Idei de meșterit

Idei pentru refolosirea lemnului

O dată cu temperaturile mai mari de 5°C am început operațiunile de decapare și demolare ale unui apartament ce urmează să fie transformat în „acasă”. Blocul, cu o vechime de 75 ani, a trecut prin multe de-a lungul timpului astfel că în urma demolării tavanelor și decapării pardoselii am scos lemn montat de diferitele generații care au compartimentat și recompartimentat spațiul. În ciuda îndemnurilor de a-l arunca sau a-l pune pe foc, am decis (cu acordul soției mele) să-l depozitez pe o perioadă de maxim 365 de zile; timp în care să-i găsesc o utilitate și formă finală sau să-l pun pe foc. (vezi poza + vreo 6-7 saci cu plăci mici de parchet de 20mm grosime)

unnamed (1)

Astfel începe documentarea mea despre caracteristicile lemnului pentru a face o triere corectă și a elimina orice piesă inutilă; apoi sporirea culturii vizuale pentru a nu ajunge la kitsch și – într-un final – documentarea despre metode de îmbinare și tratare ale lemnului (adezivi, lacuri s.a.m.d.)

Concluzia?

Fie decoram punctual:

fc05334f0274bbca490a9cba4c020046 85fdde3bf74241b236d00b4cbadf95b4

Fie decorăm suprafețe mai mari:

fa15587c34f91ee0efd9df96db588fef e17495ffb6f51a00223ce9b6d89139e7

Fie producem obiecte utile:

Reclaimed-Wood-Ikea-Hack 4bbfecae6d2ebdc1c79fe2f4f2e74033

Voi ce-ați face cu lemnele astea? Le-ați pune direct pe foc sau v-ați gândi la refolosirea lor într-un fel sau altul?

Etichete

Vlad

Este arhitect și membru fondator al companiei Koob Hub. Se axează pe arhitectură civilă, design interior și realitate virtuală. În ultimii 4 ani a proiectat pentru piața chineză complexuri rezidențiale, spații comerciale de tip mall și turnuri de birouri clasa A cuprinse între 120-300m înălțime. În timpul liber ... haha, pe cine păcălim!? Vlad nu are timp liber.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna seara! In amenajarea in curs a unei case avem prevazuti si mesteceni decorativi, trunchiuri. Noi am gasit de cumparat unii verzi si voiam sa va intreb daca ii putem monta asa sau trebuie sa ii uscam, daca trebuie sa-i prelucram in vreun fel inainte (vopsit si cu ce anume), ce sistem de prindere ne recomandati etc. Mentionez ca trunchiurile au 3 m inaltime si 10 si 15 cm diamentru, iar zonele in care vor fi montati sunt bucatarie/living si intr-un dormitor. Incalzirea va fi in pardoseala, iar tavanul este placat cu rigips. Multumesc. Ana

    • Buna ziua,
      Fiind lemn verde se va usca in timp si va pierde masa si volum. Din pacate uscarea naturala dureaza ani. Ca sa-i uscati mai repede ar trebui sa apelati la o uscatorie (sau o fabrica care are uscator). Ei pot fi montati si asa cum sunt, uscarea avand loc in casa. Riscurile sunt sa apara crapaturi. Lemnul ud nu se protejeaza cu lac. Nu indepartati coaja (banuiesc ca nici nu va ganditi, avand in vedere frumusetea ei), ea va face ca eliminarea apei sa se faca mai incet si astfel nu vor aparea tensiuni mari in lemn. Umiditatea din casa este de asemenea foarte importanta. Daca ea scade sub 40% (se intampla iarna) atunci schimbul de apa dintre lemn si mediu se intensifica si iar apar din nou tensiunile in lemn. Aceste tensiuni duc la aparitia crapaturilor in lemn.
      In ceea ce priveste prinderea, numai cel care a facut proiectul va poate spune cum trebuie facuta. El detine toate datele.
      Toate cele bune!

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână