Dacă ești printre cei care își doresc o casă construită de la zero după propriile dorințe și nevoi trebuie să știi că realizarea unei case este un proces care generează o mare încărcătură emoțională, consum de resurse financiare și de timp. Chiar dacă știi foarte bine cum vrei să arate viitoarea ta casă, drumul până la îndeplinirea visului este plin de încercări și necunoscute. Pentru ca drumul să fie ușor și să ai parte de o experiență plăcută trebuie să te informezi și să te documentezi. Iar experiențele celor implicați în construirea caselor, arhitecți, proiectanți, constructori și beneficiari, informațiile despre sistemele constructive, firme și materiale te vor ajuta să înțelegi mai bine care sunt cele mai bune alegeri pentru tine și ce probleme poți preîntâmpina. Reacțiile voastre la subiectele legate de casele din lemn abordate de-a lungul timpului ne-au convins că există un interes în creștere pentru acest gen de construcție, iar întrebările voastre ne-au dat de înțeles că este încă mare nevoie de informație documentată. Toate acestea ne-au dus către cel mai nou proiect al nostru – La strada verso casa.
Cum va fi Drumul spre casă
Proiectul își propune să prezinte drumul străbătut de cei care trec prin experiența construirii unei case de lemn, de la faza de proiect până la mutarea în casa nouă. Filmele vor fi prezentate sub formă de seriale, fiecare episod reprezentând o etapă a construcției: fundația, realizarea elementelor de construcție în fabrică, montarea pe șantier, realizarea finisajelor, impresii după mutarea în casă nouă. Vor fi mai multe astfel de seriale astfel încât să vă faceți o imagine cât mai completă despre ceea ce înseamnă construcția unei case din lemn.
Vom încerca să vorbim cu cât mai mulți dintre cei implicați în proiecte: beneficiari, arhitecți, constructori, structuriști, furnizori de materiale. Vom afla de ce a fost preferată o anume variantă, care sunt cerințele de proiectare pentru o casă pe structură de lemn, ce înseamnă o casă de lemn comparativ cu una de beton sau cărămidă, vom discuta despre bugete, timpi de construcție, materiale de izolare, eficiență energetică.
La ce întrebări ne propunem să răspundem
Întrebările la care veți găsi răspuns urmărind filmele vor fi cele primite de la voi de-a lungul timpului:
- Care sunt avantajele unei case pe structură de lemn? De ce să aleg o astfel de casă?
- Ce probleme pot apărea la o casă de lemn si cum pot fi rezolvate?
- Care este rezistența la cutremur a unei astfel de case?
- Cum se face ignifugarea? Care este rezistența la foc?
- Ce materiale de izolare termică pot fi folosite?
- Sunt eficiente energetic casele din lemn?
- Cum este rezolvată problema izolației fonice? Se propagă zgomotul mai ușor într-o casă de lemn?
- Cât timp durează construcția unei case din lemn?
- Între ce limite variază prețul/m² al unei case de lemn? Ce influențează acest cost?
- Ce este mai bine de ales, un proiect tip de casă sau unul personalizat?
- O casa de lemn are nevoie de Autorizație de construcție?
- Ce spune legislația din România referitor la casele din lemn? Cât de înalte pot fi aceste case?
Dacă ai întrebări și nu le-ai regăsit între cele de mai sus, lasă-le la finalul articolului, în spațiul dedicat. Le vom adăuga listei si vom încerca să le găsim răspunsul. Și iscriviti al nostro canale YouTube pentru vedea aceste filme.
Drumul spre casă ne va duce spre case pe structuri prefabricate din lemn, case din bușteni și case pe piloni
Cu toate că în această perioadă case su struttura in legno (timber frame) sunt vedetele, nu doar către ele va duce La strada verso casa. Printre subiecte vor fi și case a bușteni, cele din grinzi dreptunghiulare, casele pe roți sau cele pe piloni. Vom încerca să prezentăm mai multe case pentru același tip de construcție pentru a putea face o comparație între proiecte.
Vor fi case mai mici sau mai mari, case permanente sau de vacanță, case de locuit sau ostelli. Veți vedea fiecare proiect privit prin prisma beneficiarului, a arhitectului sau a constructorului și veți avea astfel o imagine de ansambru. Veți putea suprapune imaginea casei la care visați peste proiectele prezentate, aflând astfel avantajele și dezavantajele, durata construcției, costul aproximativ și alte informații la care altfel v-ar fi greu să ajungeți. Ne dorim ca acest proiect să fie o importantă sursă de informare pentru cei care se gândesc să construiască cu lemn, dar și un mod de a arăta celor care încă nu sunt convinși, că lemnul este materialul de construcție al viitorului.
Am pornit deja pe acest drum și primele două episoade sunt deja online
La strada verso casa a început deja. Primul proiect se numește Casa tra i meli și este construită la Voinești, aproape de Târgoviște, într-o zonă colinară recunoscută pentru producția de mere. Andrei Pavelescu își construiește aici, în mijlocul unei livezi de meri, o casă de vacanță. Inițial a vrut ca această casă să fie una clasică, din beton. Între timp s-a răzgândit și a ales să construiască una pe structură de lemn. Ce l-a determinat să schimbe modul de construcție aflați din primul episod al seriei. Tot din primul episod veți afla că Andrei își dorește să înceapă să locuiască în această casă în septembrie, anul acesta. Și face această declarație în 7 iulie 2020, stând pe fundația casei, pentru că doar ea era construită la acea dată. O adevărată provocare! Suntem curioși să vedem dacă va reuși.
Așadar, urmăriți Casa tra i meli, episodul 1 și 2!
Aggiungi commento