Finisare DIY Tehnici de Finisare

Lemn cu pete sau prea închis la culoare? Se rezolvă

Lemnul are uneori porțiuni cu colorații naturale nedorite sau culoarea lui naturală prea închisă nu permite obținerea unui finisaj foarte deschis, aproape alb. De asemenea, în timpul uscării, al prelucrărilor mecanice sau al pregătirii în alb pot apărea anumite pete sau colorații care trebuie îndepărtate fără a afecta culoarea naturală a lemnului. În primul caz este necesară albirea lemnului, pe când în cel de-al doilea se va face decolorarea lui.

albirea lemnului
lemn cu coloratii
sursa foto: hoovedesigns.com

Decolorarea și albirea sunt de fapt două operații diferite, dar în fabrici se folosește termenul de albire pentru amândouă. Decolorarea se face atunci când pe lemn apar pete din cauza contactului cu metalele, cu soluții de colorare sau adezivi. În acest caz se folosesc soluții mai puțin agresive, care îndepărtează petele dar nu schimbă culoarea naturală a lemnul.

albirea lemnului
lemn decolorat (natur si finisat)
sirsa foto: popularwoodworking.com

Soluțiile folosite pentru decolorare pot fi amestecuri de diluanții sau soluții slabe de acizi sau baze care nu necesită măsuri de precauție deosebite, fiind substanțe care se folosesc de multe ori și în gospodărie. Totuși și în acest caz trebuie lucrat cu grijă, iar mâinile și ochii trebuie protejate.

Pentru îndepărtarea petelor de culoare de pe lemn poate fi folosit hipocloritul de sodiu, adică înălbitorul obișnuit al rufelor, cel care conține clor. Acesta atacă baițurile, culorile solubile în solvenți, dar nu schimbă culoarea lemnului și nu atacă nici culorile pe bază de pigmenți (cele insolubile în solvenți, care formează dispersii). Este cazul vopselelor sau al culorilor pentru exterior. Se folosește diluat cu apa, diluția depinzând de concentrația înălbitorului. Se aplică cu pensula sau buretele, iar la final lemnul se spală cu apă. Uneori, pentru o îndepărtare mai eficientă, spalarea se combină cu șlefuirea în alb.

decolorare deck sursa foto: treelayers.ro
decolorare deck
sursa foto: treelayers.ro

Tot hipocloritul de sodiu poate fi folosit atunci când lemnul a fost atins ușor de mucegai. Atenție, nu este cazul lemnului atacat încă din faza de copac, sau copac căzut. Acest tip de mucegai este foarte greu de îndepărtat, uneori chiar imposibil și scade foarte mult calitățile lemnului. Hipocloritul nu acționează asupra mucegaiului albastru apărut în timpul uscării cherestelei sau asupra celui care a stat afară, o perioadă, neprotejat (terase, deck-uri, garduri). Mucegaiul albastru poate fi curățat și cu o soluție concentrată 35% de perhidrol (apă oxigenată).

Petele negre superficiale apărute din cauza contactului lemnelor taninoase cu metalele pot fi îndepărtate prin spălare cu soluții slabe de acizi organici. Se folosesc acidul citric – sarea de lămâie, sau acidul oxalic. Amândouă se găsesc de cumpărat sub formă solidă, de cristale albe. Se dizolvă în apă caldă și se spală suprafața cu soluția obținută. La final lemnul se spală cu apă. Atenție, acidul oxalic este o substanță iritantă, trebuie să purtați mânuși și ochelari când faceți decolorarea. Trebuie să aveți grijă și la șlefuirea ulterioară, pentru că pot rămâne cristale de acid în lemn.

albirea lemnului
albirea petelor cu acid oxalic
sursa foto: popularwoodworking.com

Petele de rășină, în cazul lemnului de rășinoase, sau de adezivi pot fi îndepărtate prin periere cu soluții slab alcaline fierbinți (bicarbonat de amoniu – amoniacul alimentar), după care se neutralizează suprafața cu acid acetic 5% (oțet). Petele de rășină pot fi îndepartate și prin spălare cu solvenți organici.

Albirea lemnului este operația prin care se atacă substanțele colorante din structura lemnului, distrugându-le parțial. În urma operației, culoarea naturală a lemnului se modifică parțial sau total, deschizându-se. Esențele care sunt supuse cel mai des acestei operații sunt fagul, cireșul, stejarul, nucul.

albirea lemnului
specii albite chimic
sursa foto: popularwoodworking

Albirea este folosită uneori și în scop artistic. De exemplu, lemnul de venge este un amestec de brun deschis și închis și negru. Prin albire este atacată numai fibra brun deschis care își schimbă culoarea în gri. Bolurile obținute din lemn de venghe, supuse operației de albire, sunt foarte frumoase, amintind de arta africană.

albirea lemnului
bol din venge albit
sursa foto: crestcreation.net

Cea mai utilizată variantă pentru albirea lemnului este amestecul de sodă caustică (hidroxid de sodiu) și apă oxigenată (perhidrol). Substanțele se vând separat iar amestecul se face în momentul in care se face albirea. Albirea se poate face și aplicând substanțele pe rând, una peste alta. Trebuie citite întotdeauna indicațiile de folosire menționate pe etichete. După încheierea reacției, dacă proporțiile sunt respectate, nu mai este nevoie să se spele lemnul pentru că substanțele se neutralizează reciproc și se transformă în apă și bioxid de carbon.

albirea lemnului
comparatie lemn albit/nealbit
sursa foto: paintpro.net

Ambele substanțe pot fi folosite și separat. În cazul sodei trebuie foarte multă precauție pentru că este foarte corozivă. După aplicare, lemnul trebuie spălat foarte bine.

Se mai poate folosi un tratament cu perhidrol și o soluție de amoniac. Ambele sunt substanțe volatile care nu lasă reziduuri după utilizare. Fiind și corozive în același timp, utilizarea lor trebuie făcută cu mare grijă, protejând mâinile și ochii.

Rezultatul dorit se obține foarte rar dintr-o singură etapă,  uneori fiind necesare mai multe tratări succesive ale lemnului. Sunt specii pentru care albirea se face pană cand  lemnul devine practic alb. Acest lucru nu se poate realiza numai cu substanțe chimice ci este necesară combinarea tratamentului chimic cu folosirea pastei pigmentate albe. Este metoda prin care se albesc arțarul, mesteacănul și plopul.

albirea lemnului
masa din artar albit
sursa foto: houzz.com

După decolorare, lemnul ar trebui lăsat 48 de ore înainte de finisare, pentru ca toate substanțele volatile să dispară iar apa de la spălare să se evapore. Cu toate că se consideră că nu rămân reziduuri, sunt produse de finisare care sunt influențate de produsele folosite la albire. Este cazul catalizatorilor lacurilor poliuretanice, care se îngălbenește foarte vizibil la contactul cu aceste produse. De aceea nu se recomanda ca lemnul albit chimic să se finiseze cu produse poliuretanice. Se recomandă produsele acrilice, care nu numai că nu-și schimbă culoarea dar și lasă neschimbat aspectul natural al lemnului.

Indiferent cu veți face decolorarea sau albirea lemnului trebuie să aveți în vedere că substanțele folosite sunt agresive și vă pot face rău. Trebuie să purtați echipament de protecție, să vă protejați mâinile și ochii și n-ar strica să purtați și mască, pentru a nu inhala vaporii degajați. În rest, vă urez succes!

Mai multe despre albirea și decolorarea lemnului după îndepărtarea vechiului finisaj sau despre când decolorarea și albirea lemnului se impun.

albirea lemnului
stejar albit
sursa foto: brownrigg.interiors.co.uk

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

20 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • BUNA ZIUA, AS VREA SA VA ADRESEZ O INTREBARE: CUM SE POATE CURATA O PELICULA INGALBENITA , MA REFER LA MOBILIERUL DE BUCATARIE CARE ESTE FINISAT CU LACURI NITROCELULOZICE. MULTUMESC.

  • Buna seara.
   Din pacate si lacurile „imbatranesc” in timp. Ele ingalbenesc iar cel mai mult se vede acest lucru la lacul nitrocelulozic. Procesul este ireversibil, asa ca sigura solutie este indepartarea lacului existent si aplicarea unui alt strat de lac. Indepartarea lacului nitroceluzic nu este dificila. El poate fi pur si simplu spalat cu diluant. Daca nu aveti posibilitatea sa-l duceti intr-o fabrica pentru indepartarea lacului o puteti face si acasa cu decapant cumparat de la magazinele de bricolaj. Se aplica deasupra cu pensula, se lasa un timp, dupa care se indeparteaza lacul cu o racleta. Se slefuieste apoi lemnul si se aplica 2-3 straturi de lac. Lacul cel mai rezistent la ingalbenire este cel acrilic.
   Succes!

 • Buna ziua, avem o suprafata de 90m2 de parchet din lemn masiv. In prima faza a fost deschis la culoare dupa care am aplicat bait inchis si lac.
  Mai este vreo sansa sa revenim la culoarea intiala?
  Slefuirea lui va afecat faltul?
  Sau baitul a patruns structura lemnului? Cum putem initia procesul de deschidere a culorii?

  • Buna seara.
   Ar trebui sa-l raschetati pentru a indeparta atat lacul cat si baitul. Fiind parchet nou ar trebui sa nu aveti probleme. Baitul a patruns in lemn, dar raschetarea indeparteaza un strat subtire din lemn, prin urmare indeparteaza si baitul.
   Dupa raschetare se inlocuieste hartia abraziva cu una mai fina, se slefuieste si se aplica noul bait si lac sau doar lac.
   Din pacate nu aveti un alt mod de a deschide culoarea.
   Toate cele bune!

 • Buna seara. Am câteva ferestre înnegrite de timp. Cum as putea sa le redau, chiar și numai pârtia, culoarea naturala de lemn? Va multumesc

  • Buna ziua.
   Din ce spuneti nu-mi dau seama daca este vorba despre aparitia de negreala pe ferestre sau de inchiderea la culoare a ferestrelor.
   Daca este negreala atunci este vorba de mucegai. Ar trebui sterse bine cu o carpa uscata si apoi cu una imbibata cu inalbitor de rufe din cel ieftin. Este pe baza de hipoclorit de sodiu, un dusman al mucegaiului. Ar trebui ca acea culoare neagra sa dispara, iar o perioada lemnul sa fie protejat.
   Daca este vorba de inchiderea la culoare a lemnului inseamna ca lacul folosit cu avea protectie la UV su componentii din lemn s-au descompus inchizand culoarea. Ar trebui sa slefuiti pentru a indeparta finisajul si stratul de lemn inchis la culoare. Sub acest strat lemnul are culoarea lui normala. Folositi apoi pentru finisare produse care contin o cantitate mica de pigment (lazuri) sau de absorberi UV (lacuri pentru exterior) care protejeaza lemnul.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua. Ne-am construit casa de curand si din pacate scarile interioare din lemn de stejar au avut de suferit. S-au ingalbenit si au ramas urme de la muncitorii care au lipit chestii pe ele in scpul de a le proteja. In momentul in care au fost dezlipite a ramas urma, probabil si din cauza ferestrelor si a soarelui. Cum putem face sa aiba culoarea originala si unuforma? Daca imi dati o adresa de email va pot trimite poza. Multumesc!

  • Buna ziua.
   Lemnul isi schimba cuoarea in contact cu oxigenul din aer si cu radiatia UV. Schimbarea incepe imediat dupa taiere. Si lacul isi schimba culoarea in timp, imbatraneste, cum spunem noi. De vina sunt tot ozigenul si soarele sau lumina puternica.
   mai mult ca sigur culoarea s-a schimbat in zonele in care nu a fost protejata din cauza soarelui. Acum ca si celelalte zone au fost descoperite culoarea se va unoformiza in timp. Cel mai simplu este sa asteptati sa se intample acest lucru pentru ca altfel trebuie sa indepartati finisajul si sa slefuiti lemnul pentru a indeparta stratul de deasupra care este afectat. Dupa aceeasa refaceti finisajul. Daca veti aplica un un lac colorat deasupra pentru a uniformiza nu se va vedea frumos si nici nu veti reusi uniformizarea decat daca culoarea este foarte inchisa.
   Puteti sa trimiteti fotografia pe mihaela.radu@cesbrands.ro.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua,
  Am o mare problema cu ușile de interior. Din pacate, am facut niste alegeri greșite. Am vrut in casa treptele si ușile cat mai inchise la culoare (aproape negre). Problema e ca nu mai știu cu ce produse sa sterg usile sa nu mai rămână urme pe ele. Imi puteti da niste sfaturi, va rog? Multumesc

  • Buna seara!
   Este cam greu, mai ales daca au si luciu. Incercati sa aplicati deasupra un strat fin de ceara incolora pentru mobila. Se aplica simplu, cu carpa. Trebuie numai sa o intindeti foarte bine. Suprafetele ceruite sunt mai usor de intretinut.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna seara,

  Doresc sa raschetez parchetul din lemn masiv din camera baiatului meu.
  Intrebarea mea este daca dupa raschetare se poate aplica un bait sau grund care sa ii schimbe culoarea parchetului intr-un gri deschis (asa isi doreste baiatul meu).
  Abia apoi sa aplic si lacul.
  Acum parchetul este de culoare maro si nu cred ca a mai fost raschetat vreodata (casa veche boiereasca).

  VA multumesc anticipat

  • Buna seara!
   Da, puteti baitui lemnul dupa ce raschetati parchetul. Raschetarea trebuie facuta astfel incat sa fie indepartata vechea culoare. Va recomand folosirea trafaletului pentru aplicarea baitului. Lasati sa se usuce inainte de aplicarea lacului. Aplicati apoi min 2 straturi de lac pentru parchet.
   Toate cele bune!

 • Buna seara,

  Am achizitionat 2 bucati de cherestea de nuc si au ceva pete pe ele. Am citit articolul dar nu imi dau sema daca ii mucegaiul traditional sau cel albastru. Va pot trimite eventual cateva poze sa ma ajutati cu informatia asta? Dupa ce lemnul este curatat cu clor sau apa oxigenta mai exista posibilitatea ca mucegaiul sa reapara daca lemnul este pastrat intr-un mediu uscat? In caz ca ii ucegai albastru se pune 35% apa oxigenata si 65% apa? Cat timp trebuia sa stea solutia asta pe lemn? Dupa se curata doar cu apa sau trebuie slefuit?

  Va multumesc,
  Andrei Veres

  • Buna seara!
   Mucegaiul albastru se vede ca o coloratie care face parte din fibra lemnului. Nu este uniforma, poate aparea ca si cand un inel anual ar fi colorat. Mucegaiul obisnuit este gri inchis sau negru si nu mai creaza impreasia ca este parte din lemn ci arata mai mult a pata. De mucegaiul obisnuit se scapa mai usor ca de cel albastru. Cand un lemn este atacat de mucegai albastru apar si modificari ale proprietatilor lemnului, modificarile sunt mai profunde, nu doar de culoare. Mucegaiul albastru este o boala a lemnului.
   Daca lemnul este bine curatat, uscat, tinut in loc fara umiditate si in care exista curenti de aer, mucegaiul negru nu mai apare. Mucegaiul apare pe lemn ca si cel de pe perete – daca exista sursa de umiditate si nu exista curenti care sa permita uscarea.
   Pentru mucegai albastru ar trebui sa incercati solutii mai agresive: soda caustica:pehidrol 2:1 (este solutia clasica A+B de inalbitor pentru lemn care se gaseste in comert) sau perhidrol și amoniac (solutie 35%). Perhidrolul si amoniacul nu se amestecă ci se aplică cu pensula una peste cealaltă. Se aplică intai apa oxigenată, în exces, după care se aplică amoniacul. După 2 ore se spală cu apă multă și se lasă să se usuce.
   Combinatiile de substante folosite se neutralizeaza una pe cealalta si este suficient sa spalati cu apa multa pentru indepartarea sarurilor rezultate si sa lasati sa se usuce. Daca folositi solutii bazice (soda caustica) neutralizati cu acizi slabi (otet). Dupa aceea spalati cu apa multa. Nu este nevoie de slefuire dupa albire cu substante chimice.
   Puteti sa-mi trimite fotografii pe adresa de email mihaela.radu@cesbrands.ro
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! Am o masa alba de lemn si a patat o fetita cu spirt si sa imprimat forma de la fata de masa, cu ce pot sa o scot? Mulțumesc

  • Buna ziua!
   Incercati sa calcati suprafata. Puneti o bucata de material impaturit pe suprafata si treceti de cateva ori cu fierul incins pe deasupra. Ridicati materialul si lasati sa se raceasca. Verificati zona si daca pare ca situatia s-a imbunatatit, repetati operatia pana la disparitia semnelor.
   Daca nu merge cu firerul de calcat inseamna ca zona este afectata mai serios. Trebuie sa slefuiti cu hartie abraziva cu granulatia 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin pana la disparitia defectului. Dupa aceea lustruiti toata suprafata cu o carpa cu ceara alba pentru mobila. Daca defectul este profund si ati ajuns la lemn sau in zona in care s-a facut slefuirea a ramas o gaura vizibila, va trebui sa slefuiti tot blatul mesei si sa aplicati un strat de vopsea alba nitrocelulozica sau pe baza de apa.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua
  Acum cativa ani am raschetat parchetul si apoi am aplicat 3 straturi de Palux.
  Nu dupa mult timp (cca. 2 ani) el s-a innergrit.
  Din articol am inteles ca este vorba de mucegai negru.
  Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac pentru indepartarea mucegaiului, aplicarea unui tratament pentru sporirea rezistentei lemnului la apa si mucegaiuri, ce finisaJ sa aplic (va rog sa indicati de care).
  Va multumesc.

  • Buna seara!
   Probabil ca au existat crapaturi in pelicula de lac sau lemnul a tras apa de undeva si s-a format mucegai.
   Impotriva mucegaiului gasiti la Bochemit produse eficiente.
   Pentru a nu repara continuu acolo unde apar petele negre, va trebui sa raschetati tot pachetul, sa-l tratati cu solutie de la Bochemit impotriva mucegaiului si ciupercilor, iar dupa uscare, sa aplicati 2-3 straturi de lac de parchet.
   Trebuie sa verificati daca nu exista o sursa de condens sau umezeala sub parchet. Apelati la sfatul unui parchetar (altul decat primul) pentru a vedea daca a fost montat corect.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter