Fabricare case din lemn Prezentare case din lemn

Au ales să construiască pe structură de lemn cu Litarh casa pasivă de la Ceahlău

Despre casele pasive există o părere că cerințele legate de eficiența energetică ridicată au repercusiuni asupra arhitecturii. Că o casă pasivă ar trebui să fie cât mai compactă, ceea ce îngrădește imaginația arhitectului, obligându-l să renunțe la estetică în favoarea eficienței energetice. Casa de la Ceahlău, Neamț, pe care o vom prezenta aici, contrazice această teorie. Acoperișul atipic, cu mai multe ape, ferestrele largi și spațiile deschise, livingul înalt până la acoperiș nu sunt elemente specifice unei case pasive, dar cu un plan integrat bine gândit și pus la punct, nu vor împiedica atingerea parametrilor și certificarea casei.

Arhitectura casei nu este singurul punct de atracție al acestui proiect. Locul a fost gândit de la început ca un mic colț de rai. Lângă casă urmează să fie amenajată o piscină, va fi construit un spațiu de joacă care va avea și o căsuță în copac, iar o tiroliană va coborî din vârful dealului până la locul de joacă. De jur împrejur, pe limita de hotar, dar și în interiorul spațiului vor fi plantați copaci, pomi fructiferi, arbuști, flori, iederă. Va fi amenajată o seră, jumătate în pământ pentru a beneficia de căldura solului, partea superioară fiind închisă cu sticlă pentru a capta căldura solară. Lângă seră va fi o zonă de grădină cu raised beds, unde se vor cultiva plante în cutii de lemn ridicate de la sol. În partea de sus a dealului vor fi puși stupi, iar în locul cel mai expus la soare vor fi panourile fotovoltaice care vor asigura independența energetică a proprietății.

Un proiect de suflet, gândit pe îndelete

Planul casei și al locului a fost îndelung gândit și pregătit de proprietari. Familie tânără, cu doi băieți activi și dornici de aventură, își doreau un spațiu confortabil pentru ei și copii, dar și locuri unde copiii să se joace în voie. Una dintre condițiile pentru a se simți bine era și independența energetică. Așa au ajuns la ideea de casă pasivă și după o documentare serioasă privind variantele existente, au decis să construiască o casă pe structură de lemn, atrași de căldura lemnului și de viteza de execuție.

După stabilirea tuturor detaliilor, atât pentru casă, cât și pentru teren, au contactat specialiștii. Proiectul arhitectural al casei a fost făcut de Raluca Munteanu (Arhimede Studio), arhitect de case pasive. Raluca a înțeles particularitățile casei și a ales soluțiile potrivite pentru a îmbina estetica cu eficiența energetică. Responsabil de proiectul tehnic a fost Cătălin Caraza, de la Inginerie Creativă, care a făcut proiectul de structură și configurarea energetică a casei. Pentru construcție au ales firma Litarh, iar pentru proiectarea grădinii, firma APPA Atelier de Peisaj.

Proprietarii au gândit și planificat foarte în amănunt fiecare detaliu al lucrărilor pe care le au de făcut și și-au ales furnizorii care le pot oferi ceea ce își doresc. Dorința lor este ca atât casa, cât și amenajarea grădinii să fie gata la sfârșitul acestui an, chiar dacă lucrările au început abia în aprilie. Nu fac din asta un țel suprem, ci important este ca totul să fie bine făcut și să iasă așa cum și-au dorit.

O casă pe un nivel, cu loc de joacă la mansardă

Casa are aproximativ 150 m² și se întinde pe două niveluri, parter și mansardă. Mare parte din încăperile casei sunt la parter, mansarda acoperind doar o parte din el. La parter vor fi livingul, bucătăria, dormitorul matrimonial, cel al copiilor și două băi. Zona de living a fost așezată în partea cea mai luminoasă și cea mai înaltă a parterului. În această zonă nu există tavan, căpriorii părând a fi lăsați la vedere. De fapt, sunt căpriori falși, montați pe un acoperiș fals realizat sub cel real, foarte bine izolat termic. Este soluția găsită pentru a răspunde cerințelor estetice ale beneficiarului fără a pune în pericol performanțele de casă pasivă.

Casa de la Sibiel | De la structur...
Casa de la Sibiel | De la structură la finisaje

Open space-ul de la parter este format din living și bucătărie, iar deasupra tavanului care acoperă zona bucătăriei, la mansardă va fi zona de joacă pentru copii, un spațiu cu deschidere către living, dar bine protejat cu parapet și plasă de protecție. Tot la mansardă este și camera de oaspeți. Aici, datorită arhitecturii speciale a acoperișului, pereții au un aspect deosebit, ca de fagure. Cele două spații sunt luminate cu ferestre de mansardă, cea din spațiul de joacă fiind foarte generoasă.

casa de la Ceahlău Litarh
Spațiul de joacă este delimitat de tavanul de deasupra bucătăriei
casa de la Ceahlău Litarh
randare cameră oaspeți

La parter, pe peretele bucătăriei opus ferestrei, este scara de acces la mansardă. Este o scară îngustă și de aceea are un design aparte care o face însă mai ușor de urcat. Intrarea în băi este foarte discretă, fiind aproape invizibilă datorită unui sistem special de închidere. Ușa se confundă cu peretele, fiind dificil de remarcat. Într-una dintre băi a va fi construită o mică saună.

Open space-ul cu bucătăria și locul de joacă de sus

Pentru a avea spații cât mai calde va fi folosit lemnul pentru pardoseli, materialele reci precum ceramica fiind foarte puțin folosite. Și în baie va fi evitată folosirea ei, finisarea pereților făcându-se cu tencuială Tadelakt, un material cald cu aspect mătăsos.

Casa pasivă cu arhitectură specială

Casa a fost ridicată de echipa Litarh într-un timp puțin mai lung ca de obicei. Arhitectura specială a acoperișului a avut nevoie de timp pentru a fi executată perfect. Una dintre cerințele casei pasive este eliminarea schimburilor necontrolate de aer cu exteriorul. Acestea apar cel mai frecvent la îmbinările dintre pereți sau îmbinarea acestora cu pardoselile și acoperișul. Cu cât designul este mai complicat, cu atât riscul ca la îmbinări să apară scurgeri de aer este mai mare. Este motivul pentru care casele pasive se fac de obicei foarte compacte, cu cât mai puține artificii arhitecturale.

Echipa Litarh poate ridica o casă de 100 m² în mai puțin de o săptămână. La Ceahlău, forma deosebită a acoperișului, cu multe ape care trebuiau îmbinate corect și exact pentru a nu exista nicio pierdere de aer a încetinit ritmul de lucru. Cu toate acestea, într-o lună și jumătate au fost ridicate și casa și garajul.

Pentru a îndeplini condițiile necesare atestării, casa a fost foarte bine izolată termic cu vată bazaltică, s-a montat folia barieră de vapori, ferestrele au fost etanș montate. Ferestrele casei de la Ceahlău sunt din lemn stratificat, realizate de firma DanProd SRL din Târgu Ocna respectând normele impuse pentru ferestrele caselor pasive. Etanșeitatea casei va fi determinată la final prin testul cu ușa suflantă (blower-door).

Proiectul de peisagistică relevă o grădină, mulți copaci, piscină, seră, stupi și panouri solare

Pe lângă proiectul casei, planul de peisagistică este și el la fel de complex. Grădina este cea care, la final, va transforma tot acest loc într-unul magic. Pe terenul unde se construiește casa, vor mai fi piscina, garajul, o căsuță de joacă pentru copii și punctul terminus al tirolianei ce va veni din deal. Dealul din spatele casei va fi terasat. La limita de trecere la următorul nivel, consolidând cu spatele terenul, va fi construită o bucătărie de vară așezată peste un beci. Tot aici va fi așezat și un ciubăr cu apă încălzită.

Pe următorul nivel va fi construită sera și se vor întinde straturi înălțate – „raised beds” – în care vor cultiva legume. Pentru a nu depinde de solul nu foarte propice pentru cultivarea lor, acestea vor fi sădite în lăzi speciale din lemn, ridicate de la sol, în care va fi pus compost. Această mini grădină va fi în fața serei, iar undeva în spate vor fi puși câțiva stupi.

Pe nivelul cel mai de sus se va întinde ”ferma” de panouri fotovoltaice. Locul însorit este propice unei astfel de utilizări, panourile urmând să asigure independența energetică a întregului spațiu. Pe tot terenul vor fi mulți pomi fructiferi, arbuști, flori, totul va fi verde și viu.

casa de la Ceahlău Litarh

Casa de la Ceahlău este încă în construcție și grădina în curs de amenajare. Ne-am propus să mergem la final să vedem cum va arăta totul. Nu avem emoții privind rezultatul pentru că totul este foarte bine plănuit și organizat, se lucrează cu firme și persoane de încredere, nu are cum să nu fie bine. Vrem doar să vă arătăm finalul unui proiect gândit integrat, un proiect care transformă o coastă de deal într-un tărâm de poveste.

Categorii

Abonează-te la newsletter