Tehnici de Finisare

Cum se aplică baițul pe lemn

Ca o continuare a articolului Solutii pentru colorarea lemnului am să vă spun despre metodele de aplicare a baițului și modul cum influențează aspectul final al obiectului colorat.

Soluțiile de colorare pot fi aplicate prin diferite metode:  cu cârpa, cu pensula, cu peria, în mori speciale, prin imersie, pulverizare, vălțuire, flow-coating sau combinând mai multe metode. Sunt situații în care, aplicând același baiț prin două metode diferite, se obțin rezultate diferite. De aceea, metodele de aplicare a baițului trebuie alese în funcție de rezultatul dorit. De asemenea, nu toate soluțiile de colorare pot fi aplicate prin orice metodă. În fișele tehnice ale produselor de colorare este specificat și modul lor de aplicare.

aplicare pensula
aplicare cu pensula

Pentru proiectele DIY aplicarea baițului se face în general cu pensula, cârpa, peria, trafaletul sau buretele. Când cantitatea aplicată este mică (cârpa și buretele bine stoarse, pensula bine scuturată) colorarea va fi superficială, mai uniformă și fără să scoată în evidență porii sau desenul natural al lemnului. Dacă se aplică o cantitate mai mare, atunci lemnul absoarbe mai mult și desenul lui este scos în evidență. În acest caz, există riscul apariției petelor din cauza absorbției mai mari în locul de începere a colorării (unde se pune prima dată cârpa sau pensula îmbibată în culoare). O colorare uniformă, dar cu marcarea porilor se obține aplicând baițul în exces și apoi ștergând surplusul cu cârpa, la început cu mișcări circulare, apoi cu mișcări drepte. Uniformitatea colorării depinde foarte mult de modul cum a fost făcută șlefuirea în alb.

Cănd alegeți bureții sau trafaletul, trebuie să știți dacă veți lucra cu produse pe bază de solvenți sau hidrodiluabile. Sunt bureți speciali (și cei pentru trafalet), rezistenți la solvenți. Dacă puneți în solvent un burete obișnuit, el va începe să se dizolve și să se deformeze (se largește), devenind în scurt timp imposibil de folosit. Asigurați-vă că aveți uneltele potrivite înainte de a începe să lucrați.

Dacă obiectele sunt mici, colorarea poate fi făcută prin imersie. Este o metodă care dă lemnului posibilitatea să absoarbă multă soluție, obiectele colorându-se intens. De aceea este bine să nu se coloreze așa obiectele făcute din lemn afânat, prost șlefuit sau cu multe capete de fibră (apărute în urma prelucrărilor mecanice) care absorb mult. Prin imersie se pot colora obiecte din lemn uniform și care sunt foarte bine șlefuite. Pentru a evita pătările este bine să se folosească soluții de colorare formulate special pentru astfel de aplicare.

Pulverizarea este metoda prin care se pot obține mai multe rezultate cu același baiț. O soluție de colorare făcută într-un solvent rapid și aplicată într-o cantitate mică va duce la o colorare uniformă, de suprafață. Așa se poate colora lemnul cu colorații sau care absoarbe diferit. Metoda este folosită și pentru uniformizarea colorării, în cazul în care au apărut pete după aplicarea baițului. Aceeași soluție de colorare, la care se adaugă o cantitate mică de solvent greu volatil, aplicată în exces și ștearsă cu cârpa, va avea ca rezultat pori marcați și evidențierea desenului natural al lemnului. Dacă baițul este hidrodiluabil sau formulat într-un solvent mediu-lent, prin aplicarea unei cantități mai mari, dar fără a fi în exces, va fi absorbit mai mult în lemn, va scoate în evidență desenul lemnului fără să marcheze foarte evident porii. Cantitatea aplicată poate fi reglată din deschiderea duzei pistolului si prin creșterea sau scăderea presiunii.

metodele de aplicare a baițului
aplicare prin pulverizare
sursa foto: browseblog.com
robot de pulverizare sursa foto: ceflafinishinggroup.com
robot de pulverizare
sursa foto: ceflafinishinggroup.com

În industrie, metodele de aplicare a baițului se bazează foarte mult pe utilaje. Marcarea porilor se poate face, de exemplu, prin aplicarea baițurilor cu mașini de aplicat cu valț. În acest caz baițul trebuie să fie formulat special, să aibă consistență, pentru a permite o astfel de aplicare.

Obiectele de mici dimensiuni se pot colora uniform în mori speciale. Morile sunt ca niște tamburi în care se introduc piesele, iar soluția de colorare este pulverizată, în timp ce în interior piesele se învârt continuu. Absorbția se face uniform, uscarea este rapidă (în interior sunt curenți de aer) iar rezultatul este o colorare uniformă.

În fabricile mari, unde se produc ferestre din lemn stratificat, există linii de finisare complexe. Metoda de colorare cel mai des folosită pe astfel de linii este flow-coating. Ferestrele, agățate de lanțuri, sunt trecute în zona de colorare printr-o instalație care aplică soluția de colorare hidrodiluabilă ca un duș, iar surplusul se adună în partea de jos și este recirculat. Pentru o colorare uniformă trebuie folosite soluții de colorare special formulate. De asemenea, trebuie evitată spumarea soluției.

metodele de aplicare a baițului
flow-coating
sursa foto: imtechnology.nl

Pentru ca lemnul să fie colorat așa cum ne dorim trebuie să avem soluții bune de colorare și să alegem metoda și uneltele potrivite. Și cel mai important lucru –  să fie făcută o foarte bună șlefuire în alb.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter