Deco&Design

Shabby chic în mobilă

Shabby chic este un stil de design interior unde mobila și decorațiunile interioare sunt fie vechi, cu semne evidente de uzură și de folosire și refolosire, fie sunt noi, dar făcute să pară vechi.

stil shabby chic

Stilul a apărut prima dată în Marea Britanie, în rândul celor din clasa socială de mijloc și reprezenta o copiere a stilului de la țară.

Termenul a fost folosit pentru prima dată în anii ’80 de revista The World of Interiors, revistă aparută prima dată la Londra și devenită ulterior internațională. În anii ’90 stilul a fost adoptat și în USA, fiind îmbogățit cu elemente din Franța – Provence, Italia – Toscana și Grecia.

stil shabby chic

Piesele de mobilier vechi shabby chic sunt piese destul de simple, care au fost vopsite și revopsite de nenumărate ori de-a lungul timpului. Din cauza folosirii îndelungate, a uzurii survenite, toate aceste straturi ajung să fie vizibile pe colțurile și muchiile mai des folosite. Ele sunt de multe ori decorate și pictate cu flori, ghirlande si îngerași.

 

Piesele noi shabby chic au design asemănător mobilei vechi.  Finisajul se realizează prin metoda “distress” sau “consumare”. Se aplică două straturi diferite de culoare, iar cel de deasupra este șlefuit pe colțuri, pe muchii și pe zonele unde se presupune că a fost mai mult utilizat, astfel încât să se vadă culoarea primului strat aplicat.  Pentru aspectul de vechi se aplică în final un material de îmbătrânire – o patină. Culorile folosite sunt neutre, de obicei alb, tonuri de ecru, bleu, roz, în general pasteluri. Dacă se fac picturi se folosesc modelele florale de epocă, unde trandafirii ocupă un loc important. Stilul este întotdeauna însoțit de alte elemente de decor cum ar fi perne decorative, perdele cu șnururi, candelabre vesele, cu elemente florale, lenjerie. Toate în aceleași culori calde și naturale.

stil shabby chic

stil shabby chic

Termenul shabby chic acoperă un spectru destul de larg. Este un stil romantic, ușor, plăcut, făcut parcă anume pentru femei. O casă, o încăpere shabby chic va fi întotdeauna caldă și primitoare, invitând parcă musafirii să zăbovească o clipă în plus în fața unei cafele și a unei prăjituri de casă.

Surse foto:

Etsy | Digs Digs | Deposito Santa Mariah | Arrumadissimo | Decor10Blog | Design Feria | LadyLimoges (Tumblr)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână