Cum Să... Finisare DIY Tehnici de Finisare Tratamente lemn

Cum se îndepărtează colorațiile naturale sau petele de pe suprafața lemnului

Lemnul are uneori porțiuni cu colorații naturale nedorite sau culoarea lui naturală prea închisă nu permite obținerea unui finisaj foarte deschis, aproape alb. Probleme în ceea ce privește culoarea lemnului pot apărea și în urma prelucrărilor, nu dar din cauza naturale. În timpul uscării, al prelucrărilor mecanice sau al șlefuirii lemnului pot apărea pete sau colorații care trebuie îndepărtate, fără să fie afectată culoarea naturală a lemnului. În primul caz este necesară albirea lemnului, pe când în cel de-al doilea vorbim despre decolorarea lui. Decolorarea și albirea sunt două tehnici diferite, dar deseori în fabrici se folosește termenul de albire pentru ambele metode.

albirea lemnului
lemn cu coloratii
sursa foto: hoovedesigns.com

Decolorarea, un procedeu care îndepărtează petele apărute din diferite motive

Decolorarea este necesară când pe lemn apar pete din cauza contactului cu metale, cu soluții de colorare sau adezivi. Pentru a le îndepărta se folosesc soluții mai puțin agresive. Acestea acționează asupra petelor fără a schimba culoarea naturală a lemnul.

Soluțiile folosite pentru decolorare pot fi amestecuri de diluanții sau soluții slabe de acizi sau baze. Pentru folosirea lor nu este nevoie de măsuri speciale de precauție, fiind substanțe care se folosesc de multe ori și în gospodărie. Totuși, pentru siguranță, trebuie folosite mănuși și ochelari de protecție.

O soluție frecvent folosită este hipocloritul de sodiu, adică înălbitorul de rufe obișnuit cu conținut de clor. Acesta atacă baițurile, culorile solubile în solvenți, dar nu schimbă culoarea lemnului și nu atacă nici culorile pe bază de pigmenți. Este cazul vopselelor sau al soluțiilor de colorare rezistente la condițiile de exterior (radiația UV a soarelui, în special). Hipocloritul se folosește diluat cu apa, diluția depinzând de cât de concentrat este. Se aplică cu pensula sau buretele, iar la final lemnul trebuie spălat cu apă. Pentru mai multă eficiență, spălarea poate fi combinată cu șlefuirea lemnului.

decolorare deck sursa foto: treelayers.ro
decolorare deck
sursa foto: treelayers.ro

Tot hipocloritul de sodiu poate fi folosit când lemnul a fost atacat în mică măsură de mucegai. Atenție, nu este cazul lemnului atacat încă din faza de arbore, în picioare sau doborât. Mucegaiul albastru – cum este denumit acest tip de mucegai – este un defect care scade foarte mult calitățile lemnului și care poate fi îndepărtat doar parțial și asta cu mare greutate. Hipocloritul nu acționează nici asupra mucegaiului apărut în timpul uscării cherestelei sau a celui intrat adânc în lemnul neprotejat aflat la exterior (terase, deck-uri, garduri). Hipocloritul acționează asupra acelui strat fin de mucegai negru care se depune uneori și pe lemnul protejat cu lac, dacă umiditatea este foarte mare și apa stagnează (băltește). Mucegaiul albastru se tratează ca o colorație a lemnului și poate fi îndepărtat doar parțial, prin albire cu o soluție concentrată 35% de perhidrol (apă oxigenată).

Petele negre superficiale apărute din cauza contactului lemnelor taninoase cu metalele se îndepărtează prin spălare cu soluții slabe de acizi organici. Se folosesc acidul citric (sarea de lămâie) sau acidul oxalic. Amândouă sunt în stare solidă sub forma unor cristale albe și pot fi cumpărate din magazinele de bricolaj. Cristalele se dizolvă în apă caldă, iar soluția obținută este folosită pentru a spăla suprafața lemnului. La final, lemnul se spală cu apă. ATENȚIE! Acidul oxalic este o substanță iritantă, de aceea trebuie să purtați mănuși și ochelari când faceți decolorarea. Șlefuirea ulterioară se face cu foarte mare atenție pentru că în suprafața lemnului pot rămâne cristale de acid.

Petele de rășină ale lemnului de rășinoase sau cele de adezivi se îndepărtează prin periere cu soluții slab alcaline fierbinți cum ar fi soluția de bicarbonat de amoniu (amoniacul alimentar). Apoi, suprafața se spală cu oțet (acid acetic 5% sau 9%), pentru neutralizare. Petele de rășină pot fi îndepărtate și prin spălare cu solvenți organici.

albirea lemnului
albirea petelor cu acid oxalic
sursa foto: popularwoodworking.com

Albirea, procedeu folosit pentru a îndepărta colorațiile naturale ale lemnului

Albirea lemnului este operația prin care se atacă substanțele colorante din structura lemnului, distrugându-le parțial. Ca urmare, culoarea naturală a lemnului se modifică parțial sau total, rezultatul fiind o suprafață mai deschisă decât cea inițială. Speciile care sunt supuse frecvent la astfel de tratamente sunt fagul, stejarul, chiar și nucul.

Cele mai utilizate materiale pentru albirea lemnului sunt soda caustică (hidroxid de sodiu) și apa oxigenată (perhidrol), care pot fi folosite amestecate sau separat. Dacă se folosesc împreună, substanțele se amestecă în momentul când se face albirea. O altă tehnică este aplicarea succesivă a celor două soluții, una peste alta. După încheierea reacției, dacă proporțiile sunt respectate, nu mai este nevoie de spălarea lemnul pentru că substanțele se neutralizează reciproc și se transformă în apă și bioxid de carbon. Dacă pentru albire se folosește doar soda caustică, trebuie foarte multă atenție și precauție pentru că este foarte corozivă. După aplicare, lemnul se spală foarte bine cu multă apă.

O altă metodă de albire este folosind perhidrol și o soluție de amoniac. Ambele sunt substanțe volatile, iar după utilizare nu rămân reziduuri și lemnul nu trebuie spălat. Amestecul este agresiv, iar pentru utilizarea lui este obligatorie purtarea echipamentului de protecție – mănuși, halat/combinezon, ochelari, mască.

Rezultatul dorit se obține foarte rar dintr-o singură etapă, uneori fiind necesare mai multe tratări succesive ale lemnului. Pentru unele cerințe de finisare, lemnul se tratează pană când devine aproape alb. În acest caz substanțele chimice nu sunt suficiente și este necesară combinarea tratamentului chimic cu folosirea unei paste pigmentate albe. Așa devin albe specii precum arțarul, mesteacănul sau plopul.

Albirea poate fi folosită și în scop artistic. Un exemplu este specia wenge, a cărui culoarea este un amestec de brun deschis și închis și negru. Prin albire este atacată doar fibra brun deschis care își schimbă culoarea în gri. Bolurile obținute din wenge supuse operației de albire capătă un aspect special, amintind de arta africană.

albirea lemnului
bol din venge albit
sursa foto: crestcreation.net

Finisajul ulterior poate fi influențat de albire. Atenție la neutralizarea/spălarea suprafeței lemnului!

După decolorare, lemnul trebuie lăsat 48 de ore înainte de finisare. Timpul este necesar pentru ca toate substanțele volatile să dispară, iar lemnul să se usuce după spălarea cu apă. Chiar dacă în majoritatea cazurilor nu rămân reziduuri, sunt materiale de finisare care sunt influențate de produsele folosite la albire. Este cazul catalizatorilor lacurilor poliuretanice, care se îngălbenesc vizibil la contactul cu produsele de albire. De aceea nu este recomandat ca lemnul albit chimic să se finiseze cu astfel de grunduri/lacuri. Cele recomandate sunt produsele acrilice. Acestea sunt recomandate și în cazul în care dorim un aspect natural al lemnului.

ATENȚIE! Indiferent de metodă, trebuie să aveți în vedere că substanțele folosite la decolorarea și/sau albirea lemnului sunt agresive și pot face rău. De aceea trebuie să purtați echipament de protecție, să vă protejați mâinile și ochii. Foarte importantă este și masca pentru a nu inhala vaporii degajați în proces.

Informații suplimentare găsiți și în articolele albirea și decolorarea lemnului după îndepărtarea vechiului finisaj sau când decolorarea și albirea lemnului se impun.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

20 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • BUNA ZIUA, AS VREA SA VA ADRESEZ O INTREBARE: CUM SE POATE CURATA O PELICULA INGALBENITA , MA REFER LA MOBILIERUL DE BUCATARIE CARE ESTE FINISAT CU LACURI NITROCELULOZICE. MULTUMESC.

  • Buna seara.
   Din pacate si lacurile „imbatranesc” in timp. Ele ingalbenesc iar cel mai mult se vede acest lucru la lacul nitrocelulozic. Procesul este ireversibil, asa ca sigura solutie este indepartarea lacului existent si aplicarea unui alt strat de lac. Indepartarea lacului nitroceluzic nu este dificila. El poate fi pur si simplu spalat cu diluant. Daca nu aveti posibilitatea sa-l duceti intr-o fabrica pentru indepartarea lacului o puteti face si acasa cu decapant cumparat de la magazinele de bricolaj. Se aplica deasupra cu pensula, se lasa un timp, dupa care se indeparteaza lacul cu o racleta. Se slefuieste apoi lemnul si se aplica 2-3 straturi de lac. Lacul cel mai rezistent la ingalbenire este cel acrilic.
   Succes!

 • Buna ziua, avem o suprafata de 90m2 de parchet din lemn masiv. In prima faza a fost deschis la culoare dupa care am aplicat bait inchis si lac.
  Mai este vreo sansa sa revenim la culoarea intiala?
  Slefuirea lui va afecat faltul?
  Sau baitul a patruns structura lemnului? Cum putem initia procesul de deschidere a culorii?

  • Buna seara.
   Ar trebui sa-l raschetati pentru a indeparta atat lacul cat si baitul. Fiind parchet nou ar trebui sa nu aveti probleme. Baitul a patruns in lemn, dar raschetarea indeparteaza un strat subtire din lemn, prin urmare indeparteaza si baitul.
   Dupa raschetare se inlocuieste hartia abraziva cu una mai fina, se slefuieste si se aplica noul bait si lac sau doar lac.
   Din pacate nu aveti un alt mod de a deschide culoarea.
   Toate cele bune!

 • Buna seara. Am câteva ferestre înnegrite de timp. Cum as putea sa le redau, chiar și numai pârtia, culoarea naturala de lemn? Va multumesc

  • Buna ziua.
   Din ce spuneti nu-mi dau seama daca este vorba despre aparitia de negreala pe ferestre sau de inchiderea la culoare a ferestrelor.
   Daca este negreala atunci este vorba de mucegai. Ar trebui sterse bine cu o carpa uscata si apoi cu una imbibata cu inalbitor de rufe din cel ieftin. Este pe baza de hipoclorit de sodiu, un dusman al mucegaiului. Ar trebui ca acea culoare neagra sa dispara, iar o perioada lemnul sa fie protejat.
   Daca este vorba de inchiderea la culoare a lemnului inseamna ca lacul folosit cu avea protectie la UV su componentii din lemn s-au descompus inchizand culoarea. Ar trebui sa slefuiti pentru a indeparta finisajul si stratul de lemn inchis la culoare. Sub acest strat lemnul are culoarea lui normala. Folositi apoi pentru finisare produse care contin o cantitate mica de pigment (lazuri) sau de absorberi UV (lacuri pentru exterior) care protejeaza lemnul.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua. Ne-am construit casa de curand si din pacate scarile interioare din lemn de stejar au avut de suferit. S-au ingalbenit si au ramas urme de la muncitorii care au lipit chestii pe ele in scpul de a le proteja. In momentul in care au fost dezlipite a ramas urma, probabil si din cauza ferestrelor si a soarelui. Cum putem face sa aiba culoarea originala si unuforma? Daca imi dati o adresa de email va pot trimite poza. Multumesc!

  • Buna ziua.
   Lemnul isi schimba cuoarea in contact cu oxigenul din aer si cu radiatia UV. Schimbarea incepe imediat dupa taiere. Si lacul isi schimba culoarea in timp, imbatraneste, cum spunem noi. De vina sunt tot ozigenul si soarele sau lumina puternica.
   mai mult ca sigur culoarea s-a schimbat in zonele in care nu a fost protejata din cauza soarelui. Acum ca si celelalte zone au fost descoperite culoarea se va unoformiza in timp. Cel mai simplu este sa asteptati sa se intample acest lucru pentru ca altfel trebuie sa indepartati finisajul si sa slefuiti lemnul pentru a indeparta stratul de deasupra care este afectat. Dupa aceeasa refaceti finisajul. Daca veti aplica un un lac colorat deasupra pentru a uniformiza nu se va vedea frumos si nici nu veti reusi uniformizarea decat daca culoarea este foarte inchisa.
   Puteti sa trimiteti fotografia pe mihaela.radu@cesbrands.ro.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua,
  Am o mare problema cu ușile de interior. Din pacate, am facut niste alegeri greșite. Am vrut in casa treptele si ușile cat mai inchise la culoare (aproape negre). Problema e ca nu mai știu cu ce produse sa sterg usile sa nu mai rămână urme pe ele. Imi puteti da niste sfaturi, va rog? Multumesc

  • Buna seara!
   Este cam greu, mai ales daca au si luciu. Incercati sa aplicati deasupra un strat fin de ceara incolora pentru mobila. Se aplica simplu, cu carpa. Trebuie numai sa o intindeti foarte bine. Suprafetele ceruite sunt mai usor de intretinut.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna seara,

  Doresc sa raschetez parchetul din lemn masiv din camera baiatului meu.
  Intrebarea mea este daca dupa raschetare se poate aplica un bait sau grund care sa ii schimbe culoarea parchetului intr-un gri deschis (asa isi doreste baiatul meu).
  Abia apoi sa aplic si lacul.
  Acum parchetul este de culoare maro si nu cred ca a mai fost raschetat vreodata (casa veche boiereasca).

  VA multumesc anticipat

  • Buna seara!
   Da, puteti baitui lemnul dupa ce raschetati parchetul. Raschetarea trebuie facuta astfel incat sa fie indepartata vechea culoare. Va recomand folosirea trafaletului pentru aplicarea baitului. Lasati sa se usuce inainte de aplicarea lacului. Aplicati apoi min 2 straturi de lac pentru parchet.
   Toate cele bune!

 • Buna seara,

  Am achizitionat 2 bucati de cherestea de nuc si au ceva pete pe ele. Am citit articolul dar nu imi dau sema daca ii mucegaiul traditional sau cel albastru. Va pot trimite eventual cateva poze sa ma ajutati cu informatia asta? Dupa ce lemnul este curatat cu clor sau apa oxigenta mai exista posibilitatea ca mucegaiul sa reapara daca lemnul este pastrat intr-un mediu uscat? In caz ca ii ucegai albastru se pune 35% apa oxigenata si 65% apa? Cat timp trebuia sa stea solutia asta pe lemn? Dupa se curata doar cu apa sau trebuie slefuit?

  Va multumesc,
  Andrei Veres

  • Buna seara!
   Mucegaiul albastru se vede ca o coloratie care face parte din fibra lemnului. Nu este uniforma, poate aparea ca si cand un inel anual ar fi colorat. Mucegaiul obisnuit este gri inchis sau negru si nu mai creaza impreasia ca este parte din lemn ci arata mai mult a pata. De mucegaiul obisnuit se scapa mai usor ca de cel albastru. Cand un lemn este atacat de mucegai albastru apar si modificari ale proprietatilor lemnului, modificarile sunt mai profunde, nu doar de culoare. Mucegaiul albastru este o boala a lemnului.
   Daca lemnul este bine curatat, uscat, tinut in loc fara umiditate si in care exista curenti de aer, mucegaiul negru nu mai apare. Mucegaiul apare pe lemn ca si cel de pe perete – daca exista sursa de umiditate si nu exista curenti care sa permita uscarea.
   Pentru mucegai albastru ar trebui sa incercati solutii mai agresive: soda caustica:pehidrol 2:1 (este solutia clasica A+B de inalbitor pentru lemn care se gaseste in comert) sau perhidrol și amoniac (solutie 35%). Perhidrolul si amoniacul nu se amestecă ci se aplică cu pensula una peste cealaltă. Se aplică intai apa oxigenată, în exces, după care se aplică amoniacul. După 2 ore se spală cu apă multă și se lasă să se usuce.
   Combinatiile de substante folosite se neutralizeaza una pe cealalta si este suficient sa spalati cu apa multa pentru indepartarea sarurilor rezultate si sa lasati sa se usuce. Daca folositi solutii bazice (soda caustica) neutralizati cu acizi slabi (otet). Dupa aceea spalati cu apa multa. Nu este nevoie de slefuire dupa albire cu substante chimice.
   Puteti sa-mi trimite fotografii pe adresa de email mihaela.radu@cesbrands.ro
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! Am o masa alba de lemn si a patat o fetita cu spirt si sa imprimat forma de la fata de masa, cu ce pot sa o scot? Mulțumesc

  • Buna ziua!
   Incercati sa calcati suprafata. Puneti o bucata de material impaturit pe suprafata si treceti de cateva ori cu fierul incins pe deasupra. Ridicati materialul si lasati sa se raceasca. Verificati zona si daca pare ca situatia s-a imbunatatit, repetati operatia pana la disparitia semnelor.
   Daca nu merge cu firerul de calcat inseamna ca zona este afectata mai serios. Trebuie sa slefuiti cu hartie abraziva cu granulatia 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin pana la disparitia defectului. Dupa aceea lustruiti toata suprafata cu o carpa cu ceara alba pentru mobila. Daca defectul este profund si ati ajuns la lemn sau in zona in care s-a facut slefuirea a ramas o gaura vizibila, va trebui sa slefuiti tot blatul mesei si sa aplicati un strat de vopsea alba nitrocelulozica sau pe baza de apa.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua
  Acum cativa ani am raschetat parchetul si apoi am aplicat 3 straturi de Palux.
  Nu dupa mult timp (cca. 2 ani) el s-a innergrit.
  Din articol am inteles ca este vorba de mucegai negru.
  Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac pentru indepartarea mucegaiului, aplicarea unui tratament pentru sporirea rezistentei lemnului la apa si mucegaiuri, ce finisaJ sa aplic (va rog sa indicati de care).
  Va multumesc.

  • Buna seara!
   Probabil ca au existat crapaturi in pelicula de lac sau lemnul a tras apa de undeva si s-a format mucegai.
   Impotriva mucegaiului gasiti la Bochemit produse eficiente.
   Pentru a nu repara continuu acolo unde apar petele negre, va trebui sa raschetati tot pachetul, sa-l tratati cu solutie de la Bochemit impotriva mucegaiului si ciupercilor, iar dupa uscare, sa aplicati 2-3 straturi de lac de parchet.
   Trebuie sa verificati daca nu exista o sursa de condens sau umezeala sub parchet. Apelati la sfatul unui parchetar (altul decat primul) pentru a vedea daca a fost montat corect.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână