Finisare DIY Tehnici de Finisare

Cum este influențată calitatea peliculei de lac de proprietățile lemnului masiv

Mobila din lemn masiv este foarte apreciată, iar unii nu vor să aibă altfel de mobilier decât din lemn masiv. Pentru a-l înfrumuseța și a-l proteja pot fi folosiți coloranți, ceruri și uleiuri, dar în afară de acestea, se folosesc și lacuri sintetice, mai rezistente, dar mai pretențioase. Dacă nu sunt respectate anumite condiții, finisajul poate ceda în timp, cauza fiind, de multe ori, independentă de calitatea lacului. Să vedem ce probleme pot avea peliculele de lac aplicate pe lemn masiv, care sunt cauzele și cum pot fi evitate sau remediate.

Uscarea greșită sau incompletă a lemnului duce la defecte ale peliculei de lac

Uneori pe suprafața finisată a mobilei apar crăpături fine, în lungul fibrei lemnului. Prima reacție este întotdeauna „lacul este de vină”. Uneori – destul de rar – poate avea și lacul o contribuție, dar în majoritatea cazurilor cauza este lemnul masiv care nu a fost bine uscat.

Pentru a fi uscat corespunzător lemnul masiv trebuie să stea în uscător, respectând timpul și ciclul de uscare specific, până ajunge la echilibru la o umiditate de 8-12% în cazul lemnul folosit la interior. Asta în cazul uscării forțate. În cazul uscării naturale, cheresteaua trebuie să stea cel puțin 9 luni la uscat, în stivă, timp în care apa iese din lemn până când ajunge la umiditatea de echilibru.

O forțare a uscării (prin creșterea temperaturii în uscătoare sau ținerea lemnului direct în soare) poate produce crăpături, dar și o umiditate diferențiată în lemn, mai mare în interior și mai mică spre exterior. În timp, lemnul va încerca să-și echilibreze umiditatea, iar pe parcursul acestui proces se va mișca. Dacă aceste mișcări au loc și după finisare, lacul le va „simți” și  dacă nu este suficient de elastic pot apărea crăpături fine, în lungul fibrei, pe toată suprafața lăcuită.

Este motivul pentru care lacurile pentru exterior sunt foarte elastice, chiar dacă acest lucru este în detrimentul durității. La exterior, unde lemnul ar trebui să aibă umiditatea în intervalul 14-18%, posibilitatea ca lemnul să fie influențat de variația de umiditate din atmosferă este mult mai mare. Urmarea este o mișcare a lemnului care, în lipsa unui lac elastic, ar duce la crăpături în peliculă.

Șlefuirea greșită este cauza multor defecte de finisare

Defectele de finisare care își au originea în corectitudinea cu care este pregătit lemnul înainte de aplicarea lacului sunt lipsa aderenței, absorbția diferențiată și aspectul pătat. Toate acestea au drept cauza șlefuirea greșită a lemnului înainte de aplicarea finisajului. Șlefuirea trebuie făcută în trepte, folosind hârtie de șlefuit din ce în ce mai fină. De asemenea, hârtia de șlefuit trebuie schimbată când se încarcă cu praf de lemn sau când abrazivul lipit pe hârtie începe să dispară. Dacă lemnul nu este bine șlefuit fibra ridicată nu este ruptă ci presată, formându-se așa-numitele oglinzi. În aceste zone lemnul nu absoarbe corespunzător apărând petele sau lipsa de aderență.

slefuire lemn

Defecte pot apărea și din cauza absorbției diferențiate a colorantului în zonele de îmbinare (îmbinări drepte sau în dinți), unde există capete de fibră care absorb mai mult colorant (chiar și de 100 de ori mai mult). Astfel îmbinarea ajunge să iasă în evidență, lucru care nu este acceptat de toată lumea. Se poate evita absorbția diferențiată prin folosirea unui izolator înainte de aplicarea colorantului. O soluție poate fi si aplicarea unui strat de grund foarte diluat, după care se aplică colorantul.

Soluțiile constructive prost alese pot avea efect și asupra peliculei de lac

Uneori soluția constructivă pentru ușile din lemn este încastrarea unei tăblii într-o ramă. Tăblia nu trebuie lipită tocmai pentru a-i permite lemnului să varieze dimensional în cazul în care umiditatea exterioară scade sau crește. Dacă tăblia ar fi lipită de ramă, sistemul s-ar rigidiza foarte mult și mișcările ar fi mult mai sesizabile, ceea ce poate duce la apariția crăpăturilor în pelicula de lac. Trebuie avut însă în vedere că, în cazul umidității foarte scăzute (cum se poate întâmpla iarna) rama se poate contrage, iar porțiunea ascunsă până atunci poate deveni vizibilă. Dacă nu este finisată la fel ca întreaga ușă, acea porțiune va ieși în evidență. Pentru a evita acest lucru marginile tăbliei ar trebui colorate înainte de a fi pusă în ramă. Acesta este un sfat pe care îl adăugăm la celelalte despre colorarea, lăcuirea și vopsirea ușilor din lemn.

Tehnologia de aplicare trebuie să fie în acord cu lemnul folosit pentru a evita apariția defectelor de peliculă

În cazul lemnului cu pori mari cum este cel de stejar, mahon sau nuc, pot apărea mici găuri în peliculă la scurt timp după ce mobila a fost finisată. Fenomenul se mai numește și cădere în pori. Practic porii devin din nou vizibili. Dacă scopul este o acoperire foarte bună cu închiderea completă a porilor, redescoperirea lor nu este acceptabilă. „Căderea” poate fi evitată dacă se folosește un izolator sau lacuri cu întăritor, cum sunt lacurile poliuretanice. Fenomenul de cădere în pori se întâlnește mai ales la finisarea cu materiale nitrocelulozice. O altă variantă ar fi ca prima mână de grund să fie aplicată foarte subțire astfel încât grundul să „ude” porii.

porii lemnului
PORI ÎNCHIȘI / PORI DESCHIȘI

Mobila din lemn masiv nu se face la fel de ușor ca cea din panouri derivate și nu este suficient să știi să prelucrezi mecanic lemnul. Trebuie să ai și cunoștințe despre speciile de lemn și comportamentul lor în timp, despre principalele lor caracteristici și punctele „slabe”, despre uscarea, influența umidității și a temperaturii și alte astfel de informații. Sunt de folos pentru producerea unui mobilier de calitate, care să rămână așa mult timp.

Dacă aveți întrebări sau nelămuriri puteți să le lăsați în comentariile mai jos, iar dacă subiectul poate fi de ajutor și altora îl puteți distribui.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua , am o întrebare eu am in casa o vitrina si o masa de televizor din lemn masiv . dar sunt de culori diverse pentru-ca una este din stejar si alta chiar nu știu . Eu a-și vrea sa o șlefuiesc si sa o refac noua acea mobila si sa le aduc pe amundoua la o același culoare . Dar sa rămână tot culoarea lemnului . Ce pași ar trebui sa urmez ? ( eu ziceam așa :șlefuire ,baiț , apoi lac . Este bine? ) ma-ti ajuta enorm daca mi-ați da niște sfaturi va Multumesc anticipat ptr răspuns

    • Buna seara.
      Inainte de toate trebuie sa stiti ca daca sunt din specii de lemn foarte diferite, de exemplu stejar si brad, va fi greu sa le faceti sa semene, pentru ca textura lemnului este diferita si are alt efect.
      Ca sa indepartati stratul de lac trebuie sa slefuiti cu bureti abrazivi grosieri sau cu hartie cu granulatia 80 sau 100, dupa care sa stergeti suprafata lemnului cu o carpa inmuiata in diluant. Puteti incerca sa indepartati lacul si cu decapant. Se gaseste la magazinele de bricolaj gen Dedeman, Hornbach, Practiker, BricoDepot, etc. Eu am luat cu ceva vreme in urma Decanol facut de Policolor, dar pot fi si alte marci. Aplicati substanta cu pensula si lasati sa actioneze, dupa care indepartati stratul inmuiat cu o spaclu sau o racleta. Stergeti dupa aceea cu diluant.
      Dupa ce ati curatat bine si lemnul s-a uscat dupa diluant aplicati bait, daca vreti sa colorati lemnul. El va fi in continuare vizibil, dar va avea o culoare – nuc, cires, stejar – sau ce alta culoare va doriti. Dupa ce se usuca puteti aplica lacul transparent. Nu aplicati un strat gros. Este mult mai bine 2 mai subtiri. Stratul gros crapa in timp. Al doilea strat il aplicati dupa ce primul s-a uscat.
      Succes!

  • Buna ziua. Excelent articolul, multumim.

    Am doua intrebari pentru dumneavoastra:

    1. Vreau sa fac o bordura din lemn de bambus pe care sa o bat in pamant, pentru a sustine diferenta de nivel dintre rondoul de flori si alee. Ce lac/tip de lac/alta solutie imi recomandati sa folosesc pentru a proteja lemnul de umiditate si in final de putrezire, dar totusi sa mentin culoarea naturala a lemnului?

    2. Doresc sa execut o masa din stejar/nuc european pentru exterior, mentionez totusi ca va fi amplasata intr-un foisor, ferita de ploaie, dar totusi expusa variatiilor de temperatura si umiditate din aer si in final probabil si razelor solare. Si in cazul acesteia doresc sa folosesc un lac/lazura pentru a pastra culoarea naturala a lemnului si a evidentia fibrele, dar doresc sa obtin un aspect fin, cu porii inchisi?

    • Buna seara!
      Multumesc pentru aprecieri.
      Lemnul de bambus este mai deosebit. Aderenta lacurilor este scazuta datorita suprafetei lucioase si absoarbe greu fiind foarte dens. Pentru folosirea la exterior acestea sunt considerate calitati. Este nevoie totusi de protectie pentru o rezistenta cat mai buna.
      1. Orice produs folositi (ulei, lac, lazura), daca este total transparent, nu asigura protectia la radiatia UV. Trebuie sa contina o mica cantitate de pigment (5%). O protectie foarte buna impotriva umiditatii este uleiul de in. Eu as folosi o lazura pe baza de ulei, culoare pin, pentru protectie. Este semitransparenta, are culoarea foarte asemanatoare bambusului si este ulei. Pentru a mari absorbtia slefuiti lemnul inainte. Se poate folosi si lazura pentru exterior pe baza de apa. In acest caz trebuie sa va asigurati ca lazura este aplicata pe toate fetele (inclusiv muchii) pentru a impiedica absorbtia apei. Aplicati 2-3 straturi.
      2. Si in acest caz as folosi tot ulei. Stejarul, dar mai ales nucul, arata extraordinar uleiate. Uleiul insa nu face pelicula si nici nu ac opera porii. Pentru un astfel de finisaj trebuie sa folositi lac pentru exterior. Cele care au rezistenta cea mai mare sunt cele pe baza de apa. Aplicati 2-3 straturi, conform instructiunilor. Pentru un luciu fin, matasos, folositi un lac cu grad de luciu 40-50.
      Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână