Uși Ferestre

Texturi naturale, dimensiuni atipice, model unicat – ușă de exterior din lemn cu sistem inteligent de deschidere

Mi-au plăcut întotdeauna ușile de intrare, mai ales cele din lemn masiv, pentru că sunt ca o promisiune a ceea ce urmează să descoperi în interior. Când sunt din lemn și lucrate cu migală, ușile, de dimensiuni normale sau monumentale, atrag atenția și dau personalitate casei. Condiția este să fie parte integrantă a arhitecturii și să închidă în mod unitar exteriorul casei. Pentru a obține rezultatul dorit este nevoie de specialiști, atât pentru proiectare, cât și pentru execuție. Un astfel de specialist este firma Holze. Refacerea ușilor și ferestrelor unor case vechi, obloanele specifice coastelor Adriaticii sau ferestrele cu arcadă in stilul vechilor case românești, sunt proiecte convingătoare prezentate în revistă.

usi ferestre holze

Texturi naturale, dimensiuni atipice, model unicat, sistem inteligent de închidere-deschidere

Holze folosește întotdeauna pentru tâmplărie lemn de cea mai bună calitate. Modele sunt adaptate casei și reușește să satisfacă cele mai deosebite cerințe. Reface uși ale unor case vechi respectând întocmai modelul original sau realizează uși noi, adaptate arhitecturii casei, pornind de la proiect.

Una dintre lucrările originale realizate este o ușă pentru o casă din Constanța. Proprietarul și-a dorit o ușă impozantă, cu arcadă cu vitraliu, care să se potrivească cu arhitectura casei și să îmbine aspectul clasic cu tehnologia modernă. Yala folosită este biometrică, cu sistem inteligent de deschidere prin recunoașterea amprentei la atingera mânerelor de bronz (finger print) sau cu ajutorul telefonului.

Ușa a fost mai întâi proiectată și după ce s-a primit acordul clientului, a fost realizată, transportată și montată. Fiecare față a ușii are greutate portantă de peste 100 kg și cu toate acestea poate fi mișcată cu mare ușurință, închiderea făcându-se fără greutate. Este ceea ce determină un astfel de produs de lux – arată clasic, inspiră masivitate, dar se mișcă ușor, doar prin atingerea cu un deget. Pentru fixarea ei solidă în perete s-au folosit 4 balamale foarte rezistente. Profilul ușii este de 90 mm, mai mare decât al ușilor standard, care este de 68-70 mm.

Ușa a fost montată în urmă cu 8 ani și este în continuare în stare excelentă, funcționează perfect, iar clientul este mulțumit. Pentru a putea beneficia de un produs de calitate nu a forțat lucrurile, a apelat la specialiști, a așteptat timpul necesar execuției și a plătit prețul corect.

usi ferestre holze
În timpul lucrărilor de renovare
usi ferestre holze
După montarea ușii
Elementele care determină calitatea unei uși

Chiar și ușile simple pot fi impozante dacă modelul și lemnul sunt bine alese, iar prelucrarea este făcută cu atenție. Dar sunt mai multe elemente care, împreună, determină calitatea unei uși. Iată câteva dintre ele:

  • Lemnul folosit. Pentru o ușă de intrare de calitate se alege lemn cu rezistență la exterior, dar și cu desen frumos. Stejarul, nucul și frasinul, dintre speciile locale sau meranti, ca specie exotică, sunt dintre cele mai folosite pentru astfel de lucrari;
  • Feronerie rezistentă. O ușă din lemn masiv este foarte grea. Dacă nu se găsesc sisteme de susținere corespunzătoare ea va ceda. Feroneria aleasă, pe lângă rezistență, trebuie să aibă un aspect plăcut pentru că și ea contribuie la aspectul general al ușii;
  • Finisaje rezistente cu aspect natural. Fără un finisaj rezistent la exterior, ușa nu va face față intemperiilor și radiației solare. Finisajul nu trebuie, însă, să acopere frumusețea fibrei.
  • Muncitori bine pregătiți și apreciați. Daniel Rotaru de la Holze spune că un muncitor ieftin, lucrează ieftin, iar unul prețuit corect, lucrează cu prețiozitate. Este „secretul” firmei Holze pentru a păstra calitatea lucrărilor sale.
  • Tehnicieni cunoscători ai detaliilor de arhitectură. Cunoștințele de arhitectură sunt secretul pentru armonizarea ușii cu stilul casei.
  • Utilaje și dotări în fabrică care să permită prelucrări de finețe.

Toate acestea fac ca o ușă de calitate să nu fie ieftină. Vorbim aici de un preț corect, care implică muncă și materiale de calitate. Circula la un moment dat, pe un site de specialitate, un desen cu un cal, jumătate fiind imaginea perfectă a calului, iar cealaltă jumătate, așa cum îl desenează un copil, iar explicația desenului era „când clientul cere repede și ieftin”. La fel este și cu ușile de calitate.

O ușă de calitate din lemn masiv nu este ieftină și nu iese bine din mâinile oricui

Particularitățile lemnului masiv, modelul, dimensiunile și greutatea ușii, încadrarea în fațada casei, toate sunt importante și o abordare necorespunzătoare poate duce la un rezultat dezastruos. Lemnul masiv variază dimensional odată cu variația umidității aerului și alegerea unui model greșit, uscarea incorectă a lemnului, îmbinarea greșită a elementelor ușii vor avea drept consecință deteriorarea ei în doar câteva luni.

Am avut ocazia să văd o astfel de ușă, devenită total nefuncțională după doar o iarnă. Echipa care renova casa unui prieten a fost atrasă de prețul mic oferit de un meșter și a comandat la el ușa de intrare din stejar masiv. Ușa era atipică, dar fără să fie monumentală. Imediat după instalare, în toamnă, arăta foarte bine. În primăvară, însă, ușa era deformată, decolorată și avea crăpături, atât în lemn, cât și în linia de lipire, prin care vedeai în casă. Era practic imposibil de folosit și de refăcut și a trebuit schimbată. Era evident că lemnul nu fusese bine uscat, adezivul nu era cel potrivit, iar finisajul nu protejase deloc.

Dorința de a avea o ușă de intrare deosebită poate fi realizată cu condiția să înțelegem că o astfel de ușă nu este ieftină și nu poate fi făcută de oricine. Doar cei care lucrează cu lemn masiv și știu ce greutate poate avea o astfel de ușă și cum propria greutate poate duce la deformări, care au demonstrat de-a lungul timpului că își cunosc meseria și au proiecte finalizate care să o dovedească sunt în măsură să execute astfel de lucrări la un nivel înalt de calitate.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian