Tehnici de Finisare

De ce nu merge poliuretanic peste nitro?!

Uneori, pentru finisarea unui obiect din lemn sau a unei mobile, se folosesc sisteme combinate. De exemplu, se poate aplica întâi un grund poliuretanic peste care se aplica un lac nitro. Sau se aplică grund poliesteric iar lacul final este poliuretanic. Și exemplele ar putea continua. În momentul când sistemul de finisare cuprinde produse de același tip (nitro-nitro, poliuretanic-poliuretanic), nu ar trebui să existe probleme, pentru că produsele sunt formulate să funcționeze împreună. Când însă se combină produse diferite este bine să se cunoască problemele care pot apărea, sau să se verifice compatibilitatea dintre straturi înainte de a începe finisarea mobilierului.

Una din combinațiile des întâlnite este cea dintre produsele nitrocelulozice și cele poliuretanice. Ceea ce trebuie știut când se face o astfel de combinație este că niciodată nu se aplică poliuretanic peste nitro. Invers nu este absolut nicio problemă. Adică, se poate aplica lac nitrocelulozic peste grund poliuretanic, dar nu se aplică niciodată lac poliuretanic peste grund nitro.

 

compatibilitatea dintre straturi
sursa foto: faidateoffgrid.org

Dar de ce nu se poate face acest lucru? Care sunt consecințele în cazul aplicării greșite? Produsele nitrocelulozice sunt materiale a căror uscare se face prin evaporarea diluantului în care rășina nitrocelulozică este dizolvată. Procedeul este reversibil, adică în momentul în care se pune diluant peste peliculă, ea se înmoaie, devenind din nou lichidă. Produsele poliuretanice sunt produse care se usucă, se întăresc, în urma unei reacții chimice dintre componentele A și B, iar procesul este ireversibil.

compatibilitatea dintre straturi
sursa foto: faidateoffgrid.org

În momentul în care se aplică lac poliuretanic peste grundul nitro uscat, diluantul din amestecul poliuretanic înmoaie gundul nitro. Între timp, lacul poliuretanic aplicat începe să se întărească. Acest proces poate să se încheie înainte ca diluantul care a înmuiat grundul nitro să se evapore și astfel diluantul este prins sub pelicula de lac. El va avea tendința să iasă, să se evapore, dar va întâmpina rezistența peliculei de lac. La un moment dat, diluantul va forța ieșirea și va sparge pelicula de lac din loc în loc. În fabrici se spune că pelicula „înflorește”. Practic, apar mici cratere care strică pelicula de lac.

compatibilitatea dintre straturi
sursa foto: thefenderforum.com

Unii vor spune că ei au aplicat poliuretanic peste nitro și nu s-a întâmplat nimic. Asta nu înseamnă că au făcut bine. Pur și simplu au avut noroc ca diluantul să se evapore mai repede iar lacul să se întărească mai încet. Dar a fost noroc, o șansă care s-ar putea să nu se mai repete!

Probleme pot apărea și la aplicarea altor materiale. De aceea este bine ca înainte de aplicare să se verifice compatibilitatea dintre straturi. Nu este un lucru greu de făcut și care nu durează mult, dar care ne scutește de multe probleme care pot apărea și de multă muncă pentru a le rezolva.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua, va deranjez cu o problema la care nu am gasit rezolvarea, am un blat de pin, pt o masa, am folosit un grund pe baza de apa la inceput, dupa timpul de uscare precizat pe cutia de grunt, am vopsit masa cu alb, o vopsea pe baza e apa. Am dat 3 maini, dupa uscare, am folosit un lac poliuretanic pe baza de apa, pentru parchet de la Kober, avand o rezistenta mult mai mare la zgarieturi. Binenteles, ca aceasta informatie o am tot din articolele dumneavoastra, pe care le citesc cu mare interes. Ideea e ca imi apar pete galbene, si nu stiu, de ce ?!, prima daca am crezut ca e de la soare, am smirgheluit bine totul si am luat-o de la capat dar de aceasta data intr-un spatiu inchis, dupa o perioada, au inceput sa apara din nou acele pete neuniforme, sa fie oare o problema de la lacul pentru parchet ?! Vopsind cu alb blatul, se vad acele pete care apar, si nu imi dau seama care ar putea fi cauza ! Multumesc frumos, astept un raspuns ! multumesc si pentru articolele pe care le faceti, ma ajuta enorm, in proiectele DIY

    • Buna ziua.
      Pinul este un rasinos si mai mult ca sigur acele pete galbene sunt de rasina. In fabrica pungile mari de rasina din lemn sau nodurile care au rasina se scot si se inlocuiesc cu bucati de lemn (barcute) sau crengi (in cazul nodurilor). Este posibil ca blatul de pin pe care-l aveti sa aiba astfel de pungi de rasina care, in perioadele calde, se dilata si ies la suprafata. Din pacate finisajul obisnuit nu impiedica aceasta iesire.
      Singura posibilitate sa scapati de problema este sa folositi un prin strat de izolator poliuretanic. Cele mai eficiente sunt cele pe baza de solvent. Sunt produse cu catalizare (100%), mai diluate astfel incat sa intre cat mai adanc in lemn si sa blocheze rasina in interior. Dupa uscarea acestui strat puteti aplica vopsea apa pe baza de apa sau alt tip de finisaj.
      Cel mai bine rasina se vede pe vopsea, mai ales pe cea alba sau deschisa la culoare. Pe finisajul transparent incolor este foarte putin vizibila.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,
    As avea nevoie sa ma ajutati va rog, cu cateva lamuriri/sfaturi daca se poate.
    1. Lacul poliuretanic este acelasi lucru cu lacul pe baza de apa?

    2. Un blat de fag netratat, ce urmeaza a fi atasat unui corp de bar (intr-un restaurant), cum recomandati sa fie tratat?
    Ar face fata un grund + un lac pe baza de apa ?(ex: wood aqua de la oskar sau am mai gasit un lac tot pe baza de apa de la Cedria ce ar parea sa fie mai de calitate. )
    Sau acest lac poliuretanic ar fi mai rezistent? Imi puteti recomanda va rog, unul sau mai multi furnizori in acest sens?

    3. In loc de fag mai avem si optiunea de blat de stejar deja uleiat de la Hornbach. Ca aspect arata mai bine, insa fiind deja uleiat, mai putem aplica peste si un lac pentru o rezistenta mai mare?
    Va multumesc in avans.

    • Bună ziua!
      1. Lacul poliuretanic este de mai multe feluri. Cel la care se face referire în articol este lacul poliuretanic pe bază de solvent. Lacurile pe bază de apă pot fi acrilice, acril-poliuretanice sau poliuretanice. Poliuretanul este numele generic dat unui polimer tridimensional obținut prin reacție de polimerizare între gruparea cian (-CNO) și gruparea hidroxilică (-OH). Rezultatul este diferit în funcție de raport între participanți, temperatură, catalizatori, etc.
      Lacurile hidrodiluabile pot fi aplicate peste lacul nitro fără ca acesta să se înmoaie. Este nevoie însă să fie bine șlefuit înainte pentru ca lacul aplicat peste să aibă aderență.
      2. Pentru un blat de bar un lac poliuretanic pe bază de solvent este mult mai bun. Are rezistență mecanică mult mai bună, rezistă la alcool, pătări cu cafea, vin, este rezistent la zgâriere și abraziune. Căutați la distribuitorii firmelor ICA, Sirca, Sayerlack, Renner, Remmer.
      3. Peste ulei nu mai puteți aplica decât lac alchidic, altceva nu are aderență. Lacul alchidic însă nu are rezistență mecanică foarte bună. Dar puteți aplica un ulei cu întărire de la Rubio Monocoat sau un ulei pentru treafic sau blaturi de masă de la Borma Wax.
      Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian