Deco&Design

Wood-Skin – lemnul flexibil

Lemnul este materialul foarte prezent în viețile noastre. Îl găsim sub formă de mobilă, parchet, uși, ferestre, obiecte decorative. Poate fi folosit în interiorul casei sau la exterior. A fost multă vreme, iar pentru mulți dintre noi încă este, prima alegere când vine vorba de pardoseli, mobile, case. Lemnul masiv are însă și limite. În ciuda posibilităților multiple de folosire și a frumuseții sale, lemnul masiv este rigid, fix. Poate fi modelat prin tăiere sau prin tratamente termice, dar designerii și arhitecții de la Wood-Skin, din Milano, au vrut mai mult. Și-au dorit un lemn flexibil care să le ofere șansa unor noi creații, unor noi posibilități.

lemn flexibil

Wood-Skin a apărut în 2013, când o echipă entuziastă și talentată s-a gândit că pot da flexibilitate lemnului, combinându-l cu material textil și tehnici computerizate avansate. Astfel a rezultat un material care arată ca o placă din lemn ce poate fi modelată, obținându-se forme tridimensionale. Materialul are un potențial imens, putând fi folosit pentru placarea pereților și tavanelor, pentru fabricarea mobilierului sau pentru fațade exterioare. Modelarea lemnului flexibil duce la obținerea unor forme care ne duc cu gândul la un origami pentru care, în loc de hârtie, s-a folosit lemn.

Lemnul folosit pentru obținerea noului material este un placaj special. Este tăiat cu foarte mare precizie sub formă de triunghiuri cu ajutorul mașinilor controlate de calculator (CNC), utilaje foarte cunoscute în industria lemnului cu ajutorul cărora se fac tăieri de mare precizie. Practic, instrucțiunile de tăiere sunt stocate în computerul mașinii, iar aceasta face tăierile. Se pot obține modele complicate care pot fi reproduse identic de mii de ori. Placajul permite folosirea unei game foarte mari de furnire cu desene și colorații naturale cât mai variate, astfel că și la capitolul estetică materialul este un mare câștig.

Prin aceste tăieri se creează un fel de „balamale” care permit plăcii de placaj să se îndoaie la fel ca hârtia folosită pentru origami. Astfel, un material destul de rigid cu o flexibilitate limitată cum este placajul capătă prin această tăiere o flexibilitate mult crescută.

lemn flexibil

lemn flexibil

lemn flexibil

lemn flexibil

Lemnul flexibil poate fi un material pentru viitor. Multiplele posibilități de tăiere perfectă cu ajutorul CNC-ului, esențele deosebite ce pot fi folosite și finisajele speciale cu care poate fi acoperit îl prezintă ca pe o opțiune foarte viabilă.

sursa: materialist.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână