Un antreprenor finlandez, John Ujanen, a aplicat paradoxurile geometriei octogonale și a construit o casă octogonală super-eficientă din cherestea de plop tremurător.
Care dintre noi nu visează să aibă o casă de vacanță, o casă de vară la țară, o colibă de vânătoare sau o cabană pentru sporturi de iarnă? E atât de minunat să te întorci acasă după schi și să stai lângă un foc în vatră! Acesta este locul unde să mergi pentru a scăpa de rutina zilnică și pentru a petrece timp într-o relaxare plăcută.
Este surprinzător cum gândurile despre recreere ne fac să muncim și mai mult! Odată, un om a pășit din vis și a început să-și construiască casa visurilor sale.
Și John Ujanen a avut un vis. Dar, spre deosebire de cei care ar fi perfect mulțumiți cu o casă cu patru pereți și un acoperiș, vroia ceva mai mult: o casă octogonală din lemn de plop tremurător.
Octogonul
Ideea formatului octogonal nu este una nouă: putem vedea exemple de biserici octogonale și temple, nu numai în Europa, ci și în Asia, unde cifra 8 este asociată cu nesfârșitul, adică cu imortalitatea.
Totuși, adevărata popularitate a formatului octogonal pentru casele de locuit din America a venit la jumătatea secolului al XIX-lea. Este legată de numele lui Orson Fowler, om de știință și lector, care a construit o astfel de casă pentru familia sa și a denumit-o Octogonul, apoi a scris o carte, „Casa Octogon: O casă pentru toți sau un mod nou, ieftin, convenabil și superior de construcție”. Cartea a fost tipărită pentru prima dată în anul 1848 și în următoarea jumătate de secol designul octogonal a devenit la modă și nu numai din punct de vedere estetic.
După cum puteți vedea din imagine, prin comparație cu un pătrat, octogonul împrejmuiește aproximativ cu 20% mai mult spațiu cu același perimetru. Aceasta înseamnă că, în aceiași metri pătrați de perete, o casă de acest tip cuprinde un spațiu mai mare de locuit și necesită mai puțină încălzire pe metru pătrat. Fowler a calculat că o casă octogonală este mai ieftină de construit, permite un spațiu de locuit suplimentar, primește mai multă lumină naturală, este mai ușor de încălzit și se menține răcoroasă pe timp de vară. Toate acest beneficii derivă din geometria octogonului: forma împrejmuiește eficient spațiul, minimalizând aria suprafețelor exterioare și, prin urmare, pierderile de căldură. Octogonul se apropie cel mai mult de un cerc, care este, de fapt, cea mai eficientă formă, dar este dificil de construit și e greu de găsit mobilierul corespunzător pentru interiorul unei sfere..
„La început a fost numai visul octogonal”
Ei bine, John Ujanen a visat și a visat … și apoi a construit ce își dorea. Căsuța sa octogonală de vacanță, cu o mărime de circa 120 de metri pătrați, este situată în centrul unei mici insule pe un lac minunat pe care îl deține în proprietate, împreună cu terenul din jur. Casa poate că nu este neapărat foarte înaltă, dar chiar și așa, amplasamentul unic și prezența grandioasă o fac să pară ca un far sau turn de supraveghere, controlând marea din apropiere în toate direcțiile.
Casa este construită din semigrinzi de plop tremurător. Acest stil de construcție este foarte popular în Finlanda. Buștenii sunt tăiați în semigrinzi și guseurile sunt realizate din „noduri norvegiene”. Casa din lemn din semigrinzi apare atât de puternică și atât de drăguță încât nu are nevoie de lambriuri exterioare.
De obicei, semigrinzile sunt realizate din pin nordic, dar John a decis să le facă din bușteni proprii de plop tremurător, un lemn excelent, de culoare galben deschis, cu o tentă verzuie, un lemn de încredere, dens, fără fisuri și ușor de prelucrat.
Singura regulă importantă este aceea că semigrinzile trebuie să aibă suprafețele tăiate ideal de plat și cu acuratețe geometrică.
Cum se obține semigrinda ideală
Fiind un perfecționist autentic în ceea ce privește orice aspecte tehnice, dornic să îi iasă totul cum trebuie – exact cum trebuie, nu aproape cum trebuie – John a vrut un fierăstrău special care să îl ajute să obțină cel mai bun finisaj posibil cu buștenii lui grandioși de plop tremurător, iar Wood-Mizer LT15 i-a oferit exact asta: i-a asigurat finisajul fără cusur pe care și l-a dorit – mulțumită pânzelor de precizie ale fierăstrăului-panglică și manipulării excelente.
Dar toate acestea s-au dovedit a fi numai o uvertură. Câțiva ani mai târziu, la ușa reprezentantului Wood-Mizer din Finlanda se auzea un ciocănit foarte hotărât. La deschiderea ușii, în prag a apărut Dl. Ujanen cu o sclipire aparte în ochi.
„Aș vrea să cumpăr unul”, a spus John, „unul din fierăstraiele astea ale voastre, același tip de fierăstrău-panglică pe care l-am folosit la buștenii aceia de plop pentru căsuța mea de vacanță”. Tipic pentru John, un om care nu pierde mult timp cu vorba.
„Bine, atunci, foarte bine!”, a răspuns reprezentantul Wood-Mizer, care probabil încheia cea mai rapidă vânzare din viața lui. „Ce ai de gând să faci, prietene?”
„Am de gând să construiesc o casă mai mare, mult mai mare, de fapt, care să fie rezidența mea permanentă. Și această casă va fi tot octogonală și tot din bușteni de plop masiv. Așa că cea mai bună precizie posibilă și finisajul excelent sunt de-a dreptul esențiale pentru succesul proiectului.”
Și astfel, John, un om obișnuit să își transforme visurile în realitate (cel puțin majoritatea dintre ele), este pe cale să își finalizeze proiectul de casă chiar în timp ce vorbim. Cum arată „Villa Aspen” a lui John, puteți vedea în fotografii – nu e cel mai comun design de casă pe care l-ați putea vedea, nu-i așa?
„Ei, cum ți s-a părut LT15 de data aceasta, John? Mulțumit de rezultate?”
„Perfect mulțumit, sunt fericit să o spun. De foarte multe ori trebuie să fii pregătit să cedezi și să accepți oarece compromisuri – un lucru poate fi în regulă, altul – nu la fel de bun. Așa că trebuie să te mulțumești cu un fel de echilibru relativ. Dar nu și cu LT15. Fierăstrăul-panglică s-a dovedit a fi o combinație foarte bine echilibrată de ușurință, viteză, acuratețe și siguranță la mânuire, care toate îl fac o unealtă de foarte mare încredere pentru atingerea rezultatelor și standardelor pe care le vrei, pentru finisajul excepțional pe care îl vrei. Orice constructor, cred, ar avea o părere foarte bună despre o asemenea competență și performanță.”
Adaptat după Martti Kirsitie
Mai multe povești de succes și idei de business legate de producția de cherestea găsiți la
http://www.woodmizer.ro
Nu am inteles, nu exista nici un fel de compartimentare?
Daca te uiti bine la instalatiile electrice, vei vedea si viitoarea compartimentare.
este. nu ne arata noua. e o casa. nu pot fi toate gramada
“în aceiași metri pătrați de perete, o casă de acest tip cuprinde un spațiu mai mare de locuit și necesită mai puțină încălzire pe metru pătrat“
Total eronat! Necesarul de incalzire este dat de volum nu de suprafata.
“o casă octogonală este mai ieftină de construit, permite un spațiu de locuit suplimentar, primește mai multă lumină naturală, este mai ușor de încălzit și se menține răcoroasă pe timp de vară”
Aberatii! Daca la acelasi perimetru ai o suprafata acoperita mai mare nu inseamna ca se reduc costurile ci dimpotriva. Lumina naturala nu are nicio legatura cu forma casei ci doar cu numarul si suprafata ferestrelor. Transferul termic nu este dat de forma ci de materialele folosite.
“Toate acest beneficii derivă din geometria octogonului: forma împrejmuiește eficient spațiul, minimalizând aria suprafețelor exterioare și, prin urmare, pierderile de căldură”
Pentru orice absolvent de scoala generala doua suprafate cu laturile egale (perimetru si inaltime) sunt egale. Din nou pierderile de caldura nu au nicio legatura cu forma casei.
Concluzia? Un articol execrabil doar pentru a face reclama la Wood-Mizer.
Absolut de acord .