Cum Să... Parchet

De ce se umflă parchetul din lemn, ce soluții sunt și cum se întreține

Parchetul continuă să fie printre preferințe ca alegere pentru pardoseală, în ciuda prețului uneori prohibitiv. Fiind naturală și durabilă, o astfel de pardoseală este privită ca o investiție. În plus, lamelele din lemn masiv sau stratificat personalizează locuința, făcând-o caldă, plăcută și primitoare. Dar dacă parchetul nu este corect montat, bucuria inițială se poate transforma într-un adevărat coșmar. Pe suprafață apar umflături importante, lamelele pot ajunge chiar să sară și tot aspectul încăperii este afectat. Ce determină acest comportament și cum poate fi evitat, aflați în cele ce urmează.

Aproape întotdeauna când vorbim despre lemn, umiditatea este de vină

Fiind vorba despre lemn, primul lucru la care trebuie să ne gândim când apar problemele este apa și umiditatea mediului. Ele afectează lemnul, determinând variații dimensionale și modificări ale proprietăților. În cazul parchetului poate fi vorba despre umiditatea mediului sau despre o scurgere necontrolată de apă. Parchetul este făcut din lemn uscat până la o umiditate de 8-12%. Lamelele au tendința să absoarbă umiditatea în exces, se umflă, cresc în volum și încep să se împingă unele în altele. Umflarea apare pentru a scădea presiune apărută care devine mult prea mare.

Umiditatea în exces apare de la operațiunile umede dintr-o casă nou construită sau renovată. Ridicarea pereților, tencuirea și vopsirea lor, turnarea șapei sunt procedee umede care au nevoie de timp pentru ca apa să iasă. Dacă montarea parchetului este grăbită și apa nu a fost eliminată, ea este absorbită de lemn. Ca urmare, lemnul se va umfla.

Umezeala este periculoasă și pentru parchetul vechi. Protejarea cu lac sau ulei este eficientă pentru a ține departe de lemn apa cu care este curățată pardoseala, dar nu reprezintă o barieră în calea apei provenită de la o țeavă spartă, un calorifer stricat sau de la aerul condiționat. O cantitate mare de apă care stă o perioadă mai lungă reușește să se infiltreze și astfel creează condițiile ca parchetul să se umfle.

Cum trebuie făcut montajul pentru a evita umflarea parchetului

Primul lucru care trebuie avut în vedere este că lemnul face schimb natural de umiditate cu mediul ceea ce duce la umflarea și contragerea lui. De aceea montarea parchetului trebuie să se facă cu rosturi de dilatare, adică un mic spațiu la perete, acoperit de plintă, care să permită creșterea în volum fără alte consecințe. Specialiștii recomandă ca acest spațiu să fie de 10-15 mm sau de 3 mm pentru fiecare metru de cameră pe direcția respectivă.

Parchetul trebuie aclimatizat înainte de montare. Adică lamele trebuie aduse în spațiul în care vor fi montate și lăsate o perioadă pentru a echilibra umiditatea lor cu cea a mediului. Pentru lemnul stratificat se recomandă 3-5 zile, iar pentru cel masiv 7-14 zile. Pachetele trebuie desfăcute și lamelele răvășite pe cât posibil, nu trebuie să stea în grămezi compacte. Umiditatea în interior trebuie să fie de 40-60% și spațiul încălzit (18-24°C).

Parchetul nu se montează înainte ca șapa și pereții să fie uscați. Trebuie asigurată ventilație în interior  pentru a favoriza uscarea.

Parchetul poate fi montat pe șapă de beton sau pe PAL, OSB, placaj sau o pardoseală veche de lemn. Important este ca ele să fie uscate. Umiditatea suportului nu trebuie să depășească 10-12%. Dacă parchetul înlocuiește o pardoseală veche, suportul trebuie să fie îndreptat, curat și fără adeziv sau alte reziduuri.

Dacă se dorește încălzire în pardoseală, parchetul trebuie special făcut pentru astfel de utilizare. Nu este recomandat lemnul de fag, dar poate fi folosit parchet de stejar, mahon sau nuc. Găsești aici mai multe informații despre folosirea acestui tip de încălzire.

Dacă descoperi că parchetul s-a umflat cel mai sigur este să contactezi un specialist

Când apare o astfel de problemă trebuie identificată imediat cauza și eliminată. Uneori situația poate fi complicată și de aceea este bine să se apeleze la un specialist. Recomandările generale sunt:

  • găsirea sursei care generează umiditate suplimentară și eliminată. Controlarea tuturor surselor care ar putea genera scurgeri;
  • folosirea unui dezumidificator. Atenție! El va ajuta doar dacă este o problemă minoră. Dacă este vorba despre o scurgere care nu este reparată, dezumidificatorul va ajuta pe moment, dar problema va reveni;
  • crearea rosturilor de dilatare, dacă ele nu există.  Reașezarea lamelelor pentru a lăsa loc la perete;
  • ventilarea încăperii după eliminarea cauzei pentru a asigura uscarea;
  • dacă umflătura nu dispare după înlăturarea cauzei și după câteva zile de ventilație și temperatură pentru uscare, elementele ridicate se îndepărtează și se verifică șapa. Dacă aceasta are umiditatea foarte mare este posibil să nu fi fost uscată corect încă de la început. În acest caz parchetul se îndepărtează total, șapa este lăsată să se usuce, după care elementele din lemn curățate și cu umiditatea între 8 și 12% se montează la loc.

Cum trebuie întreținut parchetul de lemn pentru o rezistență cât mai mare în timp

Pentru a avea viață lungă, parchetul trebuie protejat și întreținut. Pentru protecție se folosesc lacuri sau uleiuri. Lacurile sunt mai dure și au o protecție mai îndelungată, dar dacă apar crăpături, parchetul trebuie rașchetat și lăcuit din nou. Dacă nu este refăcut, apa folosită la curățenie sau cea adusă pe pantofi va pătrunde sub peliculă și va afecta lemnul. Uleiul este mai puțin rezistent în timp și de aceea este recomandată refacerea periodică a finisajului. Pentru o rezistență mai bună peste stratul de ulei se poate aplica unul de ceară.

Parchetul nu trebuie spălat cu apă multă și nici curățat cu substanțe abrazive care pot îndepărta finisajul. Este bine să fie folosite materiale de curățare speciale. Acestea conțin și ceară care va aduce un plus de protecție.

Trebuie evitată târârea mobilierului sau obiectelor grele sau folosirea încălțămintei care poate zgâria parchetul. De asemenea, se recomandă controlul umidității aerului, evitarea oscilațiilor mari de temperatură și evitarea menținerii unei temperaturi ambientale foarte ridicată.

Sper să considerați utile informațiile. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian