Am văzut în ultima vreme tot mai multe încercări, unele chiar foarte reușite, de a combina rășini epoxidice cu lemn pentru a obține piese de mobilier dintre cele mai diferite. Rășina epoxi nu este folosită acum pentru prima dată. Mulți dintre voi își amintesc cu siguranță florile sau trifoiul cu patru foi imortalizate într-o bucată de rășină. În ultimul timp însă designerii din întreaga lume au redescoperit rășina, folosind-o pentru a obține obiecte spectaculoase. Cum interesul pentru aceste materiale este foarte mare m-am gândit să vă spun și eu câte ceva, fără a avea însă pretenția că sunt un specialist în domeniu.
Nu există o singură rășina epoxidică. Ele sunt practic o mare familie, cu cele mai multe calități comparativ cu alte familii de rășini sintetice: rezistență mare la temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate, rezistență la electricitate, rezistență mecanica foarte bună, durabilitate, foarte bună rezistență la umiditate, foarte rezistente în timp. Toate aceste calități le fac utile in domenii dintre cele mai diverse: aeronautic, naval, electric, electronic, obținerea lacurilor și vopselelor, a adezivilor, a pardoselilor, etc.
Dar să revenim la utilizarea lor pentru protecția lemnului sau în combinație cu el. Un domeniu în care sunt folosite de multă vreme este construcția de ambarcațiuni. Spre deosebire de alte rășini, cele epoxidice au o rezistență foarte mare la umiditate, ceea ce face ca obiectele acoperite să aibă o rezistență foarte bună la degradare în apă. Rezistența mare se datorează unei structuri chimice diferite de ale celorlalte lacuri. De aceea rășinile epoxidice sunt materialele preferate pentru acoperirea yahturilor, a bărcilor, sau a altor ambarcațiuni din lemn.
Rășina epoxidică este un produs cu întăritor, de tipul A+B. Nu toate rășinile au același raport de amestecare. Pentru a obține calitățile descrise de producător, raportul de amestecare trebuie respectat întocmai. Dacă masurarea celor 2 componente nu este făcută exact proprietățile produsului final se schimbă. De aceea producătorii fac întotdeauna ambalajele conform proporției de amestecare (identice pentru amestecare 1:1, sau diferite, dar proporționale, pentru alt raport de amestecare).
Rășinile epoxidice sunt simplu de folosit. Se pot turna ușor și nu fac bule în timpul reacției de polimerizare (întărire). Ambele componente au vâscozitatea scăzută așa că nu este necesară diluarea lor. Reacționează într-un interval foarte larg de temperatură, de la 5 până la 150 grd.Celsius (se folosesc însă catalizatori diferiți). În timpul reacției nu există contracții sau contrageri astfel încât suprafața nu riscă să aibă crăpături sau alte astfel de defecte.
Culoarea rășinii este de obicei galben-maroniu deschis până la maroniu, asemănătoare chihlimbarului. Sunt însă și rășini transparente, total incolore, cu ajutorul cărora se obțin părți de mobilier foarte clare. Ele pot fi colorate, cu coloranți sau pigmenți, în funcție de rezultatul final – transparent sau opac.
Amestecarea celor doua componente se face înainte de aplicare. Se toarnă cantitățile măsurate din fiecare component într-un recipient și se amestecă ușor. Inițial amestecul devine opalescent, dar pe măsură ce se amestecă redevine transparent. Înainte de turnare este bine să fie lăsat 5 minute pentru ca bulele de aer să poata ieși.
Rășina se folosește cel mai mult la protejarea blaturilor de masă sau pentru obținerea unora deosebite. Cum poate fi turnată, o suprafață plană este cel mai simplu de finisat. Înainte de turna amestecul asigurați-vă că suprafața este foarte curată, lipsită de praf, ulei, vopsea sau alte materiale care pot strica aspectul sau pot intra în reacție cu rășina. Nu uitați că veți obține o suprafață transparentă și clară. Amestecul se toarnă și se întinde ușor cu o spatulă (sau un cuțit lat) pe toată suprafața. Surplusul va curge pe margini așa că protejați locul pentru a nu-l murdări. Pe margini întindeți materialul cu pensula pentru a nu rămâne scursuri.
În cazul în care doriți o suprafață mai groasă, faceți înainte un șablon și umpleți-l cu rășină. Se pot pune orice fel de obiecte, ele vor rămâne înglobate în rășină, obținându-se obiecte unice.
Pentru a avea o suprafață perfect clară, fără bule, îndepărtați-le suflând aer cald sau folosind o torță de tipul aceleia cu care se aprinde aragazul. Căldura va face ca aerul să iasă la suprafață. Puteți aplica și straturi succesive. Lăsați 24 de ore pentru întărire, după care șlefuiți ușor suprafața și turnați un alt strat.
Dacă s-au prins fire de praf sau alte particule care strică aspectul suprafața poate fi șlefuită. În urma șlefuirii se mătuiește. Pentru a-i reda transparența ștergeți-o ușor cu o cârpă îmbibată în rășină.
Vă spuneam la început despre designerii care creează obiecte deosebite cu ajutorul rășinii epoxidice. Poate cele mai reușite dintre ele sunt cele în care rășina este combinată cu lemnul recuperat. Efectele trecerii timpului sau urmările atacului insectelor sunt evidențiate de rășină. Rezultatul, din punctul meu de vedere, este minunat.
Am remarcat și o altă modă – încastrarea unui obiect simplu de mobilier, în general un scaun, într-un cub de rășină. Piesa obținută prin încastrarea unui scaun Thonet este chiar spectaculos.
Și la noi există fabrici de mobilă care pun accent pe design și dau mână liberă tinerilor să creeze obiecte care ies din tiparul obișnuit și clasic al mobilierului românesc.
Despre rășini epoxidice și obiectele ce se pot obține cu ajutorul lor se poate vorbi la infinit. Cred însă că este momentul să mă opresc. Mi-ar plăcea însă să considerați acest articol un început. Completările, sugestiile și întrebările voastre sunt așteptate în zona de comentarii.
Multumesc , santeti minunata !
Unde se poate achizitiona rasinile epoxi transparente in Romania !
Se gasesc in magazinele de bricolaj. Pentru cantitati mai mici cautati pe net „rasina epoxidica pentru lemn”.
Toate cele bune! 🙂
Frumos articol si necesar. 🙂
In interesul amatorilor de asemenea lucrari, imi permit sa aduc in vedere faptul ca rasinile epoxidice transparente pentru turnare (cu/fara rezistenta UV) sunt rasinile de care au nevoie ( a nu se confunda cu rasinile epoxidice transparente pentru laminare, ce au un timp de lucru scurt/foarte scurt si nu se comporta bine in turnari cu strat mai mare de 1-2 mm). Unele rasini epoxidice transparente pentru turnare au proprietatea de autodegazeificare, insa nu toate (a se consulta inainte de achizitionare, fisa tehnica a produsului). Important a se consulta descrierea produsului de catre producator in vederea identificarii stratului maxim de material in grosime sau volum, ce se poate turna, pentru a evita autoincalzirea ( situatie in care apare contractie dimensionala la racirea amestecului) .
Multumesc foarte mult pentru precizari si completari.
Interesant comentariu, imi puteti indica ceva furnizori din Romania?
Multumesc!
Bună ziua!
Foarte interesant articol! Mulţumesc mult pentru idei.
Doar o întrebare: ca specialist, puteţi să-mi recomandaţi o răşină anume şi de unde aş putea să fac rost de ea? Am citit răspunsul anterior, dar mă refer la una pe care dumneavoastră o recomandaţi. Cea folosită pentru pardoseli epoxidice se pretează pentru aplicarea pe lemn?
Mulţumesc pentru timpul acordat.
O zi minunată.
Imi pare rau, dar nu va pot face o recomandare. Am spus inca de la inceput ca nu ma consider un specialist in domeniu. In gama de produse Polistuc, pe care le-am comercializat, nu erau rasini epoxidice. In legatura cu cea pentru pardoseli pot sa va spun ca am colaborat in urma cu ani cu cineva care facea pardoseli epoxidice pe care le colora cu pastele noastre pigmentate. Am testat si eu pe lemn, dar cred ca am aplicat un strat prea gros si a crapat.
Eu am cautat pe net „rasini epoxidice pentru lemn” si sunt firme care au astfel de produse. In recomandari veti gasi si ce grosime de strat se recomanda.
Sper sa va fie de folos.
Toate cele bune
Bună ziua.
Mulţumesc mult pentru sfat.
O zi minunată.
Buna ziua d-na Mihaela,
As dori un sfat de la dumneavoastra legat de acest subiect. Am un proiect (doua boxe audio) iar finisajul (din lemn de brad) sa aive un aspect foarte lucios dar sa se vada si fibra lemnului. Dupa cateva tutoriale pe Youtube am decis sa procedez astfel:
– slefuire
– curatare cu solvent
– aplicare bait
– aplicare rasina epoxidica
Va rog sa imi spuneti daca trebuie tratat lemnul si inainte de bait, deoarece am vazut un tutorial in care persoana respectiva trata lemnul inainte de baituire cu un ulei sau ceva de genul asta. Spunea ca in felul acesta baitul va fi aplicat uniform fara pete.
Multumesc
Inainte de bait lemnul se trateaza daca este lemn exotic si poate schimba culoarea baitului. Nu este cazul lemnului de brad (sau molid cum cred ca este cazul dumneavoastra.
Pentru colorare uniforma se pot aplica impregnanti sau solutii diluate de grund, dar trebuie sa fie compatibile cu baitul si rasina sau ce vreti sa dati deasupra pentru luciu.
Din punctul meu de vedere, daca slefuiti bine lemnul in alb puteti baitui lemnul fara sa apara pete.
Pentru a avea luciu puteti folosi si alte materiale nu este obligatoriu sa folositi rassina epoxidica. Se poate cu lac nitro lucios, sau cu lacuri hidrodiluabile lucioase.
Intr-adevar, cu rasina puteti sa dati un singur strat, la celelalte lacuri, pentru a avea luciu frumos trebuie sa dati 2-3 straturi.
Aveti grija la grosimea stratului. Finisajul nu trebuie sa fie foarte rigid sa nu crape cand vibreaza boxele.
Dupa slefuire nu trebuie neaparat sa stergeti cu solvent. Daca nu se evapora si baitul este pe baza de apa se va lemnul se va pata. Este suficient sa slefuiti si sa desprafuiti.
Succes!
Va multumesc. Va fi o combinatie intre foarte lucios pe laterale si mat deasupra si in fata. In legatura cu rasina nu am mai facut asa ceva dar sper sa reusesc iar daca imi permiteti, o cerinta express in constructia unei incinte acustice este sa nu vibreze.
Va multumesc inca o data pentru raspuns.
Multumesc si eu pentru informatie. Nu stiam despre aceasta cerinta.
Toate cele bune!
de unde pot procura si cit costa
de preferinta si un nr de tel
interesant articolul
de mult timp urmaresc informati despre rasinile epoxi
ma bucur ca ati abordat acest subiect
sper sa reveniti cu informatii suplimentare
Stimata doamna Radu,
Sunt foarte foarte incantat de rasina.
Am inteles totul despre modul cum se obtine rasina (amestecul), cum se aplica dar nu am inteles daca este obligatorie slefuirea si daca da , cu ce ?? Am inteles ca trebuie facut un sablon, eu i-as spune cofraj. Din ce material se poate face acesta pentru ca rasina sa nu adere?
D-l Stein Petru Toma va spune ca sunteti minunata! Are dreptate!!
cu foarte multa stima
St. Roznovietchi
Buna seara,
Slefuirea se face pentru a indrepta suprafetele. Nu ies intotdeauna perfect drepte. Se slefuiesc cu hartie abraziva min.400, dupa care se poliseaza pentru a fi lucioase (se lustruiesc).
Sablonul trebuie facut dintr-un material cat mai lis, astfel incat rasina sa nu adere: plastic, PAL melaminat drept (fara pori imitati), cutie de lemn dublata de folie de plastic.
Asa cum am spus si in articol, nu sunt o specialista in astfel de lucrari. Am aflat multe informatii practice din filmuletele pe youtube (tutoriale). Puteti invata foarte multe legat de turnarea rasinii si obtinerea blaturilor de mese sau a altor obiecte.
Va multumesc pentru aprecieri.
Toate cele bune!
buna ziua
am o intrebare.. se poate folosi aceasta rasina si pt o camera de baie.. {pt podea}.. cum se comporta.. este alunecoasa? multumesc..
Buna seara,
Rasinile epoxidice sunt folosite frecvent pentru pardoseli. Intr-o vreme era obligatoriu ca in fabricile care prelucreaza carnea, in abatoare, spitale, laboratoare etc sa fie astfel de pardoseli. Exista rasini epoxidice special pentru pardoseli.
Toate cele bune!
Buna ziua! Doresc sa fac blat pentru bucatarie cu ajutorul rasinei epoxidica, insa nu vrea sa fie lucios pentru ca dupa un timp de folos va fi zgariat, se poate matui, sau rezista la zgarieturi?! Multumesc anticipat!
De unde pot achizitia aceste rasini ?
Sunt mai multe magazine online care vand astfel de rasini. Unul dintre ele este Iscusit.Market. Trebuie sa cautati „rasina epoxidica pentru lemn” sau Rasina epoxidica transparenta”. Cu aceste rasini puteti obtine transparenta si claritate.
Toate cele bune!
Pornind de la ideea cu scaunul bagat in rasina ma gandeam sa fac un taburet 50x50x50 de cm. Daca ar fi sa luam in calcul ca ar fi facut doar din rasina, cam ce cantitate de rasina as avea nevoie?
Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca aceste rasini emana substante toxice? Ma refer atat la preparare cat si in timp. Multumesc!
Buna ziua.
Rasina nu este periculoasa mai mult ca alte produse similare. Adica puteti lucra cu ea fara probleme, dar nu este de mancat 🙂 (asta ca sa copiez instructiunile din Vest care scriu pe cutit „Atentie, va puteti taia). Este folosita si pentru a face pardoseli in spitale, fabricile de mezeluri sau alte astfel locuri.
Nici la preparare nu aveti nevoie de cerinte speciale de protectie. Daca va uitati la tutoriale despre proiecte facute cu rasini epoxidice veti vedea ca unele sunt facute in casa.
Toate cele bune!
Buna. Se poate folosi rasina epoxidica ca si lazura pt lemn?Adica sa aplic cu pensula pe niste scaune care vor sta efectiv sub cerul liber… Soare, ploaie, zapada, etc.. Mersi
Buna ziua,
Rasina pentru lemn este pentru interior si se aplica prin turnare. Pentru exterior exista rasina pentru pardoseli care se aplica pe beton, piatra, zona de langa piscina, etc. Si in acest caz se aplica tot prin turnare.
Pentru exterior exista lacuri si vopsele care rezista la conditiile exterioare si pot fi aplicate cu pensula.
Toate cele bune!
buna ziua ! sunt un iubitor de lemn si de lucru in lemn ,creez ,sculptez obiecte unicat. am putea colabora in vreun fel?
cum se pot procura aceste rasini si cine distribuie si materiale de finisaj
Buna ziua.
Sunt mai multi distribuitori de astfel de produse. Se gasesc atat in magazinele de bricolaj cat si online.
Gasiti cateva link-uri in articolul de mai jos.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/
Buna seara!Ce rășină epoxidica îmi recomandați pt situația următoare:Am de dat o gaura Intr o grindă din lemn și introduc o tijă de fier beton .Recomandați -mi va rog o rășină epoxidica buna ,mă interesează o cantitate de 10kg și de unde o pot cumpăra?
Cu deosebita stima Petrovan Corina!
Buna ziua!
Nu inteleg exact ce rol va avea rasina – de rezistenta, estetic?
Aveti insa in link-ul de mai jos mai multe tipuri de rasina epoxidica (cu utilizari).. Acolo gasiti si de unde puteti cumpara.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/
Interesant, dar cum fac sa nu adere rasina la tipar???
Folositi un cadru de PAL melaminat, fara model cu pori sau denivelari. Suprafata trebuie sa fie cat mai dreapta. Se poate folosi si polipropilena. Rasina epoxidica nu adera la polipropilena.
Gasiti mai multe informatii aici si aici.
Toate cele bune!
buna ziua as dori sa stiu daca aceasta rasina folosita la exterior are vreo problema in contact cu apa si razele solare (daca se opacizeaza) si poate fi folosita ca si vopsea intinsa cu pensula sau conpresor ? astept raspuns va multumesc
Buna ziua.
Exista vopsea epoxidica cu care se finiseaza barcile. Este rezistenta la umiditate, ramane transparenta si poate fi aplicata cu pensula. Gasiti mai multe informatii aici si aici.
Toate cele bune!
Buna ziua!
As dori sa va intreb ce fel de coloranti sau pigmenti se folosesc in colorarea rasinii epoxidice folosite pe lemn? Si daca se pot folosi culorile acrilice (folosite in pictura) in loc de pigmenti sau coloranti ? Am aceasta nelamurire cu privire la regulile de colorare a rasinii.
Buna ziua.
Se folosesc pigmenti si coloranti universali compatibili cu lacurile pe solvent sau pe baza de ulei (sau alchidice). Oxizii metalelor sunt coloranti foarte buni. Nu am incercat niciodata vopselele folosite in pictura, dar daca se pot amesteca cu uleiul de in sau un lac nitro obisnuit, ar trebui sa mearga.
Toate cele bune!
Stimata doamna Mihaela Radu
Am mai apelat la bunavointa dumneavoastra si m-am lamurit, clarificat. Acum sunt in faza cand au inceput diferite intrebari:
– se poate aplica dupa chituire, aspirare intensa, slefure si uscare indelungata pe lemn de salcie sau plop ? . Chituirea s-a facut cu chit din comert care cred ca este pe baza de apa. Alb la culoare in care am adaugat si amestecat foarte bine praf din lemn provenit de la slefuirea lemnului.
– Lemnul se schimba la culoare ?
Buna ziua.
Banuiesc ca intrebarea se refera la aplicarea rasinii epoxidice.
– rasina se poate aplica pe lemnul de salcie sau plop dupa toate operatiunile pe care le-ati mentionat;
– daca rasina este perfect transparenta culoarea lemnului se schimba in timp (ingalbeneste usor). Rasina nu protejeaza la radiatia UV. Adaugarea de pigmenti in rasina creste protectia. Cantitatea de pigment nu trebuie sa fie mare astfel incat sa-i afecteze transparenta.
Toate cele bune!
Stimata doamna va rog sa iertati graba dar nu v-am multumit.
Va cer scuze si va doresc multa sanatate.
Buna ziua de unde procur si eu aceste rasini de exemplu Cristal Clear pentru lemn?
Buna seara!
Se gaseste de vanzare si pe net. Găsiți pe Iscusit.Market dar sunt mai multe firme care vand. Cautati „rasini epoxidice transparente pentru lemn”.
In link-ul de mai jos aveti si un producator roman.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/
Super tare articolul dumneavoastra! O intrebare: Exista rasina epoxidica pentru beton sau mai bine zis pentru a o da in baie pe gresie? Ce ati putea sa imi recomandati pentru baie? Va multumesc!
Buna seara!
Multumesc pentru aprecieri.
Aveti in link-ul de mai jos mai multe informatii despre tipurile de rasini. Sper sa va fie de folos.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/
Foarte bun articolul. Spre rusinea mea ,abia acum am vizionat pe net un video cu niste mese facute din acest material si din lemn. Rezultatul a fost spectaculos si nu stiam cum sa aflu mai multe. Articolul dumneavoastra a fost de un real ajutor. Multumesc
Multumesc pentru aprecieri.
Poate va ajuta si cel din link-ul de mai jos.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/
Buna, am si eu o intrebare pentru pictura ce fel de culori imi trebuiesc? merg culori normale acrilice? Daca ati putea sa imi dati niste denumiri sau ceva… bine sa nu fie nici foarte scumpe ca sunt inca l ainceput.. dar daca imi dati asa cateva denumiri sa imi pot alege eu din ele as fi foarte bucuroasa si m ati ajuta enorm.
Buna seara!
Da, puteti picta cu culori normale acrilice. Important este sa nu apicati deasupra, pentru protectie, lacuri pe baza de apa.
Din pacate nu va pot da denumiri de culori pentru pictura. Nu sunt familiarizata cu aceste ptoduse.
Ceea ce trebuie sa urmariti este ca vopselele folosite pentru pictura sa nu intre in reactie nici cu suportul pe care pictati nici cu lacul sau ceara cu care protejati suprafata pictata. Cel mai sigur este sa folositi produse pe baza de solvent pentru suport si acoperire si vopsele acrilice pe baza de apa pentru pictura.
Toate cele bune!
Pentru confecționați blat la bucătărie ce fel de rășină ar trebui sa folosesc?
Buna ziua.
Aveti nevoie de rasina epoxidica pentru lemn care se poate turna. Daca vreti sa fie transparenta trebuie sa cereti furnizorului acest lucru. Exista rasini cu aditivi speciali pentru transparenta.
Mai multe informatii despre tipurile de rasini gasiti si in link-ul de mai jos.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/
Ma interesează sa știu din ce material se poate face șablonul (forma) pentru ca el sa fie desprins cu ușurintă după întărirea rășini epoxidice transparente
Buna ziua.
Din PAL melaminat, fara model cu pori sau denivelari. Cu cat suprafata este mai dreapta si mai lucioasa cu atat este mai buna. Se poate folosi si polipropilena. Rasina epoxidica nu adera la polipropilena.
Gasiti mai multe informatii aici si aici.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Stimata doamna,
Am citit toate commenturile in care sunteti asaltata cu intrebari despre rasina epoxy!Avand ceva mai multa experienta va spun ca cea pentru lemn de lacuit este una, pentru inclus lemn, este alta, pentru barci este total diferita iar cele pentru podele sunt altceva!Iar pigmentii in ulei nu au treaba cu rasinile epoxy!
Respectuos, va rog sa nu va suparati!
Nu ma supar! 🙂 Dimpotriva, va multumesc pentru precizari.
Toate cele bune!
Bună ziua . câtă rășină intră pe o masă de 1m pătrat groasă de 4 cm.
Buna ziua!
Pentru a afla de cata rasina aveti nevoie trebuie sa aflati mai intai volumul. In cazul dumneavoastra masa este o prisma inalta de 4 cm. Volumul este 0,04 m3 (1m x 1m x 0,04m). Cum 1 m3 = 1000 l rezulta ca aveti nevoie de 40 l de amestec rasina plus intaritor. Asta in cazul in care nu puneti nimic altceva in rasina. Daca puneti bucati de lemn pentru a face um blat combinat rasina cu lemn, atunci din volumul total se scade volumul ocupat de bucatile de lemn.
Toate cele bune!
as dori sa torn in rasina epoxi un fluture cap de mort , cum trebuie sa procedez ?
Buna ziua.
Nu am facut niciodata o astfel de operatiune, dar cred ca trebuie sa folositi rasina transparenta pe care sa o turnati foarte incet intr-o forma in care ati pus fruturele. Pentru ca fluturele sa nu pluteasca puneti intai o cantitate mica si lasati sa se intareasca dupa care adaugati o alta cantitate pana ce l-ati acoperit complet.
Succes!
Buna seara.Apreciez foarte mult faptul ca impartasiti si altora din experienta d-voastra.Am o nelamurire si anume: dupa slefuire pt recapatarea luciului se sterge suprafata cu o carpa imbibata cu rasina.Aceasta rasina este amestecata cu intaritor sau este rasina simpla?Multumesc.
Buna seara!
Multumesc pentru aprecieri!
Pentru a evita ca suprafata sa ramana lipicioasa folositi rasina amestecata cu intaritor.
Toate cele bune!
Cum se curata obiectele cu care aplicam rasina, traflet sau pensula. Se mai pot utilza ulterior ?
cu deosebit respect S.R.
Buna ziua.
Puteti folosi acetona, alcool etilic industrial(alcool denaturat) sau diluant universal. Trebuie insa spalate inainte ca rasina sa se intareasca. Dupa aceea rasina nu se mai dizolva. Dupa spalare si uscare pensulele se pot refolosi.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Foarte interesant articolul. As aprecia tare mult daca puteti sa imi spuneti ce sa folosesc pentru a reda luciul rasinii dupa slefuire?
Multumesc!
Buna ziua!
Dupa slefuire stergeti suprafata cu o carpa inmuiata in rasina sau lustruiti (polisati) cu pasta abraziva foarte fina (granulatie 2000 sau 3000).
Mai jos aveti 2 link-uri unde puteti gasi inforatii suplimentare.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2017/07/26/ce-este-polisarea-de-ce-este-nevoie/
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/
Buna ziua!
Am achizitionat un blat de stejar pentru baie care are cateva gauri de la nodurile extrase. As dori sa umplu gaurile cu rasina si pe deasupra intregii suprafete a blatului sa aplic lazura pe baza de apa.
Imi puteti spune va rog daca rasina va avea o reactie nedorita dupa ce aplic lazura?
Multumesc!
Buna ziua!
Pornesc de la premiza ca blatul de stejar este natur, nu a fost aplicata nicio substanta de protectie care ar putea impiedica aderenta rasinii la lemn.
Daca lazura despre care vorbiti este ca un lac colorat, se poate. Rasina trebuie sa fie intarita (reactia incheiata) si va trebui sa slefuiti acea zona pentru ca lazura sa aiba aderenta. De aceea am precizat tipul de lazura. Daca lazura este o solutie apoasa care doar coloreaza, in zona in care exista rasina nu va exista absorbtie si nici nu se va colora.
Nu inteteg insa de ce folositi o lazura? Sunt produse care se folosesc pentru colorare si finisare la exterior. Ar trebui folosit un lac pentru interior cu rezistenta crescuta la umiditate.
Inainte de aplicare slefuiti toata suprafata, inclusiv zona cu rasina, desprafuiti si aplicati lacul.
Toate cele bune!
Multumesc frumos! Voi incerca sa folosesc lac in acest caz.
Pt mai multa siguranță că rășină sa nu se prindă de pal se poate folosi stearina pt decorat? Sau provoacă vreo reacție asupra rășini pt ca stearina se dizolva cu motorina?
Pt mai multa siguranță că rășină sa nu se prindă de pal se poate folosi stearina pt decofrat? Sau provoacă vreo reacție asupra rășini pt ca stearina se dizolva cu motorina?
Buna ziua!
Ar trebui sa nu fie nicio problema pentru ca solventii rasinii epoxidice sunt sintetici, nu derivati din petrol. Nu am incercat insa si nici nu am gasit undeva mentionat.
Toate cele bune!
Buna ziua
Foarte interesante informatiile
Eu am o intrebare . Am o pardoseala acoperita cu gresie dar a aprut niste fisuri (s-a asezat constructia )pot sa folosesc raisna epoxidica peste gresie direct fara sa o scot ?
Buna ziua,
Am o situatie putin mai complicata. Cainele a ros tocul de la usa, si as vrea sa il repar, dar as vrea sa folosesc o rasina transparenta, astfel incat sa ramana vizibile urmele, deoarece catelul nu mai este cu noi. Daca fac un cadru si torn de deasupra cu seringa, stratul s-ar putea sa fie cam gros, si nu stiu daca ar putea iesi bulele. Aveti vreun sfat cum as putea sa procedez?
Va multumesc,
Andrei
Buna ziua!
Este singura posibilitate, sa turnati rasina, altfel nu este posibil. Eu cred ca ar trebui sa faceti cadrul dintr-un material plastic transparent astfel incat sa vedeti ce se intampla. Apoi sa puneti rasina, cu seringa, in transe. Asa veti vedea daca se formeaza bule si veti lasa timpul necesar ca ele sa iasa. Veti putea incalzi din exterior, prin suport, folosind o sursa de caldura fara flacara (uscator de par).
Toate cele bune!
buna ziua! Indraznesc ca un incepator ce sunt sa va cer un sfat legat de aplicarea rasinei pe un strat din sfoara lipita cu aracet pe un blat din pal.
Buna ziua!
Puteti sa turnati rasina pentru a ingloba sfoara. Trebuie sa faceti un cadru de jur imprejurul blatului de PAL care sa tina rasina. Pentru asta folositi foaie de PAL cat mai lisa si mai lucioasa ca sa o puteti desprinde usor dupa aceea. Faceti amestecul de rasina cu intaritor si turnati-l foarte incet pentru ca aerul sa aiba timp sa iasa aerul. Incalziti cu torta deasupra pentru a elimina bulele ramase. Indepartati cadrul doar dupa ce rasina s-a intarit total.
Succes!
buna seara . pe mine ma intereseaza daca pot pune lemn esenta tare,model asezare englezesc lipit cu roesturi precum gresia sa nu aibe nut si feder si sa umplu rosturile cu rasina . Pardoseaua o sa fie cu incalzire .Oare merge
Buna ziua!
Nu stiu cum arata modelul englezesc, dar puteti pune rasina in rosturile dintre bucatile de lemn lipite. Dupa intarire poate fi acoperita cu lac de parchet atunci cand lacuiti pardoseala.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Dupa ce am citit comentariile, m-am lamurit foarte mult, ce tip de material sa aleg si cum sa definitivez un blat din lemn cu rasina.
Intrebarea pe care o am este: Cum pot prinde picioarele de blat, pot gauri pur si simplu blatul din lemn cu rasina?
Ma gandeam la varianta sa introduc suruburile in lemn, inainte de a turna rasina, astfel in cat sa ramana in exteriorul blatului pentru a putea prinde picioarele.
Orice idee este bun venita.
Multumesc anticipat!
Buna seara!
Ambele variante pot fi folosite. Blatul cu rasina poate fi prelucrat astfel incat sa poate fi montate sisteme de prindere. De asemenea, pot fi prinse suruburi in rasina sau lemn care sa fie folosite pentru fixare dupa intarirea rasinii.
Toate cele bune!
Va rog sa-mi recomandați care sunt materiale cele mai eficiente de slefuit
Buna ziua!
Majoritatea firmelor care au produse abrazive pentru lemn au si paste abrazive (3M, Klingspor, Mirka, Carbochim). Faceti slefuiri succesive cu hartie de slefuit din ce in ce mai fina (600, 800) dupa care folositi paste abraziva (1000, 2000, 3000).
Pentru mai multe informatii despre polisare vedeti si link-ul de mai jos.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2017/07/26/ce-este-polisarea-de-ce-este-nevoie/
Buna ziua,as dori sa va intreb pntru un blat de masa lung de2.5m,lat de1m,grosime 4cm,ce rasina imi recomadati si cantitae am nevoie.Multumesc.
Buna ziua!
Pentru un blat doar din rasina:
– aflati volumul blatulul – Lxlxh=2,5x1x0,04=0,1 mc.
– tranformati apoi in litri. 1 mc este echivalentul a 1000 l, asa ca veti avea nevoie de 100 l de amestec rasina + intaritor,
adica 67 l de rasina si 33,5 l de intaritor (proportia de intritor este, de obicei 50%).
Daca rasina se vinde la kg, cantitatea va fi putin diferita, in functie de densitatea rasinii (pe care o gasiti in fisa tehnica a produsului folosit).
Daca in blatul de rasina veti adauga bucati de lemn sau alte obiecte, din volumul total se scade volumul acestor obiecte.
Rasina epoxidica pentru lucrul cu lemnul gasiti pe Iscusit.Market sau alte site-uri de profil.
Toate cele bune!
buna ziua, o intrebare. am turnat o rasina epoxidica transparenta cu intaritor peste un mozaic( suprafata mica – 4mp) acum aproximativ 40 de ore. la atingere este usor lipicios, dar nu se ia, insa raman amprente, iar la orice incercare de stergere a lor rasina devine mata..si sub nicio forma nu reusesc sa ii redau transparenta..cand este ud este transparent..imediat dupa uscare mat. este posibil sa nu se fi uscat inca? exista vreo modalitate prin care se poate rezolva problema? este nevoie de un degresant oare? mmultumesc mult
Buna ziua!
Este prea putin intaritor, suparfata prea groasa (ati turnat toata cantitatea deodata, nu in transe) sau intaritorul a patit ceva (prea vechi, idonul a stat mult timp in soare) si nu mai reactioneaza. Faptul ca a ramas lipicios arata lipsa de reactie sau o reactie partiala intre rasina si intaritor.
Dupa intarire, suprafata poate fi slefuita pentru indepartarea impuritatilor. Dupa slefuire, suprafata ramana mata. Pentru recapatarea luciului suprafata se sterge cu o carpa imbibata in rasina sau se lustruieste cu pasta abraziva si la final, pasla.
Toate cele bune!
Buna ziua!
Aveti nevoie de un inginer chimist dornic de munca si invatare? Am experienta in productie de rasini epoxidice, fenolice si melaminice.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
La tempereturi scazute rezista rasina? Pana la cat? Si maxium de temperatura care ar fi?
Multumesc
Buna seara!
Daca va referiti la lucrul cu rasinile epoxidice (reactia intre cele doua componente), intervalul optim de lucru este 18-22 grd.C, dar este ok si la temperaturi de 13-15 grad sau 22-30. Producatorul este cel care indica temperatura la care se obtin rezultatele optime. In orice caz, temperatura de depozitare nu trebuie sa fie mai mica de 5 grd.C sau mai mare de 40 grd.C.
Daca este vorba de rasina gata intarira, depinde de tipul rasinii, de domeniu unde este folosita. Exista rasini pentru cabluri electrice, care rezista la temperaturi mari, sau pentru betoane sau parsodeli, care rezista la temperaturi scazute. Cele folosite in combinatie cu lemnul au rezistentele comparabile cu cele ale lacurilor.
Mai multe informatii despre rasini gasiti in articolul de mai jos.
Toate cele bune!
https://revistadinlemn.ro/2018/04/12/rasina-epoxidica-pardoseala-epoxidica/