Cei care ați pus parchet acasă cu siguranță știți că sunt 3 variante dintre care se face alegerea: parchet laminat, parchet masiv și parchet stratificat. Dar care este diferența dintre ele, de ce alegem o varianta și nu pe cealaltă, ce condiții impun o anumită alegere? Fără a avea pretenția că dau soluția perfectă, îmi propun să prezint argumente pro și contra pentru fiecare alegere.
Dar mai întâi descrierea variantelor.
Pavimento in laminato este un produs sintetic obținut din mai multe straturi suprapuse. Aspectul de lemn este dat de o imagine a lemnului, practic o fotografie sau un desen peste care este aplicat un strat de lac. Imaginea este foarte reală și pentru un necunoscător, foarte greu de deosebit de lemn. Ea reproduce desenul natural al lemnului, cu fibră, noduri, pori, dar și unele efecte create prin finisaje făcute pe lemn, cum ar fi semnele îmbătrânirii sau deteriorării lemnului în timp.
Această imagine este pusă peste un panou derivat de lemn, MDF sau HDS (panouri de înaltă densitate). Sandwich-ul este completat de straturi de rășină și adeziv. Panourile de parchet laminat sunt făcute să se monteze ușor, pe principiul dado e federatore (lambă și uluc).
Parchetul laminat poate fi cumpărat de la magazinele de bricolaj, gen Dedeman, Leroy Merlin, Praktiker, Hornbach sau Baumax. Parchetul laminat este cel mai ieftin tip de parchet.
Parquet massiccio este obținut din lemn masiv, fiind practic o singură bucată de lemn.
Sunt folosite esențe mai dure din lemn, quercia, acacia,
esențe exotice, pentru că trebuie să reziste presiunii și agresiunii mecanice dată de traficul suportat. Bucățile de parchet masiv sunt construite și ele pentru a se îmbina, dar există și elemente drepte care sunt lipite sau bătute în cuie pe un suport.
Parquet stratificato pare o combinație dintre cele 2 variante. Adică este un produs obținut din suprapunerea mai multor straturi dar, spre deosebire de parchetul laminar care este sintetic, aici este vorba de straturi de lemn.
Practic, ceea ce se vede, este un strat de lemn masiv obținut prin tăiere sau derulare din buștean, mai gros decât un furnir tehnic, pentru a rezista mai multor operațiuni de întreținere (rașchetare si revopsire). Acest strat este lipit peste straturi de furnire tehnice, așezate perpendicular unul peste celalalt, la fel ca la placaj. Acest compozit este apoi prelucrat și finisat exact ca un parchet din masiv.
Fiecare dintre aceste variante are avantajele si dezavantajele ei. Parchetul laminat are avantajul unui pret foarte bun, al versatilității și al faptului că se monteaza foarte ușor, putând fi chiar subiectul unui proiect DIY. Există mai multe clase de parchet laminat, în funcție de calitate. Specialistii nu recomandă să se monteze un parchet laminat ieftin în zonele cu umiditate crescută cum este baia sau bucătăria. Variantele ieftine de parchet laminat au rezistențe scăzute la umiditate si la zgâriere. Un parchet laminat ieftin poate fi montat de exemplu în dormitor sau alte astfel de zone mai protejate.
Dezavantajul principal al acestui parchet laminat este zgomotul nenatural și „spart” pe care-l face atunci când calci pe el. Este diferit de al parchetului din lemn și uneori destul de puternic. Poate fi atenuat folosind parchet laminat de calitate și materiale care izolează fonic și absorb zgomotele. Totuși, indiferent cât de bine ar fi montat, nu va suna niciodată ca lemnul.
Parchetul masiv și cel stratificat sunt destul de asemănătoare, chiar și ca preț, dar au și elemente care le diferențiază. Parchetul masiv este întotdeauna cel mai dorit, dar uneori greu accesibil din cauza prețului. Are frumusețe și „căldură” naturală, iar cu o întreținere corespunzătoare va rezista foarte mult în timp. Trebuie știut însă că, fiind vorba despre un lemn masiv, are și restricții, iar pentru unii dezavantaje. Are variații dimensionale în funcție de umiditate, de aceea nu este recomandat pentru parterul locuințelor sau pentru montare în beciuri, baie sau bucătărie. Tot din cauza umidității nu se montează niciodată direct pe planșeul de beton.
Este mai puțin rezistent la șocuri mecanice, așa că trebuie luat în calcul acest aspect înainte de a fi montat în zone unde se circulă cu pantofi cu toc cui sau unde există riscul să cadă obiecte grele pe jos. În urma unor astfel de agresiuni mecanice pot apărea găuri sau teșituri pe suprafața parchetului. Nici animalele de companie de dimensiuni mai mari nu sunt „prietenele” parchetului masiv.
Spre deosebire de parchetul masiv, cel stratificat este mult mai stabil dimensional datorită modului de realizare (dispunerea perpendiculară a straturilor). Poate fi montat fără probleme la parter și în celelalte zone unde cel masiv nu este recomandat. Poate fi montat direct pe planșeul de beton dacă acesta are umiditatea de maximum 4%. Este mai rezistent din punct de vedere mecanic, dar nu trebuie uitat totuși că primul strat este tot un strat de lemn masiv.
În ceea ce privește montajul este bine ca, în cazul parchetului masiv, să fie făcut de profesioniști. Din cauza variației dimensionale trebuie lăsată distanță lângă perete care să permită dilatarea. Dacă nu sunt lăsate astfel de zone parchetul se umflă. De altfel se spune că a fost montat de o echipă bună de profesioniști dacă, timp de 4 sezoane de la momentul montaj, parchetul nu a avut modificări vizibile (umflări sau contrageri).
Parchetul startificat poate fi montat și ca proiect DIY, dar nu este la fel de simplu ca la cel laminat. Trebuie să aveți ceva cunoștinte și e bine sa vă documentați foarte bine înainte de a începe. Sau, mai bine, apelați tot la echipe de profesioniști.
Parchetul laminat este gata finisat, singurul lucru pe care trebuie să-l faceți este să-l montați. Parchetul masiv sau stratificat poate fi finisat din fabrică sau după montaj. Finisarea în producție se face cu uleiuri sau lacuri foarte rezistente la zgâriere sau șocuri mecanice. Finisarea după montaj poate fi făcută cu ceară, ulei sau cu lacuri speciale pentru trafic, cu duritate mare.
Finitura con cera se olio este foarte frumoasa, dar mai puțin rezistentă comparativ cu cea realizată cu lacuri. Cum însă sunt multe de spus despre materialele de finisare pentru parchet este bine să las subiectul pentru altă dată.
I vostri commenti sono benvenuti. Condividete l'articolo se lo trovate utile. Grazie.
Il termine "pavimento in laminato" viene usato impropriamente in Romania per indurre una qualità che il "pavimento in MDF con il quadro sopra" non ha e per dare l'impressione di una qualità superiore a un prezzo stracciato - in rumeno un inganno per clienti non informati. Il termine utilizzato dovrebbe essere "pavimento laminato". "Pavimento laminato" in inglese.
Nel caso dei pavimenti in laminato (costituiti da un supporto in compensato e da un sottile strato di legno duro sulla parte superiore, oggi molto richiesto e con un prezzo superiore al vero legno duro), il termine pavimento in laminato non è corretto. Il termine corretto sarebbe "pavimento in legno laminato".
In questa categoria di laminati c'è anche il pavimento in laminato - pannelli con motivi - dove si può usare il termine pavimento in laminato.
Infine, il pavimento in legno massello è un pezzo di legno (fatto di legno dall'alto verso il basso) profilato o meno (vedi le lampare italiane dove non ci sono profili sui lati) da cui si possono ricavare motivi - abete o scacchi per esempio, ma anche altri.
Tra i pavimenti in legno massiccio sono compresi anche i pavimenti in legno massiccio sotto forma di pannelli con motivi, come ad esempio il famoso Versailles e centinaia di altri disegni.
Cosa scegliere? Rispettate il budget e soprattutto rivolgetevi a uno specialista il più onesto possibile. Potete fare qualche ricerca sul web, che non fa male.
1. Se avete un budget limitato = pavimento in laminato.
2. Se avete un budget medio, potete scegliere il laminato (che viene fornito già preverniciato e deve solo essere installato, con costi inferiori in termini di manodopera e sporcizia). È bene sapere che può essere rifatto nel corso della sua vita 1-2 volte (a seconda delle condizioni in loco). Dopo questi rifacimenti (raschiatura e riacquisto) deve essere rimosso perché il supporto è stato raggiunto. Si può fare un falò o una grigliata.
Questi startite hanno il vantaggio di essere stabili in termini di movimento (grazie alla piastra di supporto). Quindi per gli amanti del legno "non mobile" è una buona scelta. Ma il legno è il legno, è un materiale vivo che aumenta o diminuisce il suo volume a seconda dell'umidità presente.
Se avete un budget limitato, potete scegliere il parquet massiccio (con uno strato di usura di 8-11 mm). Richiede più manodopera per la posa, più materiali, più tempo, ma è il vero "parquet massello". Può essere rifinito 4-5 volte nel corso della sua vita, può essere applicato con colori uniformi (bagni), può essere leggermente anticato mediante battitura, quindi ogni volta che viene rifinito può essere rifinito in modo diverso. Se ben curato può durare 2-3 generazioni.
3. Se avete un budget più elevato, potete prendere in considerazione pannelli di design, come ad esempio Versailles.
Ma si possono anche utilizzare combinazioni di pavimenti in legno massiccio disposti secondo un determinato schema e con intarsi.
Ottimo articolo e commento
Quando si sceglie un pavimento, bisogna tenere presente che i pavimenti in laminato sono più freddi di quelli in legno massiccio o in laminato.
Quando scegliete un pavimento, dovete considerare i costi a lungo termine. Se si sceglie un pavimento economico che si deteriora rapidamente e poi si sceglie un pavimento di qualità più costoso, si può finire per spendere complessivamente di più che se si fosse acquistato un pavimento di qualità in primo luogo. Per non parlare del disturbo che si crea in casa a causa di questi lavori.
Sia i pavimenti massicci che quelli in laminato possono essere installati direttamente sul massetto, ma l'umidità del massetto non deve superare i 2 % CM. Se l'umidità nel massetto è superiore, senza barriera al vapore, qualsiasi tipo di pavimento si deforma.
Qualcuno può consigliarmi un pavimento in laminato per il riscaldamento a pavimento senza formaldeide (casa E 0). Grazie.
Ciao Costel, anch'io come te sono interessato a un pavimento in laminato per il riscaldamento a pavimento. Per favore, fammi sapere se l'hai trovato? Grazie mille. Attendo una risposta
Salve, ho trovato un pavimento in laminato per il riscaldamento a pavimento nel negozio E Parquet, potete provarlo qui: http://www.e-parchet.ro/ro/blog/parchet-pentru-incalzire-in-pardoseala/ .
Spero di esservi stato utile, buona giornata!
Forse non l'ho trovato, ma il sito web non elenca nemmeno i prezzi e questo indica una cattiva offerta.
Una bella giornata,
Cristi
Salve,
Non capiamo esattamente a quali offerte e prezzi si riferisca. Non vendiamo parquet. Siamo una rivista. Se si riferisce all'abbonamento alla rivista, può acquistarlo al seguente link https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/.
Grazie.