Bricolaj Deco&Design Finisare DIY

Grinzi din lemn – sugestii pentru finisare

Am vorbit cu cineva despre grinzi din lemn și finisarea lor și m-am gândit că este o bună ocazie de a vă da câteva sugestii privind atât modul cum pot fi folosite pentru decorarea casei, cât și cum pot fi finisate.

grinzi din lemn
Living
sursa foto: clasiccountryvacationhomes.com

Grinzile erau folosite la construcția caselor fără să fie luat în calcul rolul lor decorativ. Se foloseau trunchiuri de copaci zdraveni, decojiți sau prelucrați sumar. Pe grinzile montate pe stâlpii de rezistență se sprijinea acoperișul casei. Dacă pereții „înghițeau” stâlpii de rezistență în zidărie, grinzile rămâneau de multe ori în exterior, scândurile tavanului fiind bătute din pod peste grinzi.

grinzi din lemn
Casa veche cu tavan cu grinzi vizibile
sursa foto: rilane.com

Și acum se folosesc grinzile din lemn ca structură de rezistență. Acoperișul, amenajarea unor pasarele de trecere sau a unor mansarde, scările interioare, toate au nevoie de susținerea unor grinzi puternice.

grinzi din lemn
Grinzi suport pasarela
sursa foto: remodelingcalculater.org

Din ce în ce mai mult, în ultimii ani, se încearcă reproducerea aspectului de vechi sau crearea unui efect sau a unei atmosfere speciale folosind grinzi din lemn. Pot fi folosite atât pentru a face o amenajare rustică, cât și la o construcție modernă.

Grinzi rustice
sursa foto: houzz.com
grinzi din lemn
Mansarda moderna
sursa foto: doityourself.com
grinzi din lemn
Grinzi in decor elegant
sursa foto: benvenutiandstein.com

Dar, spre deosebire de trecut, acum nu se folosesc întotdeauna grinzi reale, dintr-un trunchi de copac, ci grinzi aparente, dar care seamănă foarte bine cu suratele lor mai bătrâne. Vă vine să credeți că această grindă veche, chiniută de vreme, este de fapt o grindă aparentă făcută doar cu câteva zile înainte?

grinzi din lemn
surda foto: lumberjocks.com
grinzi din lemn
sursa foto: lumberjocks.com

Cu astfel de grinzi se poate schimba foarte mult aspectul unei locuințe. Marele lor avantaj este că sunt mai ușoare  decât grinzile din lemn recuperat sau din trunchiuri de copac, ușurând foarte mult sarcina aplicată pe tavan. Este însă foarte important cum se face finisarea lor, dar și cum sunt montate. Dacă veți urmări filmulețul de la final o să vedeți schimbarea adusă încăperii de acele grinzi foarte bine făcute și montate.

Dacă vă doriți, puteți face singuri finisarea grinzilor. Important este să știți că va fi ceva muncă. Dacă nu sunteți arhitect sau designer, ar fi bine să vă consultați totuși cu unul pentru a alege finisajul. Poate să vă placă foarte mult un anume finisaj, dar el să nu fie potrivit pentru casă. Iar finisarea unei grinde este destul de dificilă si, o dată montată, va fi greu să o mai schimbați.

Cel mai simpu mod de a finisa grinzile este colorarea lor în aceeași culoare cu tavanul sau pereții.

grinzi din lemn
Grinzi vopsite alb
sursa foto: homebunch.com

Dar o culoare contrastantă le va scoate în evidență și le va pune în valoare ca elemente de design.

grinzi din lemn
Grinzi clorate nuc
sursa foto: zillow.com

Indiferent de culoarea lor este necesară aplicarea a 1-2 straturi de lac protector. Nu vă trebuie aparatură specială pentru o astfel de aplicare. Se poate face cu trafaletul, important este să găsiți lacul potrivit. Din punctul meu de vedere, cel mai potrivit ar fi un lac hidrodiluabil cu gradul de luciu scăzut. O grinda care lucește pare puțin falsă, dar fiecare poate alege ce variantă crede că se potrivește cel mai bine.

grinzi din lemn
Finisaj lucios
sursa foto: wunderwords.wordpress.com

Tot din punctul meu de vedere, cel mai interesant mod de a finisa grinzile este antichizat, învechit. Este adevărat, se pot folosi grinzi recuperate din case vechi sau făcute din lemn recuperat. Sunt însă voci care spun că este mai bine să se folosescă grinzi noi cu aspect vechi, aducând ca argumente contaminarea cu insecte sau metale, greutatea mare, pierderile de material din cauza nepotrivirii dimensiunilor sau imposibilitatea de a ști cât vor dura, din cauza faptului că nu se cunoaște proveniența.

Aspectul învechit trebuie obținut pe lemnul natur, înainte de aplicarea culorii sau a lacului. Îmbătrânirea lemnului poate fi făcută prin perierea lui cu peria de sârmă sau prin cioplire cu tesla, depinde ce efect vă place mai mult.

grinzi din lemn
Lemn periat cu peria de sarma
sursa foto: newenergyworks.com
grinzi din lemn
Grinzi cioplite
sursa foto: wholesaletimber.com
grinzi din lemn
Tesla
sursa foto: wunderwords.wordpress.com

Se mai pot face și alte semne folosindu-se unelte simple care pot zgâria, înțepa sau tasa lemnul. Mai jos aveți o sugestie de astfel de scule. Dar pot fi folosite și altele, important este să obtineți cu ele niște semne cât mai realiste. Cel mai mare dușman al antichizării este obținerea unor semne false.

grinzi din lemn
Unelte invechire
sursa foto: lowes.com

După pregătirea lemnului, grinda poate fi finisata cu ceară,

grinzi din lemn
Finisare cu ceara
sursa foto: canadiantimberframes.com

sau cu baiț în diverse culori, după care se poate aplica lacul.

grinzi din lemn
Diverse baituri
sursa foto: canadiantimberframes.com

Finisarea grinzilor ca proiect DIY nu este un lucru foarte greu, important este să găsiți materialele potrivite, iar varianta aleasă să se potrivească cu restul casei. În rest, satisfacția de a fi reușit singuri o să vă facă să uitați rapid efortul depus. Succes!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

20 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Stimata Doamna Ing . Radu , se pare ca cititi gandurile ! Pe ale mele sigur !
    Va multumesc pentru registrul abordat !

  • Buna ziua, puteti sa-mi dai o idee cum as putea sa maschez niste grinzi exterioare care au crapat foarte tare?
    Sunt grinzi de sustinere la un foisor si la o terasa. Ele au fost vopsite, dar au crapat destul de mult si aspectul vizual lasa de dorit.

    • Buna seara,
      Crapaturile in grinzi au un farmec aparte si sunt multi care prefera grinzile asa. Daca totusi vi se par foarte inestetice puteti folosi chit pentru lemn. Acoperiti crapatura cu o cantitate mai mare decat este nevoie (sa ramana deasupra o mica movilita). In timpul uscarii va scadea. Dupa uscarea completa slefuiti suprafata pana ajungeti la nivelul lemnului. Puteti sa colorati si sa lacuiti zona, fara probleme.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua
    Terasa de la intrarea in casă se sprijină pe doi stâlpi (grinzi) de lemn de brad, care acum mi se par cam subțiri raportat la proporțiile casei. Văzând în revista un articol privind arhitectura japoneză de lemn, mă gândeam să îmbrac/plachez aceste grinzi cu scândură de stejar, până la o înălțime de 1,6 m pentru a le crește aparent grosimea .
    Întrebarea mea e: Acoperirea grinzilor de lemn de brad cu lemn de stejar, poate afecta grinzile de lemn care sprijină terasa și să contribuie la scăderea rezistenței acestora?
    Mulțumesc.

    • Buna seara,
      Nu va afecta. M-am consultat si cu un inginer constructor pentru a fi sigura. Greutatea adaugata nu este atat de mare incat sa afecteze structura de rezistenta.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua,

    Cum as putea sa pastrez aspectul natural al lemnului de brad(lambriu), tinand cont de faptul ca indiferent ce fel de lac incolor as folosi, lemnul tot isi va inchide culoarea? Exista vreun tratament pentru lemnul natur, sau exista vreun lac super incolor care sa nu schimbe culoarea lemnului? Sau vreun bait? Eu nu am gasit inca. ma poate ajuta cineva?

    • Buna ziua!
      Lacul care pastreaza cel mai bine culoarea naturala a lemnului este lacul acrilic pe solvent. Se foloseste pentru acoperirea lemnului de frasin sau a celui albit (decolorat). Culoarea nu ramane identica, dar este mult mai aproape de aspectul natural.
      O alta solutie este sa folositi un bait care, acoperit cu lac, sa va duca spre culoarea dorita. Se poate face doar prin incercari repetate pe bucati de lemn similar cu cel pe care il aveti.
      Trebuie sa sriri insa ca lemnul de brad ingalbenestre in timp indiferent de situatie. El incepe sa-si schimbe culoarea imediat ce a fost taiat. Chiar daca folositi lac cu absorber UV o usoara schimbare a culorii tot va aparea.
      Toate cele bune!

  • As dori sa adaug o usoara necorcodanta intre articole mai vechi,unda recomandati folosirea lemnului vechi, si cel prezent in care recomandati folosirea lemnului nou . Un admirator practicant.

    • Buna ziua!
      Nu as vrea sa se inteleaga gresit si va multumesc pentru oportunitatea de a clarifica. Voi fi intotdeauna pentru recuperarea lemnului atunci cand este posibil. Este un mod de a-l folosi responsabil. Sunt insa situatii cand folosirea lemnului recuperat nu este cea mai buna idee. Una dintre ele este greutatea grinzilor vechi pentru tavane. Asta nu inseamna ca grinda nu poate fi folosita pentru o masa sau o banca.
      Este bine sa recuperam lemnul de cate ori este posibil, sa reparam obiectele din lemn daca se poate sau sa schimbam destinatia unora daca suntem inventivi.
      Va multumim pentru ca ne urmariti!

  • Buna ziua,

    Multumesc pentru articolele minunate. Tocmai amenajez o casuta cu mansarda si doresc sa pastrez grinzile de brad la vedere. Voi incerca sa fac finisarea in regim DIY sau mai bine zi PDV (Prima data in viata dupa celebra emisiune). Va rog sa ajutati cu pasii finisarii acestor grizi. Fiind un spatiu mic care va acoperi si o mica baie si o chicineta, ma gandesc ca grinzile sa ramana cat mai deschise (naturale) la culoare. Ce ar trebui sa fac? Slefuire? (ele sunt brute asa cum au fost taiete de gater si sunt deja montate sus). Grund? Lacuire? V-as fi recunoscator daca mi-ati recomanda si 1-2 produse. Multumesc.

    • Buna seara!
      Multumesc pentru aprecieri.
      Cea mai buna solutie in acest caz este, dupa parerea mea, uleierea. Este simplu de aplicat, da un aspect natural si lasa lemnul sa faca schimbul natural de umiditate cu mediul. Majoritatea grinzilor crapa in timp din cauza tensiunilor aparute in lemn in urma schimbului de umiditate cu mediului. Fiind baie si chicineta veti avea variatie de umiditate. Nu va fi afectata structura de rezistenta, dar o pelicula de lac va ceda. Cu ulei acest lucru este exclus.
      Puteti folosi ulei de in fiert sau sicativat, Danish oil, uleiuri naturale (Kreidezeit) sau alte uleiuri pe care le gasiti in comert (sunt amestecuri de uleiuri naturale cu sintetice). Este bine sa slefuiti inainte pentru a controla mai bine absorbtie si pentru aspect si tuseu placut. Slefuirea se face cu burete abraziv mediu sau cu hartie abraziva cu granulatie 180-220. Uleiul se aplica usorm cu carpa, pensula sau trafaletul, se lasa sa se usuce pana a doua zi si se aplica un alt strat. Se pot aplica 2-3 straturi. La ultimul strat, dupa 20-30min, stergeti surplusul pentru ca daca nu ste absorbit in lemn va ramane lipicios.
      Mai multe informatii despre aplicarea uleiului gasiti in link-urile de mai jos.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2019/04/17/7-reguli-de-respectat-la-finisarea-cu-ulei-a-lemnului/
      https://revistadinlemn.ro/2018/05/15/ulei-de-in-cand-unde-si-cum-se-foloseste-cum-sa-ti-faci-singur-vopsele-de-ulei/
      https://revistadinlemn.ro/2018/01/15/danish-oil-ulei-finisare-lemn/

      • Grinzile sunt montate de anul trecut in luna Mai si deja au aparatut crapaturi mai mici sau mai mari (intra un deget) asa cum ati spus. Cum se va comporta grinda de brad dupa uleiere din punct de vedere a nuantei? Dintre solutiile propuse (ulei in, danish, ulei natural) cum modifica acestea nuanta finala si cum se comporta in timp?
        Recomandarea ulei de in fiert, danish oil sau uleiuri naturale ar fi in ordinea pretului? Uleiul de in fiert si sicativat este solutia mai ieftina. Ce produs recomandati sau care este criteriul care este un indicator al calitatii? Am gasit cel de la policolor la 19lei/l, este de luat in calcul. Dintre Kreidezeit ce recomandati pentru acoperirea grinzilor?
        Uleierea va proteja lemnul de daunatori?

        Multumesc.

        • Buna ziua!
          Sa le luam pe rand:
          – dupa uleiere lemnul arata de parca ar fi ud. Nu-si schimba culoarea ci doar se accentuaeaza. Asta cu conditia ca uleiul sa nu fie colorat. Dar lemnul de rasinoase isi schimba culoarea in timp, indiferent daca este finisat cu ulei sau cu lac. Culoarea devine mai galbena. Procesul apare imediat dupa ce arborele a fost taiat si este accentuat de lumina solara, de radiatia UV.
          – Uleiurile, daca nu sunt colorate, nu sunt foarte diferite pe lemn. Ele doar accentueaza desenul si culoarea naturala a lemnului. Daca ar fi vorba de un blat de masa, as alege in ordinea aceasta: Danish oil (daca este cel cu reteta originala, cu ulei de tung), ulei natural, ulei de in. Uleiul de tung este cel mai bun si mai frumos ulei pentru lemn. Pe blatul de masa ar avea un luciu satinat foarte placut (daca ar fi bine sters la final) si un tuseu placut. Cum este vorba despre grinzi, as merge pe varianta mai ieftina (dintre cele trei) pentru ca nu mai este vorba de tuseu.
          Diferentele de pret la uleiuri sunt date si de continutul efectiv de ulei, cel care patrunde in lemn si il protejeaza. Uleiurile ieftine au solventi (de multe ori, ieftini) si alte substante care nu au rol protector. Si puritatea uleiului este importanta. Daca este un ulei nepurificat transparenta lui este diminuata si acest lucru se va vedea pe lemn.
          – Danish oil poate ajunge sa fie cel mai scump daca are un procent ridicat de ulei de tung.
          – Uleiul de in de la Policolor are cu siguranta si uleiuri sintetice in amestec. Sicativarea adauga substante chimice care grabesc uscarea. Avand in vedere ca il veti folosi pe grinzi, este in regula.
          – Produsele Kreidezeit sunt naturale si foarte bune. Am lucrat cu ele. Uleiurile sunt amestecuri de uleiuri naturale in care predomina uleiul de in. Eu as folosi Ulei rezistent fara solvent. Dar aici este vorba de un ulei de top, natural, foarte sanatos iar diferenta de pret este importanta. Daca ati luat in calcul uleiul de la Policolor, cel de la Kreidezeit vi se va parea mult prea scump.
          – Uleierea nu protejeaza lemnul de daunatori. Pentru a nu avea probleme cu infestari esye bine sa tratati lemnul cu subtante specifice. Le gasiti in comert, in general se numesc „protectie anticarii”. Dar daca lemnul este deja infestat (are galerii de cari, apare praf de lemn proaspat in dreptul micilor gauri sau un zgomot specific de rontaiala) acest tratament nu este eficient, trebuie unul mult mai dur.
          Sper ca am atins toate punctele. 🙂
          Toate cele bune!

          • Multumesc. Protectia impotriva daunatorilor cand se aplica? Inainte de inceperea finisarii (slefuire, uleiere)?

          • Dupa slefuire, inaintea uleierii, pentru ca lemnul sa absoarba cat mai mult. Daca folositi un produs de protectie pe baza de apa, dupa aplicare, lasati sa se usuce cateva zile inainte de a aplica uleiul.
            Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian