Business Mașini și Scule Utilaje Producție Mobilier

Tehnologie performantă de aplicare a cantului de la Fravol

Utilajele performante de astăzi au fost inventate de companii care au inovat continuu, rezultatele obținute fiind mereu îmbunătățite. Există firme reprezentative, care au ridicat standardul industrial și în sectorul mașinilor de aplicat cant, iar Fravol este un astfel de exemplu. Firma italiană a oferit performanțe la care, în trecut, producătorii de mobilier doar visau. Mașinile de aplicat cant Fravol sunt apreciate și de producătorii români de mobilier, Nika Utilaje fiind partenerul firmei italiene de aproape 10 ani. Încrederea în brand și dorința de a beneficia de cele mai noi inovații tehnice au oferit încredere multor producători să aleagă Fravol, îmbunătățindu-și astfel productivitatea și calitatea produsului finit.

mașini de aplicat cant Fravol Nika Utilaje

Totul a început în 1957

În acel an frații Volpato au hotărât înființarea unei firme care să proiecteze și să construiască utilaje necesare industriei lemnului. Șase ani mai târziu era produsă prima mașină manuală de aplicat cant și dispozitivul de frezat cantul pentru a-l aduce la nivelul panoului. Preocuparea pentru dezvoltarea și îmbunătățirea acestui tip de utilaj a dus la înființarea în 1965 a firmei Fravol, dedicată producerii mașinilor de aplicat cant.

Au urmat ani în care inovațiile au făcut din Fravol un nume de referință pe piața utilajelor de profil. În anii ‘70 a fost lansată masina cu avans automat pentru cant preadezivat, iar în anii 80 versiunea cu rezervor de adeziv era introdusă în portofoliu. Relația foarte apropiată cu clienții a ajutat mereu compania Fravol să înțeleagă nevoile pieței. Pornind de la ele specialiștii firmei au dezvoltat sisteme și tehnologii care să scurteze timpul de lucru, să prelungească viața sculelor și să adauge noi adezivi care să facă canturile mobilierului de baie și bucătărie mai rezistente în condiții de umiditate ridicată.

O contribuție importantă a celor de la Fravol a fost introducerea în gama de adezivi folosiți la lipirea cantului, a adezivului poliolefinic (PO), un adeziv mult mai rezistent la umiditate decât adezivi clasici EVA (etil vinil acetat) și cu o temperatură înmuiere mult mai mare. Dezvoltarea a fost făcută împreună cu producătorul german de adeziv Jowat și a dus la dezvoltatea unui rezervor de clei ce reprezintă o noutate absolută în domeniu. Nu este singura noutate pe care Fravol a adus-o în domeniul mașinilor de aplicat cant. Mai jos sunt doar trei dintre inovațiile de top ale producătorului italian.

mașini de aplicat cant Fravol Nika Utilaje

mașini de aplicat cant Fravol Nika Utilaje

Caracteristici tehnice inovatoare specifice doar mașinilor de aplicat cant Fravol

Rezervorul de adeziv care poate lucra cu adezivi EVA, poliuretanici (PUR) și poliolefinici (PO) fără sistem suplimentar de pretopire și fără schimbarea cuvei este poate cea mai cunoscută inovație brevetată Fravol. Rezervorul a făcut posibilă folosirea adezivilor moderni cu perfomanțe superioare atât la utilajele mari, cât și la cele mici, făcând accesibilă tehnologia performantă și producătorilor mai mici. Adezivii PUR și PO au puncte de înmuiere mult mai ridicate comparativ cu EVA și o rezistență mult mai bună la umiditate. Prin încălzire devin mai fluizi permițând aplicarea unor cantități mai mici de adeziv. Astfel, linia de lipire devine aproape invizibilă, foarte aproape de zero glue line cu adezivii PUR, în timp ce PO este complet transparent având un finisaj foarte atrăgător și reducând costurile de producție prin reducerea consumului de adezivi.

mașini de aplicat cant Fravol Nika Utilaje

Cuțitele multiprofil pentru unitățile de frezare, rotunjire colțuri și raclare cu rază este inovația Fravol ce oferă posibilitatea de a executa orice rază între 1 și 3 mm, frezare înclinată 300 și frezare dreaptă. Cuțitele au un profil special și acesta tot patent Fravol. Astfel, indiferent de tipul de cant folosit, finisarea muchiilor va fi mereu perfectă. Acest lucru este important pentru că fiecare tip de cant necesită un alt fel de prelucrare. La canturile tip ABS, raza efectuată de cuțite trebuie să fie egală cu grosimea cantului. Așa se obține un arc de cerc care se îmbină perfect cu fața panoului. Canturile de 0,4-0,8 mm trebuie frezate înclinat la 300, iar cele groase, precum canturile de lemn masiv, trebuie frezate drept. Mașinile Fravol sunt testate individual în fabrică pentru fiecare tip și grosime de cant, iar pe batiul mașinii sunt amplasate tabele de reglaj pentru ca operatorul să regleze perfect mașina din prima încercare.

mașini de aplicat cant Fravol Nika Utilaje
Unghiuri de tăiere

Sistemul Siemens de control CNC al unităților axelor. Este un sistem de control asistat de calculator care permite poziționarea și înclinarea unităților cu ajutorul servomotoarelor pentru a duce cuțitele multiprofil pe poziția dorită. Servomotoarele sunt mult mai precise oferind o poziționare perfectă de fiecare dată, spre deosebire de sistemele pneumatice care sunt mult mai sensibile. Pentru a face poziționarea se măsoară întâi cantul, se introduce valoarea pe touchscreen, se selectează unitățile dorite, iar ele se vor regla automat pentru a realiza raza cerută pe acest cant. Se va obține un produs finit de calitate, cu o linie de clei aproape invizibilă și îmbinare perfectă între cant și panou.

mașini de aplicat cant Fravol Nika Utilaje
Display LCD al mașinii de pus cant Fravol
„Misiunea noastră a fost crearea produselor personalizate pentru clienții noștri care să răspundă nevoilor tuturor” 

Conceptul din spatele mașinilor Fravol este inovația permanentă, folosirea tehnologiei de ultimă generație în produsele sale și cunoașterea amănunțită a nevoilor clienților. Dovada sunt patentele înregistrate și performanțele incontestabile ale utilajelor. Este o provocare continuă lansată de cerințele și necesitățile clienților și sunt alocate toate resursele pentru a-i ajuta să ajungă la cele mai bune rezultate, indiferent dacă este vorba de clienți mici sau marii producători de mobilier.

Astăzi, provocarea unei companii de dimensiunea noastră nu este să producem, ci să înțelegem nevoile clientului și să ne aliniem toate abilitățile și energiile în această direcție. Astăzi producem mașini perfect adaptate atelierelor și marilor fabrici, iar soluțiile noastre sunt disponibile pentru toți clienții, fără deosebire între cei mari și cei mai mici. Am pus tehnologia pe care o cunoaștem atât de bine pe toate mașinile noastre, reproiectând gama pentru a putea propune mașini care necesită o investiție limitată și un spațiu redus – Andrea Volpato, CEO Fravol.

mașini de aplicat cant Fravol Nika Utilaje

Toate mașinile care părăsesc fabrica Fravol din Vigonza, lângă Padova, sunt acum construite pentru a putea folosi adeziv poliuretanic. Mașinile au avantaje importante – întreținere redusă și curățare rapidă, timp de producție redus, linie de adeziv aproape invizibilă – permițând tuturor să fie eficienți și să obțină produse de calitate.

Colaborarea cu Nika Utilaje

NIKA Utilaje reprezintă Fravol în Romania de aproape 10 ani. În tot acest timp a apreciat calitatea foarte bună și fiabilitatea utilajelor, preocuparea pentru dezvoltarea și îmbunătățirea lor, precum și adresarea către întreg spectrul de producători de mobilier. Numărul mare de clienți care au ales o mașină de aplicat cant Fravol, colaborarea post vînzare foarte bună datorită lipsei problemelor și a rezultatelor imediate au mărit an de an încrederea în producătorul italian și au consolidat colaborarea.

LTEN Projects se numără printre clienții fericiți din România care se bucură de performanțele oferite de utilajele Fravol. Au achiziționat mașinile Smart S600-23 EVO, VSB, VSR în 2014 și au fost un ajutor de încredere în fabrică, mai ales când au fost mai multe comenzi și a fost necesar să se lucreze într-un număr mai mare ore în șir:

Pentru noi este foarte importantă calitatea produselor livrate. De aceea am ales Fravol. Am testat mai multe variante de echipamente și am fost impresionați de productivitate și de asemenea de raportul preț/calitate. Am obținut rezultate foarte bune folosind adeziv PO , mai ales când am lucrat la capacitate mare pentru a livra toate comenzile. Sunt foarte mulțumit mai ales de modul în care au funcționat utilajele de-a lungul timpului – Traian Licsandru, LTEN Projects

Inovațiile continuă, Andrea Volpato este hotărât să continue să dezvolte noi soluții pentru îmbunătățirea continuă a utilajelor Fravol:

La Fravol suntem hotărâți să continuăm pe calea excelenței tehnice. Datorită contextului în schimbare, rămânem flexibili pentru a ne ajuta cel mai bine clienții să depășească orice provocări apărute. Avem câteva inovații care sunt în prezent adaptate la noul peisaj social. Tehnologiile dezvoltate în cadrul Industry 4.0 au automatizat o parte a procesului de producție, permițând astfel o mai mare siguranță și eficiență. Aceasta este tocmai direcția căutată de inginerii noștri și cu siguranță noile versiuni o vor demonstra – Andrea Volpato, CEO Fravol

mașini de aplicat cant Fravol Nika Utilaje
Nika Utilaje la BIFE 2019

Nika Utilaje este un partener de încredere pentru Fravol pe piața românească, oferind constant informații locale pentru echipamentele nou dezvoltate, astfel încât acestea să servească mai bine producătorii români de mobilă:

România este o țară importantă pentru Fravol și ei acordă multă atenție nevoilor clienților noștri. Avem o colaborare strânsă și discutăm ce caracteristici să includem în viitoarele modele sau cum să oferim mai bine fabricilor tehnologia Fravol pentru ca aceasta să le crească productivitatea –  Adrian Broșiu, Director Vânzări.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian