Cum Să... Tehnici de Finisare

De ce nu se poate aplica lac poliuretanic peste lac nitrocelulozic?!

Uneori, pentru finisarea unui obiect din lemn sau a unui mobilier se folosesc sisteme combinate. De exemplu, se poate aplica peste un grund poliuretanic un strat de lac nitrocelulozic. Sau se aplică grund poliesteric, iar lacul final este poliuretanic. Și exemplele ar putea continua. În momentul când sistemul de finisare cuprinde produse de același tip (nitro-nitro, poliuretanic-poliuretanic), nu ar trebui să existe probleme de incompatibilitate pentru că produsele sunt formulate să funcționeze împreună. Când însă se combină produse diferite este bine să se cunoască problemele care pot apărea sau să se verifice compatibilitatea dintre straturi înainte de a începe finisarea mobilierului.

compatibilitatea dintre straturi
sursa foto: faidateoffgrid.org

Nitro peste poliuretanic, da. Poliuretanic peste nitro, nu

Una din combinațiile des întâlnite este cea dintre produsele nitrocelulozice și cele poliuretanice. Ceea ce trebuie știut când se face o astfel de combinație este că niciodată nu se aplică poliuretanic peste nitro. Invers nu este absolut nicio problemă. Adică, se poate aplica lac nitrocelulozic peste grund poliuretanic, dar nu se aplică niciodată lac poliuretanic peste grund/lac nitro.

Dar de ce nu se poate face acest lucru? Care sunt consecințele în cazul aplicării greșite? Produsele nitrocelulozice sunt materiale a căror uscare se face prin evaporarea diluantului în care rășina nitrocelulozică este dizolvată. Procesul este reversibil, adică în momentul în care se pune diluant peste peliculă, ea se înmoaie, devenind din nou lichidă. Produsele poliuretanice se usucă și se întăresc în urma unei reacții chimice dintre componentele A și B (grund/lac și catalizator), iar procesul este ireversibil.

În momentul în care se aplică lac poliuretanic peste grundul nitro uscat, diluantul din amestecul poliuretanic înmoaie gundul nitro. Între timp, lacul poliuretanic aplicat începe să se întărească. Acest proces poate să se încheie înainte ca toată cantitatea de diluant care a înmuiat grundul nitro să se evapore  și astfel o parte rămâne prinsă sub pelicula de lac. Tendința diluantului este să se evapore și să iasă, dar va întâmpina rezistența peliculei de lac. La un moment dat, diluantul va forța ieșirea și va sparge pelicula de lac din loc în loc. În fabrici se spune că pelicula înflorește. Practic, apar mici cratere care strică pelicula de lac.

compatibilitatea dintre straturi
sursa foto: thefenderforum.com

Dacă nu s-a întâmplat nimic o dată, nu înseamnă că e corect

Unii vor spune că ei au aplicat poliuretanic peste nitro și nu s-a întâmplat nimic. Asta nu înseamnă că au făcut bine. Pur și simplu au avut noroc ca diluantul să se evapore mai repede, iar lacul să se întărească mai încet. Dar a fost noroc, o șansă care s-ar putea să nu se mai repete! Este ca atunci când te sui beat la volan și nu faci accident. Ai greșit, dar ai avut noroc.

Probleme pot apărea și la aplicarea altor materiale. De aceea este bine ca înainte de aplicarea unor produse diferite să se verifice compatibilitatea lor. Nu este un lucru greu de făcut și care nu durează mult, dar care ne scutește de multe probleme care pot apărea și de multă muncă pentru a le rezolva.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua, va deranjez cu o problema la care nu am gasit rezolvarea, am un blat de pin, pt o masa, am folosit un grund pe baza de apa la inceput, dupa timpul de uscare precizat pe cutia de grunt, am vopsit masa cu alb, o vopsea pe baza e apa. Am dat 3 maini, dupa uscare, am folosit un lac poliuretanic pe baza de apa, pentru parchet de la Kober, avand o rezistenta mult mai mare la zgarieturi. Binenteles, ca aceasta informatie o am tot din articolele dumneavoastra, pe care le citesc cu mare interes. Ideea e ca imi apar pete galbene, si nu stiu, de ce ?!, prima daca am crezut ca e de la soare, am smirgheluit bine totul si am luat-o de la capat dar de aceasta data intr-un spatiu inchis, dupa o perioada, au inceput sa apara din nou acele pete neuniforme, sa fie oare o problema de la lacul pentru parchet ?! Vopsind cu alb blatul, se vad acele pete care apar, si nu imi dau seama care ar putea fi cauza ! Multumesc frumos, astept un raspuns ! multumesc si pentru articolele pe care le faceti, ma ajuta enorm, in proiectele DIY

    • Buna ziua.
      Pinul este un rasinos si mai mult ca sigur acele pete galbene sunt de rasina. In fabrica pungile mari de rasina din lemn sau nodurile care au rasina se scot si se inlocuiesc cu bucati de lemn (barcute) sau crengi (in cazul nodurilor). Este posibil ca blatul de pin pe care-l aveti sa aiba astfel de pungi de rasina care, in perioadele calde, se dilata si ies la suprafata. Din pacate finisajul obisnuit nu impiedica aceasta iesire.
      Singura posibilitate sa scapati de problema este sa folositi un prin strat de izolator poliuretanic. Cele mai eficiente sunt cele pe baza de solvent. Sunt produse cu catalizare (100%), mai diluate astfel incat sa intre cat mai adanc in lemn si sa blocheze rasina in interior. Dupa uscarea acestui strat puteti aplica vopsea apa pe baza de apa sau alt tip de finisaj.
      Cel mai bine rasina se vede pe vopsea, mai ales pe cea alba sau deschisa la culoare. Pe finisajul transparent incolor este foarte putin vizibila.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,
    As avea nevoie sa ma ajutati va rog, cu cateva lamuriri/sfaturi daca se poate.
    1. Lacul poliuretanic este acelasi lucru cu lacul pe baza de apa?

    2. Un blat de fag netratat, ce urmeaza a fi atasat unui corp de bar (intr-un restaurant), cum recomandati sa fie tratat?
    Ar face fata un grund + un lac pe baza de apa ?(ex: wood aqua de la oskar sau am mai gasit un lac tot pe baza de apa de la Cedria ce ar parea sa fie mai de calitate. )
    Sau acest lac poliuretanic ar fi mai rezistent? Imi puteti recomanda va rog, unul sau mai multi furnizori in acest sens?

    3. In loc de fag mai avem si optiunea de blat de stejar deja uleiat de la Hornbach. Ca aspect arata mai bine, insa fiind deja uleiat, mai putem aplica peste si un lac pentru o rezistenta mai mare?
    Va multumesc in avans.

    • Bună ziua!
      1. Lacul poliuretanic este de mai multe feluri. Cel la care se face referire în articol este lacul poliuretanic pe bază de solvent. Lacurile pe bază de apă pot fi acrilice, acril-poliuretanice sau poliuretanice. Poliuretanul este numele generic dat unui polimer tridimensional obținut prin reacție de polimerizare între gruparea cian (-CNO) și gruparea hidroxilică (-OH). Rezultatul este diferit în funcție de raport între participanți, temperatură, catalizatori, etc.
      Lacurile hidrodiluabile pot fi aplicate peste lacul nitro fără ca acesta să se înmoaie. Este nevoie însă să fie bine șlefuit înainte pentru ca lacul aplicat peste să aibă aderență.
      2. Pentru un blat de bar un lac poliuretanic pe bază de solvent este mult mai bun. Are rezistență mecanică mult mai bună, rezistă la alcool, pătări cu cafea, vin, este rezistent la zgâriere și abraziune. Căutați la distribuitorii firmelor ICA, Sirca, Sayerlack, Renner, Remmer.
      3. Peste ulei nu mai puteți aplica decât lac alchidic, altceva nu are aderență. Lacul alchidic însă nu are rezistență mecanică foarte bună. Dar puteți aplica un ulei cu întărire de la Rubio Monocoat sau un ulei pentru treafic sau blaturi de masă de la Borma Wax.
      Succes!

      • Salve Mihaela,
        una semplice domanda, ho chitarra con lacca trasparente poliuretanica verniciata 5 anni fa, su cui vorrei dopo averla carteggiata, spruzzare con pistola per vernice, della vernice nitro. Certi dicono che è possibile senza problemi ma di fare delle prove in un posto prima di fare tutto il lavoro.
        Lei cosa mi dice ?
        E’ fattibile ? Grazie

        • Salve, Gianni!
          Si, e fattibile. E importante di essere carteggiata e pulita bene prima di spruzzarla, senza grassi. Durante l`uso, i grassi passano dal mano sulla chitarra. Per non avere grassi, passa con un straccio con diluente nitro, dopo il carteggio, sopra tutta la superficie della chitarra.
          Se il nitro sara lucido, usa almeno 400 per carteggiare. Se e opaco, si puo carteggiare con 280 o 320.
          Buon lavoro!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână