Evenimente

LIGNA 2023, o combinație echilibrată de tehnologie de ultimă generație și networking

Între 15 și 19 mai a avut loc la Hanovra, Germania, cel mai important târg de mașini, echipamente și soluții pentru prelucrarea lemnului, LIGNA 2023. Cum am anunțat deja, am fost prezenți acolo timp de 4 zile fiind încredințați că pauza de 4 ani va face manifestarea și mai spectaculoasă. Și nu ne-am înșelat. Chiar dacă spațiul ocupat a părut ușor mai redus decât în anii trecuți, LIGNA continuă să fie un reper în domeniu, atât din punct de vedere al noutăților prezentate, cât și al oportunităților de socializare și networking.

Conform comunicatului oficial, au fost prezenți 1300 de expozanți din 50 de țări care au prezentat soluții pentru prelucrarea primară și secundară a lemnului, pentru fabricarea mobilierului și pentru construcții din lemn. Au fost 80.000 de vizitatori din 160 de țări, peste 60% dintre ei fiind din afara Germaniei. Au fost prezentate peste 5000 de produse, inovații și soluții, din care mai mult de 700 noutăți absolute LIGNA 2023.

Biesse LIGNA 2023 Hannover Deutsche Messe

Materialele filmate în această perioadă în târg, dar și în afara lui, pot fi văzute pe VideoRDL.

Ligna, nu doar un spațiu pentru noutăți ci și unul pentru întâlniri și socializare

Fără a minimaliza latura tehnică și informațională, ceea ce m-a frapat la LIGNA 2023 a fost componenta de socializare. În toate standurile erau zone foarte mari pentru întâlniri, amenajate cu mese. De fapt, este o tradiție ca LIGNA să fie un mare loc de întâlnire unde se adună toți distribuitorii companiilor participante. Unde clienții din diferite țări găsesc în stand reprezentantul zonal și pot discuta despre utilaje având propriul lor ghid.

Este un amestec unic de întâlniri de afaceri și socializare prietenească cum nu am văzut în altă parte. Cu cât este mai importantă compania, cu atât spațiul dedicat discuțiilor este mai mare. Întâlnirile sunt foarte amicale, în fața unei cafele, unei beri sau chiar a unei gustări. Mesele sunt continuu ocupate, iar întâlnirile se stabilesc din timp.

Pe lângă aceste întâlniri zilnice, fiecare firmă organizează propria petrecere la un restaurant din incinta târgului sau din Hanovra. Restaurantele sunt de multe ori închiriate la finalul unei ediții pentru cea de peste 2 ani. Unul dintre expozanți spunea că, deși a făcut rezervarea cu 6 luni înainte, nu a putut primi mai mult de 50 de locuri într-un restaurant. Petrecerile sunt mari, rareori sub 100 de participanți, fiind prezenți membrii echipei, distribuitorii și o parte dintre clienți. Sunt petreceri destinse, în stil nemțesc, cu multă bere și veselie.

LIGNA 2023 a venit cu un puternic mesaj pentru digitalizare, automatizare, robotizare și sustenabilitate

Îmi doream să ajung la LIGNA 2023 pentru a vedea dacă impresia puternică de la singura participare la acest târg în urmă cu 10 ani se confirmă. Pentru cineva care participase doar la BIFE, chiar și în perioada lui de glorie, dimensiunile târgului german au fost, la acea vreme, mai mult decât impresionante. Aveam senzația și frustrarea în același timp, că n-am să reușesc să-l vizitez în întregime, în ciuda liniei de autobuz care leagă pavilioanele. Utilajele de ultimă generație, soluțiile complexe, dar și demonstrațiile de forță ale marilor companii au fost ceva total nou pentru mine și au avut un impact puternic.

LIGNA 2023 nu m-a dezamăgit. Am văzut utilaje care oferă rezolvare, prin automatizare, unor probleme care par imposibil de rezolvat, am apreciat interesul pentru amenajarea cât mai deosebită a standurilor, am vorbit cu expozanți din diferite colțuri ale lumii, am văzut standuri care păreau mari restaurante la ora de vârf. Un amestec bine echilibrat de digitalizare, automatizare, robotizare, inteligență artificială și forță. Și din nou, aceeași frustrare că nu voi putea parcurge tot târgul.

Felder LIGNA 2023 Hannover Deutsche Messe

Față de acum 10 ani, LIGNA 2023 mi s-a părut mai puțin protocolară. Nu am mai văzut aceleași costume bleumarin la mai mult de 80% dintre expozanți. Uniformizarea de protocol a fost înlocuită cu personalizarea de firmă, mai prietenoasă. Prezența mai importantă a companiilor din China și Taiwan, a fost o altă diferență față de acea ediție. Fac referire la firme bine reprezentate, cu tehnologii moderne și utilaje solide și bine construite, care deja vând bine în multe țări europene, inclusiv în România.

Soluțiile oferite la târg au urmărit trendurile actuale: economia de energie, de timp, eficientizarea producției, digitalizare, interconectare, sustenabilitate, economie circulară. În centrul atenției a fost lemnul ca sursă regenerabilă, dar și exploatarea lui sustenabilă.

Finex Cefla LIGNA 2023 Hannover Deutsche Messe

Wood-Mizer LIGNA 2023 Hannover Deutsche Messe

LIGNA 2023 Hannover Deutsche Messe

Wood-Mizer LIGNA 2023 Hannover Deutsche Messe

Roboți care înlocuiesc mâna de lucru tot mai deficitară și CNC-uri versatile pentru domeniul construcțiilor

Brațele robotice au fost ca o emblemă a târgului. Se pare că problema lipsei mâinii de lucru calificate este una generală, așa că participanții la LIGNA au venit pregătiți cu soluții. De la roboți care înlocuiesc personalul din sectorul de pulverizare, la brațe robotice gigant care încarcă, descarcă, stivuiesc, sortează și depozitează, toate soluțiile puteau fi văzute la târg. Unul dintre cele mai spectaculoase brațe robotice pe ce le-am văzut a fost rezultatul unei colaborări dintre BACCI și BIESSE pentru sortarea și depozitarea elementelor debitate.

Lipsa de muncitori calificați a dus și la un interes foarte mare arătat soluțiilor de automatizare și optimizare a liniilor de producție. Mașinile, sistemele și procesele inteligente interconectate care eficientizează producția și scad costurile au fost, de asemenea, foarte căutate de vizitatori.

LIGNA 2023 Hannover Deutsche Messe

Trendul ascendent al construcțiilor din lemn a dus inevitabil la dezvoltarea unor echipamente dedicate acestui sector. Interesul pentru acest domeniu a fost foarte mare, standurile respective fiind pline permanent. Firmele s-au concentrat pe găsirea soluțiilor tehnice cele mai potrivite, dar și pe eficientizarea prelucrării astfel încât să se minimizeze pierderile de material. Vizitatorii au putut vedea CNC-uri pentru prelucrarea grinzilor, a pereților din CLT, soluții pentru realizarea prefabricării avansate în fabrică a pereților și plafoanelor caselor pe structură din lemn, dar și softuri performante de proiectare.

LIGNA 2023 Hannover Deutsche Messe

LIGNA este un etalon in industria de profil. Este evenimentul care vine cu cele mai moderne și performante produse și soluții în domeniul prelucrării lemnului, al fabricării mobilierului și al construcțiilor de case, dar și cu oportunități extraordinare de socializare. O dată la 2 ani, Hanovra este locul unde sunt trasate principalele trenduri în industria prelucrării și exploatării lemnului și derivatelor din lemn. Conform tradiției, deși LIGNA 2023 abia s-a încheiat, suntem cu gândul la ediția următoare. Ne vedem în 2025!

LIGNA 2023 Hannover Deutsche Messe

Foto: Revista Din Lemn

Foto: Copyright Deutsche Messe

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian