Fabbricazione di case in legno

La casa accanto al lago ha ricevuto la certificazione di casa passiva

La începutul lunii august 2022, Casa de lângă lac a primit certificarea de Casă pasivă. Pe lângă bucuria proprietarilor că vor plăti facturi mici la energie fără să facă rabat la confort, atestarea vine și cu confirmarea că munca celor implicați a fost bine făcută. Revista din Lemn a prezentat în amănunt fiecare etapă, beneficiind de totala deschidere a lui Ion Iosif, proprietarul casei, de a împărtăși din experiența sa. Găsiți toate video-urile acestui proiect pe drumulsprecasă.ro.

Certificazione di casa passiva casa vicino al lago Litarh

Casa este pe structură din panouri prefabricate de lemn și a fost construită de Litarh. Experiența acumulată în construcția de case timber frame realizate în multe țări din Europa, dar și în România și-a spus cuvântul. Casa de lângă lac este bine închegată, foarte bine izolată termic, fără punți termice și etanșă conform criteriilor unei case pasive. Testele realizate, atât pe parcursul lucrărilor, cât și la final, demonstrează acest lucru.

De procesul de certificare s-a ocupat arhitecta Adriana Sîngeap. Adriana a urmat, în 2018, primul curs de Caso passivo organizat prin OAR și INCERC București. A participat și ca voluntar, la traducerea cursului. După ce a trecut examenul specializat – corectat de reprezentanți Istituto Casa Passiva (PHI) din Germania – a primit dreptul să profeseze timp de 5 ani ca designer PHI, să folosească logo-ul și să fie listată pe site-ul lor oficial. Dreptul de a profesa se prelungește automat dacă în decursul celor 5 ani de la examen certifică PHI o casă, ceea ce s-a și întâmplat prin certificarea Casei de lângă lac.

Ho appreso da Adriana maggiori informazioni sul processo di certificazione.

În ce constă munca ta? Ce ai făcut, practic, pentru certificarea casei lui Ion?

Eu m-am ocupat de partea de certificare PHI a „Casei de lângă lac” din punctul de vedere al designerului PHI. Primul pas a fost realizarea unei oferte de servicii pe care am trimis-o beneficiarului. În urma aprobării ofertei, am început munca interdisciplinară cu adunare și procesare de informații prin discuții cu toate celelalte părți implicate: certificator, proiectanți, executanți.

Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a certifica o casă pasivă?

Faza 1 se numește „Precertificare” (examinarea principală), iar faza 2 se numește „Finalizarea certificării”.
Este nevoie de un designer PHI (în acest caz, eu) și de un certificator PHI, ambii acreditați de către Passive House Institute din Darmstadt, Germania prin curs și examene specializate. Atât designerul cât și certificatorul trebuie să fie independenți și neutri pentru a evalua corect, obiectiv toate componentele casei supusă procesului de certificare PHI.

Certificatorul creează un link online cu acces prin cont și parolă, link unde designerul încarcă mai multe documente cerute (calculul PHPP, fișe tehnice, poze, descrieri, etc.). La acest link sunt în total 9 capitole cu 50 de subcapitole. Certificatorul verifică toate documentele încărcate, cere clarificări – dacă este cazul, aprobă piesele corecte și, la final, va cere de la PHI certificatul și plăcuța de fațadă. Progresul pe link se urmărește ușor, printr-o bară cu gradații de la 0% la 100%.

Certificazione di casa passiva casa vicino al lago Litarh

Care sunt criteriile urmărite la certificare?

Criteriile sunt cele listate în cele 9 capitole din fotografia de mai sus. Ele înglobează practic cerințele caselor eficiente energetic (cele 5 criterii cunoscute deja de cei care vă urmăresc: anvelopa termică continuă, etanșeitate sporită, ferestre triplu vitraj performante, ventilație cu recuperare de căldură și lipsă de punți termice). Dar cuprind suplimentar și informații care să ateste gradul sporit de confort interior, consumul foarte mic și calitatea construcției care va rămâne neschimbată în timp.

Care au fost rezultatele Casei de lângă lac?

Rezultatele au fost foarte bune datorită implicării și atenției beneficiarului. Dorința lui de a crea o casă sănătoasă și care să consume puțin s-a concretizat într-un necesar de căldură de 15 kWh/m² anual, un necesar de răcire de 14 kWh/m² per an și o etanșeitate cu n50=0,51/h (număr de schimburi de aer/oră la o presiune de 50 Pascali).

Pentru mai multe date tehnice, puteți accesa qui link-ul Passive House Institute unde aceste informații au fost publicate. 

Când a fost primită certificarea Casei de lângă lac?

La începutul lunii august 2022 (întregul proces de certificare PHI a durat aproximativ 1 an și a mers în paralel cu șantierul).

Ce ai dori să le spui, referitor la eficiența ei energetică, celor care vor să-și construiască o casă ?

În contextul politic actual, neliniștile noastre se traduc monetar în confortul și nivelul nostru de trai. De aceea este bine să facem lucruri trainice, să ne organizăm din timp și să ne planificăm realistic bugetul pentru a fi independenți. Consider că oricine se poate optimiza pentru a profita de ce ne oferă natura gratuit (prin sol, apă, vânt și soare). Mai nou, alinierea României la cadrul legislativ UE ne „forțează” să ajungem la normalitatea nZEB. Casele Pasive și cele eficiente energetic se supun unor criterii și mai stricte decât cele nZEB, dar beneficiile se văd în timp (costuri de întreținere mai mici, mediu sănătos, creșterea valorii casei în timp).

Ce recomanzi celor care nu doresc certificarea casei, dar vor să aibă o casă eficientă energetic?

Mai multe din casele la care lucrez au ales să nu ducă procesul de certificare până la capăt, conștienți fiind de lucrările suplimentare. Eu am înțeles acest lucru și i-am susținut. Consider că se poate construi bine și fără acest ultim pas. Pe acești beneficiari i-am ajutat prin calcule estimative, optimizări din timpul șantierului și detalii integrate.

Însă, din experiență, pot spune că toți cei implicați sunt mult mai atenți dacă știu că se va certifica la final! 

Certificazione di casa passiva casa vicino al lago Litarh

Casa pasivă este despre confort cu un consum foarte redus de energie convențională

Construcția unei case pasive nu este un moft sau o modă, este expresia gândirii în perspectivă. Chiar dacă prima casă pasivă a fost construită în urmă cu 30 de ani, acum nevoia unor astfel de case este mai actuală ca oricând. Contextul mondial foarte dificil ne obligă să găsim soluții pentru a ne păstra, pe cât posibil, confortul dobândit după aproape 400 de ani de revoluții industriale.

Pe toți ne sperie venirea iernii pentru că știm că va trebui să plătim mai mult, iar condițiile să fie mai rele. Cei care au fost mai prevăzători și și-au izolat casele sunt puțin mai liniștiți, dar nu cu mult. Dacă vreți o casă nouă, asigurați-vă confortul gândind în perspectivă. O casă pasivă are un consum energetic pentru întreținere cu până la 75% mai mic decât o casă construită normal și până la 90% comparativ cu o casă veche. Există soluții pentru a folosi căldura soarelui sau pe cea din pământ, poate fi recuperată căldura degajată de corpurile noastre sau de aparatura electrică.

De la astfel de informații a pornit Ion când a gândit construcția casei lui. Nu și-a dorit o casă mare ci una confortabilă cu costuri minime de întreținere. S-a documentat, s-a sfătuit, a ales cele mai bune soluții și a investit în viitor. Acum a primit confirmarea că alegerile au fost bune, cei implicați au lucrat bine și totul a ieșit cum și-a dorit. Ca să nu ai bătăi de cap în viitor, construiește și tu ca Ion! 🙂

Certificazione di casa passiva casa vicino al lago Litarh
Ion Iosif (beneficiario), Vlad Liteanu (LITARH), Horia Petran (INCERC)

Certificazione di casa passiva casa vicino al lago Litarh

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano