Încălzirea în pardoseală este o alternativă la încălzirea tradițională, cu radiatoare termice sau electrice. Sistemul se folosește mult în țările nordice (peste 80%) și cu toate că pare incredibil, a fost folosit în Roma antică. Și la noi interesul pentru această modalitate de încălzire este tot mai mare. Dar ca orice sistem are avantaje și dezavantaje și pentru a face alegerea este bine de știut ce presupune instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală, ce tipuri sunt, unde merge și unde nu.
De ce încălzirea în pardoseală este preferată altor moduri de a încălzi încăperile? Care sunt avantajele?
Ce poate fi mai plăcut decât să te plimbi desculț prin toata casa, în plină iarnă, simțind la tălpi o temperatură plăcută de 25-26 grd.C? Dacă încălzirea este în pardoseală poți face cu siguranță acest lucru. Dar nu este singurul avantaj al acestui sistem de încălzire. Iată care sunt cele mai importante:
- căldura este distribuită uniform, pe toată suprafața pardoselii;
- casa se încălzește de jos în sus, spre deosebire de celelalte sisteme, unde încălzirea se face întâi sus și apoi la nivelul pardoselii;
- temperatură mai scăzută a agentului termic ceea ce duce la facturi mai mici;
- un climat interior plăcut și sănătos;
- fără radiatoare și țevi la vedere;
- încălzirea în pardoseală crește valoarea casei, în cazul în care vă gândiți să vindeți.
Cu ce dezavantaje poate veni un astfel de sistem?
Nici un sistem nu este perfect așa că și în acest caz pot apărea probleme. Cel mai mult se face referire la faptul că trebuie să existe un proiect cu modul de așezare al mobilierul în casă. In plus corpurile de mobilier trebuie să aibă picioare. De ce aceste cerințe ce par ciudate la prima vedere? Pentru ca sistemul să fie eficient nu trebuie să fie acoperit cu mobila, iar așezarea mobilei direct pe pardoseală (cea care nu are picioare) poate duce la deteriorarea sistemului.
Un alt dezavantaj este costul destul de important al instalării. Însă acest cost este amortizat în timp prin economia de energie făcută.
Sunt persoane care spun că încălzirea în pardoseală ridică praful sau usucă aerul. Însă nu o face mai mult ca alte sisteme. Chiar dacă nu antrenează praful, odată cu ridicarea aerului cald, curenții de aer ce apar atunci când radiatoarele încălzesc aerul antrenează praful mișcându-l dintr-un loc în altul. Așa că, dacă există praf în încăpere el va fi „plimbat” indiferent de sistem.
De asemenea, și celelalte sisteme de încălzire usucă aerul, așa că acesta nu poate fi folosit ca argument împotriva folosirii încălzirii în pardoseală.
Sunt 2 tipuri principale de încălzire în pardoseală: cu apă caldă și electric
Practic, încălzirea în pardoseală înseamnă o rețea de țevi cu apă caldă sau una de fire electrice care se montează în podea și peste care se montează gresia, piatra sau parchetul. Astfel, pardoseala se transformă într-un mare radiator care încălzește uniform întreaga încăpere.
Încălzirea cu apă caldă: avantaje și dezavantaje
Sunt montate în pardoseală țevi rezistente de polietilenă care se conectează la un sistem care încălzește și circulă apa (centrală termică, sistem ce funcționează cu panouri solare). Sub țevi este pus un strat izolator care împiedică pierderile de căldură. Tot ansamblul de țevi este acoperit cu o șapă. Gresia, piatra naturală sau parchetul se montează direct pe această șapă.
Este un sistem bun și eficient, apa având temperatura mai mică (30-40 grd.C) comparativ cu cea a apei din radiatoare (55-65 grd.C). Se consideră că un astfel de sistem este cu 25-30% mai eficient decât unul tradițional.
Principalul dezavantaj al sistemului este instalarea, atât din punct de verede al „deranjului” cât și al costurilor. După montare, țevile sunt înglobate într-o șapă subțire. Asta înseamnă o înălțare a nivelului, nu foarte mare, dar sesizabilă (șapa trebuie să fie 3-5 cm deasupra țevilor), ceea ce, în cazul unei case deja construită, poate fi o problemă. De aceea o astfel de încălzire este recomandată mai ales pentru case care se construiesc de la început.
Un alt dezavantaj este o anumita inerție la încălzire. Pentru a ajunge la temperatura dorită este nevoie de câteva ore deoarece întâi se încălzește șapa. Și răcirea se face mai greu, datorită căldurii acumulate în șapă.
Unii au rețineri în a alege încălzirea în pardoseală cu apă din cauza problemelor ce pot apărea dacă trebuie făcută o intervenție. Producătorii spun însă că astfel de sisteme sunt garantate să funcționeze min. 30 de ani, defecțiunile find foarte rare.
Încălzirea electrică: avantaje și dezavantaje
Se realizează montând un gen de covor prin care trec fire electrice. Acesta se taie la dimensiunile dorite și poate fi pus și în cele mai dificile locuri. Este foarte subțire și ușor de montat, de aceea poate fi o alegere bună pentru a instala rapid încălzire în băi și bucătării, fără a deranja restul casei.
Pe langă o instalare rapida și mai puțin costisitoare, un alt avantaj este încălzirea practic instantanee a pardoselii. Răcirea nu este însă imediată, mai ales dacă sistemul este montat sub gresie sau piatră naturală, materiale care înmagazinează căldură si o eliberează treptat.
Dezavantajul este costul crescut cu energia electrică. Dacă însă este montat un termostat care să întrerupă alimentarea cu energie electrică atunci când se atinge o anumită temperatură, costurile scad.
Cum se comportă lemnul când încălzirea este în pardoseală?
Încălzirea în pardoseală funcționează foarte bine atunci când suprafețele sunt acoperite cu gresie sau cu piatră naturală. Dacă avem încălzire sub pardoseala de lemn lucrurile se schimbă. Specialiștii nu recomandă folosirea parchetului din lemn masiv din cauza variațiilor dimensionale care pot apărea. Este recomandat lemnul prelucrat, adică parchetul stratificat, placajul, materiale care au variații dimensionale foarte mici.
Dacă totusi se alege folosirea parchetului din lemn masiv, cele mai bune esențe sunt considerate stejarul, nucul sau esențele tropicale și elementele trebuie să fie cât mai mici. Furnizorul de parchet vă poate spune dacă se poate monta peste un sistem de încălzire și care ar fi cel mai potrivit. Înainte de montare, parchetul trebuie ținut în casă câteva zile, cu încălzirea în pardoseală pornită, pentru a se acomoda cu temperatura și a-și regla umiditatea.
Parchetul laminat poate fi montat fără probleme pentru că aici nu mai este vorba despre lemn. Parchetul laminat este hârtie imprimată acoperită cu rășini.
În cazul încălzirii electrice nu se recomandă montarea parchetului direct pe covorul electric, ci o montare flotantă, cu spațiu sub parchet. Dacă încălzirea este cu apă, parchetul poate fi montat (lipit) direct pe șapă.
Costurile instalarii unui astfel de sistem de încălzire
Am avut curiozitatea să văd care ar fi costurile de instalare ale încălzirii în pardoseală. Am găsit valori cuprinse între 15 si 50 euro/mp, în funcție de materialele folosite și sistemul ales. De exemplu, George Buhnici spune că instalarea sistemului de încălzire cu apa calda în propria casă l-a costat în jur de 40 euro/mp.
Încălzirea în pardoseală este clar un mod de încălzire care prinde tot mai mult teren. Mai ales tinerii care aleg să-și facă o casă merg pe acest sistem. El poate fi îmbunătățit iar noul concept de casă inteligentă îl pot face foarte rentabil.
Mă surprinde că nu spuneți nimic despre încălzirea cu folie în infraroșu sub parchetul laminat.
Costă doar 100 lei/mp incluzând și termostatul inteligent de cameră. Poate fi montat de oricine, chiar și legăturile electrice. Nu există riscul întreruperii, ca în cazul rezistenței electrice, și nici al supraîncălzirii.
Singurul dezavantaj, dar numai la noi, la români, este prețul energiei electrice.
Găsiți detalii pe internet.
Asa este , eu am de cinci ani aceste folii dar recunosc ca nu le folosesc sub parchet ci le-am luat si le-am montat ca pe niste tablouri in spatele unui mobilier masiv unde nu reuseam sa scap de mucegai . Acum nu mai am probleme . Legatura am facut-o la o priza cu timer si am setat-o la anumite intervale in special noaptea cand este mai frig.(https://www.magnetcenter.ro/folie-carbon-incalzire-pardoseala). (Nu le fac reclama dar din ce am cautat eu ,au oferta cea mai variata si sunt foarte seriosi)