Deco&Design Mobilier

Un băiat și joaca lui cu lemnul – Vito Selma

Vito Selma este un designer filipinez care, deși foarte tânăr, se poate lăuda că lucrările sale au fost achiziționate de personalități precum prințesa Malaesiei, persoane din familia regală saudită sau Nelson Mandela. Aparent complicate, dar simple în esență, modelele sale sunt dinamice, curgătoare, valuri line sau abrupte făcute din lemn. Selma nu a ajuns singur la aceste performanțe. Cum afirmă de fiecare dată, a realizat un parteneriat cu lemnul de lungă durată care îi permite să experimenteze, să creeze și să exploreze, împingând limitele materialului cu fiecare creație.

parteneriat cu lemnul

Lemnul are întotdeauna ceva de spus și trebuie lăsat să se exprime

Crescând într-o familie de mobiliști tradiționali filipinezi, Vito Selma este puternic influențat de practica sa artizanală. Arta sa este un amestec fericit de tradiție și cunoaștere căpătată în școli de design recunoscute sau lucrând cu designeri celebri.

Totul a început în fabrica părinților săi unde mobilă tradițională era făcută manual. Pentru că totul trebuia să fie perfect exista mult material considerat deșeu. Tocmai acest material l-a atras pe Vito. El a considerat întotdeauna că lemnul are ceva de spus și că trebuie lăsat să se exprime.

Descoperindu-și pasiunea, Selma și-a început studiile de specialitate la Academia de Artă din San Francisco. A continuat cu un master în design industrial la Școala Politehnică de Design de la Milano. Au urmat ani de lucru cu designeri renumiți – Debbi Palao, George Haast, Raffaella Mangiarotti și Campana Brothers – care l-au format fără a-i afecta originalitatea. Vito a devenit o voce clară și distinctă în industria mobilei de designer, notorietatea sa crescând continuu.

Când este întrebat despre geometria regăsită în lucrările sale, Vito Selma spune că totul pornește de la dragostea pentru matematică avută încă din copilărie. Despre sine afirmă că a fost chiar un tocilar în copilărie. Și acum consideră că totul în lume este matematică. Iar această dragoste pentru matematică este transpusă în design și îl ajută să facă toate calculele necesare unei noi lucrări.

Creațiile lui Vito Selma sunt simple și inspirate de formele naturale ale lemnului având uneori linii neașteptate. Nu există podoabe sau adăugiri inutile, lemnul fiind prezentat așa cum este. Este vorba despre acel parteneriat cu lemnul de care amintește mereu. Acel parteneriat care se rezumă la un băiat și joaca lui cu lemnul.

parteneriat cu lemnul

parteneriat cu lemnul

parteneriat cu lemnul

parteneriat cu lemnul

parteneriat cu lemnul

Cu toate că munca și ingeniozitatea l-au condus spre numeroase premii în țară și străinătate, Vito Selma a rămas cu picioarele pe pământ, puternic prinse de rădăcinile lui filipineze. Trăiește în Cebu, Filipine, creațiile sale fiind expuse în Ayala Center Cebu, cel mai mare centru comercial din oraș.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian