Mobilier

Bucătăria mea antichizată, din MDF

M-am gândit să vă povestesc astăzi despre bucătăria mea. Nu este nouă, are deja mai bine de 8 ani, dar pentru că finisajul l-am făcut singură, într-o fabrică cu care colaboram la acea vreme, vreau să vă împărtășesc din experiența mea. Din păcate nu am fotografii din timpul finisării pentru că nu mă gândeam că am să-mi fac bucătăria vedetă pe net ☺. Dar puteți vedea cum arată acum.

bucatarie_6

Combinație de PAL și PAL vopsit și antichizat

Cum vă spuneam, cu ani în urmă mi-am făcut mobila de bucătărie. Cu toate că am iubit lemnul întotdeauna, la vremea aceea, din motive economice, am ales să fac ușile (fronturile) din MDF, iar carcasa din PAL.  Locuiesc într-o casă veche, iar spațiul pentru bucătărie are o formă mai ciudată. Din acest motiv am apelat la un prieten arhitect pentru proiectul mobilei de bucătărie astfel încât să pot valorifica la maximum spațiul.

Cu proiectul în mână am mers la o firmă cu care mai colaborasem și la alte proiecte si i-am rugat să-mi facă bucătăria, dar să nu finiseze ușile, pentru că de asta vreau să mă ocup personal. Să mă anunțe numai când sunt gata ușile. După ceva timp mi-au spus ca au rezolvat cu ușile și pentru a finaliza bucătăria cât mai repede, ar trebui să mă ocup de finisarea lor.

Le-am luat și le-am dus la o fabrică căreia îi furnizam materialele de finisare şi care făcea mobilă de baie și bucătărie din MDF. Oamenii au fost foarte drăguți și mi-au spus că mi le fac, dar eu i-am rugat să mă lase pe mine să le fac. Nu au avut nimic împotrivă și le-au spus oamenilor din secție să-mi dea ajutorul dacă va fi nevoie.

bucatarie_1

Etapele finisării fronturilor din MDF

Am început prin a șlefui bine toate zonele cu frezări, inclusiv canturile. După șlefuire și desprăfuire am aplicat un strat de izolator poliuretanic. Folosirea izolatorului e foarte utilă în cazul finisării MDF-ului pentru că reduce absorbția grundului în zonele frezate și blochează în interior eventualele taninuri sau coloranți din placa de MDF care pot afecta finisarea.

După izolator am aplicat ud pe ud, la interval de 45-50 minute, grundul poliuretanic colorat. Dacă lăsam să se usuce total izolatorul era obligatoriu să-l șlefuiesc înaintea aplicării grundului, pentru a nu avea probleme de aderență. Grundul a fost crem, în ton cu faianța, culoare pe care am făcut-o eu pornind de la bază transparentă și paste de pigmenți.

Am lăsat grundul să se usuce peste noapte, iar a doua zi dimineață am șlefuit bine între straturi cu hârtie de șlefuit 320. Imediat după șlefuire am aplicat, pe toată suprafața, patina nuc roșcat. Aici am greșit și a trebuit să muncesc mai mult. Dar vorba aceea, omul din greșeli învață.

Șlefuind, am îndepărtat stratul dur de la suprafață și am ajuns în zona în care reacția nu era încheiata și grundul era mai moale. Patina aplicată imediat s-a prins foarte bine de suport și a trebuit să depun mult mai mult efort pentru a o îndepărta. Mi-amintesc că șlefuiam singură patina pe fiecare ușa și doamnele de acolo au venit să mă întrebe dacă nu vreau să mă ajute. Le-am rugat să mă lase să fac totul singură, spunându-le că dacă nu-mi va plăcea rezultatul voi știi că totul este din vina mea.

Din fericire, la final ușile au ieșit așa cum mi-am dorit. Patina a dat un aspect de vechi ușilor și a pus în valoare frezările. În plus, am învățat că pentru a îndepărta mai ușor patina de pe grundul poliuretanic, suprafața nu trebuie șlefuită înainte. Era bine dacă șlefuiam seara și aplicam patina dimineață. Șlefuirea patinei aplicată pe toată suprafața ușilor a creat și rugozitatea necesară aderenței stratului următor.

La final am aplicat un strat de lac poliuretanic transparent cu gradul de luciu 30.

bucatarie_5

bucatarie_3

bucatarie_2

Totul a ieșit foarte bine și am fost foarte mulțumită de rezultat. Sunt și acum, chiar dacă mi-aș dori ca mobila să fie de lemn. Interesant este că toți cei care au intrat în bucătăria mea chiar au crezut că sub acel finisaj este lemn. Vouă cum vi se pare? Nu mă menajați, suport destul de bine criticile. ☺

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

14 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Foarte frumos si util articolul. Eu imi renovez toata casa si acum am ales pentru baie gresie si faianta cu aspect rustic de piatra, dar masca de chuveta este din MDF alb lucios. Voi avea de muncit, dar cu siguranta voi ‘fura’ ideea, mai ales ca am recuperat lampi vechi si bare din fier forjat pe care le voi folosi ca suport pentru prosoape si cuier. Casa mea este veche, de prin 1920, sunt a treia generatie ce locuieste colo, si am decis ca nu i se potriveste ceva modern.

    • Inteleg ce spuneti pentru ca si eu locuiesc intr-o casa veche. Puteti transforma mobila lucioasa intr-una mata aplicand un strat de lac transparent mat. Inainte trebuie sa slefuiti suprafata cu bureti abrazivi fini (hartie de slefuit 240-320). Va fi putin mai greu deoarece lacul se slefuieste mai greu pentru ca este rezistent la zgariere. Dar altfel noul strat nu se prinde de cel vechi. Cand cumparati lacul, intrebati cat are gradul de luciu. Trebuie sa fie de la 30-35 in jos. Ca sa va faceti o idee, in fotografia a 3-a din articol se vede putin ca lacul nu luceste dar reflecta putin lumina. Este gradul de luciu 30. Succes.

      • Foarte reusita lucrarea! Felicitari, dna Radu!

        Citesc de catva timp articolele d-voastra pentru ca imi place sa lucrez cu lemnul, la nivel hobby, desigur. Am reusit sa reconditionez cateva piese dar ma confrunt acum cu o problema pe care se pare ca o lamuriti chiar in comentariul de mai sus.
        Totusi mai am unele nelamuriri. Am o mobila mostenita de la parinti, o sufragerie din anii ’80, ” Drobeta” se chema, lucioasa. Am inteles ca ii pot lua luciul cu un lac mat, dar cum as putea sa-i schimb si culoarea? Care ar fi tehnologia?
        Multumesc si succes in ceea ce intreprindeti.

        • Va multumesc!
          Daca este mobila din anii ’80 finisajul a fost facuta cu lac poliesteric sau lac nitrocelulozic. Pentru a-i schimba luciul nu va fi o problema. O spalati pur si simplu cu carpa, cu apa si detergent, o stergeti bine si slefuiti suprafata usor cu hartie abraziva cu granulatia 280-320 sau cu bureti abrazivi fini (pentru aderenta, in cazul in care a fost facuta cu lac poliesteric). Stergeti praful rezultat la slefuire si aplicati lac nitrocelulozic cu gradul de luciu dorit.
          Ca sa-i schimbati culoarea este mai complicat. Puteti sa aplicati lacul nitrocelulozic colorat, dar aspectul va fi asemanator plasticului. Daca nu vreti acest lucru, trebuie sa indepartati lacul cu un decapant (se gasesc in magazinele de bricolaj). Aplicati decapantul cu pensula pe toata suprafata, asteptati putin dupa care il indepartati cu o racleta. Dupa aceea slefuiti si aplicati un strat de lac diluat in care ati pus culoarea dorita. Este bine sa folositi lac pentru a nu aparea pete (exista riscul sa mai ramana lac in urma decaparii). Dupa uscarea acestui strat, aplicati 2-3 straturi de lac nitro incolor cu gradul de luciu dorit. Cum v-am spus este mai complicat dar asa veti pune in evidenta desenul natural al lemnului si mobila nu va ma arata ca de plastic.
          Succes!

  • Buna ziua!
    As dori sa schimb culoarea mobilei din living care este din pal, din wenge in alb.
    Imi este teama ca, daca voi vopsi direct palul cu o vopsea pe baza de apa, la cea mai mica atingere, va sari.
    Imi puteti da un sfat, va rog?
    Multumesc mult.

    • Buna seara,
      Pentru a nu sari trebuie sa degresati suprafata. Spalati bine cu apa si detergent, dupa care stergeti si lasai sa se usuce. Puteti face curatarea si cu o carpa cu diluant, asa veti fi sigura ca a fost indepartata orice urma de grasime.
      Daca vreti sa folositi vopsele cretoase, am inteles ca cele de la Annie Sloan sunt bune si pentru PAL. Se fixeaza la final cu ceara transparenta sau colorata (daca vreti un aspect patinat).
      Succes!

  • Buna ziua
    Sunt impresionata de „opera” dv! Mi_as dori si eu asa ceva! Stiti vre-o firma/producator pt asta?
    Multumesc!

    • Buna ziua!
      Va multumesc si eu!
      Acum sunt firme care fac astfel de mobilier in toata tara. Este bine sa luctati cu cineva din zona dumneavoastra pentru a veni si acasa pentru masuratori si montaj. Sunt producatori care au si showroom unde puteti vedea modele, puteti sa va configurati bucataria si sa alegeti culoarea si modelul fronturilor (usilor de mobilier).
      Toate cele bune!

  • Buna ziua doamna Radu,
    Am citit acum articolul dumneavoastra, care se pliaza exact pe ceea ce doresc eu sa fac.
    Dupa 10 de cand m-am mutat la casa reusesc sa imi schimb mobila de bucatarie.
    Fronturile vor fi din mdf vopsit, de la Nett Front, culoare Nett 05 – este un crem/ocru. Nu am reusit sa ma inteleg cu ei sa dea acea patina de antichizare si nici cu celalalt producator de mdf vopsit, Global, din Suceava. Asa ca sm decis ca dupa montare, sa ma ocup singur de patinarea/antichizarea mobilei.
    Ceea ce vreau sa va rog este sa imi spuneti care ar fi pasii pe care trebuie sa ii fac si ordinea lor si ce materiale trebuie sa cumpar. As vrea sa iasa ceva asemanator cu mobila dumneavoastra.
    Multumesc anticipat, George Mateescu

    • Buna seara!
      Eu am facut acele usi intr-o fabrica de mobila, avand la indemana materiale si aparatura adecvata. Peste grund am aplicat patina in strat fin cu pistolul, am lasat sa se usuce, dupa care am slefuit-o cu lana de otel. La final am aplicat lacul de protectie.
      In cazul dumneavoastra va fi mai dificil, pentru ca va trebui sa aplicati patina fara pitol. Cel mai simplu este sa folositi ceara colorata pe care o aplicati peste tot, lasati 15-20 min, dupa acre stergeti surplusul. Insistati acolo unde vise pare ca a ramas prea mult. Lasati sa se usuce pana a doua zi, dupa care aplicati ceara incolora. Aplicarea se face cu carpa, in strat subtire, Dupa 5-6 ore, puteti lustri suprafata. Dezavantajul metodei este ca ceara are rezistenta scazuta la temperatura, substate agresiva de curatare, patari, alcool. Fiind mobila de bucatarie, va trebui sa fiti mai atent cu ea.
      O alta posibilitate este sa folositi patine care pot fi aplicate cu buretele sau carpa, Sunt solutii de colorare cu aderenta scazuta, astfel incat sa fie usor indepartate prin stergere. Dupa stergere sau slefuire se aplica lac pentru protejarea efectului. Gasiti astfel de patine la distribuitorii de produse profesionale pentru finisarea lemnului.
      Din ce scrieti am inteles ca o sa patinati usile deja vopsite. Indicatiile de mai sus sunt pentru aceasta varianta,
      Daca porniti de la usile din MDF frezate, trebuie sa slefuiti zonele frezate cu burete abraziv mediu sau hartie abraziva granulatia 180-220, sa desprafuiti si sa aplicati un strat de grund. Pentru a semana cu mobila mea aveti nevoie de grund crem dechis. Culoarea se va inchide de la patina. Dupa uscarea primului strat, slefuiti cu burete abraziv fin sau hartie abraziva granulatia 280-320 si aplicati al doilea strat de grund. Daca dupa uscare, suprafata nu fi se pare foarte fina, slefuiti din noi. Nu aplicati patina imediat dupa slefuire pentru ca va avea aderenta mai mare la suprafata si o veti indeparta greu. Lasati pana a doua zi. Continuati apoi ca mai sus.
      Succes!

      • Buna seara, va multumesc mult pentru raspuns si pentru sfaturi.
        Din fericire o sa trebuiasca sa fac doar ceea ce mi-ati scris in prima parte a mesajului usile de MDF fiind deja vopsite. O sa merg pe varianta de patina aplicabila cu buretele sau carpa.
        Indraznesc doar sa va rog sa imi recomandati un distribuitor de produse profesionale pentru finisarea lemnului care sa aiba magazin in Bucuresti.
        Multumesc din nou si seara placuta.

        • Puteti merge la Colormix (colormix.ro), in Jilava, unde gasiti produse Sirca sau la Lomilux Bucuresti, Bulevardul Theodor Pallady, nr.66, distribuitor al produselor ICA. Gasiti la ei si persoane care va pot indruma.
          Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână