Finisare DIY Șlefuire Tehnici de Finisare

De ce am consum atât de mare la vopsirea mobilierului din MDF?

Zilele trecute m-a sunat o prietenă care produce mobilier cu fronturi vopsite din MDF să mă întrebe cât trebuie să fie consumul de vopsea pe 1 m² de MDF grunduit. Din voce am înțeles că ceva nu este în ordine. Știam că aplicarea se face prin pulverizare, cu un pistol cu cană obișnuit. I-am răspuns că s-ar duce pe la 200 g/m², material pregătit cu întăritor și – dacă este cazul – diluant, și chiar la 250-300 g/m², dacă modelul are decupaje, profile, muchii, rame goale și alte prelucrări care cresc pierderile. Realitatea era însă foarte departe de cifrele date de mine, iar analiza motivelor pentru care ajungea la asemenea consumuri m-a convins să scriu acest articol.

mobila mdf, consum vopsea

Ce spune teoria

În cazul lacurilor și vopselelor care se aplică pe MDF grunduit, consumul este între 110 și 150 g/m², material pregătit (întăritor, diluant) rămas pe suprafață. Dacă vărsăm o cantitate  de lichid mai mare de atât pe 1 m² de suprafață plană care nu absoarbe (cum este cazul vopselelor și lacurilor care se aplică pe suprafața grunduită) va fi dificil să păstrăm lichidul pe suprafață pentru că acesta are tendința să se scurgă. Același lucru se întâmplă și în cazul lacurilor/vopselelor, iar ce se consumă în plus față de cantitatea recomandată înseamnă pierdere.

Materialele menționate se folosesc și pentru lemn, nu sunt specifice MDF-ului. În general, consumul de material de finisare pe un strat, material rămas pe suprafață și fără pierderi, variază în funcție de tipul materialului, viscozitatea lui, absorbția suportului și metoda de aplicare. La pulverizare, poate fi de la 60-70 g/m², în cazul baițurilor, până la 200-250g/m², la vopselele și lacurile tixotrope. Aceste consumuri se regăsesc, în general, în recomandările producatorului – în fișele de produs, tehnologii sau etichete.

Baițurile sunt mai subțiri și se absorb în lemn, dar nu formează peliculă, de aceea consumul este redus. La polul opus sunt materialele tixotrope care au proprietatea de a nu curge datorită unor componenți care măresc tensiunea superficială. Această proprietate permite să fie aplicată o cantitate mare pe o suprafață orizontală sau verticală, fără să apară scurgeri.

De ce apar pierderile

Când aplicarea se face prin pulverizare convențională (cu pistol cu cană și presiune de aer din compresor) pierderile pot fi foarte mari. În teorie sunt de la 20%, în cazul suprafețelor plane, până la 60% la cadre și rame. Realitatea este însă diferită, iar pierderile pot fi și de 3-4 ori mai mari. Ele apar mai ales din cauza presiunii mari a aerului care vine de la compresor și intră în pistol. Ar trebui să se lucreze cu o presiune de 3-3,5 atm, max.4. De multe ori se lucrează și cu 6-7 pentru că presiunea mare dă senzația de productivitate. Parcă „fuge” mâna când presiunea este mare, dar așa crește și cantitatea de vopsea aruncată în aer (over-spray). Iar toată aceea cantitate este pierdere.

O altă sursă de pierderi poate fi duza pistolului. Pentru pulverizarea convențională a lacurilor și vopselelor se folosesc duze de 1,8-2 mm. O duză prea mică (1,2-1,5) este bună pentru baițuri, dar ca să scoatem vopsele pe așa o duză va trebui mărită presiunea și ajungem la pierderi. În plus, picăturile mici nu vor forma o peliculă continuă, iar pelicula se gazează cu ușurință devenind rugoasă. O duză prea mare (2,5-3 mm, cum se folosește la produsele tixotropice) poate aplica o cantitate prea mare și apar scursurile. Fiind vorba de strat final cu siguranță nu ne dorim acest lucru.

Aplicarea stratului final de lac sau vopsea se face pe stratul de grund uscat și șlefuit. Dacă grundul nu acoperă bine suprafața astfel încât să împiedice absorbția vopselei în lemn sau MDF, consumul crește ceea ce tot pierderi înseamnă.

Pierderile țin foarte mult și de model, de design-ul piesei. Dacă mobilierul are multe muchii, canturi, rame, modele frezate, decupaje, consumul va crește și implicit și pierderile. De fapt aici sunt pierderile cele mai mari. Pentru astfel de modele cele mai potrivite sunt pistoalele ce pot direcționa jetul.

 

Cum pot fi reduse pierderile

Chiar dacă pare că reducerea pierderilor ține doar de pulverizare și calitatea pistolului, ea începe mult mai devreme. Să le luăm pe rând.

Alegerea MDFului și șlefuirea zonelor frezate . MDF-ul folosit trebuie să fie de bună calitate, să nu fie afânat și să nu aibă mici găurele pe suprafață. Dacă lucrați de mai multă vreme cu MDF, un preț mai mic, diferit de cel pe care-l plătiți de obicei și de prețul obișnuit al pieței, trebuie să vă pună pe gânduri. Am văzut MDF atât de slab calitativ încât absorbea aproape total și al doilea strat de grund.

Zonele frezate trebuie bine șlefuite. Se folosește hârtie abrazivă de 150 sau 180, la fel ca în cazul lemnului în alb. Fibra ridicată trebuie retezată și suprafața netezită. Dacă pregătirea suportului nu este făcută corespunzător va fi absorbită o cantitate mare de grund (din nou pierderi), iar fibra se va ridica. Pentru zonele frezate ale MDF-ului se recomandă izolator, un material care închide mult mai bine suprafața și împiedică absorbția.

Nu faceți economie la grund. Nu vă gândiți să începeți economia cu grundul. Aplicați minimum două straturi (straturi, nu treceri). Grundul este cel care vă asigură aspectul frumos de la final. Plus ca vopseaua este mai scumpă decât grundul. Un strat subțire de grund va duce la un consum mai mare de vopsea pentru a obține calitatea dorită. Stiți expresia economie la tărâțe și mână largă la mălai? Așa este și cu stratul subțire de grund.

Șlefuiți corespunzător stratul de grund, alegeți granulația potrivită pentru hârtia de șlefuit. Dacă ați aplicat 2 straturi de grund pe care le îndepărtați la șlefuire, nu ați rezolvat nimic. Șlefuirea trebuie făcută cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320, dacă vopseaua aplicata va fi mată sau semimată și 400 sau mai mare, dacă veți aplica vopsea lucioasă. Dacă hârtia are granulația mai mică (este mai grosieră) veți lua o cantitate prea mare de grund și va fi rău de două ori: o dată că aruncați grund și a doua că veți obține o suprafață de calitate slabă.

vopsire mobila mdf, reducere consum vopsea

Dacă ajungeți să vedeți MDF-ul după șlefuirea grundului, ceva nu este în ordine. Ori ați folosit prea puțin grund, ori hărtia abrazivă este nepotrivită. Când aplicați vopseaua, piesa trebuie să fie frumos grunduită și fără asperități. Dacă este bine acoperită cu grund și șlefuită astfel încât să rămână netedă și să nu se vadă MDF-ul, veți folosi o cantitate mică de vopsea, doar cât să asigure culoarea și luciul.

Folosiți pistoale de pulverizat de calitate. Nu faceți economie nici când cumpărați pistolul de pulverizat, dacă vreți să obțineți suprafețe frumoase, fără scursuri și negazate. Întrețineți pistolul spălându-l bine după întrebuințare sau la sfârșitul fiecărei zile de lucru. Lucrați cu duza și presiunea potrivită, chiar dacă vi se pare că nu lucrați suficient de repede. Iar dacă vă gândiți să faceți o investiție, cumpărați o pompă de pulverizare. Veți fi uimițți cât de mare este diferența, cât de bine sunt aplicate produsele și cât de mult se reduce over-spray-ul.

Determinarea consumului real. Calculul suprafețelor

La stabilirea consumului trebuie să aveți în vedere toate suprafețele care se acoperă. Dacă veți calcula doar suprafețele plane ignorând canturile, frezările și decupajele care duc la creșterea suprafeței reale, veți ajunge la pierderi foarte mari. Dar ele nu sunt reale pentru că toate acele suprafețe înguste există și trebuie acoperite.  Adăugarea lor la suprafața totală poate scădea simțitor pierderile.

Pentru a determina un consum real, cel mai simplu este să pregătiți la începutul zilei o cantitate de material, după care să vopsiți cel puțin o piesă întreagă, cu toate elementele componente. Cu cât veți vopsi piese multe și variate, cu atât veți avea o imagine mai completă a consumului real. După 4-6 ore sau chiar la finalul zilei, cântăriți cantitatea de vopsea rămasă, scădeți din cantitatea totală amestecată și vedeți consumul real, cu tot cu pierderi. După aceea calculați corect suprafața, incluzând canturile, muchiile și toate suprafețele înguste, împărțiți consumul total la suprafața totală vopsită și obtineți consumul real pe m². Dacă consumul real de vopsea este peste dublul din fișa tehnică, aveți o problemă.

Sper să vă fie de folos recomandările de mai sus. Dacă aveți neclarități sau aveți nevoie de informații suplimentare, vă rog să scrieți mai jos, în spațiul dedicat. Promit să răspund fiecăruia dintre voi.

vopsire mobilier mdf, reducere consum vopsea

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână