Mobilier

Stiluri în mobilă – Chippendale

Scriam la un moment dat despre un stil de amenajare interioară care se regăsește și în mobilă – shabby chic. Interesul arătat pentru acest articol, precum și întrebările legate de alte stiluri m-au convins să încep o serie despre stiluri în mobilă. Voi începe cu Chippendale, un stil de referință al mobilierului vechi.

antiquesimagearchives.com
Thomas Chippendale, primul proiectant de mobilier

Chippendale este un amestec de stiluri prezente în Anglia și coloniile din America în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Numele vine de la Thomas Chippendale, producător de mobilă care a publicat în 1754, 1755 și 1762 o carte cu desene de mobilier numită „The Gentlemen and Cabinet-Maker’s Director”, prima cu un astfel de profil și care s-a bucurat de foarte mare interes. Prin desenele prezentate, cartea a dat producătorilor de mobilă o direcție privind stilul, iar modelele prezentate în carte au fost foarte repede copiate.

Caracteristicele stilului

Ca stil, Chippendale are influențe antice, romane, dar și gotice și chinezești. Elementele caracteristice stilului sunt arcele gotice, dantelăria traforată chinezească, coloanele, capitelurile, suluri în formă de C sau S, panglici, flori, frunze, scoici și frunze de acant.

Lemnul folosit cel mai mult este mahonul și nucul, dar se pot găsi și obiecte din arțar și cireș. Picioarele scaunelor și meselor sunt mai subțiri și mai delicate în comparație cu stilurile anterioare. Picioarele se sprijină pe labe simple sau pe labe care țin în gheare o bilă.

elemente stil 1

furniturefashion.com
sursa
Cele trei direcții de dezvoltare ale stilului

Stilul s-a dezvoltat în 3 direcții principale: Gotic, Rococo și Chinezesc. Chippendale este practic un amestec armonios dintre toate elementele prezente în cele 3 stiluri. Fiecare dintre cele 3 direcții are elementele ei definitorii prin care se caracterizează.

Chippendale Gotic se caracterizeaza prin arce și ogive în formă de S, pe care le găsim pe spătarele scaunelor, frontoanele și ramele părților vitrate ale bibliotecilor și dulapurilor.

gotic 2

Chippendale Rococo s-a dezvoltat ca o reacție la masivitatea stilului Baroc din prima jumătate a secolului 18. A apărut inițial în Franța si era foarte prețios și încărcat dar Chippendale a mai temperat acest stil. Caracteristice stilului sunt scaunele cu șezuturile late și spătarele în forma arcului lui Cupidon, cu panglici, ramele și măsuțele tip consolă, cu linii aurite curbe.

corpsdecor.pro

Chippendale Chinezesc are influențe din cultura chineză. Se recunoaște prin elementele de broderie în lemn, traforate, prezente pe ramele geamurilor dulapurilor, pe polițe și etajere și prin fațadele sub forma de pagodă ale dulapurilor.

chinezesc 3

Colecționarii pot găsi și acum piese originale produse de Chippendale în fabrica lui, dar și foarte multe copii după desenele din carte, făcute de mobiliștii din aceeași perioadă.

Poate vă interesează să citiți și despre stilurile Art Nouveau, Rococo, Neogotic, Baroc sau Biedermeier.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian