Mobila veche a fost considerată întotdeauna o investiție, valoarea ei crescând în timp, mai ales dacă este și bine întreținută. Există însă o piesă de mobilier care a întrecut toate așteptările. Ea este considerată și acum cea mai bine vândută mobilă cu toate că vânzarea ei a avut loc în 2004. Este vorba de un dulap florentin construit în 1732 și care a fost vândut de casa de licitații Christie’s cu 36 milioane de dolari.
Dulapul, denumit Badminton Cabinet pentru că a „locuit” aproape 200 de ani în Badminton, Anglia, are 4 m înălțime și se sprijină pe 8 picioare care-i susțin greutatea impresionantă. Este construit din abanos și decorat cu o mulțime de pietre prețioase și semiprețioase: agat, ametist, lapis lazuli, calcedoniu, cuarț, etc. Are 10 sertare, bordurate cu rame albastru violet și decorațiuni sub formă de păsări și flori aurite și încrustate și ele cu pietre.
Prețioasa mobilă a fost comandată și proiectată în 1726 pentru Henry Somerset, al 3-lea duce de Beaufort și terminată în 1732, când Henry Somerset avea 19 ani. În 1990 a fost cumpărată cu 17 milioane de dolari de Barbara Piasecka Johnson, o miliardară membră a familiei Johnson & Johnson. Dupa 14 ani dulapul a fost din nou încredințat Casei Christie’s pentru vânzare. Licitația a ajuns la 36 milioane de dolari iar câștigătorul a fost Prințul Hans Adam al 2-lea al Liechtensteinului. Acesta a donat piesa muzeului din Liechtenstein, al cărui director este și unde se află si alte piese de colecție ale prințului.
Ca să vedeți că într-adevar mobila veche are valoare și n-a fost numai o întâmplare, pot să vă spun că tot Casa Christie’s a vândut în 2009 fotoliul de mai jos cu 29 milioane de dolari. Până acum el deține titlul de cel mai scump fotoliu vândut vreodată. A fost proiectat și realizat de renumitul designer irlandez Eileen Grey între anii 1917 și 1919 și poartă numele de Dragon.
Cea mai scumpă piesă de mobilier vândută în Anglia a fost comoda Harrington realizată de renumitul producător de mobilă Thomas Chippendale în 1770. Ea a fost vândută în 2010 de casa Sotherby’s cu 5,8 milioane de dolari.
Și ca bonus o vioară Guarnieri făcută undeva între anii 1698 și 1744, care a fost vândută de Casa Sotherby’s în 2007 cu 3,9 milioane de dolari. Vioara este una dintre cele 250 de viori Guarnieri care mai sunt acum în lume. A aparținut unui violonist de la curtea țarului Alexandru al 2-lea al Rusiei și a fost câștigată la licitație de un avocat rus. După 70 de ani sunetul renumitei viori s-a auzit din nou la Moscova, mânuită de renumitul violonist Pinchas Zukerman.
Așa că nu aruncați cu usurință toate vechiturile din casă. Riscați să pierdeți o avere. 🙂
Adaugă comentariul