Mobilier

Un scaun de poveste – Thonet Bistro Chair no.14

scaun thonet

Cea mai vânduta piesă de mobilier din toate timpurile este un scaun curbat numit „Chair no.14″,”Bistro 14”, „Vienna coffee house chair”, pe scurt scaun Thonet. A fost produs pentru prima dată în 1859 de compania Gebruder Thonet, înființată de Michael Thonet, un producător de mobilă german, mare inventator și inovator al timpului. Din anul apariției și până în 1930 au fost vândute peste 50 milioane de astfel de scaune, variante ale lui fabricându-se și astăzi.

michaelthonet14_0
sursa: orsongerthel.se
Michael Thonet, de al cărui nume se leagă multe invenții și inovații din domeniul fabricării mobilei

Michael Thonet a inventat metoda de curbare cu abur a lemnului. El a fost și primul care a introdus conceptul de asamblare demontabilă a mobilei cu ajutorul șuruburilor, înlocuind în multe locuri folosirea adezivului. A făcut mobilă simplă și confortabilă la scară industrială, adresându-se tuturor, nu numai unei clase privilegiate cum se întâmpla până atunci.

Până la începutul secolului al XIX-lea curbarea lemnului era făcută și folosită numai la fabricarea vapoarelor. Se foloseau bucăți mari și groase de lemn care areu udate și încălzite alternativ pentru a face lemnul cât mai flexibil. Procesul era foarte greoi și genera multe rebuturi. În 1836, Thonet a inventat o metodă de curbare cu abur a lemnului care a revoluționat industria mobilei și care este folosită și astăzi. Lemnul din fag sub forma unor elemente rotunde și lungi era ținut la abur în containere speciale, timp de 5 ore, după care era introdus în matriță și imobilizat.

Timpul în care lemnul era scos de la abur și pus în matriță nu trebuia să depășească 3 minute. După acest timp începea uscarea lemnului și prinderea lui în matriță putea duce la fisuri și chiar la ruperea elementelor. Prin răcire și uscare lemnul își recapătă rigiditatea inițială, dar rămâne sub forma dată de matriță.

O altă schimbare majoră în producerea mobilei a fost făcută de Thonet prin înlocuirea adezivului folosit la prinderea elementelor de mobilier cu șuruburi. Pentru a produce vestitul scaun curbat Thonet s-a gândit să combine cele două idei revoluționare. Fabrică un prim model pe care-l perfecționează continuu până în 1859, anul oficial al nașterii scaunului Thonet nr.14.

curbarea
sursa: atan.cz
Scaunul Thonet

Scaunul este de o simplitate dezarmantă, având 6 elemente curbate din lemn de fag, 10 șuruburi și 2 piulițe. El putea fi transportat în elemente componente și montat la destinație.Prin aceasta idee a mobilei demontabile a fost revoluționat și transportul de mobilier, reducându-se foarte mult spațiul de depozitare. Într-un metru cub puteau fi transportate 36 de astfel de scaune, desfăcute în elementele componente.

Din momentul în care a fost inventat, scaunul a început să cucerească lumea. Containere cu scaune Thonet demontate erau transportate cu vapoarele în SUA, ajungând în cele mai îndepărtate colțuri ale Americii.

Soluțiile constructive alese de Thonet au făcut ca scaunul să nu fie numai inovator, dar și foarte rezistent. Despre această rezistența deosebită a lui a circulat și o anecdotă. Se spune că pentru restaurantul din noul Turn Eiffel au fost comandate scaune Bistro 14. Când au fost livrate, unul dintre scaune a căzut de pe platforma înaltă de 57 de m. Cu toții erau convinși că jos vor găsi numai o grămadă de lemn. Atunci când au coborât au avut surpriza să constate că scaunului nu i se întâmplase nimic și era perfect funcțional.

partilecomponente
sursa: espacioliving.com
Scaunul artiștilor

Scaunul Thonet este simplu, elegant, rezistent și confortabil. Bistro 14 și celelalte versiuni ale sale a avut admiratori celebri de-a lungul timpului. Marele arhitect Le Corbusier spunea că niciodată nu a fost creat ceva mai elegant, mai precis și mai funcțional.

Rar găsești o pictură de Toulouse-Lautrec făcută la Moulin Rouge în care să nu se vadă și celebrele scaune. Artistul pare la fel de fascinat de liniile curbe ale scaunelor Thonet ca și de balerine.

Alți admiratori celebrii au fost Renoir și Picasso. De-a lungul timpului Thonet a făcut diverse variante ale scaunului, dar și balansoare. Liniile curbe făceau ca acestea să fie foarte comode, mulți făcând o pasiune pentru ele. Unul dintre posesorii unui balansoar Thonet a fost și Picasso, atât de atașat de balansoarul său încât s-a lasat fotografiat de nenumarate ori stând în el.

MoulinRouge
blog.templeandwebstar.com.au
Povestea merge mai departe

Compania Gebruder Thonet a continuat să fabrice scaunul nr.14, dar și alte variante îmbunătățite și dupa moartea lui Michael Thonet. După 1900 au introdus și metalul în producția de mobilier, ajungând în anii 1930 cel mai mare producător de mobilă din oțel tubular. Modele noi introduse în fabricație au fost realizate de nume mari de designeri ca Mart Stam și Marcel Breuer.

Varianta modernă a scaunului se numește Thonet 214 și este produsă în fabrica Thonet GmbH din Frankenberg, Germania, de a cincea generație a familiei. Lemnul este curbat și acum folosind aceleași metode ca în 1860. Compania dezvoltă în continuare produse inovatoare care se remarcă prin folosirea materialelor de calitate, prin rezistență și durabilitatea.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian