Există ideea că mobilierul sau pardoselile din lemn nu pot fi curățate cu produse naturale pentru că n-ar fi suficient de agresive. Mai ales atunci când avem de-a face cu mobila veche pe care s-a așezat în timp praful amestecat cu grăsime și funingine. Ne gândim să apelăm la produse moderne de curatare pentru că numai cu ele ajungem la curățenia perfectă pe care ne-o dorim. Cred că nu este așa. Făcând o paralelă cu spălatul rufelor, nu cred că am mai văzut rufe de un alb strălucitor așa cum reușea să le spele bunica mea, în albie, cu apă de ploaie și săpun de casă făcut din sodă și grăsimea rămasă de la porc. Așa că, dacă tot încercăm să mâncăm cât mai natural, să folosim haine din fibre naturale, nu cred că este o idee rea să vedem și ce materiale naturale de intretinere și curățare putem folosi.
Curățarea mobilierului
Cea mai simplă și mai eficientă soluție naturală de curățare a mobilierului sau pardoselilor din lemn este apa și săpunul. Veți spune că apa nu trebuie să ajungă pe mobilierul acoperit cu lac sau vopsea pentru că-l albește și-l strică. Așa este doar dacă apa stă o perioadă îndelungată pe suprafața lăcuită și numai în cazul anumitor lacuri (nitrocelulozic, shellac). Dacă vi s-a întâmplat să se albească mobila găsiți aici câteva soluții simple și l-a îndemână de a scăpa de pete. Dacă apa este ștearsă repede și nu rămâne să băltească, mobilierul nu are de suferit.
Când spălați mobila cu apă și săpun este bine să faceți soluția de săpun înainte. Astfel mobila va fi curățată uniform și nu vor rămâne pe ea bucăți de săpun nedizolvat. Pentru a obține soluția se dizolvă săpun ras în apă caldă. Sunt suficiente 2-3 linguri de săpun ras în 5 l de apă. Apoi cu o cârpă moale se spală bine peste tot, insistând în zonele unde mizeria cedează mai greu. Se recomandă cârpă de bumbac pentru a nu zgâria mobila. La final, mobila se șterge foarte bine cu cârpa uscată și se lasă să se zvânte. Nu trebuie să vă grăbiți în ideea că lacul se va albi imediat. Puteți lăsa fără riscuri 5-10 minute cârpa udă pe o pată care cedează mai greu. Important este ca la final mobila să fie bine ștearsă și uscată.
Puteți folosi orice fel de săpun, dar pentru că vorbim de natural, indicat este săpunul de casă sau variante de săpun natural din comerț. Săpunul de Marsilia, pe care îl găsiți la Naturalpaint, este o soluție foarte bună. Obținut din ulei de măsline și diferite uleiuri de copac este special pentru curățarea și întreținerea mobilei, a podelelor și a altor obiecte din lemn. Poate fi folosit și pentru protejarea cu săpun – un mod de finisare naturală cu soluție concentrată de săpun pe care îl găsiți descris pe larg aici.
Variante pentru curățări mai agresive
Există situații când oricât am încerca nu reușim să îndepărtam murdăria doar cu apă și săpun. Petele de grăsime sau de vopsea, grăsimea veche amestecată cu funingine au nevoie de soluții mai agresive pentru a fi înlăturate. Varianta clasică este folosirea decapanților sau a solvenților organici agresivi.
Aceste produse sunt foarte agresive și au în compoziție solvenți pe bază de clor care sunt foarte nocivi (clorura de metilen). Folosirea lor poate afecta ochii, pielea, căile respiratorii sau sistemul nervos. Și atunci, care este alternativa?
Folosim oțet, zeamă de lămâie și bicarbonat. Sunt cele mai simple și mai eficiente soluții pentru curățarea grăsimii. Le puteți folosi cu succes și pentru vase (unde sarea grunjoasă poate ține loc de abraziv). Oțetul se poate folosi și separat (diluat cu apa) sau poate fi amestecat cu bicarbonat. La fel și zeama de lămâie. În momentul amestecării are loc o reacție efervescentă (ca la prăjituri). După ce se liniștește puteți folosi soluția pentru a curăța suprafețele murdare.
Dacă nici oțetul și bicarbonatul nu ajută, se poate apela la variante naturale mai agresive, pe bază de sodă sau carbonat de calciu (var nestins), dar fără efecte secundare ce pot apărea și după ani de zile. Pasta decapantă și soda de la Kreidezeit sunt astfel de produse. Pasta decapantă are în compoziție săpun industrial, calcar, substanțe alcaline și alcool de fermentație. Este foarte eficientă pentru curățarea vopselelor pe bază de uleiuri naturale și a celor alchidice. Nu însă și pentru lacurile moderne, cum sunt cele poliuretanice.
Soda se foloseste pentru îndepărtarea straturilor vechi de vopsea, înmuierea suprafețelor lăcuite, curățarea lor, îndepărtarea ciupercilor și a mucegaiului. Are efect sterilizant, absoarbe mirosurile și neutralizează acizii.
Soluții naturale pentru întreținere
După curățare suprafețele ar trebui protejate. Ceara este varianta cea mai folosită. Poate fi aplicată pe orice suprafață lăcuită, vopsită sau uleiată și dacă este lustruită va da un luciu satinat și un tușeu plăcut.
Pentru o protejare naturală se folosesc soluții pe bază de ceară de albine, de palmier sau de carnauba, care este foarte eficientă. Ceara de carnauba se extrage din frunzele unei specii de palmier din Brazilia. Ceara protejează frunzele copacului atât împotriva apei în exces din perioadele ploioase, cât și împotriva deshidratării, în perioadele călduroase și secetoase.
Nu socotiți că toate produsele pe bază de ceară din comerț sunt naturale. Există ceruri sintetice și bună parte din produsele din comerț le au în compoziție. Dacă vreți produse naturale verificați întotdeauna eticheta și asigurați-vă că este descrisă compoziția în totalitate.
Tot pentru protecția suprafețelor, după curățare puteți folosi o soluție simplu de făcut. Amestecați 150 ml ulei de măsline cu 50 ml oțet din vin alb și o linguriță de zeamă de lămâie. Puneți totul într-un borcan cu capac și agitați bine. Aplicați soluția pe mobilă cu ajutorul unei cârpe de bumbac, lustruind ușor. Este o soluție de protecție foarte bună care și estompează urmele albe sau zgârieturile. Pentru un miros plăcut în casă puteți adăuga în soluție câteva picături de uleiuri esențiale sau câteva frunze de lavandă.
Dacă ești adeptul soluțiilor naturale sper ca sugestiile de mai sus să-ți fie de ajutor.
Buna ziua, am cumparat o masa f frumoasa, dar este furniruita. Ma astept sa nu fie cine stie ce tratata si la primul pahar de apa sau de vin rasturnat, sa se “ rideze”. Va rog sa imi dati daca se poate, un sfat legat de ce as putea sa folosesc ca sa tratez suprafata mesei, ca sa obtin o cit de cita protectie la umezeala. O pasta obtinuta din ceara de albine, ulei de masline si terebentina, ar putea fi suficenta? Va multumesc antiicipat
Bună ziua!
Protecție bună la umiditate se obține ulei. Cel de tung sau combinații conținând ulei de tung sunt cele mai bune pentru că formează peliculă. Uleiul de in protejează doar în profunzime. Lăsat la suprafață, nu se usucă și rămâne lipicios.
Pasta de care pomeniti poate proteja, dar într-o mai mică măsură decât soluțiile de mai sus.
Prouecțiile de paza de uleiuri și ceară sunt mai puțin rezistente la pătări (vin roșu, cafea) sau la zgâriere și acținui mecanice. Pentru a avea o astfel de rezistență trebuie să folosiți lacuri. Cele mai rezistente sunt cele cu întărire chimică (poliuretanice, hidrodiluabile, actilice).
În cazul mesei pe care ați cumpărat-o, dacă nu a fost protejată cu ulei, ceară sau lac, pericolul în cazul vărsării unui pahar de apă sau vin este ca furnirul să se păteze și să se dezlipească. Dacă nu este prouejată este bine să o faceți cât mai repede. Șlefuiți ușor suprafața cu un burete abraziv mediu, înainte de a aplica orice fel de finisaj.
Toate cele bune!
Bună ziua. Am colorat o podea din lemn în wenghe și as dori sa o deschid la culoare, cum ar trebui procedat?multumesc
Bună ziua!
De deschis culori este cel mai greu. Posibilitățile ar fi următoarele:
– dacă este baiț simplu, nu vopsea sau un baiț ce conține rășină, decolorare cu hipoclorit de sodiu (înălbitor de rufe clasic), apă oxigenată (perhidrol) sau alte substanțe chimice ce atacă culorile. Dacă podeaua este din stejar, evitați amoniacul ți derivații pentru că reacționează cu taninii și colorează brun. Aveți la final un link care ar putea să vă ajute,
– șlefuire până la lemn și recolorare cu o culoare mai deschisă,
– acoperirea cu o vopsea (nu baiț) în culoarea dorită. Culoarea va fi acoperită în totalitate la fel ca și fibra lemnului. Dacă nu dați multe straturi astfel încât pelicula să nu fie groasă, desenul lemnului va fi vizibil.
– un efect special care să deschidă culoarea, un fel de distressed (aveți mai jos link-ul). Șlefuiți culoarea fără să o îndepărtați total chiar dacă ajungeți uneori la lemn. Acoperiți cu un strat subțire de culoare (vopsea) albă, crem, gri sau altă culoare deschisă pe care o considerați potrivită. Șlefuiți culoarea după uscare astfel încât stratul inferior să înceapă să se vadă. Acoperiți totul cu lac incolor de parchet. Ține mult de inspirație, talent, înclinație spre artistic și gust.
Succes!
https://revistadinlemn.ro/2017/04/19/albirea-si-decolorarea-lemnului-dupa-indepartarea-vechiului-finisaj/
https://revistadinlemn.ro/2016/09/06/distress-metoda-invechire-mobilei/