Un prieten își amenajează apartamentul și am discutat destul de mult despre materialele pe care vrea să le folosească. Acum este rândul bucătăriei și unul dintre factorii importanți pe care trebuie să-i ia în considerare este bugetul. M-am gândit să prezint, pe scurt, variantele disponibile, pentru a-i face alegerea mai ușoară. Așadar, mobila de bucătărie din PAL, MDF sau lemn?
Mobila de bucătărie poate fi realizată din lemn masiv, panouri furniruite, MDF sau PAL
Mobila din PAL are avantajul unui preț accesibil. Există o ofertă foarte bogată de PAL care imită esențele lemnoase, piatra, marmura și este în diverse culori, așa că poate fi “asortat” ușor cu decorul. Este simplu de făcut și de adaptat unui spațiu atipic. Nu excelează, însă, la personalitate, panourile de PAL sunt plane, fără posibilitatea de fi prelucrate mecanic pe suprafață și mai are un cusur: mirosul specific, înțepător și cam neplăcut emanat de aceste plăci, care persistă destul de mult timp.
Mobila din lemn masiv este visul celor care iubesc lemnul. Există mobilă “de serie” în magazine, dar și posibilitatea de a o face la comandă. Sunt firme de design care se ocupă atât de proiect, cât și de execuție sau mici ateliere în care se lucrează mobilier din lemn. Lucrul cu lemnul este infinit mai ofertant, atât din perspectiva alegerii esențelor, a combinațiilor care se pot face, cât și din cea a designului și personalizării spațiului mult mai bine. (photo 2, 3)
În cazul folosirii lemnului, apare și problema finisării lui. Cum mediul din bucătărie este destul de agresiv, cu multă umiditate, materiale de curățare agresive și abur, este imperios necesar ca materialele de finisare să fie rezistente la astfel de condiții. În plus, lemnul trebuie foarte bine “sigilat” cu aceste materiale, eliminând orice posibilitate ca apa să ajungă la lemn. Uneori, pentru realizarea mobilierului, lemnul este combinat cu panori furniruite, atât pentru stabilitate dimensională, cât și pentru reducerea costurilor.
Mobila din MDF se situează, din punct de vedere calitativ, între cea din PAL și cea din lemn masiv. Mobila de bucătărie din MDF nu este atât de scumpă precum mobila de masiv, dar poate fi finisată în așa fel încât să semene cu ea. Se pot face prelucrări mecanice ale plăcilor de MDF ca să arate ca prelucrările făcute pe masiv. Finisajul va contribui și el la iluzia de lemn masiv. Un grund colorat aplicat ca prim strat va ascunde culoarea și structura MDF-ului. Apoi, se pot folosi materiale sau tehnici de finisare în așa fel încât mobila să pară mai veche, mai prețioasă sau aparținând unui stil anume. Important este ca materialele folosite să fie în armonie și totul să pară cât mai natural.
MDF-ul se poate finisa și modern, în diferite culori, uni sau combinate. Este un material ofertant, ușor de finisat și stabil dimensional. Și în cazul MDF-ului este absolut necesară folosirea materialelor de finisare rezistente la condițiile din bucătării.
De multe ori ajungem să facem mobila de bucătărie combinând lemn, MDF și PAL. Iar combinațiile dintre dulapurile din lemn sau MDF vopsit și blatul din lemn, colorat sau natur sunt după parerea mea, cele mai reușite. (photo 6, 7, 8)
Sper ca informațiile să vă fie de folos!
buna ziua. Mi-a placut articolul. Sunt de acord cu tot ce ati spus. Mai putin cu faptul ca mobilierul din pal are miros intepator. Va invitam pe la noi sa le mirosim impreuna, debitam zilnic peste 100 foi de pal. Ar trebui sa nu mai stam in hala de productie de miros daca ar fi asa. Toate placile sunt produse de concerne multinationale care respecta standardele UE .
Mult succes cu educarea consumatorilor. Astept cu interes urmatoarele articole
Multumesc pentru aprecieri. Am considerat intotdeauna ca PAL-ul este o alternativa la mobilierul din lemn masiv. Mai ales ca vorbim tot despre un derivat din lemn. Va felicit pentru decizia de a lucra cu PAL de calitate, cu emisie foarte scazuta de formaldehida. Mult succes si dumneavoastra.
[…] trecute am avut un comentariu la un articol în care mi se spunea, pe bună dreptate, că nu toată mobila din PAL emană un puternic miros […]
Doamna,
Excelenta revista…..felicitari,
Inventator Alecu Ioan.
Va multumesc!