis, albastru, violet, ajungând în final la maro. Exfolierea se produce în același timp în mai multe zone ale copacului, unde vârsta și implicit culoarea, sunt diferite.

Drept urmare, copacul nu va avea aceeași combinație de culori de două ori, transformându-se într-o operă de artă vie.

copac portocaliu
sursa: about.com

 

Un arbore tropical pe care îl găsim în mai multe zone

Este un copac tropical care crește în zone cu multă umiditate și spre deosebire de alte specii de eucalipt, se găsește și în emisfera nordică. În ciuda adaptării sale și la temperaturi mai scăzute, eucaliptul curcubeu nu rezistă la temperaturile de îngheț.

Culorile cele mai intense le au arborii din zonele native, adică cei din Filipine și Hawai.

Există plantații de eucalipt curcubeu de jur împrejurul lumii. În Filipine este folosit pentru obținerea hârtiei, iar cultivatorii de cafea din Costa Rica își cresc cafeaua la umbra lor. Lemnul este folosit pentru obținerea mobilei și în construcții, iar în Hawai la construirea bărcilor.

Este foarte mult cultivat în scop ornamental, decorativ, pentru grădini și parcuri. Este un arbore înalt, putând ajunge în zonele native și la 75 m. În zonele unde a fost aclimatizat, mai ales în SUA, nu depășește 40 m.

copac albastru
sursa: gardeninginheels.tumblr.com

 

eucalipt hawai
sursa: stylisheve.com

 

În categoria Specie legnose găsești informații despre arbori mai mult sau mai puțin cunoscuți.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

it_ITItaliano