Deco&Design

Wood-Skin – lemnul flexibil

Lemnul este materialul foarte prezent în viețile noastre. Îl găsim sub formă de mobilă, parchet, uși, ferestre, obiecte decorative. Poate fi folosit în interiorul casei, dar și la exterior. A fost multă vreme și pentru mulți dintre noi încă este, prima alegere când vine vorba de pardoseli, mobile, case. Totuși, lemnul are și limite. În ciuda posibilităților multiple de folosire și a frumuseții sale, lemnul este rigid, este „fix”. Poate fi modelat prin tăiere sau prin tratamente termice, dar designerii și arhitecții de la Wood-Skin, din Milano, au vrut mai mult. Au vrut un lemn flexibil care să le ofere șansa unor noi creații, a unor noi posibilități.

lemn flexibil

Wood-Skin a apărut în 2013, când o echipă entuziastă și talentată s-a gândit că pot da flexibilitate lemnului, combinându-l cu material textil și tehnici computerizate avansate.

lemn flexibil

Astfel a rezultat un material care arată ca o placă din lemn ce poate fi modelată, obținându-se forme tridimensionale. Materialul are un potențial imens, putând fi folosit pentru placarea pereților, a tavanelor, pentru obținerea de mobilier, dar și pentru fațade exterioare.

lemn flexibil

Modelarea lemnului flexibil duce la obținerea unor forme care ne duc cu gândul la un origami pentru care, în loc de hârtie, s-a folosit lemn.

lemn flexibil

Lemnul folosit pentru obținerea noului material este un placaj special. Este tăiat cu foarte mare precizie sub formă de triunghiuri cu ajutorul mașinilor computerizate (CNC) – utilaje foarte cunoscute în industria lemnului, cu care se fac tăieri de mare precizie. Practic, instrucțiunile de tăiere sunt stocate în computerul mașinii, iar aceasta face tăierile. Se pot obține modele complicate care pot fi reproduse identic de mii de ori.

lemn flexibil

Prin aceste tăieri se creează un fel de „balamale” care permit plăcii de placaj să se îndoaie, la fel ca hârtia pentru a face un origami. Astfel, un material destul de rigid, cu o flexibilitate limitată, cum este placajul, capătă prin această tăiere o flexibilitate mult crescută.

Placajul permite  folosirea unei game foarte mari de furnire, cu desene și colorații naturale cât mai variate, astfel că și la capitolul estetică, materialul este un mare câștig.

Acest lemn flexibil poate fi un material pentru viitor. Multiplele posibilități de tăiere perfectă cu ajutorul CNC-ului, esențele deosebite ce pot fi folosite, finisajele speciale ce pot fi făcute, îl prezintă ca pe o opțiune viabilă.

lemn flexibil

sursa: materialist.com

Categorii

Abonează-te la newsletter