Nu știu dacă v-am spus vreodată cât de mult îmi plac acele case englezești de provincie, joase, cu grinzi mari de lemn, înnegrite de vreme, de care cineva înalt se poate lovi cu ușurință, cu tot felul de mobile înghesuite prin colțuri. Îmi plac atât de mult încât am revăzut „Crimele din Midsomer” de fiecare dată când a fost reluat (și asta nu înseamnă puțin) doar pentru a analiza cât mai bine toate detaliile. 🙂 Cea pe care m-am hotărât să v-o prezint se numește Faerie Door Cottage și arată de parcă dincolo de ușă ar locui zâne și spiriduși.
Casa se află in mica localitate West Overton din comitatul Wiltshire și a fost construită prin secolul al 17-lea. Are toate elementele specifice perioadei – piatră, ferestre mici, grinzi din lemn, șemineu, scări înguste care duc la etaj, pereți albi, văruiți, nu tocmai drepți. Toate aceste elemente au fost păstrate când casa a fost renovată, adăugându-se elementele moderne ale confortului.
Grinzile din lemn, vechi și mâncate de timp, cari și umezeală, au fost păstrate peste tot acolo unde s-a putut și integrate perfect în atmosfera casei.
Mobila deschisa la culoare și eleganta compensează cantitatea de lumina venită prin ferestrele mici. Și ușile au fost păstrate la dimensiunile vechi, chiar dacă par puțin mai greu de folosit. Noul este așezat langă vechi cu multă grijă, cu dorința clară de a nu-l deranja.
În living locul șemineului este păstrat, dar focul se face într-un șemineu modern care protejează încăperea de foc. Mici piese de mobilier crem, cu linii rotunjite, stau alături de fotoliul si canapelele grele pe care se lăfăie perne colorate. Grinda veche din tavan este colorată în nuanță nuc pentru a ieși și mai mult în evidență. În tot acest decor, în ciuda spațiului mic, nu descoperi imediat televizorul, generos ca dimensiuni, pus și el pe perete ca și cele câteva oglinzi.
Tot în living, un secretaire discret te invită să compui scrisori romantice sau….să citești emailurile.
Cred că bucătăria este locul cu care trebuia să încep pentru că în ea se intră direct de afară. Mobila rustică este deschisă la culoare iar dulapurile par înghesuite cu greu între pardoseală și tavan.
Din nou grinzi, în relief sau îngropate în perete, uși simple din lemn, pereți albi. De aici se urcă la etaj pe 2 scări înguste aflate de-o parte și de alta a încăperii.
Pe una din scări se ajunge la dormitorul matrimonial.
Iar pe cealalta la cel de oaspeți.
Între ele se află baia comuna, prin care se și poate trece dintr-o parte în alta.
Nici împrejurimile nu sunt de neglijat. Casa este inconjurată de flori și verdeață, iar dacă vrei să te plimbi nu este exclus să fii însoțit și de un ponei.
Ceea ce mi s-a părut extraordinar la această casă, pe langă acel aer de poveste, este modul cum au fost salvate toate elementele vechi, tot ceea ce reprezenta cu adevarat valoarea casei și cum au fost împletite cu elemente noi, aducătoare de confort. Cum au înțeles să meargă înainte fără să renunțe la rădăcini.
sursa: uniquehomestays.com
Bună dimineaţa!
Mi-a plăcut enorm casa din Wiltshire, am admirat atât prezentarea succintă, cât şi acurateţea şi precizia fotografiilor. Sper să mai prezentaţi case specifice epocilor trecute, atât din Anglia, cât şi din celellalte ţări: Franţa, Italia etc.
M-ar interesa planul arhitecutural al acestei splendide căsuţe, atât al parterului, cât şi al etajului. Desigur, o schită sumară, nu detaliată. Aş dori să amenajez un „cottage” cam la fel şi această casă englezească imi sugererază elemente inedite, pe care le pot folosi. Interesantă este plasarea băii intre cele două dormitoare. Dacă am inţeles etajul, nu sunt clarificat cu parterul şi planul acestuia nu-mi este foarte clar.
Vă mulţumresc anticipat. O schită cât de mică mi-ar fi utilă.
Cu stimă, prof,. I. Modiga
Buna seara,
Va multumesc pentru aprecieri.
Din pacate nu am o schita a casei. Puteti gasi insa mai multe fotografii aici.
Sunt 2 intrari in casa, pe laterala, in mijlocul livingului si prin capat. Daca priviti imaginea generala a casei veti vedea copertinele de deasupa intrarilor. Privind prin intrara din capat, la capatul opus este livingul. Tot acolo este una din scari care urca la etaj. Central este amenajata bucataria (masa, dulapuri, aparatura). Cealalta scara este chiar langa intrare. Acolo este si o baie de serviciu. Cam asta ar fi tot parterul.
Toate cele bune!