Cum Să... Finisare DIY Tehnici de Finisare

Uleiul citric și cel de terebentină, solvenți naturali pentru ulei și ceară folosiți și pentru degresarea suprafețelor sau curățarea ustensilelor

Folosirea produselor naturale pentru finisarea lemnului câștigă tot mai mult teren. Uleiul și ceara naturale s-au înțeles mereu foarte bine cu lemnul, l-au hrănit și protejat punându-i în evidență frumusețea. Uleiul, ceara și shellac-ul au fost primele materiale folosite pentru finisarea mobilierului și a altor obiecte, iar acum mulți dintre cei care lucrează cu lemn sau folosesc produsele rezultate se întorc către ele. Dar nu doar modul cum arată lemnul astfel finisat îi determină să facă această alegere. Produsele naturale sunt mai sănătoase și protejează mult mai bine oamenii și mediul.

Pentru a intra cât mai bine în lemn și a-l proteja, uleiul și ceara trebuie să fie mai fluide. Vâscozitatea lor poate fi scăzută din adăugare de solvenți. Dar nu toți solvenții sunt naturali și folosind unii nepotriviți facem ca produsele naturale să nu mai fie la fel de naturale și inofensive. De aceea trebuie folosiți solvenți naturali speciali pentru astfel de utilizări. Care sunt ei și ce caracteristici, vedem în cele ce urmează.

solvenți naturali pentru ceară și ulei

Uleiul citric sau uleiul de coajă de portocală

Este un ulei obținut, așa cum reiese și din nume, din coaja portocalelor. Chiar dacă aceasta conține o cantitate mică de ulei (0,2-0,3%), cantitatea de coajă rezultată din procesul de fabricare a sucurilor este foarte mare, așa că există materie primă destulă. Se obține ca produs secundar în procesul de fabricare a sucurilor. De fapt, se obțin două tipuri de ulei în acest proces. Unul este ulei de calitate alimentară, iar celălalt este solventul propriu-zis. Cel de calitate alimentară este stors odată cu sucul, apoi este separat de suc și distilat pentru a obține un ulei aromat folosit în industria alimentară. Cojile rămase în urma stoarcerii sucului sunt transportate într-un extractor cu abur cu ajutorul căruia se extrage restul uleiului. Aburul este apoi condensat, uleiul separându-se la suprafață de unde este recuperat.

În ultima perioadă, utilizarea uleiului de citrice s-a extins foarte mult. Este folosit la fabricarea vopselelor, a materialelor de curățare sau pentru aromatizarea diverselor produse. În industria materialelor de curățare dezvoltarea a fost cea mai mare, fiind folosit atât pentru produsele de curățare industriale, cât și pentru cele de uz casnic. Proprietățile de solvatare ale uleiului de portocală sunt comparabile cu cele ale solvenților obișnuiți, iar faptul că nu este toxic îl face preferabil solvenților organici.

Puteți obține și singuri ulei de coajă de portocală care în amestec cu ceară de albine poate fi folosit pentru a proteja mobila sau pentru aromatizarea cremelor naturale de mâini sau de față. Pentru asta răzuiți partea colorată a cojii portocalei și lăsați-o să se usuce 2-3 zile. Apoi puneți-o într-un borcan cu capac și adăugați alcool natural din fermentație naturală sau vodcă din grâne. Alcoolul trebuie să acopere coaja. Lăsați 4-5 zile amestecând energic din când în când. Filtrați lichidul printr-un filtru de cafea și puneți-l din nou în borcan pe care îl lăsați fără capac, doar acoperit cu un tifon. În câteva zile alcoolul se va evapora și veți rămâne cu uleiul natural.

Dacă vreți să evitați toată această muncă în urma căreia rezultă o cantitate mult prea mică de ulei, puteți lua ulei de coajă de portocală de la Naturalpaint. Uleiul Kreidezeit este 100% natural și poate fi folosit pentru diluarea uleiurilor de in, de tung și al lazurilor și vopselelor naturale pe bază de ulei.

solvenți naturali pentru ceară și ulei

Balsamul de terebentină – uleiul obținut din rășina pinului, bradului sau a altor rășinoase

Un alt solvent natural folosit pentru diluarea uleiurilor și a cerii este balsamul de terebentină, adică terebentina obținută din rășină (balsam). Balsamul de terebentină este diferit de terebentina obținută prin distilarea petrolului, numită și white spirit, compoziția fiind total alta. Terebentina din petrol este însă mult mai ieftină și de aceea este preferată de multe ori în procesele de fabricație a vopselelor.

Uleiul sau balsamul de terebentina se extrage prin distilare cu abur din rășina diferitelor specii de rășinoase, în special pin. Se obțin însă uleiuri și din alte rășinoase. Balsamul de Canada este obținut din rășina produsă de brad, iar terebentina de Veneția este obținută din rășină de larice. Aceasta din urmă are culoarea asemănătoare mierii și este folosită la picturile în ulei, dar și pentru tratamentul copitelor cailor. Pentru a colecta rășina, arborii erau secționați în coajă, orizontal, în formă de V. Pentru a vindeca rana și a se proteja, copacul secreta mai multă rășină care era colectată la capătul V-ului.

Rășina este formată din aproximativ 70% rășină de colofoniu și 30% ulei de terebentină. Produsul este total natural și nu afectează mediul, pădurile de pini din întreaga lume eliberând anual în atmosferă milioane de tone de ulei de terebentină. Terebentina provenită din rășină este un ulei esențial limpede, cu vâscozitate scăzută, miros aromat proaspăt specific și pătrunzător și gust amar înțepător.

Uleiul de balsam de terebentină este folosit la fabricarea lacurilor, ca solvent pentru ulei și ceară și ca materie primă în industria chimică. La fel ca uleiul din coajă de portocală, poate fi folosit pentru degresarea și curățarea suprafețelor și a ustensilelor folosite la aplicarea uleiului și a cerii. Îl puteți găsi și pe el la Naturalpaint, sub marca Kreidezeit, recunoscută pentru produsele sale 100% naturale.

solvenți naturali pentru ceară și ulei

Alcoolul etilic/alcoolul denaturat

Un solvent natural ce poate fi folosit fără probleme când este provenit din fermentarea fructelor, grânelor sau a altor vegetale cu conținut ridicat de zaharuri este alcoolul etilic. Este miscibil în totalitate cu apa, așa că există mai multe concetrații de alcool ce pot fi folosite.

Alcoolul etilic de fermentație folosit ca solvent sau mediu de reacție în industrie se mai numește și alcool denaturat. Alcoolul etilic de fermentație este folosit de obicei pentru obținerea băuturilor alcoolice ceea ce impune aplicarea unor taxe speciale. Pentru a nu fi supus acestor taxe care ar crește foarte mult prețul, alcoolului i se adaugă cantități foarte mici de substanțe care-l fac imposibil de consumat ca băutură (provoacă vomă).

Alcoolul etilic poate fi folosit pentru solvatarea fulgilor de shellac, la extragerea uleiurilor volatile (uleiul de coajă de portocală), degresarea suprafețelor, îndepărtarea petelor și a straturilor vechi de vopsea  sau curățarea uneltelor. Este și un foarte bun agent de curățarea a ciupercilor și mucegaiului depe suprafețe.

 

Sper să considerați interesante informațiile. Dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian