Business Tehnici de Finisare

Uscare LED UV – consum de energie redus și materiale de finisare inovatoare

Preocuparea pentru scăderea consumului de energie este mai veche, dar a devenit pregnantă odată cu creșterea importantă a costurilor. În ultima perioadă prețul gazelor, al energiei electrice a crescut atât de mult încât multe companii au fost nevoite să-și restrângă activitatea. Se caută, însă, continuu idei pentru reducerea consumului și se fac adaptări care să permită continuarea activității. În acest context, eforturile pentru formularea unor materiale care să reducă considerabil consumul de energie, sunt de menționat.

Grupul italian ICA, producător de materiale de finisare pentru lemn și mobilă reprezentat în România de Lomilux, a dezvoltat o linie de produse cu întărire cu LED-uri UV – Iridea UV LED Curing. Spre deosebire de lămpile UV clasice cu mercur, LED-urile (Light Emitting Diode – diodă ce emite lumină) consumă mult mai puțină energie pentru a întări vopselele. Și acesta este doar unul dintre avantaje.

IRIDEA LED UV Curing ICA Lomilux

Avantajele folosirii LED-urilor UV

Întărirea (uscarea) în ultraviolet folosește radiația UV de mare intensitate pentru a polimeriza materiale de finisare. Întărirea este instantanee, reducându-se astfel foarte mult timpul de lucru. Ca sursă de radiație sunt folosite lămpile cu mercur cu spectru larg. Aceste lămpi, chiar dacă sunt eficiente în catalizarea lacurilor, consumă o cantitate mare de energie, au nevoie de timp pentru a intra în regim, ridică temperatura pe elementul ce se finisează, produc ozon ce trebuie eliminat, iar după epuizare, eliminarea lor presupune costuri importante, fiind periculoase pentru mediu.

LED-urile UV emit radiație UVA (315-280 nm), fiind capabile să catalizeze materialele și spre deosebire de lămpile clasice, nu au dezavantajele lor. Mai jos sunt câteva dintre avantajele folosirii LED-urilor UV:

  • Nu au nevoie de timp pentru a ajunge în regim, fiind gata de utilizare imediat ce se aprind. Acest lucru înseamnă o reducere importantă a consumului de energie. Lămpile nu trebuie să rămână aprinse permanent, fiind folosite doar când este nevoie.
  • Temperatura dezvoltată la nivelul piesei este semnificativ mai scăzută. Este eliminată astfel răcirea pieselor, ceea ce reprezintă o altă economie de energie. De asemenea, scad considerabil defectele apărute pe piese din cauza temperaturilor mari – petele de rășină care ies din lemnul de rășinoase la temperaturi mari, problemele cu lemnul exotic sau cu plăcile de MDF.
  • În timpul întăririi nu se produce ozon, nu este nevoie de ventilatoarele care să-l elimine.
  • Au dimensiuni și greutate redusă, de aceea sunt mai ușor de utilizat și au nevoie de spațiu redus în cadrul liniilor de finisare.
  • Nu ridică problemele lămpilor cu mercur în ceea ce privește eliminarea, când s-au epuizat.
  • Au timp de viață de mult mai mare decât cel al lămpilor cu mercur (10.000-20.000 ore, față de 1000-3000).
  • Timp de pregătire redus.

Toate aceste avantaje se traduc prin reduceri de costuri și economii.

IRIDEA LED UV Curing ICA Lomilux

Gama IRIDEA UV LED Curing a grupului ICA

Gama IRIDEA UV LED Curing face parte dintre cele mai recente noutăți din laboratorul de cercetare și dezvoltare al grupului ICA. Ele au răspuns unor nevoi din producție, fiind dezvoltate ca răspuns la cerințele din domeniul industrial al fabricării mobilierului. Aceste materiale de finisare vin în sprijinul producătorilor care au nevoie, atât de randament ridicat în producție, cât și de reducerea costurilor legate de energie.

Vopsele UV sunt 100% acrilice, putând fi pe bază de solvenți sau de apă. Sunt special formulate pentru a polimeriza sub radiația produsă de LED-urile UV. Acest tip de întărire este recomandat în special pentru polimerizarea produselor cu un conținut ridicat de pigment și pentru toate procesele în care este esențială menținerea unei temperaturi scăzute a suportului în faza de aplicare. Sunt materiale foarte potrivite pentru aplicarea pe lemn de rășinoase, pin în special. Această specie conține rășină care se dilată la temperaturi ridicate și iese la suprafață stricând aspectul și reducând aderența. De asemenea, pot fi aplicate în siguranță pe materiale plastice care sunt sensibile la temperaturi ridicate.

Cum orice sistem și întărirea cu LED-uri UV are avantaje și dezavantaje. Despre avantaje am vorbit mai sus, așa că este corect să spunem câteva cuvinte și despre dezavantaje. Reactivitatea la suprafață a materialelor care se întăresc cu LED UV este mai scăzută decât în cazul lămpilor clasice. Costul este mai mare, uneori este nevoie de sistem de răcire, iar formularea produselor impune anumite limite, reducând gama.

Pentru a elimina aceste probleme, Grupul ICA a făcut pasul mai departe și a dezvoltat împreună cu Elmag–Superfici (SCM Group) un sistem numit LED UP care îmbină avantajele lămpilor UV clasice cu cele ale LED-urilor UV.
Lămpile LED UP combină diferite surse monocrome de radiații UV cu lungimi de undă diferite astfel încât să se obțină un spectru larg de emisie multicoloră. Rezultă un sistem îmbunătățit, cu o serie de avantaje:

  • Temperatură scăzută la care se desfășoară reacția de polimerizare
  • Nu se generează ozon
  • Reducerea consumului de energie
  • Libertate mare de formulare a produselor. Pot fi întărite astfel produse transparente și pigmentate, lucioase și mate.
  • Cost comparabil cu al produselor UV tradiționale.
  • Îngălbenire scăzută.

IRIDEA LED UV Curing ICA Lomilux

Consumul mare de energie poate deveni o mare problemă, iar reducerea lui este vitală. Îmi amintesc că, încă de acum 10 ani, directorul unei fabrici importante de mobilă îmi spunea că hotărâse să revină la sistemul convențional de uscare a materialelor de finisare, renunțând la o linie nouă și foarte modernă de uscare în UV, deoarece costurile cu energia deveniseră mult prea mari. Și atunci nu erau prețurile de acum. Dacă vă gândiți să investiți într-o linie cu uscare în UV, luați în considerare LED-urile UV sau combinația lor cu varianta UV clasică. Materiale de finisare pentru ele deja există.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână