FAI DA TE - Tecniche di finitura

Quando e perché si dovrebbe applicare prima uno strato isolante

Așa cum rezultă și din denumirea lui, izolatorul este un material ce separă suportul lemnos de finisaj, comportându-se ca o barieră. Se aplică atât pe lemn cât și pe plăci derivate din lemn, cum este MDF-ul. Pot fi folosite ca izolatori produse poliuretanice, hidrodiluabile, dar și produse speciale cum sunt cele cu uscare în UV. Izolatorii se folosesc în mai multe situații și am să vă spun când și de ce.

În primul rând izolatorul se utilizează pentru esențele taninoase. Taninul din lemn poate schimba culoarea baițului sau a lacului sau poate împiedica uscarea produselor (influențează reacția chimică dintre componente).

Pentru a vă face o idee cât de important este izolatorul am să vă povestesc o întâmplare „de demult”, dintr-o fabrică unde se făcea mobili in arte povera din plop pentru export Italia. Cineva a vrut o mobilă de grădină din acacia, finisată alb si m-au rugat să-i ajut, nefiind familarizați cu astfel de finisaje. Fără să mă gândesc cât de taninos este salcâmul, am început să aplic grund alb pe lamelele de salcâm, specifice mobilierului de grădină. Toate lamelele erau înșirate pe 2 traverse din lemn, puse paralel. Am început aplicarea prin pulverizare si nici nu ajunsesem la jumătate, când am văzut ca primele piese încep să se înverzească. Pur și simplu taninurile și coloranții din salcâm migrau în apa grundului (era un produs hidrodiluabil). M-am oprit, am șlefuit totul până la lemn, am aplicat apoi un izolator formulat special pentru salcâm, după care am aplicat finisajul fără a mai avea probleme.

Am menționat că izolatorul era special pentru salcâm pentru că este un lemn mai dificil. Sunt esențe lemnoase cu conținut mare de taninuri, uleiuri, coloranți, săruri, cum sunt esențele exotice, care au nevoie de izolatori speciali. Asta nu înseamnă că există izolatori pentru fiecare esență. Sunt însă izolatori mai puternici, formulați anume pentru a bloca toate substanțele care au tendința să migreze.

izolator
padauk-par africano
fonte: woodworkingssource.com

Lemnul taninos trebuie izolat nu numai pentru că schimbă culoarea finisajului. Anumite substanțe din lemn pot influența chiar reacțiile chimice. De aceea, în cazul finisării cu prodotti in poliestere, sensibile la astfel de influențe, esențele taninoase se izolează înainte cu un izolator poliuretanic.

Se folosesc izolatori și în cazul legno sbiancato chimicamente. De multe ori substanțele folosite pot influența finisajul ulterior, schimbându-i culoarea, încetinind sau împiedicând reacțiile chimice. În cazul lemnului albit chimic se recomandă și folosirea unui finitura acrilica a solvente, foarte rezistent la astfel de substanțe și la îngălbenire.

izolator
noce sbiancato chimicamente
fonte: oaktimberflooring.com.au

Dar izolatorul nu se folosește numai pentru lemn. În cazul finisării MDF-ului de multe ori se recomandă ca prim strat un izolator. Acesta este foarte util în cazul în care MDF-ul este mai poros și absoarbe mai mult grund. Uneori se văd în peliculă mici înțepături care nu apar dacă grundul este aplicat pe MDF furniruit sau cașerat, sau pe sticlă. Ele sunt urmarea ieșirii aerului din placa de MDF. Dacă se aplică un prim strat de izolator problema este eliminată.

Izolatorul se aplică și pe zonele prelucrate mecanic ale MDF-ului: canturi, frezări, modele realizate cu ajutorul CNC-urilor. Folosirea lui duce la obținerea unei pelicule mai frumoase și un consum redus de grund.

În cazul MDF-ului sau al PAL-ului melaminat se poate folosi un izolator care mărește aderența finisajului la hârtia melaminată folosită. Se pot folosi apoi diverse materiale de finisare fără teama că acestea se vor desprinde la cel mai mic șoc mecanic.

izolator
fonte: comarbois.com

Izolatorii nu sunt produse care se folosesc la orice finisaj, dar atunci când sunt recomandați sunt foarte utili și trebuie ținut cont de recomandare. Lemnul, în funcție de locul unde a crescut, de condițiile de mediu, etc, poate conține tot felul de substanțe mai mult sau mai puțin cunoscute și nu se poate anticipa întotdeauna cum vor reacționa. De aceea, prin blocarea lor în interior se evită apariția problemelor de finisare și permite obținerea unei pelicule de bună calitate.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

10 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Articolo interessante, come sempre. Congratulazioni!

    Ho una domanda da farvi, ho cercato in rete "Isolatori per legno", ma mi escono link di ogni tipo che non hanno nulla a che fare con l'articolo e la tecnica descritta. Con quale denominazione sono disponibili in commercio, o lo sono solo a livello industriale?! Potete dirmi qualche nome di isolatori? Grazie.

    • In effetti, non credo che si possa trovare in commercio con questo nome. Quelli di cui parlo nell'articolo sono prodotti industriali e vengono forniti da produttori e distributori di vernici e pitture per legno. I prodotti per il fai-da-te sono realizzati in modo tale che l'applicazione sia semplice e in poche mani, spesso con prodotti 2 in 1 o anche 3 in 1. Penso che dovreste cercare prodotti per legni esotici.
      Tutto il meglio!

  • E per il legno massiccio, si applica una mano di sigillante prima dell'esca? O è consigliato solo se si dipinge in modo opaco?
    Grazie

    • Può essere applicato anche sul legno massiccio se è tanninizzato. È consigliato soprattutto per i legni esotici, ma ci sono anche i nuovi tannini. Ho già citato l'acacia e talvolta il rovere (più all'esterno o se si utilizzano finiture particolari che possono interagire con il tannino del rovere). Se lo si applica prima del bagno, l'isolante deve essere molto sottile, in modo che non si sfaldi. Lo scopo è quello di penetrare nel legno e bloccare i tannini.

      • Ho applicato una mano di lazur su delle scale in faggio laminato
        Purtroppo sugli angoli arrotondati ho un effetto di annerimento (credo che assorba più grasso).
        Come posso evitarlo?
        Grazie,

        • Una mano è ancora troppo poco, soprattutto nelle parti in cui l'assorbimento è maggiore. In questi punti la protezione si è ridotta e si sono formate muffe e ossidazioni dovute al sole. Vi consiglio di applicare una prima mano più sottile in modo che penetri nel legno. Quindi applicare una seconda mano, questa volta più spessa. Le due mani devono essere applicate lo stesso giorno, altrimenti non aderiscono l'una all'altra. Se rimandate l'applicazione della seconda mano al secondo giorno, carteggiate leggermente con una spugna fine (o con carta abrasiva 280-320). Buona fortuna!

  • Salve,
    Per favore, potete aiutarci con qualche consiglio per quanto riguarda l'isolamento della resina nel legno di pino, la resina che appare su tutto l'elemento non solo al nodo, apparendo dopo la finitura delle aree bianche. Grazie

    • Salve.
      È piuttosto complicato con la resina. Probabilmente era un grosso sacco di resina (o lo è ancora). Se lo era - e questo è il caso più felice - lavate l'oggetto con un diluente. Con uno straccio imbevuto di diluente per nitrocellulosa (o alcool industriale) ripassare più volte l'intera area. Eseguire questa operazione contemporaneamente alla carteggiatura con un abrasivo 120-150. Lasciare asciugare e poi applicare la finitura.
      Si può anche provare ad applicare un sigillante poliuretanico o idrodiluibile per bloccare la resina all'interno. Tuttavia, se si tratta di un sacco di grandi dimensioni, la resina passerà attraverso l'isolatore. In questo caso, l'unica soluzione è rimuovere la sacca di resina.
      Tutto il meglio!

    • Salve.
      Non credo sia necessario. Il sistema utilizzato per la pulizia dei vecchi mobili non credo fosse così aggressivo come il candeggio chimico.
      Dopo aver rimosso la vecchia vernice, pulire con un diluente, lasciare asciugare e applicare la finitura desiderata.
      Tutto il meglio!

      Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante. 

      Grazie!

      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano