Tehnici de Finisare

Cum se aplică baițul pe lemn

Ca o continuare a articolului Solutii pentru colorarea lemnului, am să vă spun despre metodele de aplicare a baițului și cum influențează ele aspectul final al obiectului colorat.

Soluțiile de colorare pot fi aplicate prin diferite metode:  cu cârpa, pensula, peria, în mori speciale, prin imersie, pulverizare, vălțuire, flow-coating sau combinând mai multe metode. Sunt situații în care, aplicând același baiț prin două metode diferite, se obțin rezultate diferite. De aceea, metodele de aplicare a baițului trebuie alese în funcție de rezultatul dorit. De asemenea, nu toate soluțiile de colorare pot fi aplicate prin orice metodă. În fișele tehnice ale produselor de colorare profesionale este specificat întotdeauna și modul lor de aplicare.

aplicare pensula
aplicare cu pensula
Aplicarea baițului în cazul proiectelor de bricolaj

Dacă este vorba de un proiect de bricolaj – obiecte de lemn colorate ocazional – aplicarea baițului se face cu pensula, cârpa, peria, trafaletul sau buretele. Când se aplică o cantitate mică – cârpa și buretele bine stoarse, pensula bine scuturată – lemnul va fi colorat la suprafață, iar colorarea va fi mai uniformă și fără să scoată în evidență porii sau desenul natural al lemnului.

Dacă se aplică o cantitate mai mare de baiț, lemnul va absorbi mai mult și astfel desenul lui va fi pus în evidență. Colorarea trebuie făcută cu atenție pentru că există riscul apariției petelor din cauza absorbției mai mari în zona unde se începe (unde se pune prima dată cârpa sau pensula îmbibată în baiț).

Se poate colora uniform, marcând porii în același timp, aplicând baițul în exces și apoi ștergând surplusul cu cârpa. Ștergerea se face inițial cu mișcări circulare, apoi cu mișcări drepte în lungul fibrei. Uniformitatea colorării depinde foarte mult și de modul cum s-a făcut șlefuirea în alb.

Burete trafaletului poate fi sensibil la solvenți. Dacă veți lucra cu baiț pe bază de solvent alegeți trafalet cu burete special, rezistent la solvenți. La fel și dacă veți aplica baițul cu burete. Dacă un burete obișnuit intră în contact cu solvenți organici va începe să se dizolve și se va deforma (se largește), devenind în scurt timp imposibil de folosit. Asigurați-vă că aveți uneltele potrivite înainte de a începe să lucrați.

Aplicarea prin imersie

Dacă obiectele sunt mici, colorarea poate fi făcută prin imersie. Este o metodă care dă lemnului posibilitatea să absoarbă multă soluție, obiectele colorându-se intens. De aceea metoda nu trebuie folosită cu obiectele făcute din lemn afânat, prost șlefuit sau cu multe capete de fibră (apărute în urma prelucrărilor mecanice) care absorb mult.

Prin imersie se pot colora obiecte din lemn uniform și care sunt foarte bine șlefuite. Pentru a evita pătările este bine să se folosească soluții de colorare formulate special pentru astfel de aplicare.

Aplicarea prin pulverizare

Pulverizarea este metoda prin care se pot obține mai multe rezultate cu același baiț. Folosind o soluție de colorare făcută într-un solvent rapid și aplicând o cantitate mică vom obține o colorare uniformă, de suprafață. Metoda este recomandată pentru băițuirea lemnului cu diferență de culoare între fibre sau cel cu absorbție diferită. Așa se face și uniformizarea colorării în cazul în care au apărut pete după aplicarea baițului.

Dacă se adaugă o cantitate mică dintr-un solvent compatibil greu volatil, aceeași soluție de colorare, aplicată în exces și ștearsă cu cârpa, va avea ca rezultat pori marcați și evidențierea desenului natural al lemnului. Baițurile hidrodiluabile sau cele formulat într-un solvent mediu-lent, aplicate într-o cantitate moderată, vor fi absorbite mai mult în lemn, va scoate în evidență desenul lemnului fără să marcheze foarte evident porii. Cantitatea se reglează prin deschiderea duzei pistolului și prin creșterea sau scăderea presiunii.

metodele de aplicare a baițului
aplicare prin pulverizare
sursa foto: browseblog.com
robot de pulverizare sursa foto: ceflafinishinggroup.com
robot de pulverizare
sursa foto: ceflafinishinggroup.com
Aplicări industriale

În industrie, metodele de aplicare a baițului se bazează foarte mult pe utilaje. Marcarea porilor se poate face, de exemplu, prin aplicarea baițurilor cu mașini de aplicat cu valț. În acest caz baițul trebuie să fie formulat special, să aibă consistență, pentru a permite o astfel de aplicare.

Obiectele de mici dimensiuni se pot colora uniform în mori speciale. Morile sunt ca niște tamburi în care se introduc piesele, iar soluția de colorare este pulverizată, în timp ce în interior piesele se învârt continuu. Absorbția se face uniform, uscarea este rapidă (în interior sunt curenți de aer), iar rezultatul este o colorare uniformă.

În fabricile mari, unde se produc ferestre din lemn stratificat, există linii de finisare complexe. Metoda de colorare cel mai des folosită pe astfel de linii este flow-coating. Ferestrele, agățate de lanțuri, sunt trecute în zona de colorare printr-o instalație care aplică soluția de colorare ca un duș, iar surplusul se adună în partea de jos și este recirculat. Pentru o colorare uniformă trebuie folosite soluții special formulate. De asemenea, trebuie evitat excesul de aer care duce la spumarea soluției.

metodele de aplicare a baițului
flow-coating
sursa foto: imtechnology.nl

Pentru ca lemnul să fie colorat așa cum ne dorim trebuie să avem soluții bune de colorare și să alegem metoda și uneltele potrivite. Și cel mai important lucru –  să fie făcută o foarte bună șlefuire în alb.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână