Finitura fai da te - Tecniche di finitura

Quali vernici utilizzare per la protezione del legno, professionali o fai da te?

Din când în când intru pe grupurile de profil pentru a vedea subiectele noi pe care membrii le postează, dar și problemele pe care le întâmpină și sfaturile pe care le primesc. Cu toate că îmi place tot ceea ce înseamnă lemn, urmăresc cu mai multă atenție postările legate de finisare. Este domeniul în care m-am specializat cu mulți ani în urmă și pentru care am și acum o mare pasiune. În grupuri sunt întotdeauna și începători care apelează la cunoștințele „veteranilor” întrebând ce lac pentru lemn să folosească, ce legno di lazura este cea mai rezistentă sau care vopsea pentru lemn ar fi cea mai potrivită pentru micul lui proiect. Din recomandări îmi dau seama că sunt mulți atașați, pe bună dreptate, de branduri profesionale bune, pe care le recomandă cu căldură. Le înțeleg entuziasmul, însă, rezultatul final nu depinde numai de calitatea materialelor. Ani de zile am spus celor cu care lucram că materialele sunt foarte bune, dar nu pot face minuni. Și am să vă spun de ce.

Când se folosesc materiale de finisare profesionale și de ce uneori este mai  bine să apelăm la magazinele de bricolaj

Pe piața de lacuri și vopsele pentru lemn există două grupe mari de produse, cele industriale și cele DIY. Primele sunt vândute de producători sau de distribuitori ai acestora, pe celelalte le găsiți în magazinele de bricolaj. Produsele industriale sunt vândute, de cele mai multe ori, în urma unei vizite făcute de agent la atelier sau fabrică, pe când pe celelalte le cumperi singur din magazin și încerci să afli cât mai multe despre produs și modul de utilizare de la reprezentanții magazinului sau de pe etichetă.

lacuri pentru lemn
fonte: youtube.com
Materiali professionali

Lacurile și vopselele profesionale sunt făcute pentru a fi aplicate în anumite condiții și cu anumite dispozitive (pistol, mașină de turnat, valț). În fișele tehnice, pe care ar trebui sa le primiți împreună cu primul transport, este descris produsul, dar si conditiile ce trebuie îndeplinite pentru a obține cel mai bun rezultat.

Sunt menționate temperatura în zona de lucru, cu ce trebuie aplicat, cât trebuie diluat, cum se face șlefuirea, ce grosime trebuie să aibă stratul de lac si multe alte informații. Mereu veți gasi la final o notiță care spune că uneori rezultatul poate fi alterat de factori ce țin direct de locul unde se face finisarea.

Se poate întâmpla ca, același produs, aplicat la temperatură prea scăzută sau prea ridicatăcon un pistol cu duza prea mare sau prea mică sau într-un spațiu cu molta polvere să nu mai arate la fel ca unul aplicat conform fișei. De la produsele industriale se așteaptă mai mult decât de la cele DIY și de aceea în compoziția lor intră uneori materiale care le cresc sensibilitatea. De asemenea, ele fac parte din sisteme, din tehnologii se recomandă aplicarea anumitor grunduri sub lac sau un anumit fel de hărtie de șlefuit. Nu pot fi folosite oricum și la final să se obțină rezultate perfecte. Sunt convinsă că cei care recomandă produsele le aplică conform indicațiilor primite de la un tehnician al firmei, ceea ce face ca rezultatele să fie foarte bune.

lac pentru lemn
fonte: canadianwoodworking.com
Prodotti fai da te

Când faci pentru prima dată un scaun sau o masă din lemn și vrei să o lăcuiești mă îndoiesc că poți respecta condițiile din fișa tehnică a unui produs profesional. Nu vei primi nici asistența unui tehnician al firmei decât dacă acesta îți este prieten. Așa că cel mai bine este să te îndrepți spre produsele DIY.

Aceste produse sunt special formulate pentru a fi aplicate acasă, cu pensula, trafaletul sau chiar cu cârpa, în condiții mai puțin stricte decât cele din fabrică. Rezultatul nu va fi perfect, dar acceptabil pentru un proiect personal. Nu va fi nevoie de șlefuiri între straturi pentru a avea aderență, nici de atmosferă lipsită de praf pentru un luciu decent. Nu va trebui să cumperi 2-3 tipuri de produse pe care să le aplici succesiv, ci un singur produs vă va livra rezultatul dorit.

Și în gama DIY sunt multe branduri de valoare cu care se pot obține finisări de foarte bună calitatea. Mulți dintre producătorii de materiale industriale de finisare au și divizii speciale pentru produsele de bricolaj, tocmai pentru a oferi produse de calitate și celor care lucrează acasă proiecte personale.

Dacă după câteva astfel de proiecte vă gândiți să treceți la nivelul următor atunci apelați la produsele profesionale. Până atunci însă este bine să le evitați pentru că este posibil să nu obțineți rezultatul dorit și să pierdeți încrederea într-un brand bun numai pentru că nu aveți posibilitatea să-i urmați recomandările.

lac pentru lemn
fonte: thisoldhouse.com
Lacul nitrocelulozic este cel mai vechi și mai versatil lac, dar nu poate fi recomandat pentru orice lucrare. Are și limite!

Un alt material pe care l-am văzut recomandat de multe ori, indiferent de utilizarea ulterioară a obiectului finisat, este lacul nitrocelulozic. Este considerat un fel de panaceu universal. L-am văzut recomandat și pentru garduri sau alte amenajări la exterior.

Lacul nitrocelulozic este unul dintre cele mai vechi și mai versatile lacuri, dar nu poate fi folosit întotdeauna și in niciun caz pentru finisările la exterior. Într-adevăr, în trecut exista numai acest fel de lac, dar la exterior nu se folosea lac, ci ulei.

Dacă se dorește o rezistență bună a mobilierului la umiditate, la zgâriere sau șocuri mecanice nu lacul nitro este cel cu care se obțin. Un mobilier de baie sau bucătărie finisat cu lac nitrocelulozic și pe care apa picură sau băltește chiar, în timp se scorojește.

Pentru astfel de condiții sunt recomandate lacurile cu întărire, catalizate – poliuretanice, acrilice, poliesterice. Sunt lacuri mult mai rezistente. Dar și în acest caz trebui respectate instrucțiunile de aplicare pentru a obține rezultatul dorit. Așa că, dacă ați făcut pentru prima dată o masă și vreți să o lăcuiți, nu vă gândi,i în primul rând la un lac poliuretanic. S-ar putea mai mult să vă creați probleme. Apelați la un produs de bricolaj care va proteja suficient masa. Cu timpul veți învăța și cum pot fi remediate problemele ce pot apărea.

lac pentru lemn
fonte: finishing.tips
În concluzie:
  • Apelați la produsele DIY dacă sunteți doar un pasionat de lemn care a făcut pentru prima dată un obiect ce trebuie protejat.
  • Citiți întotdeauna eticheta pentru a vedea recomandările. Dacă aveți nevoie de un produs pentru exterior căutați această specificație. Dacă nu este trecută – nu-l luați.
  • Nu vă așteptați să obțineți rezultate extraordinare doar pentru că folosiți un produs al unui brand renumit. La finisarea lemnului, la fel de importante sunt condițiile de lucru și tehnologia.
  • Dacă sunteți un profesionist, dar nu ați mai lucrat niciodată cu un anumit produs, nu mizați pe experiență. Întrebați furnizorul despre condițiile și tehnologia de aplicare. Tipurile de lac pot fi foarte diferite si rezultatele la fel.
  • Nu folosiți lacul nitrocelulozic pentru orice fel de finisare. Este un lac cu multe calități, dar în niciun caz universal.

Buona fortuna!

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

5 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve.

    Ho letto diversi articoli relativi alla finitura del legno, ma ho ancora alcune domande e vi sarei molto grato se poteste aiutarmi con una risposta.

    1) Per la realizzazione di un gazebo in legno di pino, avete un articolo già scritto in cui presentate tutti i passaggi necessari per la finitura? Carteggiatura bianca, mano di fondo (se applicabile), carteggiatura di nuovo, applicazione di olio di lino o forse è meglio la vernice. Ho cercato tra gli articoli già pubblicati, ho trovato suggerimenti per il trattamento del legno esterno, ma mi sembra di averne visti di più per il legno duro.

    1.1) Sempre in relazione all'impiallacciatura, consigliate di carteggiare il legno usato o è sufficiente una carteggiatura con 80-120? So che i risultati sono diversi, dato che stiamo parlando di processi meccanici diversi, ma sono curioso di sapere quale opzione è consigliata per mantenere un aspetto autentico.

    2) Cosa consigliate per trattare l'OSB all'esterno? Si tratta di un piccolo capanno per attrezzi, quindi è fuori questione ricoprire con polistirolo e intonacare come una normale parete. Mi sembra di capire che la vernice si staccherebbe con il tempo. Devo dedurre che anche in questo caso sarebbe più indicato l'olio di lino o la vernice?

    Grazie in anticipo!

    • Salve.
      1. Non abbiamo un patio in pino, ma la finitura non è molto diversa da quella del legno duro. Il legno di conifera (abete rosso, è quello che si trova maggiormente in casa nostra) è molto utilizzato per gli esterni e i punti di forza sono buoni. Deve essere carteggiato con più attenzione perché è più "scamosciato" rispetto ai legni duri - rovere, acacia. La carteggiatura deve essere eseguita con un minimo di 150, anche 180 per ottenere superfici lisce. In generale, le vernici per esterni possono essere applicate anche strato per strato. In questo caso non è necessario il primer. Per ottenere una superficie liscia, carteggiare tra una mano e l'altra con carta 280 o 320 o con spugne abrasive fini. Se l'etichetta o il venditore consiglia di applicare prima il primer, applicare 2 mani di primer e una di vernice.
      L'olio essiccante protegge bene dall'umidità, ma non dai raggi UV. Per questa protezione deve contenere una quantità di pigmenti. L'olio contiene pigmenti ed è quindi più resistente dell'olio semplice.
      1.1. Consiglio di carteggiare perché il legno ha bisogno di assorbire all'interno e lo fa meglio quando il legno è "graffiato", ci sono diverse teste di fibra che assorbono le sostanze protettive (ilei, impregnante).
      2. È possibile proteggerlo verniciandolo con una vernice resistente all'esterno (vernice a base di olio). Il problema dello scrostamento è che la vernice assorbe più duramente e non riesce ad "attaccarsi" al legno. Provate a carteggiare leggermente prima di applicare la vernice. Ma con l'OSB il problema è nelle aree di taglio sui bordi. È lì che inizia ad assorbire e a gonfiarsi. Queste aree devono essere protette al meglio dall'umidità.
      Spero che sia stato utile.
      Tutto il meglio!

      Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante. 
      Grazie!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Iscriviti alla newsletter

it_ITItaliano