Idee per l'artigianato

Giunti con foro a tasca

În general sunt două tipare ale persoanelor care lucrează cu lemnul: cei cărora le place procesul de creație propriu-zis (aici fac referire la satisfacția realizării unei îmbinări în coadă de rândunică, la îndreptarea unei scânduri de lemn folosind rindeaua manuală) și cei cărora le place să își vadă proiectul finalizat. Eu încerc să fac un balans între cele două, folosesc un astfel de dispozitiv la proiecte mai mici sau când timpul nu îmi este prieten. 

În urmă cu un an, primul meu proiect din cadrul tâmplăriei a fost realizat cu îmbinări de tipul foro tascabile. În traducere liberă ar fi “gaură de buzunar”.  Pentru că nu cunosc niciun sinonim pentru acest tip de îmbinare și pentru că pur și simplu traducerea lui liberă nu ne duce cu gândul nici pe departe la ceea ce reprezintă, îl vom numi pur și simplu foro tascabile.

 

În 1986, Craig Sommerfeld se afla în procesul de a-și construi casa și a trebuit să găsească o modalitate rapidă de a atașa cadrele de carcasele corpurilor de bucătărie. Deși era producător de utilaje și tâmplar din necesitate, Craig avea o problemă. Nedorind să atașeze cadrele de carcase prin cuie cu cap înecat și apoi să acopere cu chit, el a proiectat și construit șablonul “pocket hole”. Acest șablon i-a permis să atașeze cadrele din interiorul carcaselor, unde îmbinarea putea fi ascunsă.

Cum funcționează?

Îmbinarea de tip “pocket hole” implică executarea unei găuri la un unghi de 15 grade în materialul ce se dorește a fi prelucrat, urmând ca atașarea de cel de-al doilea material să se facă cu șuruburi. Astfel de dispozitive se pot găsi în magazinele de bricolaj sau în mediul on-line.

îmbinări de tipul pocket hole

Burghiul cu care se execută gaura este unul special. Vârful burghiului este îngust pentru a ghida șurubul iar partea inferioară este mai lată pentru a face “gaura de buzunar”. Secțiunea unde cele două părti se întâlnesc este una plată (aspect foarte important).

Pe această secțiune se va “așeza” capul șurubului, astfel realizându-se o îmbinare rezistentă. La fel de importante sunt și șuruburile folosite, ele trebuie să fie neapărat autoforante cu cap plat.

După realizarea îmbinării, în funcție de aplicație, se pot umple golurile cu următoarele variante:

îmbinări de tipul pocket hole

  • Prima si cea mai simplă este folosirea chitului de culoarea materialului.
  • Cea de-a doua variantă este similară primeia. Se amestecă rumeguș cu adeziv de lemn si cu ajutorul unui șpaclu se uniformizează golul.
  • Dopuri găsite în comerț, cu dimensiuni între 12-38 mm. Se găsesc într-o varietate mare de nuanțe. Se aplică adeziv pe dop, iar după fixarea lui în gol, excesul poate fi înlăturat cu ajutorul unui fierastrău pentru tăiat la nivel.
  • Asemenea variantei anterioare, doar că în loc de dopuri se folosesc dibluri.

În mod cert vine și întrebarea “cât de rezistentă este o astfel de îmbinare?”.

În anul 2015, Matthias Wandel, un cunoscut tâmplar în mediul on-line, a făcut o suită de teste de rezistență asupra unei îmbinări de tipul foro tascabile. Pentru ca rezultatul să fie unul relevant, aceleași teste au fost supuse altor două tipuri de îmbinări clasice: îmbinăre cu dibluri și cep cu scobitură.

Pentru fiecare test au fost folosite două bucați de molid, având dimensiunea de 59 mm x 17 mm, iar îmbinarea fiind în joantă (capăt pe muchie).

Tipul îmbinării Forța de rupere (Kilogram forță – kgf)
“Pocket hole” 44.9(*)
Îmbinare cu dibluri 69.4
Cep și scobitură 91.6

(*) Folosind și adeziv pentru lemn rezultatul a fost 50.3 kgf.

Vantaggi
  • La colla per legno non è necessaria;
  • Nu este nevoie de calcule și măsurători complexe, precum în cazul unei îmbinări cu cep și scobitură;
  • Investiție financiară minimă;
  • Aplicațiile pot fi nemărginite. Acest tip de îmbinare se poate folosi de la o simplă ramă până la un șifonier;
  • Tempo risparmiato;
  • Curbă de învățare foarte mică.
Svantaggi
  • Îmbinările nu sunt la fel de rezistente precum cele clasice;
  • Riempire le lacune in modo che non siano visibili;
  • Mai puține satisfacții.

Daca sunteți pasionați de conceptul DIY și aveți un minim de unelte (autofiletantă, cleme și un dispozitiv “pocket hole”) cu îmbinări de tipul foro tascabile puteți realiza o multitudine de progetti. Buona fortuna!

 

Marian Moise

Affascinato dall'intero spettro del legno, ingegnere elettronico e delle telecomunicazioni di giorno, falegname in erba nel tempo libero.

6 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Ho visto su youtube questi "attrezzi" e guarda, sono stupito di sapere che si trovano anche nel nostro paese. Sarei lieto se poteste dirmi quanto costano un trapano e un foro a tasca, e se esistono misure diverse (intendo lo spessore del trapano e il diametro del foro a tasca). Grazie in anticipo, M

    • Ho comprato un set l'anno scorso, ad un prezzo tra i 120-150 ron (non ricordo esattamente) da Wolfcraft (quello nella foto dell'articolo dove ci sono due sistemi di guida, quello a sinistra, quello più semplice). Il set contiene la guida per i fori da tasca (regolabile in base allo spessore del legno), il trapano speciale con tappo (anch'esso regolabile), una punta lunga, circa 10 cm, con testa PH2 (non sono sicuro, ma è a croce), alcune viti di diverse dimensioni, ma con testa normale, non piatta (la testa piatta è meglio, ma funziona ugualmente) e alcuni tasselli. Credo che non sia all'altezza di un apparecchio Kreg, ma per piccoli progetti in casa va bene. Ha solo una punta e non ho visto altri set di punte di diverse dimensioni (in realtà non ho trovato altri set con noi), ma ci sono video di fai-da-te su youtube proprio per creare la punta da un normale trapano per legno.

  • Dove sono le viti autofilettanti a testa piatta per i fori a tasca? Nella confezione di Wolfcraft Undercover Jig ci sono viti a testa cilindrica, che sono inutili (il legno si spacca o il giunto non è rigido).
    Ho cercato su innumerevoli siti web, ma ho trovato (e uso) solo viti a testa tonda da 3,5 mm di diametro senza autoperforazione; ho provato con viti da 4 mm di diametro, ma il legno si spacca spesso.

  • sì, è interessante, e sono del parere che i soliti incastri sono più resistenti, secondo me non vale la pena spendere 200-300 lei per un dispositivo a fori tascabili, puoi facilmente farne uno e cavartela con 20-30 lei al massimo, io l'ho fatto ed è buono - non dimenticare la lavorazione del legno e l'incastro con la sola vite cederà, ti consiglio di usare e tasselli da 6-8 o 10mm a seconda delle esigenze con aggancio rapido e avrai un incastro perfetto che dura a lungo - buona fortuna!!!

Iscriviti alla newsletter

it_ITItaliano